Dowcipy v. n'ta

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Dowcipy v. n'ta

24-07-2019, 13:23

Hatefire pisze:Byłaby albo nie nie była. W każdym razie właściciele IG Farben świetnie zarabiali sprzedając SS cyjanowodór, przejmując fabryki w podbitych krajach i korzystając z niewolniczej pracy więźniów obozów. Mówiąc językiem wielkiego kapitału Hitler to była znakomita inwestycja o wysokiej stopie zwrotu.
po przykładzie jak traktowali kooperacje z największym przedsiębiorstwem jakim jest KK moja teoria nabiera sensu. to jedno.
sprawa siły roboczej z krajów podbitych tylko potwierdza moją tezę. wszystko dla wąskiej grupy. nie dla przemysłu (poczytaj gdzie trafiały pieniądze od gospodarzy, którzy "korzystali" z jeńców i tych osadzonych w obozach). ok. gdybanie, ale jak się założy instrumentalne traktowanie - wszystko dla ideologii - to tutaj biznes też miałby się podporządkować. a i kwestia eksterminacji żydów też miała przede wszystkim wymiar gospodarczy> przejęcie majątków. tak jak i zajęcie ukrainy> zaplecze do wyżywienia. podsumowując > wszystko podporządkowane gospodarce III rzeszy. a nie biznesowi. bo to tylko doraźne zaplecze finansowe było.
Ostatnio zmieniony 24-07-2019, 13:25 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

24-07-2019, 13:24

Hatefire pisze:
Ascetic pisze: bo wszystkim co ruskie gardzę i założenia odrzucam
Marksizm ma obywatelstwo niemieckie przecież :-D
fakt ;-)
lys på slutten av lys
Pelson
rasowy masterfulowicz

24-07-2019, 13:29

Hatefire pisze:Tylko, że rozwój ekonomiczny, to lata 60, do tego czasu Europa zdążyła utracić swój status i nigdy go nie odbudowała.
Odbudowała, może trochę sztucznie, bo przez Unię, ale odbudowała. To ciągle jest mityczny dreamland dla sporej, znacznie biedniejszej części świata, co pokazuje skala migracji do EU i co jest powodem kryzysu tejże. Stara Unia ma problem z autopercepcją, bo pomimo patrzenia na siebie przez pryzmat wad i niedociągnięć, to nadal jest byt, który dla wschodniej Europy, Afryki, Bliskiego Wschodu i cześci Azji jest bezustannie atrakcyjny ekonomicznie.

Hatefire pisze:Możliwość budowy welfare state wynika między innymi z korzystania z parasola USA, co pozwoliło radykalnie ograniczyć wydatki na armię, ale zarazem skutkowało pozycją małego brata względem Ameryki.
Do pewnego stopnia tak, ale patrząc dalej- co było przyczyną tego korzystania z parasola USA, skoro nawet tuż za rogiem w Europie ciągle był wróg, w postaci ZSRR, uzasadniający posiadanie przez kraje europejskie silnej armii? Stawam tezę, że mentalnie europejska opinia publiczna wyleczyła się z militaryzmu, nauczona doświadczeniem wojen i na rękę jej było przejecie roli policjanta świata przez USA. Innymi słowy- ten parasol USA mógł być znacznie słabszy, gdyby w Europie była taka wola (bo finanse i potrzeba, patrz ZSRR-były na pewno)
Hatefire pisze:Ruchy narodowowyzwoleńcze to jedno, ale ani Francji ani Wielkiej Brytanii zwyczajnie nie było stać się na angażowanie w długie wojny kolonialne, dobitnie pokazała to klęska w Indochinach.
Źle to wyraziłem- ekonomia na pewno miała na to wpływ, ale tacy Francuzi nie miel problemów, by się angażować w Indochiny czy Algierie. Więc to był proces wielowątkowy.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

24-07-2019, 13:40

No tylko pytanie co jest skutkiem a co przyczyną? Fakt, że Europa dla ludzi z innych kontynentów jest mitycznym rajem wynika poniekąd z tego, że ogromne środki są pompowane w szeroko rozumiane usługi społeczne (pomoc społeczna, służba zdrowia, edukacja itp.). Skutek jest taki, że nie jest w stanie tak jak Chiny finansować polityki ekspansjonistycznej czy imperialnej jak USA.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
TheDude

24-07-2019, 13:56

Ło kurwa :)

[youtube][/youtube]
Pelson
rasowy masterfulowicz

24-07-2019, 14:10

Hatefire pisze:No tylko pytanie co jest skutkiem a co przyczyną? Fakt, że Europa dla ludzi z innych kontynentów jest mitycznym rajem wynika poniekąd z tego, że ogromne środki są pompowane w szeroko rozumiane usługi społeczne (pomoc społeczna, służba zdrowia, edukacja itp.). Skutek jest taki, że nie jest w stanie tak jak Chiny finansować polityki ekspansjonistycznej czy imperialnej jak USA.
Co jest skutkiem ,a co przyczyną to chyba nie jest tak ważne? :). Ja się z tym Twoim stwierdzeniem zgadzam w całości, ale punktem wyjścia była dyskusja o pozycji zachodniej Europy na swiecie. Z takich względów, jakie wymieniłeś powyżej twierdzę, że ona ciągle jest mocna. Znacznie mocniejsza niż się przyjeło uważać, czego potwierdzeniem jest atrakcyjnośc jej oferty dla ludzi z zewnątrz.
Rejwan pisze:
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

24-07-2019, 14:18

Obrazek
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Pacjent

24-07-2019, 20:39

Obrazek
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Pacjent

26-07-2019, 13:11

Obrazek
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Hatefire

26-07-2019, 13:15

Podaj linka, bo tak się składa, że mam subskrypcję, a jakoś wyszukiwarka mi nie pokazuje.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
uglak

26-07-2019, 13:21

ktory fragment Cie zmylil, ze traktujesz to inaczej niz tekst satyryczny? ;-)
Guilty of being right
Pelson
rasowy masterfulowicz

26-07-2019, 13:22

Hatefire pisze:Podaj linka, bo tak się składa, że mam subskrypcję, a jakoś wyszukiwarka mi nie pokazuje.
Przecież to żart jest. Popatrz na tytuły germańskich oprawców :D
Rejwan pisze:
Awatar użytkownika
Hatefire

26-07-2019, 13:23

Nie traktuję inaczej, tylko chcę żeby Pacjent to przyznał, bo nie takie fejki tutaj łykali.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pacjent

26-07-2019, 13:23

Hatefire pisze:Podaj linka, bo tak się składa, że mam subskrypcję, a jakoś wyszukiwarka mi nie pokazuje.
Nie załamuj mnie...
PS. Co skłoniło Cię do posiadania subskrypcji nacjonalistycznej gazety żydowskiej przy jednoczesnej głębokiej niechęci do nacjonalizmu polskiego?
Awatar użytkownika
Hatefire

26-07-2019, 13:26

Pacjent pisze:
Nie załamuj mnie...
PS. Co skłoniło Cię do posiadania subskrypcji nacjonalistycznej gazety żydowskiej przy jednoczesnej głębokiej niechęci do nacjonalizmu polskiego?
Mają niezłe reportaże w Dużym Formacie, poza tym lubię felietony Wojciecha Orlińskiego i Katarzyny Wężyk i w promocji było bardzo tanio, jakieś 10 pln za miesiąc.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
uglak

26-07-2019, 13:27

oczywiscie to nie jest wlasciwy temat na takie rozmowy, ale GW nacjonalistyczna gazeta zydowska? przeciez oni popieraja Palestynczykow. pod tym wzgledem z Szechtera jest naprawde fatalny Zyd ;-)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Hatefire

26-07-2019, 13:31

uglak pisze:oczywiscie to nie jest wlasciwy temat na takie rozmowy, ale GW nacjonalistyczna gazeta zydowska? przeciez oni popieraja Palestynczykow. pod tym wzgledem z Szechtera jest naprawde fatalny Zyd ;-)
Główny felietonista w tym temacie czyli Warszawski jest akurat proizraelski generalnie, choć akurat nie lubi Netaniahu (czy jak się to pisze), stąd może to wrażenie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pacjent

26-07-2019, 13:34

Hatefire pisze:
Pacjent pisze:
Nie załamuj mnie...
Mają niezłe reportaże w Dużym Formacie, poza tym lubię felietony Wojciecha Orlińskiego i Katarzyny Wężyk i w promocji było bardzo tanio, jakieś 10 pln za miesiąc.
Nie przeszkadza Ci zatem, że klepią tanią propagandę rasistowskiego państwa z Bliskiego Wschodu i stanowią jeden ważnych ośrodków religii holokaustu?
Awatar użytkownika
Hatefire

26-07-2019, 13:37

Wkurwia to mnie neoliberalna propaganda Gadomskiego, ale co zrobić. Przecież Od Rzeczy czy W potylicę kupować nie będę :-D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

26-07-2019, 13:44

Tak już bez ironii. GW nadal ma najlepsze reportaże zarówno w wydaniu głównym jak i dodatkach i wydaniach lokalnych. Tego kontentu uzbiera się na tyle, że nie żałuję tej równowartości czteropaka harnasia na miesiąc. Reszta gazet, to głównie co Tusk/Kaczyński powiedział i co na ten temat myśli jakiś Ziemkiewicz. Nuuuudy.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ