Social media

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Re: Social media

02-05-2025, 22:49

To może szerszy mechanizm działania współczesnego internetu, a nie samych mediów społecznościowych. Kilka dni temu tu i tylko tu wkleiłem okładkę książki, którą kupiłem przy okazji koncertowego wypadu do Warszawy. Bez tytułu w tekście. Dziś Allegro w propozycjach wyświetla mi szereg powiązanych pozycji, których absolutnie nie szukałem. Na plus - z drugą, skrajnie niszową pozycją po angielsku sobie automaty nie poradziły i nic do zaproponowania nie mają :)
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

02-05-2025, 23:04

Lukass pisze:
To może szerszy mechanizm działania współczesnego internetu, a nie samych mediów społecznościowych. Kilka dni temu tu i tylko tu wkleiłem okładkę książki, którą kupiłem przy okazji koncertowego wypadu do Warszawy. Bez tytułu w tekście. Dziś Allegro w propozycjach wyświetla mi szereg powiązanych pozycji, których absolutnie nie szukałem. Na plus - z drugą, skrajnie niszową pozycją po angielsku sobie automaty nie poradziły i nic do zaproponowania nie mają :)
Rozumiem takie powiązania - tak, też otrzymuje jak kazdy reklamy podobnych produktów jak te za którymi się rozgladalem/kupilem/sprawdzałem. Ale ten Farage zajmujący wszystkie 8 filmów w newsach kiedy niczym podobnym się ostatnio nie interesowałem? No nie, ciężko to wytłumaczyć.
Find your flow
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

02-05-2025, 23:14

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
02-05-2025, 23:04
Lukass pisze:
Rozumiem takie powiązania - tak, też otrzymuje jak kazdy reklamy podobnych produktów jak te za którymi się rozgladalem/kupilem/sprawdzałem. Ale ten Farage zajmujący wszystkie 8 filmów w newsach kiedy niczym podobnym się ostatnio nie interesowałem? No nie, ciężko to wytłumaczyć.
Tak, choć przeraża mnie skala - wygląda na to, że boty skanują nawet grafiki i dobrze sobie z nimi radzą.

A Farage? Nie wiem, budzi kontrowersje? Wiadomo, że najlepiej się w sieci zarabia na kontrowersjach. A to, że jesteś z Polski może mieć znaczenie, wszak nie brakuje nam polityków, którzy chętnie by z Unii Polskę wyprowadzili. Nie wyłączając z tego Najlepszego Polityka Kraju :lol:
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

02-05-2025, 23:39

W rej chwili akurat jestem w UK więc ok rozumiem że może wskoczyć jakąś angielska polityka, ale nie w tak jednolity sposób.
Find your flow
Awatar użytkownika
Żułek

03-05-2025, 01:31

gdzie są na allegro te propozycje ? bo ja pierwsze słysze o czymś takim :yoinks: :kurde:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
backslifer
w mackach Zła

03-05-2025, 07:48

Lukass pisze:
Raczej watpie, zeby byla skanowana grafika (chociaz moze te wielkie koncerny przepalaja na to gruba kase?), pracowalem w zbieraniu danych uzytkownikow. Moze URL zdjecia zawieral tytul?
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

03-05-2025, 08:15

Ja ostatnio zmieniłem robotę, nigdzie w necie nie zostawiałem info o tym, nawet linkedin nie aktualizowałem a na fb propozycje znajomych z pracy -.-

Ogólnie nienawidzę, spam reklamowy, mam jakiś dodatek social fixer bodajże co usuwa reklamy, ale łapie się na tym że popatrzę chwilę i wzruszam ramionami "w sumie mam to w dupie" i wyłączam.

Mam/miałem ig, ale przewijanie tego gówna to też strata czasu, oglądam głównie 2-3 profile z memami i jakiś co wrzuca koncerty w Czechach i na Słowacji.

Podobnie jak Świat Bez Końca - ubolewam nad śmiercią forumów, zwykle czytam zamiast udzielać, ale to wspaniale źródła wiedzy.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

03-05-2025, 09:05

Żułek pisze:
gdzie są na allegro te propozycje ? bo ja pierwsze słysze o czymś takim :yoinks: :kurde:
Wchodzisz na główną stronę (bez logowania) i jak przewijasz w dół, to masz w rzędach szeregi podpowiedzi - zwykle rzekomo najniższe ceny, a później podpowiedzi z kategorii, które ostatnio przeglądałeś. No i wszystko się zgadza, poza tym jednym gównem, które wkleiłem tylko tu, a kupiłem stacjonarnie w prawilnej księgarni ;)
backslifer pisze:
03-05-2025, 07:48
Raczej watpie, zeby byla skanowana grafika (chociaz moze te wielkie koncerny przepalaja na to gruba kase?), pracowalem w zbieraniu danych uzytkownikow. Moze URL zdjecia zawieral tytul?
Pewnie masz rację. Tak, URL zawierał tytuł, sprawdziłem. I tak straszne, jak bardzo te dane są agregowane.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

03-05-2025, 09:13

Jeszcze mi się jedna rzecz przypomniała, lata temu na jakimś szkoleniu gość pokazywał jako ciekawostkę narzędzie do zbierania danych z fb, wrzucało się link do profilu a po chwili miałeś pierdolny graf, znajomi, związki, miejsca pracy, szkoły, zainteresowania etc. Niby wszystko ogólnodostępne ale w chuj łatwo dostępne i możliwe do wykorzystania.
Awatar użytkownika
Żułek

03-05-2025, 13:37

Lukass pisze:
Żułek pisze:
Wchodzisz na główną stronę (bez logowania) i jak przewijasz w dół, to masz w rzędach szeregi podpowiedzi - zwykle rzekomo najniższe ceny, a później podpowiedzi z kategorii, które ostatnio przeglądałeś. No i wszystko się zgadza, poza tym jednym gównem, które wkleiłem tylko tu, a kupiłem stacjonarnie w prawilnej księgarni ;)
bez logowanie ? to wiele wyjasnia bo ja zawsze jestem zalogowany :jezyk:
ale ok spróbuje sobie pozniej ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
Żułek

03-05-2025, 23:30

Żułek pisze:
03-05-2025, 13:37
Lukass pisze:
Żułek pisze:
bez logowanie ? to wiele wyjasnia bo ja zawsze jestem zalogowany :jezyk:
ale ok spróbuje sobie pozniej ;)
eeeeee nieeeeeeeeeee
mam kolejno: Jak wiosna w pełni, to łap niskie ceny - Na czasie - ZNajdz inpiracje w kategorii moda - Gwarancja najniższej ceny w Supermarkecie - Kupuj z szybką dostawą - Markowe oferty - Popularne oferty do 100 zł - Znajdziesz na Allegro Lokalnie i koniec
a jak jestem zalogowany to mam jeszcze ulubione (to co mam w ulubionych), kup ponownie i Inni klienci kupowali również

nie mam żadnych ostatnio przeglądanych ani żadnych polecanek czy innych propozycji
macie chyba jakieś gówniane blokery reklam albo ich nie macie wcale :jezyk:

tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

16-10-2025, 10:57

Dla mnie to szystko jest jakieś pojebane. Znajomy adwokat, chłopak w moim wieku, który jest jedynym poważnym kontrkandydatem z ramienia PISU na urząd burmistrza w Lublińcu strzela se regularnie fotki przy kieliszku jak jest po pracy czy jak pije piwko przy koszeniu trawy i wrzuca na FB. Dziwne to są rzeczy a kontrkandydat z PO znany tu i ówdzie Witek cieszy się pod jego postami ,że by się napili razem. Nie wiem chyba ten obecny świat mnie przerasta. A przynajmniej Social Media.
Czas zintensyfikowanej pracy do 8.05. Poza zasięgiem. Only hard work is real.
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

01-11-2025, 20:10

tomaszm pisze:
16-10-2025, 10:57
Dla mnie to szystko jest jakieś pojebane. Znajomy adwokat, chłopak w moim wieku, który jest jedynym poważnym kontrkandydatem z ramienia PISU na urząd burmistrza w Lublińcu strzela se regularnie fotki przy kieliszku jak jest po pracy czy jak pije piwko przy koszeniu trawy i wrzuca na FB. Dziwne to są rzeczy a kontrkandydat z PO znany tu i ówdzie Witek cieszy się pod jego postami ,że by się napili razem. Nie wiem chyba ten obecny świat mnie przerasta. A przynajmniej Social Media.
TO raczej dobrze że nie są wrogami nie szukajmy dziury w całym.
POLSKA zawsze KATOLICKA
ODPOWIEDZ