Duchowość, religia etc.

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Jesteś ateuszem?

TAK
68
52%
NIE
62
48%

Liczba głosów: 130
Karkasonne

Re: Duchowość, religia etc.

01-07-2018, 00:31

uglak pisze:
Medard pisze:Wszystko się koncentruje w Polsce i na tym forum wokół słów katolik/chrześcijanin i ateista.

Czy mamy tutaj muzułmanów, hinduistów albo pogan?
Wierzących w sny, demony itp.
szalom!
Oooo, Bismillah! Pokażmy, ilu nas jest!
Awatar użytkownika
Boją_się_nawet_jego_koni
zaczyna szaleć

01-07-2018, 01:25

Tylko Potężny Piorun Gromowładnej Potęgi!
Karkasonne

01-07-2018, 01:29

Boją_się_nawet_jego_koni pisze:Tylko Potężny Piorun Gromowładnej Potęgi!
Krom, dziwko!
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

01-07-2018, 07:15

Wiem że są niematerialne byty , nie wiem czy jest życie po śmierci , ale wiem że są mroczne lub złowrogie byty
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

01-07-2018, 08:35

Lukass pisze:W kategorii "Najgłupsza sonda Masterfula" ta ma szansę zapisać się złotymi zgłoskami.
Zobacz zatem wyniki sondy na chwilę obecną - spodziewałbyś się takich? :)

Masz coś do Toma Araya'i, Pete'a Sandovala czy Emila z Dödfödd / Ofermod?
Triceratops pisze: Na czym polegaja te przyklady?
To już sami zainteresowani niech się wypowiedzą, bazuje na strzępach informacji rzucanych mimochodem tu i tam.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Sybir

01-07-2018, 09:43

yossarian84 pisze:zastanawia mnie natomiast czy tutejsi wierzacy sa jednoczesnie czczacymi
Jestem czczący tylko przed badaniami profilaktycznymi.
Lukass pisze:W kategorii "Najgłupsza sonda Masterfula" ta ma szansę zapisać się złotymi zgłoskami.
Może to sezon letni, lubo w korpo nie ma o tym z kim pogadać? Nie wiem, natomiast spodziewałem się powstania takiego tradycyjnego wątku wakacyjnego ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

01-07-2018, 15:34

[V] pisze:Ale im więcej latek tym trudniej się na takie tematy rozmawia.Tak jakoś.
No jakos tak, generalnie szkoda szczempic ryja jak wskazuje rozwoj tego tematu.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

01-07-2018, 16:16

ja bym chetnie poczytal, bo im dluzej zyje tym bardziej sklaniam sie ku pewnym kierunkom :-)
ale z drugiej strony lepiej poczytac ksiazki na te tematy, niz wynurzenia fanow metalu :-)
Awatar użytkownika
Ubzdur
w mackach Zła

01-07-2018, 16:49

Dokładnie :) religia i polityka to tematy „no go” w towarzystwie, na forum, czy na randce. Chyba, że z kimś o tych samych poglądach :) ale i tak w 99% szkoda strzempic ryja
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

01-07-2018, 19:11

yossarian84 pisze:agnostyk oczywiscie, jedyny rozsadny poglad
nie czuję sympatii wobec tej postawy, wręcz uważam, że to forma duchowego lenistwa zazwyczaj i brak konkretnej postawy tak naprawdę.

ale żeby dopełnić temat tradycją, rzucę równaniem: Gnostycyzm >>>>> agnostycyzm. wiedza vs świadoma ignorancja, wybór jak dla mnie oczywisty.
yossarian84 pisze:ja bym chetnie poczytal, bo im dluzej zyje tym bardziej sklaniam sie ku pewnym kierunkom :-)
ale z drugiej strony lepiej poczytac ksiazki na te tematy, niz wynurzenia fanow metalu :-)
polecam zatem:
Obrazek

:)))
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

01-07-2018, 19:21

Nie znam się na terminologii, ale w moim życiu osobistym religia od zawsze nie istnieje. Od urodzenia nie miałem nic wspólnego z żadnym zorganizowanym kultem (za co jestem wdzięczny rodzicom) i tak już zostało.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
nicram

01-07-2018, 19:29

HSVV pisze:
yossarian84 pisze:agnostyk oczywiscie, jedyny rozsadny poglad
nie czuję sympatii wobec tej postawy, wręcz uważam, że to forma duchowego lenistwa zazwyczaj i brak konkretnej postawy tak naprawdę.
Nie zgadzam się z Twoją opinią. Z punktu widzenia nauki, trzeba stwierdzić, że wiara jest poza obszarem jej metodologii, zatem nie ma za bardzo sensu się nią zajmować. Po prostu. Nie uważam, żeby to była kwestia lenistwa, tylko kwestia czysto pragmatyczna. Skoro wiary nie da się badać, to po co się nią zajmować?

HSVV pisze:ale żeby dopełnić temat tradycją, rzucę równaniem: Gnostycyzm >>>>> agnostycyzm. wiedza vs świadoma ignorancja, wybór jak dla mnie oczywisty.
Wiedza jako ogół informacji o rzeczywistości nie ma nic wspólnego z wiarą, bo wiara nie opisuje w żaden sposób rzeczywistości.

A ogólnie polecam bardzo Bertanda Russella: " onclick="window.open(this.href);return false;
all the monsters will break your heart
[V]

01-07-2018, 23:29

Triceratops pisze:
[V] pisze:Ale im więcej latek tym trudniej się na takie tematy rozmawia.Tak jakoś.
No jakos tak, generalnie szkoda szczempic ryja jak wskazuje rozwoj tego tematu.
Zasadniczo. Nie czuję żadnego ciśnienia że moja racja jest mojsza najmojsza i przekonywania kogoś do czegokolwiek. Żyje w świecie prostych komunikatów, jak to kiedyś pięknie ujął Peter christopherson ; I think you have to look deep inside your heart and it becomes obvious.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

01-07-2018, 23:34

hcpig pisze:
W gruncie rzeczy tak, ale to głównie przez brak precyzji w pytaniu. W naszej części świata, tak postawiony temat dość jasno sugeruje raczej spojrzenie zero-jedynkowe, dokładnie takie, jak zaproponował kolega Mad. A ja mam wrażenie, że właśnie jest nie tylko droga trzecia, ale i czwarta, piąta, itd. W Polsce pytanie "czy jesteś ateistą?" oznacza mniej więcej tyle, co "czy wierzysz w jednego boga, stworzyciela nieba i ziemi (...)?". Tak postawioną kwestię mam ochotę w najlepszym przypadku zignorować.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

02-07-2018, 14:48

^sedno
jest tyle koncepcji na temat swiata niematerialnego, ze wybranie jednej z nich lub odrzucenie ich wszystkich dla mnie osobiscie jest na chwile obecnana jest nie do przyjecia
chetnie poznaje rozny punkt widzenia, ale ja sam twierdze, ze nie wiem i twardo wierze w swoja niewiedze
no i chuj :-)
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

02-07-2018, 15:21

mad pisze:Agnostykiem byłem jakieś 30 lat - i w miarę dobrze się z tym czułem. Ale to zawsze dzbanuszek do połowy pełny albo od połowy pusty. Ni pies, ni wydra. To obóz przetrwania założony na rozstaju dróg, złudzenie, że w systemie zero-jedynkowym można znaleźć trzecie rozwiązanie.

?

W systemie zero-jedynowym agnostyk zajmuje konkretne, jedno z dwóch możliwych stanowisk: albo wiemy coś/możemy się czegoś o ewentualnym Transcdendentnym dowiedzieć, albo nie wiemy/nie możemy. Agnostyk opowiada się za drugą opcją.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Heretyk

05-07-2018, 09:23

Lukass pisze:
hcpig pisze:
W gruncie rzeczy tak, ale to głównie przez brak precyzji w pytaniu. W naszej części świata, tak postawiony temat dość jasno sugeruje raczej spojrzenie zero-jedynkowe, dokładnie takie, jak zaproponował kolega Mad. A ja mam wrażenie, że właśnie jest nie tylko droga trzecia, ale i czwarta, piąta, itd. W Polsce pytanie "czy jesteś ateistą?" oznacza mniej więcej tyle, co "czy wierzysz w jednego boga, stworzyciela nieba i ziemi (...)?". Tak postawioną kwestię mam ochotę w najlepszym przypadku zignorować.
nic dodać, nic ująć
Awatar użytkownika
Triceratops

05-07-2018, 09:32

Chyba kazdy sam wie o sobie najlepiej i zadna "precyzja" w pytaniach nie jest potrzebna, To taki tani unik. Jester przeciez nikogo nie pyta czy jest katolikiem. A moze Jester pisal z Borneo albo Rapa Nui, to moze wtedy kontekst jego pytania jest inny? Zarty.
woodpecker from space
Heretyk

05-07-2018, 09:36

napiszę tak - to jest temat na bardzo długą, spokojną rozmowę, na pewno nie na jakimś forum i w ogóle trzeba dużo wiedzieć, by się za to brać. tutaj i tak skończy się to jakimiś bluzgami albo debilizmami, zresztą już było wałkowane parę razy i chuj z tego wynikło. oczywiście można sobie oddać głos w ramach jakiejś tam zabawy, bo czemu nie, ale tylko tyle. wyniki w ogóle bardzo ciekawe
Nasum

05-07-2018, 10:06

Może mi sie wydaje, ale jeszcze parę lat temu te wyniki byłyby inne. Sądzę, że za parę lat jak jeszcze tutaj ktoś zostanie, to światopogląd co poniektórych również może ulec zmianie, a przez to wyniki ankiety.
ODPOWIEDZ