Księża

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

Re: Księża

03-08-2019, 22:33

Hatefire pisze:Tak z czystej ciekawości. Pytam bez złośliwości, bo zresztą mało agresywny ze mnie użytkownik. Jak nie chcesz nie odpowiadaj. Czemu jak już się nawróciłeś, poszedłeś w kierunku takiego konserwatyzmu jak msza trydencka itp.? Znani mi neofici to raczej ruchy pentekostalne te Odnowy w Duchu Świętym itp. (oni są chyba nawet gorsi od katokonserwy ;-) ) a nie Bractwo Piusa Ktoregośtam. Dziwna droga.
Na Trydenckiej bywam tak raz w miesiącu :)
W Brackwie Piusa X (FSSPX) byłem raz ale po Mszy zagadała do mnie jakąś stała bywalczyni i tak zupełnie od czapy zaczęła mi opowiadać ze Karol Wojtyła to Żydo-mason (!) który znicznym Kościół od środka i że miał nieślubne dzieci :) więcej już tam nie zawitałem :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Bloodcult

03-08-2019, 22:42

Drone pisze:Niekoniecznie. Wielkomiejski neokatolicyzm lubi poczucie wyjątkowości, co ich odróżnia od zwykłych katolików, i atmosferę intelektualnego mozołu. Oprócz kol. Bloodculta znam jeszcze dwie takie osoby.
Paniczu Drone ! Ja na Trydent chodzę z szacunku do tradycji. Nie uczyni mnie to lepszym od nikogo, zaręczam paniczowi !

A tym Wielkomiejskim to że Pan zupełnie nie trafił do mieszkam na przedmieściach Łodzi a w zeszłym roku kupiłem działkę pod Łodzią. Jak zawrę związek sakramentalny to najtańszym kosztem postawie tam dom i będę płodził dzieci ku Chwale Białej Chrześcijańskiej Europy - ile macica wytrzyma :)
Będę takim chrześcijańskim Vargiem Vikernesem (czy tam Luisem Cachet). Może nawet założę vloga jak Varg...
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2019, 22:49

Medard pisze:
wolff pisze:
Drone pisze:Słyszałem co innego, ale to może jakaś inna Małopolska.
https://gazetakrakowska.pl/malopolska-s ... 8-14256109" onclick="window.open(this.href);return false;
Bardzo to wiarygodne i miarodajne, pojękiwania tęczowych ekspertów takie.
Wychodzę na pole a wody po kostki, ale w mediach susza jak na południu Libii.
Lepiej byś się skupił na dwójce Marliwa szczupły :)
Coś mi się wydaje, że dwójka nigdy nie wyjdzie, za dużo czasu traci na przemyślenia o religii, księżach, lgbt, sanacji, ll wojnie, wszelakiej innej filozofii.
Na wszystko przyjdzie czas, nie martwcie się.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2019, 22:51

Bloodcult pisze:
Drone pisze:Niekoniecznie. Wielkomiejski neokatolicyzm lubi poczucie wyjątkowości, co ich odróżnia od zwykłych katolików, i atmosferę intelektualnego mozołu. Oprócz kol. Bloodculta znam jeszcze dwie takie osoby.
Paniczu Drone ! Ja na Trydent chodzę z szacunku do tradycji. Nie uczyni mnie to lepszym od nikogo, zaręczam paniczowi !

A tym Wielkomiejskim to że Pan zupełnie nie trafił do mieszkam na przedmieściach Łodzi a w zeszłym roku kupiłem działkę pod Łodzią. Jak zawrę związek sakramentalny to najtańszym kosztem postawie tam dom i będę płodził dzieci ku Chwale Białej Chrześcijańskiej Europy - ile macica wytrzyma :)
Będę takim chrześcijańskim Vargiem Vikernesem (czy tam Luisem Cachet). Może nawet założę vloga jak Varg...
Trochę to było z przymrużeniem oka, ale prawdą jest, że dla niektórych osób "zwykły" katolicyzm zwyczajnie nie wystarcza, nie jest do końca wiarygodny albo wydaje się zbyt płaski, więc w jego innych formach szukają czegoś interesującego.
Awatar użytkownika
Hatefire

03-08-2019, 23:11

Dla mnie ludzie wierzący, to po prostu zagadka. Nie, nie mówię tego pogardliwie, po prostu mam chyba zupełnie inny typ umysłowości. Jeśli miałbym się określić, to jestem ateistą de facto. Znaczy ok, przyjmuję, że być może istnieje jakiś transcendentne "coś" nazwijmy to dla ułatwienia Bogiem. Niemniej skoro i tak nie da się rozumowo stwierdzić czy istnieje i jaka jest jego natura, to nie warto sobie zawracać tym głowy. Jakbym był jednym z apostołów to byłbym św. Tomaszem, no nie bata musiałbym wsadzić palce w ranę, bo inaczej uznałbym to za mistyfikację ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Drone

03-08-2019, 23:36

W sumie mam w tym względzie niemal identyczne przekonania, z tym że uważam się za osobę głęboko wierzącą :)

Jedno zastrzeżenie: można jak najbardziej badać i rozprawiać o obrazie Boga, jaki pojawia się w ludzkich umysłach od dawna, natomiast nie należy tego obrazu utożsamiać z Bogiem per se - w tej materii jestem 100% jungistą.
Awatar użytkownika
Hatefire

03-08-2019, 23:46

No oczywiście. Sam jestem bardzo zainteresowany religią jako zjawiskiem społecznym. Dokładnie i wielokrotnie przeczytałem Nowy Testament, a co do Starego, to co ważniejsze księgi też ogarnąłem. Na marginesie, w moim bąbelku informacyjnym krąży żart, że w Polsce Biblię czyta jedynie kler i niewierzący ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

05-08-2019, 08:49

Hatefire pisze:No oczywiście. Sam jestem bardzo zainteresowany religią jako zjawiskiem społecznym. Dokładnie i wielokrotnie przeczytałem Nowy Testament, a co do Starego, to co ważniejsze księgi też ogarnąłem. Na marginesie, w moim bąbelku informacyjnym krąży żart, że w Polsce Biblię czyta jedynie kler i niewierzący ;-)
Z tym klerem to bym nie przesadzał. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Medard

05-08-2019, 08:52

Oni tylko czytają, stosować ma wierny lud, który tego słucha.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

05-08-2019, 09:54

W to czytanie to właśnie powątpiewam. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

05-08-2019, 09:57

Drone pisze:W sumie mam w tym względzie niemal identyczne przekonania, z tym że uważam się za osobę głęboko wierzącą :)

Jedno zastrzeżenie: można jak najbardziej badać i rozprawiać o obrazie Boga, jaki pojawia się w ludzkich umysłach od dawna, natomiast nie należy tego obrazu utożsamiać z Bogiem per se - w tej materii jestem 100% jungistą.
Na wrzesien jest premiera Czerwonej ksiegl
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Drone

05-08-2019, 10:21

Mam nadzieję, że pełne wydanie, a nie okrojone.
Heretyk

10-08-2019, 13:32

Hatefire pisze:Dla mnie ludzie wierzący, to po prostu zagadka. Nie, nie mówię tego pogardliwie, po prostu mam chyba zupełnie inny typ umysłowości. Jeśli miałbym się określić, to jestem ateistą de facto. Znaczy ok, przyjmuję, że być może istnieje jakiś transcendentne "coś" nazwijmy to dla ułatwienia Bogiem. Niemniej skoro i tak nie da się rozumowo stwierdzić czy istnieje i jaka jest jego natura, to nie warto sobie zawracać tym głowy. Jakbym był jednym z apostołów to byłbym św. Tomaszem, no nie bata musiałbym wsadzić palce w ranę, bo inaczej uznałbym to za mistyfikację ;-)
No i raczej to "coś" ma w dupie nasze "grzechy", skruchę i to by go czcić i wysławiać, ale cóż... niech każdy robi na co ma ochotę.
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

10-08-2019, 13:39

Hatefire pisze:Dla mnie ludzie wierzący, to po prostu zagadka. Nie, nie mówię tego pogardliwie, po prostu mam chyba zupełnie inny typ umysłowości. Jeśli miałbym się określić, to jestem ateistą de facto. Znaczy ok, przyjmuję, że być może istnieje jakiś transcendentne "coś" nazwijmy to dla ułatwienia Bogiem. Niemniej skoro i tak nie da się rozumowo stwierdzić czy istnieje i jaka jest jego natura, to nie warto sobie zawracać tym głowy. Jakbym był jednym z apostołów to byłbym św. Tomaszem, no nie bata musiałbym wsadzić palce w ranę, bo inaczej uznałbym to za mistyfikację ;-)
Obstawiam, że ludzie są jeszcze zbyt prymitywni by starać się zrozumieć i wytłumaczyć, że istnieje "coś" takiego jak bóg?
Wzajemnie się zabijają, technika którą wymyślają to prymitywne gówno i nawet nie udało im się skolonizować słońca. Widły tedy i piec!
Marny wkład kloaczny.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

10-08-2019, 13:49

Tak co do wideł:

https://wiadomosci.wp.pl/bilgoraj-polic ... 154658945a" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

10-08-2019, 13:52

Na pewno ukrainiec-lewak fan batuszki, same problemy z takimi jednostrzałowcami.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Hatefire

19-08-2019, 09:38

Obrazek

Doceniam, że te kościelne kurwy przestały w końcu ukrywać, że są przybudówką Jedynej Słusznej Partii. Prałat Ryszard Czarnecki przemawia z ambony do wiernych Kamieńcu Wrocławskim.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

19-08-2019, 09:50

No, ale zapraszanie gości do powiedzenia czegoś poza liturgią to tradycja zdecydowanie starsza niż Jedyna Słuszna ;)
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
535

19-08-2019, 09:51

Przecież nigdy tego nie ukrywali. Tymczasem pan prezes wyraźnie wskazuje na kogo należy głosować w nadchodzących wyborach. Ja wiem, że akurat na tym forum jest to bardzo niepopularne rozwiązanie, bo woń kadzidła niesie się w wielu wątkach, ale nie ma innego wyjścia. Oczywiście jeżeli w ogóle brać udział w tym kabarecie.

https://wiadomosci.wp.pl/wybory-parlame ... 604820097a" onclick="window.open(this.href);return false;

Żeby zwykłe pójście w niedzielę do kościoła było problemem. Bo może się zdarzy awantura, bo może będzie kolejny atak. (...) To trzeba odeprzeć - powiedział prezes PiS na pikniku rodzinnym.
Biedny, wystraszony, wiecznie ciemiężony i ruchany w tyłek narodek...
Ostatnio zmieniony 19-08-2019, 09:55 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hatefire

19-08-2019, 09:54

Prałat Czarnecki zapewne z ambony nauczał w kwestiach religijnych. Tak tylko przypomnę naszym forumowym katolikom.
Powiedz nam więc, jak Ci się zdaje? Czy wolno płacić podatek Cezarowi, czy nie? Jezus przejrzał ich przewrotność i rzekł: Czemu Mnie wystawiacie na próbę, obłudnicy? Pokażcie Mi monetę podatkową! Przynieśli Mu denara. On ich zapytał: Czyj jest ten obraz i napis? Odpowiedzieli: Cezara. Wówczas rzekł do nich: Oddajcie więc Cezarowi to, co należy do Cezara, a Bogu to, co należy do Boga. Gdy to usłyszeli, zmieszali się i zostawiwszy Go, odeszli.

Mt 22, 17-22
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ