Szachy, rozrywka nerdów, niegdyś królewska gra i gra królów
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Szachy, rozrywka nerdów, niegdyś królewska gra i gra królów
Obecnie są rozgrywane mistrzostwa Polski, bez trzech najlepszych, ale za to systemem pucharowym, więc jest to nawet ciekawe, pojawiły się niespodzianki w wynikach.
Stream dostępny na YouTube, nie dam liny, bo nie mam kompa na Mazurach, zresztą ten gmsowy też przerywa na tym wygwizdowie.
Stream dostępny na YouTube, nie dam liny, bo nie mam kompa na Mazurach, zresztą ten gmsowy też przerywa na tym wygwizdowie.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Medard
Karina, nowa mistrzyni Polski, dopiero w wieku 32 lat udało się jej zdobyć ten tytuł, chociaż w czołówce krajowej jest już od wielu lat.
Zdecydowanie najładniejsza z kadrowiczek, odkąd pamiętam zawsze młodo wygląda, miałem nawet kiedyś okazję ją poznać podczas imprezy. Po raz drugi zamężna (to info dla chętnych).

Ma najbardziej stalowe nerwy z kadrowiczek. Wygrała z Klaudią w dogrywce, która przez długi czas prowadziła w turnieju i wydawało się, że jest była w doskonałej formie, ale końcówka imprezy to był dla niej dramat: przegrane, niedostrzeżone szanse.

W turnieju mistrzowskim pojawiły się również dwie młode, utalentowane i ładne dziewczyny, które sprawiły wiele trudności faworytkom,
pewnie będzie okazja o nich napisać, więc tym razem nie będę.
Zdecydowanie najładniejsza z kadrowiczek, odkąd pamiętam zawsze młodo wygląda, miałem nawet kiedyś okazję ją poznać podczas imprezy. Po raz drugi zamężna (to info dla chętnych).

Ma najbardziej stalowe nerwy z kadrowiczek. Wygrała z Klaudią w dogrywce, która przez długi czas prowadziła w turnieju i wydawało się, że jest była w doskonałej formie, ale końcówka imprezy to był dla niej dramat: przegrane, niedostrzeżone szanse.

W turnieju mistrzowskim pojawiły się również dwie młode, utalentowane i ładne dziewczyny, które sprawiły wiele trudności faworytkom,
pewnie będzie okazja o nich napisać, więc tym razem nie będę.
- Medard
Miałem pisać o tych młodych i nie wiedziałem, że tak szybko to zrobię.
Jedna z objawień mistrzostw polski Patrycja Waszczuk została przyłapana na kolejnym turnieju w Ustroniu na oszukiwaniu. Pewnie pzszach nałoży jakąś dyskwalifikację.
Silniki szachowe silniejsze od ludzi zniszczyły tę grę. Prawie wszyscy się nimi wspierają.
Jedna z objawień mistrzostw polski Patrycja Waszczuk została przyłapana na kolejnym turnieju w Ustroniu na oszukiwaniu. Pewnie pzszach nałoży jakąś dyskwalifikację.
Silniki szachowe silniejsze od ludzi zniszczyły tę grę. Prawie wszyscy się nimi wspierają.
- Medard
Z bazy chessgame.com:
In 1895 Crowley, having then adopted the new name of Aleister, began a three year course at Trinity College, Cambridge. He joined the university's chess club, where he beat the president in his first year (he claims) and practised two hours a day towards becoming a champion. Preoccupied with occultism, he eventually gave this idea up.

Aleister Crowley (left) playing Fernando Pessoa in Lisbon, 1930.
I takie filmidło jeszcze:
In 1895 Crowley, having then adopted the new name of Aleister, began a three year course at Trinity College, Cambridge. He joined the university's chess club, where he beat the president in his first year (he claims) and practised two hours a day towards becoming a champion. Preoccupied with occultism, he eventually gave this idea up.

Aleister Crowley (left) playing Fernando Pessoa in Lisbon, 1930.
I takie filmidło jeszcze:
- maciek z klanu
Medard znów nie informujesz, a sukces Dudy ogromny
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Medard
Pisałem w temacie o muzyce przy sporcie.
- Medard
To już informuję, że w dzisiejszej partii JK Duda przegrał z Carlsenem.
Wczoraj pewnie zagrał dobrze przygotowanym wariantem i się udało, a przed chwilą Magnus pokazał czemu jest najlepszy.
- Medard
To już informuję, że w dzisiejszej partii JK Duda przegrał z Carlsenem.
Wczoraj pewnie zagrał dobrze przygotowanym wariantem i się udało, a przed chwilą Magnus pokazał czemu jest najlepszy.
- maciek z klanu
A jesteś w stanie sprawdzić jaki Duda ma bilans z carlsenem w całej karierze?są pewnie jakieś strony specjalistyczne
- Medard
maciek z klanu pisze: ↑12-10-2020, 09:12A jesteś w stanie sprawdzić jaki Duda ma bilans z carlsenem w całej karierze?są pewnie jakieś strony specjalistyczne
Oczywiście, że są bazy z wynikami, ale także z całym przebiegiem partii, tylko część funkcjonalności jest płatnych na chess.com, a na chessbase nigdy nie szukałem. Może sprawdzę.
Oni się na siebie przygotowują sprawdzając co kto lubi grać. Była wczoraj afera, że Dude odcięli w hotelu od netu, podobno przypadkowo

Była także Polska baza, gdzie sprawdzałem wyniki znajomych, ale ją zamknął jej twórca,
bo zaczeli protestować, że RODO itp.
Prowadził to student i się przestraszył, nie chciał bawić się w sprawy prawne.
- Medard
Mam statystykę ze strony Fide, nie wiem, czy jest kompletna.
Nie ma niestety rozpisane jaki czas partii, ale były dwa remisy i trzy przegrane Dudy aż do przedwczoraj.
Czyli razem cztery przegrane Dudy i jedna wygrana.
Nie ma niestety rozpisane jaki czas partii, ale były dwa remisy i trzy przegrane Dudy aż do przedwczoraj.
Czyli razem cztery przegrane Dudy i jedna wygrana.
- maciek z klanu
Z tego co kojarzę to Duda już kiedyś wygrał z Carlsenem. Więc powinien mieć Conajmniej 2 wygrane.
- Medard
Ale to był blitz, albo szybka.maciek z klanu pisze: ↑15-10-2020, 20:36Z tego co kojarzę to Duda już kiedyś wygrał z Carlsenem. Więc powinien mieć Conajmniej 2 wygrane.
- Medard
Serialu o najlepszej szachistce jeszcze nie oglądałem, ale niewiele było w historii kobiet, które mogły się mierzyć ze światową czołówką mężczyzn. Treść filmu konsultowano z ekspertami, więc częściowo może oddawać klimat lat 60 czy 70.
Tymczasem z naszego podwórka doskonała partia juniorki Ali, świetna strategia, żelazna konsekwencja i na końcu czeka piękny mat, ale arcymistrz z którym grała to zauważył i poddał partię:
Tymczasem z naszego podwórka doskonała partia juniorki Ali, świetna strategia, żelazna konsekwencja i na końcu czeka piękny mat, ale arcymistrz z którym grała to zauważył i poddał partię:
- Medard
Obejrzałem serial Gambit królowej, muszę przyznać, że mi się podoba o czym pisałem już w temate nowe seriale.
Ale uwaga techniczna, mamy rok 1968, czyli już czasy panowania w USA Roberta Fischera. Nieśmiało przewija się informacja, że dziewczyna gra szachy intuicyjnie, czyli tak jak grali najlepsi, ale w początkach XX w.
1968 to już mega rozwój teorii, głównie za sprawą szachistów z ZSRR. Dla amatorów to oznacza, że oni dokładnie rozkminiali zasadność posunięć, głównie w debiucie i wybierali najlepsze. Niektóre debiuty wtedy właściwie zniknęły z partii turniejowych, jak np. gambit królewski.
Bobby Fischer był takim wszechstronnym gościem, który dokładnie studiował teorię i stare partie mistrzów, więc ona nie miałaby do niego startu.
Początkowo styl gry kobitki z serialu był już wtedy archaiczny. Ale ona to zrozumiała w pewnym momencie i rozpoczęła pracę z innymi graczami oraz próbowała tworzyć zespół.
Ale uwaga techniczna, mamy rok 1968, czyli już czasy panowania w USA Roberta Fischera. Nieśmiało przewija się informacja, że dziewczyna gra szachy intuicyjnie, czyli tak jak grali najlepsi, ale w początkach XX w.
1968 to już mega rozwój teorii, głównie za sprawą szachistów z ZSRR. Dla amatorów to oznacza, że oni dokładnie rozkminiali zasadność posunięć, głównie w debiucie i wybierali najlepsze. Niektóre debiuty wtedy właściwie zniknęły z partii turniejowych, jak np. gambit królewski.
Bobby Fischer był takim wszechstronnym gościem, który dokładnie studiował teorię i stare partie mistrzów, więc ona nie miałaby do niego startu.
Początkowo styl gry kobitki z serialu był już wtedy archaiczny. Ale ona to zrozumiała w pewnym momencie i rozpoczęła pracę z innymi graczami oraz próbowała tworzyć zespół.
- maciek z klanu
Partie Fischera to często magia. I nie mówię o cannibal corpse
- Medard
Żelazna klasyka dla adeptów gry.maciek z klanu pisze: ↑18-11-2020, 11:16Partie Fischera to często magia. I nie mówię o cannibal corpse
- Medard
Obecnie odbywają się internetowe mistrzostwa Świata w szachach szybkich.
Trochę dziwne reguły, bo przez godzinę grają tyle partii po 5 minut ile się zmieści w tym czasie, a potem, gdy końcowa przewaga nie jest wystarczająca, przez pół godziny są minutowe dogrywki.
W poprzedniej rundzie JK Duda pokonał Caruanę nr 2 klasycznego rankingu FIDE, niestety w ćwierćfinale coś się stało z jego psyche, bo po kilku wygranych partiach nastąpiło odwrócenie sytuacji i dostał srogi łomot 9:14 od Wesley So:
Trochę dziwne reguły, bo przez godzinę grają tyle partii po 5 minut ile się zmieści w tym czasie, a potem, gdy końcowa przewaga nie jest wystarczająca, przez pół godziny są minutowe dogrywki.
W poprzedniej rundzie JK Duda pokonał Caruanę nr 2 klasycznego rankingu FIDE, niestety w ćwierćfinale coś się stało z jego psyche, bo po kilku wygranych partiach nastąpiło odwrócenie sytuacji i dostał srogi łomot 9:14 od Wesley So:
- maciek z klanu
Znasz Medard te partie Tala? Niesamowite
- Medard
Znam,
tymczasem można głosować na Dudełe w plebiscycie na sportowca roku.
Szachy i Formuła 1 to dla mnie nie sport, chociaż zawody na pewno,
ale lockdown zrobił swoje i mało było wydarzeń sportowych w 2020 roku.
https://plebiscyt.przegladsportowy.pl/
tymczasem można głosować na Dudełe w plebiscycie na sportowca roku.
Szachy i Formuła 1 to dla mnie nie sport, chociaż zawody na pewno,
ale lockdown zrobił swoje i mało było wydarzeń sportowych w 2020 roku.
https://plebiscyt.przegladsportowy.pl/