Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7057
Rejestracja: 23-03-2011, 00:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

12-02-2022, 13:34

Obrazek

Do tego świeża bułka, ogórek kiszony (opcjonalnie), kubek herbaty i jest śniadanie, że aż milutko :)
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 11115
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

13-02-2022, 18:57

Obrazek

Flaki takie bardzo po bałkańsku 😉

1 kg flaków. Bulion warzywny, taki że standardowych warzyw i przypraw, nie musi być jakiś bardzo esencjonalny. Odcedzonym bulionem zalewamy flaki, tak palec ponad poziom flaków, do tego szklanka mleka i gotujemy. Jakieś 100-120 gramów sproszkowanego papryki (standardowa paczka ma 20 g). Głównie słodka, do tego ostra i wędzona. Na patelni roztapiamy pół kostki masła i robimy taką zasmażkę z papryki. Ważne to malutki gaz żeby się nic nie przypalilo. Potem rozprowadzany to mlekiem do konsystencji śmietany i mieszamy z ugotowanymi flakami i gotujemy jeszcze trochę. Na koniec z 5 łyżek octu. Najlepiej wystudzić i odgrzać na następny dzień. Ja do tego jeszcze robię oliwę i ocet z czosnkiem do doprawienia na talerzu.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
987654321k
w mackach Zła
Posty: 701
Rejestracja: 12-12-2018, 19:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

13-02-2022, 20:59

Za cholere nie dalbym do flakow mleka, masla i octu, może do zupy gulaszowej byloby to bardziej ok ale kto wie moze warto kiedys sprobowac... Zreszta flaki bez wolowiny to chuj nie flaki :twisted:
[V]
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 8376
Rejestracja: 07-06-2009, 16:29

Re: Kącik Kulinarny v.2

13-02-2022, 21:10

Hatefire pisze:
13-02-2022, 18:57
Obrazek

Flaki takie bardzo po bałkańsku 😉

1 kg flaków. Bulion warzywny, taki że standardowych warzyw i przypraw, nie musi być jakiś bardzo esencjonalny. Odcedzonym bulionem zalewamy flaki, tak palec ponad poziom flaków, do tego szklanka mleka i gotujemy. Jakieś 100-120 gramów sproszkowanego papryki (standardowa paczka ma 20 g). Głównie słodka, do tego ostra i wędzona. Na patelni roztapiamy pół kostki masła i robimy taką zasmażkę z papryki. Ważne to malutki gaz żeby się nic nie przypalilo. Potem rozprowadzany to mlekiem do konsystencji śmietany i mieszamy z ugotowanymi flakami i gotujemy jeszcze trochę. Na koniec z 5 łyżek octu. Najlepiej wystudzić i odgrzać na następny dzień. Ja do tego jeszcze robię oliwę i ocet z czosnkiem do doprawienia na talerzu.
Wygląda jakby babka długopisy Ci się zjebała do talerza.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Maruder
w mackach Zła
Posty: 762
Rejestracja: 02-01-2011, 22:21

Re: Kącik Kulinarny v.2

13-02-2022, 21:17

:lol: nasycilem się samym widokiem.

Z mlekiem gotowane? Danie iście rewolucyjne.
987654321k pisze:
13-02-2022, 20:59
Za cholere nie dalbym do flakow mleka, masla i octu, może do zupy gulaszowej byloby to bardziej ok ale kto wie moze warto kiedys sprobowac... Zreszta flaki bez wolowiny to chuj nie flaki :twisted:
Tak jest, wkładka miensna to jest mus.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 11115
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

13-02-2022, 21:30

W Rumunii i Bułgarii to powszechna praktyka., dlatego napisałem że trochę po bałkańsku.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
987654321k
w mackach Zła
Posty: 701
Rejestracja: 12-12-2018, 19:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

13-02-2022, 21:42

Ja dodaje ewentualnie na koniec tylko przecier pomidorowy i wtedy sa po wlosku a poźniej dowalam chili i wtedy sa juz po meksykansku.
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator
Posty: 4386
Rejestracja: 31-12-2001, 18:22

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-02-2022, 09:06

Obrazek
Obrazek

Pan Schab pieczony w czosnku, majeranku i maśle wymeldował się z piekarnika.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator
Posty: 3657
Rejestracja: 15-10-2014, 11:08

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-02-2022, 09:58

Hatefire pisze:
11-02-2022, 08:29
Obrazek

Śniadanie najważniejsze 😁 Nie ma to jak świeża solanka objebana kminkiem i solą. Przydałaby się seta Luksusowej, ale nie wiadomo dlaczego w pracy nie wolno pić 😉
to powinno nazywać się "cebula na raz" no i brak info, że może zawierać śladowe ilości śledzika :D
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 6165
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-02-2022, 10:35

Obrazek
Smacznie i zdrowo! :-)
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Maro
weteran forumowych bitew
Posty: 1019
Rejestracja: 30-05-2013, 20:16

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-02-2022, 17:15

Piękny szpek na to jeszcze pieprz cayenne i jest ok.
shitshow
postuje jak opętany!
Posty: 649
Rejestracja: 15-10-2020, 13:48

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-02-2022, 17:52

Właśnie taką na ostro kupuję od chłopa na targu... Delikates pierwyj sort.
We can't hear nothing
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 6165
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-02-2022, 19:31

Ja akurat lubię z wędzoną madziarską papryką i pokrojoną w piórka cebulą. Nie piszę już nawet o stosownym pokropku, bo to oczywiste 🙂
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew
Posty: 1482
Rejestracja: 08-06-2013, 11:27
Lokalizacja: cipsko twojego starego

Re: Kącik Kulinarny v.2

18-02-2022, 10:46

Wątróbka z jabłkiem i cebulą, w tle 38 minutes of life i lufa za Romka.

Obrazek
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10205
Rejestracja: 26-12-2010, 12:33
Lokalizacja: Doliny

Re: Kącik Kulinarny v.2

23-02-2022, 05:59

Królik już drugi dzień lezy w maślance. Jutro biorę go w obróbkę.

tomaszm
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10205
Rejestracja: 26-12-2010, 12:33
Lokalizacja: Doliny

Re: Kącik Kulinarny v.2

23-02-2022, 14:01

Zapeklowany królik

tomaszm
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10205
Rejestracja: 26-12-2010, 12:33
Lokalizacja: Doliny

Re: Kącik Kulinarny v.2

23-02-2022, 17:36

Finał. Przed piekarnikiem

Ostatnio zmieniony 23-02-2022, 17:48 przez tomaszm, łącznie zmieniany 1 raz.
bartwa

Re: Kącik Kulinarny v.2

23-02-2022, 17:42

Nie mam fot, ale dziś na obiad był dorsz, gryczana i kiszona. Ryby w ogóle wpieprzam codziennie, z makrelą i dorszem na czele.
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10205
Rejestracja: 26-12-2010, 12:33
Lokalizacja: Doliny

Re: Kącik Kulinarny v.2

23-02-2022, 17:48

Dorsz pyszna ryba. Dla mnie najlepsza po halibucie.
bartwa

Re: Kącik Kulinarny v.2

23-02-2022, 17:51

O, ten skurwiel jest jedyny w swoim rodzaju.
ODPOWIEDZ