Hatefire pisze:Pociągnął rzesze ludzi, ale nie był spójny intelektualnie. Od kiedy to sprzeczność?
Poza tym, jego decyzje strategiczne, jak chociażby bitwa na łuku kurskim, szczęśliwie dla aliantów nie były
udane, odsunął chyba najzdolniejszego generała, po sprzeczne z dowódcą sztabu, nie był Hitler tytanem intelektu, jak Napoleon.
sprowadzanie nazizmu do hitlera jest myśleniem zerojedynkowym* i zasadniczo spłycającym zagadnienie. i żeby sprawa jasna. historycy są raczej zgodni, że głównym jego problemem, nie była miałkość intelektualna, tylko uwierzenie w swoją boskość i błędne decyzje wojskowe. generałowie byli przerażeni jego ostatnimi posunięciami, tyle, że zdrowy rozsądek nakazywał im ślepo wykonywać rozkazy.
Ascetic pisze:sprowadzanie nazizmu do hitlera jest myśleniem zerojedynkowym* i zasadniczo spłycającym zagadnienie. i żeby sprawa jasna. historycy są raczej zgodni, że głównym jego problemem, nie była miałkość intelektualna, tylko uwierzenie w swoją boskość i błędne decyzje wojskowe. generałowie byli przerażeni jego ostatnimi posunięciami, tyle, że zdrowy rozsądek nakazywał im ślepo wykonywać rozkazy.
*potrafisz inaczej?
No ale co ma wspólnego sprawność działania armii z ideologią?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Hatefire pisze:No to jak znajdziesz to daj znać. Słowo "esencjonalny" nic po prostu nie znaczy w kontekście ruchu politycznego czy społecznego i tyle.
Edit: Nie wiem co mi nie poszło, natomiast jestem uczciwy intelektualnie i przyznaję, że nie wiem o co chodzi z tym słowem "esencjonalny"
a czego nie wiesz? mocny, wyrazisty system polityczny. w rozwinięciu. realizujący konkretnie wyznaczone cele, w tym przypadku lebensraum. realizujący je w sposób zdecydowany, nie rezygnując z każdych dostępnych na dany moment środków. jaśniej jest, czy trzeba jak medradowi, łopatologicznie> ?
Ascetic pisze:sprowadzanie nazizmu do hitlera jest myśleniem zerojedynkowym* i zasadniczo spłycającym zagadnienie. i żeby sprawa jasna. historycy są raczej zgodni, że głównym jego problemem, nie była miałkość intelektualna, tylko uwierzenie w swoją boskość i błędne decyzje wojskowe. generałowie byli przerażeni jego ostatnimi posunięciami, tyle, że zdrowy rozsądek nakazywał im ślepo wykonywać rozkazy.
*potrafisz inaczej?
No ale co ma wspólnego sprawność działania armii z ideologią?
doczytaj. to może złapiesz. jestem zaskoczony. ktoś Ciebie dzisiaj podsiadł?
Ascetic pisze:a czego nie wiesz? mocny, wyrazisty system polityczny. w rozwinięciu. realizujący konkretnie wyznaczone cele, w tym przypadku lebensraum. realizujący je w sposób zdecydowany, nie rezygnując z każdych dostępnych na dany moment środków. jaśniej jest, czy trzeba jak medradowi, łopatologicznie> ?
Wypisz wymaluj komunizm w wydaniu Sojuzu. Chyba byli jednak mądrzejsi, bo przetrwali sporo dłużej, a naziści to śmieszni frajerzy:-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Hatefire pisze:Brniesz w naprawdę dziwne rejony. Wiążesz sensowność ideologii z sukcesami armii?
to ty brniesz w rejony chęci mnie podkurwienia.
jeszcze raz. system esencjonalny na tą chwile ukute pojęcie. od ideologii do realizacji celów. każdym możliwym środkiem. tak jak komuniści. teraz powinieneś zrozumieć.
Ascetic pisze:a czego nie wiesz? mocny, wyrazisty system polityczny. w rozwinięciu. realizujący konkretnie wyznaczone cele, w tym przypadku lebensraum. realizujący je w sposób zdecydowany, nie rezygnując z każdych dostępnych na dany moment środków. jaśniej jest, czy trzeba jak medradowi, łopatologicznie> ?
Wypisz wymaluj komunizm w wydaniu Sojuzu. Chyba byli jednak mądrzejsi, bo przetrwali sporo dłużej, a naziści to śmieszni frajerzy:-)
widzę, że u Ciebie moja mojszość jest bardziej mojsza wychodzi na poziomie rywalizacji nazizm vs. komunizm. jesteś jakoś mocno zaangażowany. ikonowicz, czy zandberg?
dobra. idę zalec w wyrze z kotem. ma raka. zostało mu niedużo życia i wolę mu poświęcić czas.
p. wygrałeś. komunizm uber alles.
Ostatnio zmieniony 01-08-2019, 23:42 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
Ascetic pisze:widzę, że u Ciebie moja mojszość jest bardziej mojsza wychodzi na poziomie rywalizacji nazizm vs. komunizm. jesteś jakoś mocno zaangażowany. ikonowicz, czy zandberg?
dobra. idę zalec w wyrze z kotem. ma raka. zostało mu niedużo życia i wolę mu poświęcić czas.
Po prostu jesteś śmieszny z przypisywaniem jakiejś wieśniaczej ideologii rodem z austriackiej prowincji, nie wiadomo jakiej skuteczności i intelektualnej zajebistości. Przy jakiejś próbie oporu wycofałeś się w szyderę rodem z wykopu.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Ascetic pisze:widzę, że u Ciebie moja mojszość jest bardziej mojsza wychodzi na poziomie rywalizacji nazizm vs. komunizm. jesteś jakoś mocno zaangażowany. ikonowicz, czy zandberg?
Po prostu jesteś śmieszny z przypisywaniem jakiejś wieśniaczej ideologii rodem z austriackiej prowincji, nie wiadomo jakiej skuteczności i intelektualnej zajebistości. Przy jakiejś próbie oporu wycofałeś się w szyderę rodem z wykopu.
widzę, że u Ciebie moja mojszość jest bardziej mojsza wychodzi na poziomie rywalizacji nazizm vs. komunizm. jesteś jakoś mocno zaangażowany. ikonowicz, czy zandberg?
człowiek w białych spodniach leżący w wyże z umierającym na raka kotem, jakież to symboliczne, , ja wiedziałem ze tak bedzie, wzruszyłem sie kurwa mocno, wzruszyłem sie mocno az tak, ze aż zaraz pójde sie odlać, jezu wskaż droge, dokąd zmierzamy ? co bedzie dalej i po co to wszystko ? nie wiem nikczemu
Obie ideologie, po pewnych transformacjach mają się nieźle do dnia dzisiejszego, jeśli chodzi o popularność.
jak ja nie lubie zmian :P
już od dawna strony nawet na laptopie ładowały się wolno a teraz są szybsze od F1 :P dziwne uczucie :P
ale nie to jest najgorsze, kabel zasilający świeci się w nocy bardziej niż psu jajca, normalnie jakbym miał lampkę zapaloną :P
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
Hatefire pisze:
człowiek w białych spodniach leżący w wyże z umierającym na raka kotem, jakież to symboliczne, , ja wiedziałem ze tak bedzie, wzruszyłem sie kurwa mocno, wzruszyłem sie mocno az tak, ze aż zaraz pójde sie odlać, jezu wskaż droge, dokąd zmierzamy ? co bedzie dalej i po co to wszystko ? nie wiem nikczemu
Kurwa musiałem przyjść do roboty w sobotę. Pokolenia proletariuszy przelewały krew walcząc o 40 godzinny tydzień pracy i psu na budę. Chyba zacznę wynosić jeszcze więcej artykułów biurowych.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Medard pisze:Niestety ten model obowiązuje do dzisiaj,
jest taki swojski jak kiełbasa podwawelska, którą każdy zna i nic nie wskazuje by się to kiedykolwiek zmieniło,
byśmy dołączyli do państw, gdzie politycy kierują się bardziej interesem kraju
niż pokazówką.
Tak, czy inaczej RIP poległym,
skoro jest rocznica.
Trochę poniewczasie, ale dziś akurat znowu na to trafiłem. Myślę, że ta refleksyjna ballada, wyśpiewana aksamitnym głosem Edmunda Fettinga idealnie nadaje się na upamiętnienie tych ludzi i tych rozterek.
Nie szukaliśmy śmierci,
Nikt nie śpieszył się doń.
I zdarzyło się tęsknić,
I zdarzyło się kląć.
I nie byliśmy twardzi,
Jak hartowny miecz.
I nikt śmiercią nie gardził,
Śmierć to poważna rzecz
[youtube][/youtube]
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
jakie kurwa jebane złodzieje
i nie mówie tu akurat o Live Nation ale też bilety
mam vouchery do Cinema City więc sobie skorzystałem dzisiaj i zamówiłem bilecik na pajączka bo już schodzi do lamusa a ja tłumów nie lubie i sie okazała że voucher faktycznie działa bo bilet jest za darmo ale 1,4zł opłaty manipulacyjnej musiałem złodziejom przelać
a żeby złapali kiłe i zdechli kurwy jedne
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.