PEWEX vol. 3 - SATYRICON vs CELTIC FROST

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

PEWEX vol. 3 - SATYRICON vs CELTIC FROST

22-07-2009, 14:09

Pozwolę sobie podchwycić temat i cofnąć się o 3 lata, kiedy to Celtic Frost powrócił z "Monotheist", a Satyricon nagrał "Now, Diabolical". Dlaczego takie porównanie?
Obie płyty brzmią ascetycznie (wiem jak to brzmi w kontekście "Monotheist", ale tak to odbieram), ale dzięki doskonałemu brzmieniu świetnie wpasowały się w obecny wiek. Obie czerpią z najlepszych wzorcow wypracowanych na poprzednich krążkach, tworząc tym razem zwarte monolity. Zarówno nad "Monotheist" jak i nad "Now, diabolical" unosi się transowa, pochłaniająca atmosfera, przy czym Tom stawia na ciężar i walce, z kolei Satyr postanowił przybrać swoje dzieło w szaty rock 'n' rolla, ściśle trzymając się przy tym blackmetalowej konwencji. Do tego dochodzi czytelna perkusja, która w jednym i drugim przypadku jest swoistą "kropką nad i", spajającą oba albumy.
No więc moi drodzy, kto jest zwycięzcą w tym pojedynku (choć z gory wynik będzie pewnie przesądzony ;) )? Czy wizjonerstwo Toma będzie wyznacznikiem na przyszłe lata (ktore już dało się we znaki 1349 - "Revelations of the Black Flame "), czy może jednak Satyr ze swoją muzyką stanie się inspiracją dla młodych zespołów (nowe IXXI i Ruins)?
Ja jednak promil wyżej stawiam "Now, Diabolical".
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

Re: PEWEX vol. 3 - SATYRICON vs CELTIC FROST

22-07-2009, 14:17

Jjako całość znacznie większe wrażenie robi płyta Celtic Frost, jest bardziej spójna, podporządkowana określonej wizji Toma i jakoś tak bardziej dojrzała. I to do niej częściej wracam. Ale tak w skrócie Monotheist jest na poważnie, a Satyricon na luzie, dlatego - zależenie od nastroju - w danej chwili bardziej mnie kręci jedna lub druga.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

22-07-2009, 14:24

czesciej wracam do N,D, ale Monotheist jest lepsza plyta ; )

po prostu nie jest to cos, czego mozna sluchac na okraglo. Monotheist to totalne delirium, Now, Diabolical to energetyczny kop podnoszacy na duchu.

zreszta sadze, ze na kanwie ostatniej plyty Celtic Frost wyrosnie wiecej ciekawych rzeczy niz pod wplywem Satyricon. Po prostu Monotheist ma troche wiecej do zaoferowania... jest tam wiecej elementow, ktore wierca dziure w potylicy. Now, Diabolical to natomiast kapitalny, zajebiscie transowy black'n'roll - tylko tyle i az tyle
this is a land of wolves now
DCI Hunt

22-07-2009, 14:31

Dla mnie wybór prosty - 'Monotheist' to dla mnie 10/10, a 'Now, Diabolical' mniej więcej 8/10. Pierwsza to arcydzieło, druga to "tylko" bardzo dobra płyta z wpadającą w ucho muzyką.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

22-07-2009, 14:34

no ja bym dal 9/10, ale mniej wiecej tak wyglada relacja miedzy nimi. mysle, ze Monotheist za 10 lat bedzie mozna zaliczyc do najwazniejszych plyt metalowych, a czy Now, Diabolical przetrwa probe czasu? Mniej prawodpodobne.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

22-07-2009, 14:42

wybór jest dziecinnie prosty - CF - płyta kompletna, nawet nutki bym tam nie zmienił...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
ryszard
postuje jak opętany!

22-07-2009, 14:46

Conflagrator pisze:Dla mnie wybór prosty - 'Monotheist' to dla mnie 10/10, a 'Now, Diabolical' mniej więcej 8/10. Pierwsza to arcydzieło, druga to "tylko" bardzo dobra płyta z wpadającą w ucho muzyką.
+1

"Monotheist" to płyta bardziej wielowymiarowa, która zostanie odkryta dopiero za jakiś czas. To, że naśladowcy Satyricon pojawili się tak szybko świadczy jedynie o słabości tego krążka (w porównaniu z Celtic Frost, bo ogólnie to N,D jest naprawdę świetną płytą).
no i sprawa ostateczna, która nie pozostawia wątpliwości tym, którzy mogli je mieć na początku: \m/ Synagoga Satanae \m/ - utwór kompletny, łączący w metalu wszystko to, co najlepsze i jednocześnie popychający gatunek w kolejne rejony ekstremy.
That's what she said !
Mort
rasowy masterfulowicz

22-07-2009, 16:06

Obie płyty ostatni raz przesłuchałem w 2007. Są bardzo dobre, ale nie rzucają na kolana. Dla mnie remis.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

22-07-2009, 16:27

Riven pisze:czesciej wracam do N,D, ale Monotheist jest lepsza plyta ; )
po prostu nie jest to cos, czego mozna sluchac na okraglo. Monotheist to totalne delirium, Now, Diabolical to energetyczny kop podnoszacy na duchu.
ja mam podobnie, "Now, Diabolical" najczęściej puszczam sobie w samochodzie, muzyka luźna na której nie trzeba się za bardzo skupiać, fajna do posłuchania, mająca swój klimat, ale czy lepsza od CF? raczej nie ... mimo, iż odbieram ją cholernie pozytywnie i pamiętam że zrobiła na mnie o wiele większe wrazenie niż "Volcano" gdy wychodziło.
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Cthulhu

22-07-2009, 16:36

Riven pisze:czesciej wracam do N,D, ale Monotheist jest lepsza plyta ; )

zreszta sadze, ze na kanwie ostatniej plyty Celtic Frost wyrosnie wiecej ciekawych rzeczy niz pod wplywem Satyricon. Po prostu Monotheist ma troche wiecej do zaoferowania... jest tam wiecej elementow, ktore wierca dziure w potylicy. Now, Diabolical to natomiast kapitalny, zajebiscie transowy black'n'roll - tylko tyle i az tyle

Podpisuje się pod tym w 100%
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-07-2009, 16:41

Nie slyszalem ani jednej ani drugiej(n,d specjalnie,a z m jakos tak wyszlo) wiec sprawa jest prosta - cf wygrywa :)
Taka mysl mnie naszla - do czego to doszlo, zeby jakis satyricon z celtic frost zestawiac...koniec jest bliski.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

22-07-2009, 17:12

Celtic Frost.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

22-07-2009, 17:14

Obie genialne- ścisła czołówka roku 2006. Monotheist okazał się jednak zdecydowanie "pełniejszym" dziełem. Na albumie jest dużo do odkrycia i sporo zyskuje on z czasem. Głos na Celtic Frost.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

22-07-2009, 17:24

Oczywiście "Monotheist" , nawet Satyr w `Synagoga Satanae` jakoś specjalnie nie przeszkadza :)
jebać frajerów
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

22-07-2009, 17:38

Ciekawe czy ta sama ankieta ze dwa lata temu dałaby te same rezultaty?
- O, czym się zajmuje?
Awatar użytkownika
Bloodcult

22-07-2009, 18:29

sądzę że dwa lata temu przewaga CF była by dużo większa.

mój głos oddaje na CELTIC FROST
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

22-07-2009, 18:44

Czy ja wiem, ja sądzę, że więcej głosów poszłoby na Satyricon. Od tamtego czasu CF zdążyli się rozpaść, czyli mają +5 do KVLTu ;) a Satyricon nagrać raczej słabo tutaj oceniany album.
- O, czym się zajmuje?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

22-07-2009, 18:45

Oczywiście Monotheist, jakby zamiast Now, Diabolical było The Age of Nero to by już tak oczywiste nie było.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

22-07-2009, 18:49

Bloodcult pisze:sądzę że dwa lata temu przewaga CF była by dużo większa.
A ja sądzę, że byłoby odwrotnie.
Morph pisze:Oczywiście Monotheist, jakby zamiast Now, Diabolical było The Age of Nero to by już tak oczywiste nie było.
Przeca ostatni album Satyricon jest gorszy od N,D praktycznie pod każdym względem.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

22-07-2009, 18:51

Nerwowy pisze: Przeca ostatni album Satyricon jest gorszy od N,D praktycznie pod każdym względem.

Obrazek
Give birth to something dead
Give birth to something old
ODPOWIEDZ