BLACK SABBATH

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Baton
weteran forumowych bitew

Re: BLACK SABBATH

10-11-2013, 00:03

Żułek pisze:a niby co jest nie tak z brzmieniem ?
W maksymalnym uproszczeniu: jest tak dobre że aż za dobre i przez to złe. Każdy dźwięk jest tak dopieszczony, że brzmi to wręcz nienaturalnie i niesłuichalnie. No, może aż tak źle nie jest, bo da się 13 słuchać z ogromną przyjemnością, ale do tego się to sprowadza.
Gunman pisze:Nie mogę tego pojąć że w latach 70-tych potrafili nagrać lepiej płytę niż teraz, nie powinno być na odwrót do chuja wafla?
Ja tez nie wiem. Taki np debiut BS, o ile kojarze, był nagrany totalnie na setkę, wchodza, grają, wychodzą. bez powtórek, bez nakładania ścieżek, bez niczego; czysta, żywa muzyka, minimum kombinowania, tyle tylko żeby zadbać o dobras jakośc nagrania.... Może tu się kryje sekret?
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

10-11-2013, 08:21

No i kiedyś się nagrywało płyty dynamiczniej, kiedy miała grać ciszej grała ciszej, a kiedy głośniej dawała czadu. Teraz napierdala ciągle na maxa, jak sie chce posłuchać ciszej i tak jest głośno, kiedy głośniej wtedy nie da się słuchać bo są straszne zniekształcenia. Idź Pan z taką "nowoczesną" techniką, skoro 30 lat temu za pomocą urządzeń z ery kamienia lizanego osiągało się lepszy efekt.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

10-11-2013, 09:48

Ja tez nie wiem. Taki np debiut BS, o ile kojarze, był nagrany totalnie na setkę, wchodza, grają, wychodzą. bez powtórek, bez nakładania ścieżek, bez niczego; czysta, żywa muzyka, minimum kombinowania, tyle tylko żeby zadbać o dobras jakośc nagrania.... Może tu się kryje sekret?[/quote]

własnie tak powinny być nagrywane wszystkie płyty , inaczej jest to trochę takie oszukiwanie :D

edit były scieźki nakładane np w solówkach i w głos ozziego w unisono
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

10-11-2013, 10:56

Baton pisze:
Żułek pisze:a niby co jest nie tak z brzmieniem ?
W maksymalnym uproszczeniu: jest tak dobre że aż za dobre i przez to złe. Każdy dźwięk jest tak dopieszczony, że brzmi to wręcz nienaturalnie i niesłuichalnie
Gunman pisze:Teraz napierdala ciągle na maxa, jak sie chce posłuchać ciszej i tak jest głośno
Ano wlasnie. Dlatego tez meczy mnie ta plyta, mimo ze kompozycyjnie jak najbardziej da sie tego sluchac.
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-11-2013, 13:30

pierdolenie o szopenie ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

10-11-2013, 13:50

0ms pisze:
Lykantrop pisze:Bardziej bym się pewnie cieszył gdyby BS nagrali ten album ze swoim najlepszym wokalistą, no ale jest to już niemożliwe :)
No widzisz, brzmienie niby nie takie zle, ale Ozzy'ego nie poznales ;)
Ozzy ma swoją charakterystyczną i niepodrabialną barwę głosu, ale powiedzmy sobie szczerze - to z Roninem BS nagrał największe z największych petard. Już pomijam jakieś przepychanki w stylu który był lepszy technicznie i bardziej ogarnięty od strony warsztatowej, bo to dobre dla Kupczyków i studentów wokalistyki na ASP. Do Deep Purple zdążył gościnnie Dio wrócić na koncertach symfonicznych, szkoda że nie było mu to dane w BS.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

10-11-2013, 14:14

Żułek pisze:pierdolenie o szopenie ;)
ucp.php?mode=logout
bilyjoe
zaczyna szaleć

11-11-2013, 00:21

Lykantrop pisze:
0ms pisze:
Lykantrop pisze:Bardziej bym się pewnie cieszył gdyby BS nagrali ten album ze swoim najlepszym wokalistą, no ale jest to już niemożliwe :)
No widzisz, brzmienie niby nie takie zle, ale Ozzy'ego nie poznales ;)
Ozzy ma swoją charakterystyczną i niepodrabialną barwę głosu, ale powiedzmy sobie szczerze - to z Roninem BS nagrał największe z największych petard. Już pomijam jakieś przepychanki w stylu który był lepszy technicznie i bardziej ogarnięty od strony warsztatowej, bo to dobre dla Kupczyków i studentów wokalistyki na ASP. Do Deep Purple zdążył gościnnie Dio wrócić na koncertach symfonicznych, szkoda że nie było mu to dane w BS.
....Jak Dio zdążył wrócić do Deep Purple?To chyba lapsus...
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

11-11-2013, 08:34

to nie lapsus to blackmetalowcy
Obrazek
Heretyk

11-11-2013, 11:23

Lykantrop pisze: Ozzy ma swoją charakterystyczną i niepodrabialną barwę głosu, ale powiedzmy sobie szczerze - to z Roninem BS nagrał największe z największych petard.
powiedz, że zartujesz....
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

11-11-2013, 15:00

Z Dajo nagrali jeden wybitny album (na trzy w ogóle). Z Ozzym nagrali 5 wybitnych albumów (na 9 w ogóle). Statystyka jest nieubłagana. Polecam i pozdrawiam - Kraft.
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew

11-11-2013, 15:00

Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

11-11-2013, 17:45

I co z tego wynika?
Awatar użytkownika
Hatefire

11-11-2013, 18:01

Wziąłem sie w końcu za "13", i muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony. Oczywiście do klasyków to nie ma startu, ale też nie nie ma żeny czego się obawiałem. Po prostu solidny "Black Sabbath style" album. Najbardziej obawiałem się o Ozzy'ego, biorąc po uwagę jego ostatnie "dokonania", a wypadł bardzo przyzwoicie.

Swoją drogą ta płyta uświadamia, jak bardzo Ozzy zależny jest od współpracowników. Używając futbolowej terminologii, to nie jest napastnik, który wróci się za kontrą przeciwnika, odbierze piłkę na środku, przedrybluje 3 obrońców i strzeli gola. Dopóki miał na skrzydłach Tony'ego i Geezer'a, a tyły zabezpieczał mu Bill, błyszczał i walił hat tricki co mecz. Potem było raz lepiej raz gorzej , w zależności od ekipy, którą zebrał. Widać, że nigdy nie potrafił sam narzucić jakiegoś kierunku, artystycznie zainspirować współpracowników.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Lykantrop

11-11-2013, 18:29

Heretyk pisze:
Lykantrop pisze: Ozzy ma swoją charakterystyczną i niepodrabialną barwę głosu, ale powiedzmy sobie szczerze - to z Roninem BS nagrał największe z największych petard.
powiedz, że zartujesz....
Nie, jestem całkowicie poważny. Najlepsza płyta BS to "Heaven & Hell" :)
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-11-2013, 18:31

Lykantrop pisze:

Muszę Ci przyklasnąć, bo tym razem masz rację! Płyta kompletna od pierwszego do ostatniego dźwięku.
all the monsters will break your heart
Heretyk

12-11-2013, 11:37

Lykantrop pisze: Nie, jestem całkowicie poważny. Najlepsza płyta BS to "Heaven & Hell" :)
szanuję Twoje zdanie, ale dla mnie to mniej więcej tak, jak stwierdzić, że najlepszy Slayer to "Christ Illusion" :)

gdzie "Black Sabbath", jebany monument, prawdziwa perła, album perfekcyjny, dający podwaliny pod cały gatunek, przesiąknięty jedyną w swoim rodzaju atmosferą, a gdzie piosenkowy, wesołkowaty, skoczny i przebojowy, aczkolwiek oczywiście całkiem dobry H&H? :)

ale może to ja po prostu jestem jakiś inny, bo kiedyś tak sobie ustaliłem i tego się trzymam, że debiut mieści się w moim top 5 życia, a płyta z Dio do 50 by na pewno nie weszła. może do 100, z problemami ;)
mógł tyle nie chlać, a nie teraz wielki płacz...
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

12-11-2013, 13:55

No niestety, depresji na dłuższą metę alkoholem leczyć się nie da.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
hcpig

12-11-2013, 18:10

Lykantrop pisze:
Mają co najmniej 9 lepszych.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

12-11-2013, 18:13

born agejn , hedles kros
ODPOWIEDZ