OBITUARY

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: OBITUARY

25-10-2014, 17:03

[V] pisze:dwie poprzednie płyty Obituary są najsłabsze w ich dyskografii. Odpierdolili to jak zwykli wyrobnicy, jak Vader. Jasne, są fajne momenty ale przeważa nijakość..na domiar złego te gówniane hejwi metalowe okładki.

Zabrakło wtedy w ich muzyce pasji, tej iskry która podpaliłaby nie tylko muzyków, ale i słuchaczy, która sprawiłaby, że słuchałoby się tej muzyki z wypiekami na twarzy. A tak dostaliśmy albumy, które niby mają wszystko na miejscu, ale wiele im brakuje do klasycznych pozycji. Tutaj może wpływ miała świeża krew, chęć pokazania światu że skreślanie tego zespołu jest jeszcze przedwczesne. Naprawdę znakomity powrót na scenę po kilku chudszych latach.
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

25-10-2014, 17:04

Nasum pisze:
Drone pisze:OBITUARY nigdy nie zawiódł! Nawet dwie poprzednie płyty - tak tutaj zjechane - są po prostu dobre.

Owszem, dobre, tylko dobre. Nie wracam do nich jednak aż tak często, mam na półce, ale nie ciągnie mnie do nich jak do pozostałych płyt. Przy najnowszej przyznasz chyba, że bledną. Najnowsza płyta będzie na pewno częsciej słuchana i będę do niej wracał częściej i z wiekszą przyjemnością niż do dwóch poprzedniczek.
A ja je na swój sposób lubię - może dlatego, że bardzo lubię OBITUARY w ogóle. Oczywiście nowsza je przebija, z tym się zgadzam.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Nasum

25-10-2014, 17:05

Harlequin pisze:No właśnie, mi też od razu rzuciło siew ucha, że dużo core na tej nowej płycie. I jest w sumie lepiej niz sie spodziewałem. Moze ich najlepszy krązek od czasów World Demise.

Na pewno najlepsza od czasów Frozen.; czy przebije ten album - muszę jeszcze posłuchać.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

25-10-2014, 17:05

Dobra płyta jednak. Z brzmieniem się oswajam, ciągle cisną się pod place jakieś złośliwości, ale się powstrzymam. Po co mam się późnej wstydzić.
Nasum pisze: Na pewno najlepsza od czasów Frozen.; czy przebije ten album - muszę jeszcze posłuchać.
O właśnie, tak to mniej więcej słyszę.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
sveneld
zaczyna szaleć

25-10-2014, 18:35

ultravox pisze:Odbieram ten obrazek jako fajną, klasycznie metalową okładkę. Nic nie poradzę, że mi się podoba - to nie jest kwestia mojego wyboru, nie mam na takie rzeczy wpływu ;)
Też mi się podoba. Zwłaszcza, że gdy wczoraj mocno mnie wkurwiła koleżanka z pracy, to oglądając okładkę wyobraziłem ją sobie spreparowaną jak na obrazku i od razu humor mi się poprawił.
Tylko z ceną digi to przegięcie, mimo to kupiłem w MM, nie chciało mi się czekać zanim przyszłoby z Mystica ( ostatnio coś około 3 tygodni...).
Swoją drogą to ciekawe, że te wszystkie limited/exclisive edition są wbrew nazwie zazwyczaj łatwiej dostępne niż standardowe pudełka.

P.S.
Na wyprzedaży w MM leżała trójka Hail of Bullets za 24 zł oraz ostatni Armageddon i NC's Gift of Gods za 19 zł, jak ktoś jeszcze nie nabył to jest okazja.
Only dead fish flows with the stream...
Awatar użytkownika
Drone

25-10-2014, 19:38

Mam jeden zarzut w stosunku do tej płyty. Za mało szybkich numerów :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
SCREAMBLOODYGORE
weteran forumowych bitew

25-10-2014, 21:19

ramonoth pisze:
Harlequin pisze:No własnie ja bym powiedział, że 50% hardcore :)
Według mnie hardcore na tej płycie nawet dominuje.
Sama prawda. Stąd właściwie już tylko jeden krok do innej zajebistości:

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Pteroczłek
postuje jak opętany!

25-10-2014, 23:04

Przyłączam się do zachwytów - płyta z miejsca wykatapultowała mnie w lata 90, kiedy wyciskało się pryszcze w rytmie hitów z "World Demise", czy "State of the world address" :) Co ciekawe, jest to Obituary jakie znamy na pamięć, ale brzmi to całkiem świeżo - nie wiem jeszcze, czy przez lekko zmieniony wokal Johna, czy po prostu dlatego, że słychać w tym ogromną radochę grania, której brakowało na poprzednich płytach. Zresztą nieważne, zapętliło się i od paru dni prawie nie słucham niczego innego.

Co do kwestii kontrowersyjnych - wg mnie brzmienie jest ok (no, może dałoby się więcej basu Butlera wyciągnąć na wierzch). Okładka chujowa :)

UGH!
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

26-10-2014, 18:49

jakieś to mało death metalowe.
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

26-10-2014, 19:21

Ktoś, zdaje się, już tu wyliczył, że w 30%.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

26-10-2014, 20:24

Nie wydaje mi się aby na tej płycie było dużo więcej HC niż na wcześniejszych, ale OK ;) Na pewno jest mniej hip-hopu niż na "Back From the Dead" ;)
Nasum pisze:Dokładnie. Mamy tutaj pokiereszowane truchło, trochę krwi, jest groteska, czyli to wszystko, co na froncie death metalowej okładki znaleźć się powinno. Na pewno przebija ostatnie trzy okładki - i nie mówię tutaj akurat o frozen in time, która uważam za dobrą, ale o epce.
Tu muszę lekko zaprotestować, bo okładka epki bardzo mi się podoba, a obrazek z "Frozen In Time" uważam za znakomity.
Nasum pisze: Lubię obrazy Marshalla, to artysta który idealnie pasuje do Obituary, nawet fajny pomysł z tym, aby ożywić smoka który pojawił się w logo na trzeciej płycie, ale przyznajmy szczerze - ni chuja pasuje to do muzyki jaką ci panowie wykonują. Hammerfall byłby pewnie w niebo wzięty, a i współgrałoby to pewnie znakomicie, ale nie tutaj. Ich okładki powinny być właśnie takie jak najnowsza, lub takie, jak cztery pierwsze.
A tu się zgodzę, choć okładka do "Xecutioner's Return" sama w sobie nie jest zła, tylko właśnie nie za bardzo pasuje do muzyki Obituary. Natomiast okładka poprzedniej płyty zupełnie się nie udała.
Awatar użytkownika
sveneld
zaczyna szaleć

26-10-2014, 21:01

Nasum pisze:
Drone pisze:OBITUARY nigdy nie zawiódł! Nawet dwie poprzednie płyty - tak tutaj zjechane - są po prostu dobre.

Owszem, dobre, tylko dobre. Nie wracam do nich jednak aż tak często, mam na półce, ale nie ciągnie mnie do nich jak do pozostałych płyt. Przy najnowszej przyznasz chyba, że bledną. Najnowsza płyta będzie na pewno częściej słuchana i będę do niej wracał częściej i z większa przyjemnością niż do dwóch poprzedniczek.
Z X'sR i TDD jest jak z ciepłą wódką, niby procenty ma, a nie wchodzi. A nowy album wjeżdża jak zmrożona Dębowa i rzuca o podłogę. Po trzecim przesłuchaniu brzmienie bębnów, głównie stóp, przestało mi przeszkadzać.
Only dead fish flows with the stream...
Awatar użytkownika
KAKAESIAK
rasowy masterfulowicz

26-10-2014, 21:57

ultravox pisze:a obrazek z "Frozen In Time" uważam za znakomity.
coś jak "At the Heart of Winter" Immortal
In a world of compromise...some don't
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

27-10-2014, 09:12

A tego akurat nie lubię, choć płytę lubię bardzo.
Nasum

27-10-2014, 09:43

ultravox pisze: A tu się zgodzę, choć okładka do "Xecutioner's Return" sama w sobie nie jest zła, tylko właśnie nie za bardzo pasuje do muzyki Obituary. Natomiast okładka poprzedniej płyty zupełnie się nie udała.

"Xecutioner's..." jako obraz sam w sobie zły faktycznie nie jest, tyle że powinien pojawić się na okładce innego zespołu. Frozen uznaję również za znakomity obraz, pasuje i do tytułu płyty, i do przekazu. Epka - obraz fajny, może kojarzyć się nieco z truposzem z jedynki, w sumie może być. Darkest sobie wyjasniliśmy.
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

27-10-2014, 20:24

[V] pisze:dwie poprzednie płyty Obituary są najsłabsze w ich dyskografii. Odpierdolili to jak zwykli wyrobnicy, jak Vader. Jasne, są fajne momenty ale przeważa nijakość..na domiar złego te gówniane hejwi metalowe okładki.
Vader tak kiepskich płyt w dyskogrfii nie ma.
Grunt, ze nowa całkiem fajna i co najważniejsze z każdym odsłuchem podoba mi się bardziej...
Pacjent

27-10-2014, 20:44

AroHien pisze:
Nie, no są pewne granice, których przekraczać nie wolno! Vader ma tak gówniane płyty (właściwie większość dyskografii), że fachowcy z Obituary, choćby chcieli nie są w stanie osiągnąć tego poziomu. Samym stylem gry i wokalem Obituary kładzie ekipę Pietera.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
[V]

27-10-2014, 20:47

Pacjent pisze:
AroHien pisze:
Nie, no są pewne granice, których przekraczać nie wolno! Vader ma tak gówniane płyty (właściwie większość dyskografii), że fachowcy z Obituary, choćby chcieli nie są w stanie osiągnąć tego poziomu. Samym stylem gry i wokalem Obituary kładzie ekipę Pietera.
+1
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
SCREAMBLOODYGORE
weteran forumowych bitew

27-10-2014, 20:49

[V] pisze:
Pacjent pisze:
+1
+ 999
Nasum

27-10-2014, 21:23

Przede wszystkim Obituary skupiło się na pełnych albumach, nie wydali tysiąca epek z jednym nowym numerem a reszta to przeróbki lub nagrania koncertowe, koncertówkę też mają jedną za to konkretną, tak więc ich dyskografia prezentuje się bardziej spójnie.
ODPOWIEDZ