FURIA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: FURIA
Kompletnie nie rozumiem fenomenu tego zespołu. Jest to dla mnie granie zupełnie nijakie. Trudno się przyczepić do czegoś, trudno coś pochwalić. Ciekawe, czy ich popularność byłaby równie wysoka, gdyby śpiewali po angielsku.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Lykantrop
Pięknie ujęte sedno sprawy.Drone pisze:Kompletnie nie rozumiem fenomenu tego zespołu. Jest to dla mnie granie zupełnie nijakie. Trudno się przyczepić do czegoś, trudno coś pochwalić. Ciekawe, czy ich popularność byłaby równie wysoka, gdyby śpiewali po angielsku.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
-
- postuje jak opętany!
Ale pierdolenie, teksty są w języku polskim bo takie są założenia. Poza tym tekst jest ważną częscią muzyki, a chyba milej jest usłyszeć coś w rodzimym języku nieprawdaż? W FURIA muzyka i specyficzne teksty układają się w całość, weź mi te teksty przetłumacz na język angielski z zachowaniem zalożonego sensu (bądź też bezsensu). Argument totalnie z dupy.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Chętnie połsuchałbym innych zespołów z Polski które muzycznie są zbliżone do tego co nagrała Furia na "Płoń!" i "Grudzień za Grudniem". Proszę o typy. Z rodzima sceną BM moge być na bakier, ale naprawde nie kojarzę drugiego zespołu który obracał by się w zbliżonej, black metalowej stylistyce na równie dobyrm poziomie.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Drone
To, że bardzo dużo osób się nimi zachwyca.est pisze:Co masz waść na myśli pisząc "fenomen"?
Nie zrozumiałeś zupełnie tego, co napisałem. Chodzi mi o to, że polskie teksty przyciągają polską publiczność, a angielskie niekoniecznie i wtedy głównie zwraca na siebie uwagę muzyka.White Pharaoh pisze:Ale pierdolenie, teksty są w języku polskim bo takie są założenia. Poza tym tekst jest ważną częscią muzyki, a chyba milej jest usłyszeć coś w rodzimym języku nieprawdaż? W FURIA muzyka i specyficzne teksty układają się w całość, weź mi te teksty przetłumacz na język angielski z zachowaniem zalożonego sensu (bądź też bezsensu). Argument totalnie z dupy.
Jeżeli mają tak grać jak FURIA, to nie mam ochoty tego słuchać. Dlatego nie prowadzę poszukiwań w tym kierunku. Jeżeli nie podoba mi się jazda Polonezem Caro, to na pewno też nie będę sprawdzał jak jeździ Łada Samara czy Skoda Favorit. A FURIA to taki Polonez Caro black metalu. Niby polska produkcja o rzemieślniczych tradycjach, ale kształty spóźnione o 20 lat, resor piórowy nawiązuje do motoryzacji ludowej, a kiedy z kolei włożymy silnik Rovera, to pojedzie szybko, lecz trzeba uważać przy hamowaniu. Ot, fajne, żeby pojechać ze stryjem spod Starachowic po kocich łbach do monopolu, ale żeby żyć tak na co dzień, to niekoniecznie.Alsvartr pisze:Chętnie połsuchałbym innych zespołów z Polski które muzycznie są zbliżone do tego co nagrała Furia na "Płoń!" i "Grudzień za Grudniem". Proszę o typy. Z rodzima sceną BM moge być na bakier, ale naprawde nie kojarzę drugiego zespołu który obracał by się w zbliżonej, black metalowej stylistyce na równie dobyrm poziomie.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Sądząc po totalnie z dupy porównaniach, prawdziwy Drone nadal siedzi w swoim warzywniaku, a za niego pisze Maria...;-)Drone pisze: Jeżeli mają tak grać jak FURIA, to nie mam ochoty tego słuchać. Dlatego nie prowadzę poszukiwań w tym kierunku. Jeżeli nie podoba mi się jazda Polonezem Caro, to na pewno też nie będę sprawdzał jak jeździ Łada Samara czy Skoda Favorit. A FURIA to taki Polonez Caro black metalu. Niby polska produkcja o rzemieślniczych tradycjach, ale kształty spóźnione o 20 lat, resor piórowy nawiązuje do motoryzacji ludowej, a kiedy z kolei włożymy silnik Rovera, to pojedzie szybko, lecz trzeba uważać przy hamowaniu. Ot, fajne, żeby pojechać ze stryjem spod Starachowic po kocich łbach do monopolu, ale żeby żyć tak na co dzień, to niekoniecznie.
all the monsters will break your heart
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
@Drone
Ja w metaforach rodem z Podgardli Dolnych specem nie jestem więc i w tym stylu nie odpowiem, ale styl jaki prezentuje Furia na tych dwóch w/w wydawnictwach bardzo do mnie trafia. Domyślam sie że to co dla mnie będzie graniem zbliżonym do tego co prezentuje ekipa z Katowic, dla Ciebie może być całkowicie innym poziomem wykonawczym, niemniej nie uważam żeby był to zespół który powinien się wstydzić tego co nagrywa. Nie jest to ani Trabant, ani Wartburg czy zdezelowany Polonez. Poprostu dobra klasa średnia. Taka Astra B.
Mocno melodyjne granie, ze skandynawskim zacięciem i dobrymi wokalami.
Ja w metaforach rodem z Podgardli Dolnych specem nie jestem więc i w tym stylu nie odpowiem, ale styl jaki prezentuje Furia na tych dwóch w/w wydawnictwach bardzo do mnie trafia. Domyślam sie że to co dla mnie będzie graniem zbliżonym do tego co prezentuje ekipa z Katowic, dla Ciebie może być całkowicie innym poziomem wykonawczym, niemniej nie uważam żeby był to zespół który powinien się wstydzić tego co nagrywa. Nie jest to ani Trabant, ani Wartburg czy zdezelowany Polonez. Poprostu dobra klasa średnia. Taka Astra B.
Mocno melodyjne granie, ze skandynawskim zacięciem i dobrymi wokalami.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
A poniewaz osob kumajacych black metal z tego co mi wiadomo jest zaledwie garstka, wiec to zadna zbrodnia:)White Pharaoh pisze:gadanie o nijakości tego kawałka przystoi tylko komuś (uwaga będzie zabawnie), kto nie kuma black metalu:)
niech to miejsce niebawem zniknie
- Drone
Nie, to jest nowiutki Polonez Caro prosto z fabryki na Żeraniu. Żaden dezel. Może nawet wersja kombi - można wrzucić na pakę brzozowe szczapy i jeszcze pociągnąć przyczepkę z węglem.Alsvartr pisze:Nie jest to ani Trabant, ani Wartburg czy zdezelowany Polonez.
- twoja_stara_trotzky
ten nowy kawałek ze składaka taki se, znacznie słabszy od płyty.
-
- zaczyna szaleć
świetnie ujęte sedno sprawy, ten zespół poza granicami kraju jest praktycznie nie znany, w polsce solidaryzują się właśnie ze względu na polskie teksty, to zupełnie jak z disco polo czy dodą, polaczki szaleją, ale jako muzyka eksportowa nie ma to zupełnie szans na powodzenie.
- Skaut
no bo Furia to taki lokalny folklor.Zephyrous pisze:świetnie ujęte sedno sprawy, ten zespół poza granicami kraju jest praktycznie nie znany, w polsce solidaryzują się właśnie ze względu na polskie teksty, to zupełnie jak z disco polo czy dodą, polaczki szaleją, ale jako muzyka eksportowa nie ma to zupełnie szans na powodzenie.
Coś tam było! Człowiek!
- Sybir
Re: Odp: FURIA
:D Zawsze mnie bawią takie słowa w kontekście metalu. Chodzi Co o Furię,czy metal w ogóle?Zephyrous pisze: jako muzyka eksportowa nie ma to zupełnie szans na powodzenie.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Silent_Sea
- weteran forumowych bitew
ja pierdole - śpiewają po polsku źle, wyją po angielsku to chujowy akcent - tak źle i tak nie dobrze ... a w ogóle to zawsze beznadziejne teksty, więc najlepiej słuchać tylko zagranicznych kapel, bo one są LEPSZE ! ;)
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
- antek_cryst
- postuje jak opętany!
A mnie polskie teksty Furii wręcz irytują - takie to (poza kilkoma wyjątkami) grafomańskie i artystowskie, że mi się z miejsca druga/trzecia klasa ogólniaka przypomina. Jeśli zaś chodzi o muzykę - no cóż, dajcie mi trzy płyty z (dla ułatwienia) światowego blackmetalu, na poziomie "halnego" (odwaga, innowacyjność, przesuwanie granic gatunku) to pogadamy o ewentualnej średniości/wtórności chłopaków ;)
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.