FURIA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: FURIA

08-12-2012, 18:50

Kompletnie nie rozumiem fenomenu tego zespołu. Jest to dla mnie granie zupełnie nijakie. Trudno się przyczepić do czegoś, trudno coś pochwalić. Ciekawe, czy ich popularność byłaby równie wysoka, gdyby śpiewali po angielsku.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
est

08-12-2012, 18:55

Co masz waść na myśli pisząc "fenomen"?
Awatar użytkownika
Lykantrop

08-12-2012, 18:56

Drone pisze:Kompletnie nie rozumiem fenomenu tego zespołu. Jest to dla mnie granie zupełnie nijakie. Trudno się przyczepić do czegoś, trudno coś pochwalić. Ciekawe, czy ich popularność byłaby równie wysoka, gdyby śpiewali po angielsku.
Pięknie ujęte sedno sprawy.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
White Pharaoh
postuje jak opętany!

08-12-2012, 19:14

Ale pierdolenie, teksty są w języku polskim bo takie są założenia. Poza tym tekst jest ważną częscią muzyki, a chyba milej jest usłyszeć coś w rodzimym języku nieprawdaż? W FURIA muzyka i specyficzne teksty układają się w całość, weź mi te teksty przetłumacz na język angielski z zachowaniem zalożonego sensu (bądź też bezsensu). Argument totalnie z dupy.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

08-12-2012, 19:19

Chętnie połsuchałbym innych zespołów z Polski które muzycznie są zbliżone do tego co nagrała Furia na "Płoń!" i "Grudzień za Grudniem". Proszę o typy. Z rodzima sceną BM moge być na bakier, ale naprawde nie kojarzę drugiego zespołu który obracał by się w zbliżonej, black metalowej stylistyce na równie dobyrm poziomie.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Drone

08-12-2012, 20:53

est pisze:Co masz waść na myśli pisząc "fenomen"?
To, że bardzo dużo osób się nimi zachwyca.
White Pharaoh pisze:Ale pierdolenie, teksty są w języku polskim bo takie są założenia. Poza tym tekst jest ważną częscią muzyki, a chyba milej jest usłyszeć coś w rodzimym języku nieprawdaż? W FURIA muzyka i specyficzne teksty układają się w całość, weź mi te teksty przetłumacz na język angielski z zachowaniem zalożonego sensu (bądź też bezsensu). Argument totalnie z dupy.
Nie zrozumiałeś zupełnie tego, co napisałem. Chodzi mi o to, że polskie teksty przyciągają polską publiczność, a angielskie niekoniecznie i wtedy głównie zwraca na siebie uwagę muzyka.
Alsvartr pisze:Chętnie połsuchałbym innych zespołów z Polski które muzycznie są zbliżone do tego co nagrała Furia na "Płoń!" i "Grudzień za Grudniem". Proszę o typy. Z rodzima sceną BM moge być na bakier, ale naprawde nie kojarzę drugiego zespołu który obracał by się w zbliżonej, black metalowej stylistyce na równie dobyrm poziomie.
Jeżeli mają tak grać jak FURIA, to nie mam ochoty tego słuchać. Dlatego nie prowadzę poszukiwań w tym kierunku. Jeżeli nie podoba mi się jazda Polonezem Caro, to na pewno też nie będę sprawdzał jak jeździ Łada Samara czy Skoda Favorit. A FURIA to taki Polonez Caro black metalu. Niby polska produkcja o rzemieślniczych tradycjach, ale kształty spóźnione o 20 lat, resor piórowy nawiązuje do motoryzacji ludowej, a kiedy z kolei włożymy silnik Rovera, to pojedzie szybko, lecz trzeba uważać przy hamowaniu. Ot, fajne, żeby pojechać ze stryjem spod Starachowic po kocich łbach do monopolu, ale żeby żyć tak na co dzień, to niekoniecznie.
535

08-12-2012, 20:58

Dobrze napisane. Polonez przy hamowaniu nurkuje i trzeba mocno trzymać kierownicę.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

08-12-2012, 21:00

Drone pisze: Jeżeli mają tak grać jak FURIA, to nie mam ochoty tego słuchać. Dlatego nie prowadzę poszukiwań w tym kierunku. Jeżeli nie podoba mi się jazda Polonezem Caro, to na pewno też nie będę sprawdzał jak jeździ Łada Samara czy Skoda Favorit. A FURIA to taki Polonez Caro black metalu. Niby polska produkcja o rzemieślniczych tradycjach, ale kształty spóźnione o 20 lat, resor piórowy nawiązuje do motoryzacji ludowej, a kiedy z kolei włożymy silnik Rovera, to pojedzie szybko, lecz trzeba uważać przy hamowaniu. Ot, fajne, żeby pojechać ze stryjem spod Starachowic po kocich łbach do monopolu, ale żeby żyć tak na co dzień, to niekoniecznie.
Sądząc po totalnie z dupy porównaniach, prawdziwy Drone nadal siedzi w swoim warzywniaku, a za niego pisze Maria...;-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

08-12-2012, 21:03

@Drone
Ja w metaforach rodem z Podgardli Dolnych specem nie jestem więc i w tym stylu nie odpowiem, ale styl jaki prezentuje Furia na tych dwóch w/w wydawnictwach bardzo do mnie trafia. Domyślam sie że to co dla mnie będzie graniem zbliżonym do tego co prezentuje ekipa z Katowic, dla Ciebie może być całkowicie innym poziomem wykonawczym, niemniej nie uważam żeby był to zespół który powinien się wstydzić tego co nagrywa. Nie jest to ani Trabant, ani Wartburg czy zdezelowany Polonez. Poprostu dobra klasa średnia. Taka Astra B.
Mocno melodyjne granie, ze skandynawskim zacięciem i dobrymi wokalami.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

08-12-2012, 21:33

White Pharaoh pisze:gadanie o nijakości tego kawałka przystoi tylko komuś (uwaga będzie zabawnie), kto nie kuma black metalu:)
A poniewaz osob kumajacych black metal z tego co mi wiadomo jest zaledwie garstka, wiec to zadna zbrodnia:)
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
Drone

09-12-2012, 09:57

Alsvartr pisze:Nie jest to ani Trabant, ani Wartburg czy zdezelowany Polonez.
Nie, to jest nowiutki Polonez Caro prosto z fabryki na Żeraniu. Żaden dezel. Może nawet wersja kombi - można wrzucić na pakę brzozowe szczapy i jeszcze pociągnąć przyczepkę z węglem.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-12-2012, 11:02

ten nowy kawałek ze składaka taki se, znacznie słabszy od płyty.
est

09-12-2012, 11:26

Czyli nowy Polonez ale już bity?
Awatar użytkownika
Drone

09-12-2012, 12:53

Raczej montaż wadliwy, deska trzeszczy i szyba się opuszcza.
Zephyrous
zaczyna szaleć

09-12-2012, 13:41

świetnie ujęte sedno sprawy, ten zespół poza granicami kraju jest praktycznie nie znany, w polsce solidaryzują się właśnie ze względu na polskie teksty, to zupełnie jak z disco polo czy dodą, polaczki szaleją, ale jako muzyka eksportowa nie ma to zupełnie szans na powodzenie.
est

09-12-2012, 13:49

Czyli jednak kiszone ogórki czy tam kapusta? I nie wiem jak tam za granicami kraju, ale u nas piszemy "nieznany";)
Awatar użytkownika
Skaut

09-12-2012, 13:50

Zephyrous pisze:świetnie ujęte sedno sprawy, ten zespół poza granicami kraju jest praktycznie nie znany, w polsce solidaryzują się właśnie ze względu na polskie teksty, to zupełnie jak z disco polo czy dodą, polaczki szaleją, ale jako muzyka eksportowa nie ma to zupełnie szans na powodzenie.
no bo Furia to taki lokalny folklor.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Sybir

Re: Odp: FURIA

09-12-2012, 13:54

Zephyrous pisze: jako muzyka eksportowa nie ma to zupełnie szans na powodzenie.
:D Zawsze mnie bawią takie słowa w kontekście metalu. Chodzi Co o Furię,czy metal w ogóle?
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

09-12-2012, 13:59

ja pierdole - śpiewają po polsku źle, wyją po angielsku to chujowy akcent - tak źle i tak nie dobrze ... a w ogóle to zawsze beznadziejne teksty, więc najlepiej słuchać tylko zagranicznych kapel, bo one są LEPSZE ! ;)
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
antek_cryst
postuje jak opętany!

09-12-2012, 14:07

A mnie polskie teksty Furii wręcz irytują - takie to (poza kilkoma wyjątkami) grafomańskie i artystowskie, że mi się z miejsca druga/trzecia klasa ogólniaka przypomina. Jeśli zaś chodzi o muzykę - no cóż, dajcie mi trzy płyty z (dla ułatwienia) światowego blackmetalu, na poziomie "halnego" (odwaga, innowacyjność, przesuwanie granic gatunku) to pogadamy o ewentualnej średniości/wtórności chłopaków ;)
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
ODPOWIEDZ