BÖLZER
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- ultravox
- zahartowany metalizator
Re: BÖLZER
Ogólnie to niezła ta epka, jeśli pominąć koszmarną okładkę, ale chyba byłbym szczęśliwszy bez tych zaśpiewów w stylu wczesnego Mastodon (i czy mi się wydaje czy koleś pogwizduje sobie w w jednym z kawałków?), bo tego typu elementy elementy są jak kostki cukru wrzucone do dobrej kawy. Przynajmniej jednak nie ubrali jeszcze rajstop jak Tribulation.
- ozob
Gwizdali tez na "Hero".
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- ultravox
Musiałem to przeoczyć . Ostatni raz zauważyłem u Scorpions.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Zawsze uważałem ten zespół za przechajpowany, ale słuchając tej nowej Epki po prostu ogarnia mnie śmiech. Miejscami brzmi to jak jakieś harcerskie przytupajowe gówno. :-) W kategorii kabaretu oczywiście oceniam ten wypust wysoko, w kategorii gustu subiektywnego Lese Majesty to przeokrutne sraczysko.
all the monsters will break your heart
- trup
Umówmy sie kolego Nicram. Nie znasz się na BÖLZER. Nie czujesz BÖLZER. Nie słuchaj BÖLZER.
BÖLZER nie jest dla wszystkich.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
To akurat prawdatrup pisze:Nie znasz się na BÖLZER. Nie czujesz BÖLZER. Nie słuchaj BÖLZER.
- Sybir
Ale czy to usprawiedliwia próbę odebrania prawa zabrania głosu w dyskusji? ;) Oczywiście, z kol. nicramem się nie zgadzam, a płyta już do mnie zmierza :D
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- nicram
Muzyka jest dla wszystkich. To nie jest produkt reglamentowany. :-) Posłuchałem, żeby sprawdzić czy nauczyli się grać pode mnie. :-) Okazało się, że jednak dalej wygrywają te swoje banały dla harcerzyków. Co prawda sam byłem harcerzem w wieku młodocianym, ale mi przeszło. :-)trup pisze:Umówmy sie kolego Nicram. Nie znasz się na BÖLZER. Nie czujesz BÖLZER. Nie słuchaj BÖLZER.
Oczywiście, że takie prawo może mi ktoś odebrać dając bana. :-) Ten Bolzer mi zapodał sam youtube, a jak już leciało to posłuchałem, śmiechłem sobie parę razy pod nosem i swoimi przemyśleniami na temat tej muzyki postanowiłem się podzielić z Wami, kolegami. Mam nadzieję, że tylko nie uraziłem niczyich uczuć. :-)Sybir pisze:Ale czy to usprawiedliwia próbę odebrania prawa zabrania głosu w dyskusji? ;) Oczywiście, z kol. nicramem się nie zgadzam, a płyta już do mnie zmierza :D
all the monsters will break your heart
- trup
Sam jesteś próba.Sybir pisze:Ale czy to usprawiedliwia próbę odebrania prawa zabrania głosu w dyskusji? ;) Oczywiście, z kol. nicramem się nie zgadzam, a płyta już do mnie zmierza :D
Przypominam, że uczucia, w tym także patriotyczne, obrażamy w temacie "księża" w godzinach porannych. Jednakowoż radziłbym, mimo wszystko dać szansę braciom Bolec, nie mylić z tymi pajacami z Milówki i udać się na najbliższy ich koncert. Nie wierzę, że można się aż tak pomylić w ocenie ich muzykowania.
- trup
obraza uczuć religijnych a w nowej ustawie o Sądach Powszechnych i Sądzie Najwyższym ma być "obraza przepisów prawa"
BÖLZER is King!
BÖLZER is King!
-
BOLZER można lubić lub nie. Ja przynajmniej wiem dlaczego uwielbiam ten zespół. Bo co do zasady nie przepadam za black metalem i jestem fanem MASTER'S HAMMER. Pewnie również dlatego uważam, że każdy eksperyment wykonany przez ten duet jest trafiony.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Ascetic
pierwsze wrażenia ekstatyczno orgazmiczne. myślę, że przez ten element wzniosłości. bo to chyba u mnie na pierwszy plan wskoczyło przy słuchaniu. i jeszcze te około szamańskie klimaty.
jednakże i natenczas - im częściej było słuchane, tym bardziej napięcie spadało. nie ma już łał. zostało kilka dobrych melodii w głowie i gwizdanie*.
* pochodzą skąd pochodzą. może ze względu na relatywną bliskość geograficzną wprowadzą jodłowanie. to byłoby dopiero COŚ. epunia świąteczna z blekdefjodłowaniem. czekam.
jednakże i natenczas - im częściej było słuchane, tym bardziej napięcie spadało. nie ma już łał. zostało kilka dobrych melodii w głowie i gwizdanie*.
* pochodzą skąd pochodzą. może ze względu na relatywną bliskość geograficzną wprowadzą jodłowanie. to byłoby dopiero COŚ. epunia świąteczna z blekdefjodłowaniem. czekam.
lys på slutten av lys
-
- postuje jak opętany!
Tutaj się zgadzam po całości. Fenomenalna EP. Nie wiem czy lepsza od Hero, ale na pewno nie odstaje.Deathhammer66 pisze:Nowa EP kontynuuje ścieżkę obraną na "Hero", lecz robi to po prostu lepiej. Dopracowane to jest, wokale lepsze(i growlowane, i czyste), całość jest bardziej skoncentrowana. Jak dla mnie to ten zespół totalnie wie co chce grać i do tego gra w bardzo unikalnym stylu. Pierwotna furia miesza się z romantyzmem. No i jest w tej muzyce jakiś potężny majestat.
A co do powrotu do korzeni, słuszny trop. Zwłaszcza w ostatnim kawałku słychać spore echa "Roman Acupuncture".
"Lese Majesty" to dla mnie najlepszy Bolzer, a w ogóle to cieszę się, że podążyli taką drogą a nie inną. Gdyby nadal cisnęli w stylu "Aury", to owszem, byłby to świetny black/death metalowy band, ale tylko(i aż) tyle. A tak mamy zupełnie nową jakość.
Kolega ultravox kilka postów wcześniej zarzucił Szwajcarom wokale a la Mastodon. Ja bym poszedł jeszcze dalej, bo widzę między Bölzer i Mastodon dużo więcej punktów stycznych. Oba zespoły nagrały genialne, wizjonerskie albumy - grają we własnych ligach. Oba konsekwentnie rozwijają swój bardzo rozpoznawalny i unikatowy styl. Oba zespoły zmiękczyły swoją muzykę, bez szkody dla jakości (Mastodon co prawda trochę pogubił się na dwóch ostatnich albumach - czyżby formuła się wyczerpała?). To tak na szybko. Jeszcze kilka analogii by się znalazło. Bölzer Mastodonem black/death metalu!
heykvísl og ofn
- Deathhammer66
- w mackach Zła
Dobra, to od czego mam zacząć z tym Mastodonem i w jakiej kolejności iść? Bo te porównania już nie dają mi spokoju :D a jakoś zawsze trzymałem się od tego zespołu z daleka, pewnie przez magię dużej nazwy i powiązania z tym tzw. hipsterstwem, cokolwiek to znaczy ;) byłbym wdzięczny za poprowadzenie.
- Ascetic
14.45- ∼15.10
to jest ten moment kiedy otwieram roztwieram drugie dno/ plecy szafy. wyciągam mundur, oficerki. prężę się przed lustrem. w adekwatnej pozie.
to jest ten moment kiedy otwieram roztwieram drugie dno/ plecy szafy. wyciągam mundur, oficerki. prężę się przed lustrem. w adekwatnej pozie.
lys på slutten av lys
- ultravox
"Leviathan" i "Remission".Deathhammer66 pisze:Dobra, to od czego mam zacząć z tym Mastodonem i w jakiej kolejności iść? Bo te porównania już nie dają mi spokoju :D a jakoś zawsze trzymałem się od tego zespołu z daleka, pewnie przez magię dużej nazwy i powiązania z tym tzw. hipsterstwem, cokolwiek to znaczy ;) byłbym wdzięczny za poprowadzenie.
- Drone
Jeżeli chcesz perspektywy historycznej, to zacznij od płyt wymienionych przez kol. ultravoxa. Natomiast jeżeli ma być to odkrywanie "w kontekście" BOLZER, to zacząłbym od "Crack The Skye".
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Ascetic
natomiast w kontekście volkizmu zacząłby od tego:
[youtube][/youtube]
w 0: 36 i 0:44 jest "wygwizdywana sowa". okoi tego jeszcze niestety nie potrafi, ale wiadomo. co się odwlecze to ....
co ciekawe tutaj:
[youtube][/youtube]
na 0:40 też jest odpowiedni patent.
zapraszam od odsłuchu. śpiewania. i gwizdania. ale to oczywiste.
[youtube][/youtube]
w 0: 36 i 0:44 jest "wygwizdywana sowa". okoi tego jeszcze niestety nie potrafi, ale wiadomo. co się odwlecze to ....
co ciekawe tutaj:
[youtube][/youtube]
na 0:40 też jest odpowiedni patent.
zapraszam od odsłuchu. śpiewania. i gwizdania. ale to oczywiste.
lys på slutten av lys
- Drone
To znaczy ja wcale nie uważam, że BOLZER ma coś wspólnego z MASTODON, ale skoro już to padło, to dałem swoje typy. Jeżeli już szukać jakichś podobieństw, to pod względem tego, że muzyka i jednych, i drugich, jest dość kolorowa i urozmaicona różnymi detalami.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.