IRON MAIDEN

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Karkasonne

Re: IRON MAIDEN

13-09-2015, 08:50

Rattlehead pisze:Fajny Wasted Years w Shadows of the Valley.
Pun intended?
Wuja
postuje jak opętany!

13-09-2015, 09:03

No i właśnie taka jest ta płyta: tutaj intro z "Wasted Years", tam riff z "Rime of the Ancient Mariner", jeszcze gdzie indziej struktura utworu jak w "Isle of Avalon".
Dla mnie, jako fana, przyzwoite wydawnictwo ale nie wiem czy po kilku przesłuchaniach jeszcze do niego wrócę.
I didn't hear voices. It was a conscious decision on my part.
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

15-09-2015, 10:08

Ja "przebrnąłem" bez problemu. są dłużyzny, owszem, i faktem jest, ze mogli to poskracać i upchnąć na jednej płycie, niemniej słucha się dobrze i ogólnie jestem dość pozytywnie zaskoczony, a szczególnie biorąc pod uwagę, jak niepochlebne opinie można poczytać na masterfulu, ale też i na innych forach. zobaczymy co dalej, bo płytę mam zaledwie od wczoraj. ważne, że jak najbardziej chce mi się do niej wracać, a to już coś

inna sprawa, że parę piosenek, na chwilę obecną (głównie początek płyty) robi dość kiepskie wrażenie. później jest dużo lepiej. no i ten 18-minutowy kolos...ja jebię, obawiam się, że tam było pomysłów tak na 10 minut najwyżej :)
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

15-09-2015, 10:32

Heretyk pisze:Ja "przebrnąłem" bez problemu. są dłużyzny, owszem, i faktem jest, ze mogli to poskracać i upchnąć na jednej płycie, niemniej słucha się dobrze i ogólnie jestem dość pozytywnie zaskoczony, a szczególnie biorąc pod uwagę, jak niepochlebne opinie można poczytać na masterfulu, ale też i na innych forach. zobaczymy co dalej, bo płytę mam zaledwie od wczoraj. ważne, że jak najbardziej chce mi się do niej wracać, a to już coś

inna sprawa, że parę piosenek, na chwilę obecną (głównie początek płyty) robi dość kiepskie wrażenie. później jest dużo lepiej. no i ten 18-minutowy kolos...ja jebię, obawiam się, że tam było pomysłów tak na 10 minut najwyżej :)
Właśnie na tej pierwszej połowie poległem. Skoro jednak mówisz, że dalej jest lepiej, kilka osób też widzi tu i tam jakieś zalety, to nie będę ignorantem i dam tej płycie szansę.
Heretyk

15-09-2015, 10:35

widziałem w różnych miejscach wiele takich postów w stylu "po 30 minutach zasnąłem, wyłączyłem, umarłem z nudów" więc coś może być na rzeczy
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

15-09-2015, 12:37

Drugi dysk mi się podoba od początku do ... prawie końca. Ten ostatni kolos jest sztucznie przedłużany, że traci w moich uszach dużo. Do części instrumentalnej jest ok, potem to już zakrawa o parodie.
Pierwsza płyta to rewelacyjny otwieracz, przebojowy singiel, potem trochę nudy i końcówka znowu dobra.
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

15-09-2015, 16:20

Heretyk pisze:widziałem w różnych miejscach wiele takich postów w stylu "po 30 minutach zasnąłem, wyłączyłem, umarłem z nudów" więc coś może być na rzeczy

Fakt, takie opinie przeważały. W moim przypadku, pomimo tego że ostatnie Ich płyty do mnie nie trafiają, to w przypadku nowej, nie wiedzieć czemu, liczyłem na powrót do formy. Recz jasna, nie do tej z lat 80-tych, jednak do poziomu, powiedzmy, Brave New World, ostatniej płyty która miała od początku do końca ręce i nogi. No i się srogo rozczarowałem, gdzieś w połowie pierwszej płyty złapałem się na tym, że myślę o wszystkim, tylko nie o tym co wydobywa się z głośników. Tak wiec kontynuowanie tej zabawy uznałem za nieuzasadnione :)
Jednak dam jej jeszcze szansę, może przy okazji też trzem Book of Souls poprzedzającym.
BOLEK
weteran forumowych bitew

15-09-2015, 17:44

harvestman pisze:
Heretyk pisze:widziałem w różnych miejscach wiele takich postów w stylu "po 30 minutach zasnąłem, wyłączyłem, umarłem z nudów" więc coś może być na rzeczy

Fakt, takie opinie przeważały. W moim przypadku, pomimo tego że ostatnie Ich płyty do mnie nie trafiają, to w przypadku nowej, nie wiedzieć czemu, liczyłem na powrót do formy. Recz jasna, nie do tej z lat 80-tych, jednak do poziomu, powiedzmy, Brave New World, ostatniej płyty która miała od początku do końca ręce i nogi. No i się srogo rozczarowałem, gdzieś w połowie pierwszej płyty złapałem się na tym, że myślę o wszystkim, tylko nie o tym co wydobywa się z głośników. Tak wiec kontynuowanie tej zabawy uznałem za nieuzasadnione :)
Jednak dam jej jeszcze szansę, może przy okazji też trzem Book of Souls poprzedzającym.
kolego z Book of Souls jest jak wódką z początku wstrząsa mordę wykręca po woduje odruch wymiotny a im dalej w las tym mocniej wciąga i wciąż chce się więcej i więcej... tylko pozwól dać jej szansę
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

15-09-2015, 17:55

BOLEK pisze:kolego z Book of Souls jest jak wódką z początku wstrząsa mordę wykręca po woduje odruch wymiotny a im dalej w las tym mocniej wciąga i wciąż chce się więcej i więcej... tylko pozwól dać jej szansę
Tak dokładnie jest. Zupełnie jak z nowym Slayerem.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

15-09-2015, 18:15

Rattlehead pisze:
BOLEK pisze:kolego z Book of Souls jest jak wódką z początku wstrząsa mordę wykręca po woduje odruch wymiotny a im dalej w las tym mocniej wciąga i wciąż chce się więcej i więcej... tylko pozwól dać jej szansę
No niezupełnie, nowy Slayer, przynajmniej mi, wszedł bez popitki, zero wykrzywiania mordy i desperackiego szukania ogórków ;)
Ostatnio zmieniony 16-09-2015, 11:27 przez harvestman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

15-09-2015, 18:17

BOLEK pisze:kolego z Book of Souls jest jak wódką z początku wstrząsa mordę wykręca po woduje odruch wymiotny a im dalej w las tym mocniej wciąga i wciąż chce się więcej i więcej...
a potem
Obrazek

;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

15-09-2015, 18:31

harvestman pisze:
Rattlehead pisze:
No nie zupełnie, nowy Slayer, przynajmniej mi, wszedł bez popitki, zero wykrzywiania mordy i desperackiego szukania ogórków ;)
hehe, niektóre wódki też tak mają, Norvegia przykładowo ;)
support music, not rumors
BOLEK
weteran forumowych bitew

15-09-2015, 19:03

fakt niektóre wchodzą bezboleśnie ale i szybko wyparowują
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Heretyk

16-09-2015, 10:23

Jeszcze jestem ostrożny, ale Book of Souls zaczyna mi się powoli jawić jako najlepsza płyta od czasu doskonałej Brave New World
Awatar użytkownika
Drone

16-09-2015, 10:41

Heretyk pisze:Jeszcze jestem ostrożny, ale Book of Souls zaczyna mi się powoli jawić jako najlepsza płyta od czasu doskonałej Brave New World
To oczywiste.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Heretyk

16-09-2015, 10:48

no właśnie tak patrząc po forach, to chyba nie do końca :) w sumie gdybym się przejmował opiniami ludzi, to bym tej płyty nie kupił, a tu się okazuje, że to kawał bardzo dobrej muzyki :)
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

16-09-2015, 11:11

Heretyk pisze:no właśnie tak patrząc po forach, to chyba nie do końca :) w sumie gdybym się przejmował opiniami ludzi, to bym tej płyty nie kupił, a tu się okazuje, że to kawał bardzo dobrej muzyki :)
Iron Maiden i bardzo dobra muzyka to oksymoron ;) .
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Drone

16-09-2015, 11:13

Jestem już zmęczony tym internetem i forumowymi mędrkami. Pół biedy, jak ktoś się zachwyca rzeczą słabszą, podoba mu się coś niekoniecznie najlepszego w dyskografii zespołu itd. - to jest jeszcze zrozumiałe. Znacznie gorzej, jak z krytyką występuje ktoś, kto słyszał dwie rzeczy na krzyż, a rwie się do natychmiastowego oceniania. Panuje klimat, żeby wyśmiać, dojebać, od razu wdeptać w ziemię bez zastanowienia i bez opamiętania. Potem wychodzą takie kwiaty jak z tym IRON MAIDEN.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

16-09-2015, 11:23

No +1,
w dodatku pisze to koles, ktory podnieca sie jakimis prog-gownami, Dream Theater i temu podobnym szajsem
woodpecker from space
Heretyk

16-09-2015, 11:24

Drone pisze:Jestem już zmęczony tym internetem i forumowymi mędrkami. Pół biedy, jak ktoś się zachwyca rzeczą słabszą, podoba mu się coś niekoniecznie najlepszego w dyskografii zespołu itd. - to jest jeszcze zrozumiałe. Znacznie gorzej, jak z krytyką występuje ktoś, kto słyszał dwie rzeczy na krzyż, a rwie się do natychmiastowego oceniania. Panuje klimat, żeby wyśmiać, dojebać, od razu wdeptać w ziemię bez zastanowienia i bez opamiętania. Potem wychodzą takie kwiaty jak z tym IRON MAIDEN.
no dokładnie tak jest. pojebane czasy nastały, co zrobić

a wracając do nowej płyty, ciekaw jestem, czy potrafisz wyróżnić jakieś piosenki na plus i minus, czy może uważasz, że całość trzyma w miarę równy poziom? chciałbym to porównać ze swoimi odczuciami
ODPOWIEDZ