CANNIBAL CORPSE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re: CANNIBAL CORPSE

02-01-2009, 19:35

twoja_stara_trotzky pisze: i to się nazywa wpływanie na rozwój gatunku. no bo czym może się pochwalić Cannibal Corpse? pod wpływem ich nagrań były jakieś zespoły, które stworzyły coś nowego?
A czym się może pochwalić Deathspell Omega? Czy pod ich wpływem są jakieś zespoły, które stworzyły coś nowego? Czyli DsO nie mają wpływu na rozwój gatunku, QED ;)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

02-01-2009, 19:46

sowa mądrości wylatuje o zmierzchu.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

02-01-2009, 19:48

Nie no spoko, CC stali sie swoista ikona gatunku nawet dla ludzi niezorientowanych, graja na zajebistym poziomie od lat, wplyneli na cala rzesze kapel, maja swoj niepowtarzalny styl... ale przeciez Masterowi moga co najwyzej brode rozczesywac, no nie? :)
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

02-01-2009, 19:48

twoja_stara_trotzky pisze:sowa mądrości wylatuje o zmierzchu.
Żyrafy wchodzą do szafy.
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

02-01-2009, 19:53

twoja_stara_trotzky pisze: no dokładnie, undergroundowa kapelka. tak jak death metal to undergroundowa muzyka. gdyby nie nagrania Paula Speckmanna to wszystkie kapelki z twojej wielkiej piątki nie zaczęłyby grać tak, jak grały - i to się nazywa wpływanie na rozwój gatunku. no bo czym może się pochwalić Cannibal Corpse? pod wpływem ich nagrań były jakieś zespoły, które stworzyły coś nowego?
No nie wiem czy mozna tak jednoznacznie powiedziec, ze gdyby nie Master to wspomniana piatka nie gralaby tego co gra.Nie chce przez to zdanie zanegowac samego wplywu jaki wywarl Paul na rodzacy sie gatunek, ale nie uwazam za sluszne przypisywanie jednej kapeli calych zaslug jego stworzenia.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

02-01-2009, 19:56

Deathless King pisze:
Żyrafy wchodzą do szafy.
Chodzi o Minerwę i Hegla, Trocki ma tu rację akurat co do DsO, ale nie co do CC :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

02-01-2009, 20:00

AroHien pisze:
twoja_stara_trotzky pisze: no dokładnie, undergroundowa kapelka. tak jak death metal to undergroundowa muzyka. gdyby nie nagrania Paula Speckmanna to wszystkie kapelki z twojej wielkiej piątki nie zaczęłyby grać tak, jak grały - i to się nazywa wpływanie na rozwój gatunku. no bo czym może się pochwalić Cannibal Corpse? pod wpływem ich nagrań były jakieś zespoły, które stworzyły coś nowego?
No nie wiem czy mozna tak jednoznacznie powiedziec, ze gdyby nie Master to wspomniana piatka nie gralaby tego co gra.Nie chce przez to zdanie zanegowac samego wplywu jaki wywarl Paul na rodzacy sie gatunek, ale nie uwazam za sluszne przypisywanie jednej kapeli calych zaslug jego stworzenia.
ale ja podaję Master jako przykład. znacznie większe zasługi ma np. Celtic Frost. tych kapel było wiele - powiedzmy, że zaczęło się od Venom, a skończyło na Nihilist / Entombed, po drodze było wszystko od Slayera przez Possessed, Sadus, Master, Death, na Napalm Death, Morbid Angel czy właśnie Entombed / Nihilist kończąc. można jeszcze doliczyć Atheist, który był odpowiedzialny za powstanie wszystkiego co techniczne w DM i koniec. później już miałeś tylko epigonów.

edit: może trochę przesadzam, bo i później pojawiło się pare zespołów, które coś zmieniały, ale generalnie zasada jest prosta - każdy gatunek daje światu to co najlepsze w momencie, kiedy powstaje, później masz z zasady epigonów i Cannibal Corpse był raczej zespołem, który kończy gatunek, wypełnia go, w tej estetyce o nich nie było już miejsca na cokolwiek nowego.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

02-01-2009, 20:06

4m pisze:
Deathless King pisze:
Żyrafy wchodzą do szafy.
Chodzi o Minerwę i Hegla, Trocki ma tu rację akurat co do DsO, ale nie co do CC :)
no to wymień mi jakieś ważne dla gatunku zespoły, które pod wpływem Cannibal Corpse tworzyły płyty wybitne.
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

02-01-2009, 20:07

twoja_stara_trotzky pisze:
AroHien pisze:
ale ja podaję Master jako przykład. znacznie większe zasługi ma np. Celtic Frost. tych kapel było wiele - powiedzmy, że zaczęło się od Venom, a skończyło na Nihilist / Entombed, po drodze było wszystko od Slayera przez Possessed, Sadus, Master, Death, na Napalm Death, Morbid Angel czy właśnie Entombed / Nihilist kończąc. można jeszcze doliczyć Atheist, który był odpowiedzialny za powstanie wszystkiego co techniczne w DM i koniec. później już miałeś tylko epigonów.
Wiec jak sam widzisz zdanie 'gdyby nie nagrania Paula Speckmanna to wszystkie te kapelki ...'jest jednak niezbyt prawdziwe.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

02-01-2009, 20:09

jest prawdziwe, bo Master (i inne projekty Paula) były dla nich źródłem inspiracji. wyjmij element z układanki, a masz już inny obraz.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

02-01-2009, 20:10

4m pisze:
Deathless King pisze:
Żyrafy wchodzą do szafy.
Znam filozofie Hegla, ale chyba Ty nie kojarzysz perełek naszej rodzimej kinematografii :)
Some serious shit?
postuje jak opętany!

02-01-2009, 20:10

no ja jestem ciekaw, kto pod wpływem Death stworzył wybitną, nowatorksą płyte :D chyba, kurwa, Sceptic. To samo powiem o Morbidach, wielu próbowało, ale zadnego ŁAŁ nie było
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

02-01-2009, 20:12

Some serious shit? pisze:no ja jestem ciekaw, kto pod wpływem Death stworzył wybitną, nowatorksą płyte :D chyba, kurwa, Sceptic. To samo powiem o Morbidach, wielu próbowało, ale zadnego ŁAŁ nie było
HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!

no kurwa wymień dowolną z wybitnych płyt death metalowych nagranych po 87 roku i gwarantuję ci, że wszystkie one były robione pod wpływem Death i Morbid Angel.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

02-01-2009, 20:13

Deathless King pisze: Znam filozofie Hegla
:lol:
Some serious shit?
postuje jak opętany!

02-01-2009, 20:14

pytam sie Ciebie :)
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

02-01-2009, 20:16

twoja_stara_trotzky pisze: Cannibal Corpse był raczej zespołem, który kończy gatunek, wypełnia go, w tej estetyce o nich nie było już miejsca na cokolwiek nowego.
Ja tego tak nie widze, choc rozumiem Twoj punkt widzenia i zasadniczo zgadzam sie, ze w tej stylistyce trudno o cos nowego ale nie oznacza to rownoczesnie, ze nie mozna nagrac czegos dobrego.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

02-01-2009, 20:16

twoja_stara_trotzky pisze:
Deathless King pisze: Znam filozofie Hegla
:lol:
A co Cie tak smieszy?
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

02-01-2009, 20:19

twoja_stara_trotzky pisze:jest prawdziwe, bo Master (i inne projekty Paula) były dla nich źródłem inspiracji. wyjmij element z układanki, a masz już inny obraz.
I tak i nie bo pustka ma to do siebie, ze latwo ja wypelnic...
Some serious shit?
postuje jak opętany!

02-01-2009, 20:20

jedynka i dwójka Vejdera nie ma NIC wspólnego z Death ani Morbidami, zeby daleko nie szukać ;] chyba, ze dla Ciebie słychac wpływy, to wielkie, soczyste TEPE dla Ciebie :D
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

02-01-2009, 20:22

Some serious shit? pisze:jedynka i dwójka Vejdera nie ma NIC wspólnego z Death ani Morbidami, zeby daleko nie szukać ;] chyba, ze dla Ciebie słychac wpływy, to wielkie, soczyste TEPE dla Ciebie :D
nie osłabiaj mnie, proszę. gdyby nie Morbid Angel czy Death to Peter by pewno pod koniec lat 90 nadal nagrywał covery Judas Priest, a nie swoje demówki / płyty. to tak oczywiste jak to, że jesteś kretynem.
ODPOWIEDZ