KRIEGSMASCHINE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: KRIEGSMASCHINE

05-02-2014, 12:27

Po paru latach uwazam, ze o ile Bataille byl swietnym powiesciopisarzem, to filozof byl z niego raczej marny :). Wiec oby nie, hehe. Ale niewazne -teksty to jeden z glownych powodow, dla ktorych oczekuje tej plyty - zwlaszcza biorac pod uwage poziom tresci na ostatniej Mgle.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

05-02-2014, 12:34

Co do Bataille'a jestem innego zdania. Ale rozumiem, że jego 'obsesyjność' i odwoływanie się bardziej do emocji, niż rozumu może niektórym nie odpowiadać.
No i zgoda - parę argumentów miał nie trafionych:)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-02-2014, 12:38

Jak pisal o Bogu, smierci i ruchaniu - bardzo mi sie podobalo :) Ale jak ze swoich obsesji seksualnych tworzyl dalej idace teorie, to juz troche nie-teges. Natomiast "Ksiadz C" to swietna ksiazka. Ale nie ma co offtopowac. Gdzie ten listonosz?!
Awatar użytkownika
Bień
postuje jak opętany!

05-02-2014, 14:01

Panowie troszke z tematu zbocze..ma ktos juz ta nowa koszuline kriegsmachine?Czytalem ze to Gildan i jestem ciekaw jak ich rozmiarowki maja sie do rozmiarow koszulek Fruita?
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

05-02-2014, 14:09

Riven pisze:Po paru latach uwazam, ze o ile Bataille byl swietnym powiesciopisarzem, to filozof byl z niego raczej marny :). Wiec oby nie, hehe. Ale niewazne -teksty to jeden z glownych powodow, dla ktorych oczekuje tej plyty - zwlaszcza biorac pod uwage poziom tresci na ostatniej Mgle.
Przesadzasz. Wykładowi ekonomii solarnej niewiele można zarzucić. Problem bywa natomiast z polskimi przekładami - np. "Doświadczenie wewnętrzne" czyta się bardzo ciężko.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Sodomix
postuje jak opętany!

05-02-2014, 14:22

U mnie zaprzyjaźniony listonosz z rana się dobijał i płytka jest... Problem tego typu, że sąsiad kurwa jak zwykle coś remontuje i od 7 rano wierci bez przerwy a słuchawki w naprawie... Poczekam z odsłuchem do wieczora... Jak żyć kurwa?!?!
;)
Immanis
postuje jak opętany!

05-02-2014, 14:25

Bień pisze:Panowie troszke z tematu zbocze..ma ktos juz ta nowa koszuline kriegsmachine?Czytalem ze to Gildan i jestem ciekaw jak ich rozmiarowki maja sie do rozmiarow koszulek Fruita?

L z Fruita była mniejsza niż ta L z Gildana.

Generalnie Gildan minimalnie większy.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-02-2014, 14:44

Drone pisze:
Riven pisze:Po paru latach uwazam, ze o ile Bataille byl swietnym powiesciopisarzem, to filozof byl z niego raczej marny :). Wiec oby nie, hehe. Ale niewazne -teksty to jeden z glownych powodow, dla ktorych oczekuje tej plyty - zwlaszcza biorac pod uwage poziom tresci na ostatniej Mgle.
Przesadzasz. Wykładowi ekonomii solarnej niewiele można zarzucić.
Moze w jakims maksymalnie ogolnym, metafizycznym zakresie, ale w jakichkolwiek bardziej praktycznych celach wykraczajacych poza filozoficzna kontemplacje, nie widze sensownego zastosowania jego gornolotnych, moim zdaniem poetyckich tez. Nie wydaje mi sie, ze w swiecie ograniczonych zasobow (ok, pominmy slonce i jego zgnile swiatlo) taka krytyka kapitalizmu i racjonalnosci doprowadzi do rozsadnych wnioskow.

Jego krytyka spauperyzowanej wersji chrzescijanstwa jako antywiary (??) jest natomiast super, i te rzeczy nadal bardzo mi sie podobaja.

Przyznam, ze niewatpliwym plusem Bataille'a jest to, ze na tle swoich licznych spadkobiercow pisal jednak w miare jasno i do rzeczy, i prawdopodobnie wiedzial co chcial przekazac.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

05-02-2014, 15:03

Dla mnie wartość jakiejkolwiek filozofii nie jest współmierna z możliwością jej praktycznego zastosowania (mam na myśli zastosowanie jej na szerszą skalę, wykraczającą poza jednostką a odnoszącą się do całych społeczeństw), także nie mam z tym kompletnie problemu.
W tej całej 'solarnej ekonomii' uznanie bardziej mu się należy za 'nakreślanie' pewnych niebezpieczeństw związanych poniekąd ze społeczeństwem kapitalistycznym, czyli groźby zredukowania podmiotu do przedmiotu poprzez nadanie wartości 'użytecznej'. Cenię go bardziej za to, że wiele rzeczy rozpoznał i potrafił wyartykułować, pomimo tego że natura tych zjawisk była generalnie dość ciężka do wyartykułowania.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-02-2014, 15:17

Dla mnie wartość jakiejkolwiek filozofii nie jest współmierna z możliwością jej praktycznego zastosowania (mam na myśli zastosowanie jej na szerszą skalę, wykraczającą poza jednostką a odnoszącą się do całych społeczeństw), także nie mam z tym kompletnie problemu.
Zgadzam sie - filozofia to samodzielna dyscyplina i nie nalezy krytykowac jej przez pryzmat praktyki (chociaz tutaj moznaby sie spierac, ale to inny temat ;)). Nie mniej jednak facet krytykuje cos co jest nie tylko wykladnia filozofii (czyli wg mnie w tym wypadku przede wszystkim etyki protestanckiej), ale tez stanowi podstawy realnego, funkcjonujacego systemu na ktorym oparta jest rzeczywistosc spoleczna w jak najbardziej praktycznym wymiarze. I o ile ma do tego pelne prawo w ramach filozoficznej refleksji, to przeciez nieuchronnie wyciagnie tez wnioski na temat calkowicie przyziemnych realizacji idei. A od tego niedaleka droga do roznych pseudointeletualnych wynurzen na temat zlego kapitalizmu, ktore wykraczaja daleko poza zdrowa (i potrzebna) krytyke, a stanowia czesto tylko przybudowke ideologiczna dla totalitarnych idei wszelkiej masci forsowanych przez politykow aby uzyskac wladze.
groźby zredukowania podmiotu do przedmiotu poprzez nadanie wartości 'użytecznej'
spoko, chociaz w sumie nie wiem dlaczego mialoby to byc z definicji czyms zlym. w koncu praca ma wartosc uzyteczna, chyba zadnej innej nie ma. to komunizm dzielil spoleczenstwo na klasy, przydzielajac odgornie role, ktore nie ograniczaly sie do miejsca pracy, ale definiowaly (i jednoczesnie narzucaly) miejsce czlowieka jako calosci - poczawszy od pracy, przez intelekt, na religijnosci konczac. mam do tego duza awersje, bo po prostu pachnie mi to totalitaryzmem.
Cenię go bardziej za to, że wiele rzeczy rozpoznał i potrafił wyartykułować, pomimo tego że natura tych zjawisk była generalnie dość ciężka do wyartykułowania.
a to jak najbardziej, zwlaszcza jesli chodzi o demaskowanie utylitarnego charakteru katolicyzmu
Ostatnio zmieniony 05-02-2014, 15:36 przez Riven, łącznie zmieniany 3 razy.
Sodomix
postuje jak opętany!

05-02-2014, 15:17

Powiem tak: duszno, gęsto, smoliście, trochę "odjazdów" gitarowych, dysonanse... Gdzieś pobrzmiewa podobna atmosfera jak na ostatnim Clandestine Blaze. SROGA płyta.
Awatar użytkownika
COFFIN

05-02-2014, 17:10

Dokładnie tak, leci pierwszy raz i jestem pod wrażeniem. Świetny klimat.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Sova
rasowy masterfulowicz

05-02-2014, 22:22

wróciłem z Krakowa. mam cedeki i koszulki ( wszystkie rozmiary )
nocka pakowania i jutro wysyłam wszystkie zamówienia do godz. 15 aby były w piątek u was. jeśli ktos chce numer nadania, to niech pisze dom mnie na mail jutro wieczorem - podam link do sprawdzenia statusu przesyłki na poczcie.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-02-2014, 23:20

1) perkusja - zarowno aranzacja jak i brzmienie - kosmos
2) muzyka jest czarna i gesta jak smola
3) trzeba bedzie bardzo wielu odsluchow zeby cokolwiek sensownego napisac
Awatar użytkownika
Caligula
rozkręca się

05-02-2014, 23:42

Czyli to co napisałeś sensu nie ma?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-02-2014, 23:44

no jak widac nie ;)
niech ktos bardziej kompetentny sie wypowiada, ja poki co pasuje.
pr0metheus

05-02-2014, 23:51

A ja sobie słucham właśnie a thousand voices...podejrzewam że niewiele na nowym albumie zostało z takiego grania.
Awatar użytkownika
Lykantrop

06-02-2014, 00:07

pr0metheus pisze:A ja sobie słucham właśnie a thousand voices...podejrzewam że niewiele na nowym albumie zostało z takiego grania.
Nie da się ukryć, że już na splicie grali diametralnie inaczej niż na mCD czy debiucie. Transgresja w ich wypadku przebiega prawidłowo.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
pr0metheus

06-02-2014, 00:26

Miałem sobie ewentualnie kupić na koncercie mgły. Ale ciekawość chyba mi nie pozwoli jeszcze miesiąc czekać. Debiut był zwyczajnie za dobry żeby się teraz zastanawiac
Awatar użytkownika
COFFIN

06-02-2014, 07:37

Riven pisze:1) perkusja - zarowno aranzacja jak i brzmienie - kosmos
Już przy okazji 'WHTN' pisałem, że Darkside odwalił świetną robotę, a teraz jeszcze bardziej podniósł poprzeczkę. Brzmienie garów zajebiste. Dopiero jutro znowu poleci, ale za to ciągiem do niedzieli w nocy:]
'Come the Blessed Madness'
ODPOWIEDZ