SLAYER vs METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ

SLAYER czy METALLICA

Slayer
75
49%
Metallica
30
20%
Acid Drinkers
10
7%
Vesania
38
25%

Liczba głosów: 153
[V]
mistrz forumowej ceremonii

Re: SLAYER vs METALLICA

29-05-2012, 13:37

Herezjarcha pisze:Akurat nie sukces finansowy miałem na myśli tylko raczej obecność w świadomości masowego odbiorcy. I tutaj także Metallica zawsze była przed Slayerem. To One było katowane w MTV nie South of Heaven. Slayer to zawsze i z założenia była nisza. I w sumie Slayer też jakoś się z tej niszy wydostał, bo chyba każdy zna jakiś ludzi "nie w temacie" którzy Slayer znają a czasem nawet jest to jedyny ekstemalny metalowy zespół który lubią.
Metallica to zespół który ponad tę niszę wyrastał, był akceptowany przez ogół nie tracąc wiele na sile ognia swojej muzyki i na tym polega jej wielkość. Mówimy tu oczywiście o najlepszych latach dla obu kapel czyli okresie pierwszych pięciu płyt.
Mnóstwo racja.

Teraz to jeszcze ta dyskusja jakos ma rece i nogi. Rok temu ponoc Testament byl lepszy niz Metallica,Accusser tez a moze nawet i Kat ;)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

29-05-2012, 13:38

Herezjarcha pisze:Akurat nie sukces finansowy miałem na myśli tylko raczej obecność w świadomości masowego odbiorcy.
o ile ja obserwuje i rozumiem otaczajacy mnie świat, to najbardziej popularne rzeczy, to papka dla masowego odbiorcy, miłe, łatwe, wpadajace w ucho - ot tak zeby cała rodzina posłuchała w drodze autkiem nad morze - ale gdzie tu miejsce na jakosc??
Herezjarcha pisze:Metallica to zespół który ponad tę niszę wyrastał, był akceptowany przez ogół nie tracąc wiele na sile ognia swojej muzyki i na tym polega jej wielkość. Mówimy tu oczywiście o najlepszych latach dla obu kapel czyli okresie pierwszych pięciu płyt.
hmmmm - ale ja chyba cos przeoczyłem - bo Metallica z okresu 1-4 to była owszem katowana w MTV ale po 23 w specjalnej audycji, dopiero 5 album otworzył jej drogi na salony z tym ze nie uwazam ze ta płyta jest warta szerszej dyskusji, bo szkoda czasu na komercyjna papke :)

dlaczego jako argument podnosicie PRZYSTEPNOSC muzyki Metallicy, skoro to jest własnie jej najwieksza wada??
szukacie ekstremalnosci w przekazie muzycznym , a pierdolicie o przystepnosci, sukcesie - no kurwa
a jak jakis inny zespoł złagodził brzmienie gitar, dodał kilka melodyjnych solówek, to od razu pedały
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
[V]

29-05-2012, 13:45

pewnie przystepnosc Black Sabbath czy Iron Maiden to tez ich najwieksza wada,zli muzycy,jak smieli pisac te melodyjne ,przystepne utwory które pózniej spiewal na koncertach caly swiat.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

29-05-2012, 13:49

[V] pisze:pewnie przystepnosc Black Sabbath czy Iron Maiden to tez ich najwieksza wada,zli muzycy,jak smieli pisac te melodyjne ,przystepne utwory które pózniej spiewal na koncertach caly swiat.
:) o ile jadnek ja kojarze okresy powstawania ich muzyki, to podobnie jak Metka, ich muzyka na poczatku, była jednak tak zajebiscie NIEPRZYSTEPNA ze bardziej sie w tamtych czasach nie dało :)
i jakos w twórczosci BS nie widze nagłego złagodzenia muzyki i szturmu na listy przebojów
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
[V]

29-05-2012, 13:59

Kill' em All byl przystepny?a moze dwójka byla?:D

a BS wbil sie w swiadomosc masowego odbiorcy i w swoim czasie tez brylowali na salonach.ba,dalej tam sa.
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

29-05-2012, 14:00

Adrian696

Masz oczywiście rację ale nie do końca. Slayer sprzedał duuużo więcej płyt niż Dark Angel. Czy dlatego że jest w większym stopniu łatwo przyswajalną papką? Nie sądzę.

MTV po 23 to też salony dla thrash metalowców. A Metallica w 88 roku była za One nominowana do Grammy i grała koncerty na stadionach. One puścili nawet w Teleexpressie.

Metallica jest ekstremalna, a przy tym przystępna. Slayer też jest w pewnym sensie przystępny, na pewno bardziej niż Nuclear Death na przykład i nie ma żadnych wątpliwości która z tych dwóch kapel jest lepsza. W ogóle mam wrażenie że cały czas piszesz o tej Metallice po czarnym albumie i że Loady przysłoniły ci Ride i Master.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

29-05-2012, 14:02

[V] pisze:Kill' em All byl przystepny?a moze dwójka byla?:D
Nie chce sie spierac czy Ride jest przystepna czy nie, ale zestaw ja z dwojka sleja pod tym wzgledem. :)
this is a land of wolves now
[V]

29-05-2012, 14:04

Ride cenie bardziej. Wiekszy rozmach, wieksze zróznicowanie, dla mnie ciekawsza muzycznie jest.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-05-2012, 14:08

nie o to mi chodzilo, ale luz, o tym ktora ballada lepsza - necrophiliac czy fade to black tez ciezko dyskutowac :))
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

29-05-2012, 14:09

[V] pisze:Kill' em All byl przystepny?a moze dwójka byla?:D

a BS wbil sie w swiadmosc masowego odbiorcy i w swoim czasie tez brylowali na salonach.ba,dalej tam sa.
Właśnie - 1 czy 2 Metki sa kosmicznie daleko od 6 czy 7 - natomiast w przypadku BS nie ma takiego kosmicznego przeskoku stylistycznego - potwierdziłes moj zarzut.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-05-2012, 14:16

Adrian696 pisze:Właśnie - 1 czy 2 Metki sa kosmicznie daleko od 6 czy 7 - natomiast w przypadku BS nie ma takiego kosmicznego przeskoku stylistycznego
Ej no, może nie było takiego złagodzenia muzyki jak u M, ale jednak przeskoki stylistyczne były spore. Jak porównać "Paranoid", "Mob Rules" i "Tyr" to brzmią jak płyty trzech różnych zespołów (nie tylko ze względu na wokalistów).
[V]

29-05-2012, 14:16

kosmiczne przeskoki stylistyczne to to co tygrysy lubia najbardziej.Rozumiem ze Tobie taka droga rozwoju zespolu nie odpowiada,ja uwazam ze to fantastyczne,nagrac 4 plyty które sa kanonem thrash metalu i uderzyc w mainstream melodyjna hard rockowa plyta która kupilo 20 milionów osób. Byli bardziej utalentowani od swoich kolegów po fachu,(wszystkich z wyjatkiem SLAYER który pozostal wierny swojemu stylowi,tylko nieznacznie go modyfikujac)co prawda w pózniejszych latach pierdolneli z wysokosci,ale w swoim czasie rzadzili swiatem.lepsze to niz nagrywac cale zycie takie sobie plyty (vide Testament).
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

29-05-2012, 14:18

Herezjarcha pisze:Adrian696

Masz oczywiście rację ale nie do końca. Slayer sprzedał duuużo więcej płyt niż Dark Angel. Czy dlatego że jest w większym stopniu łatwo przyswajalną papką? Nie sądzę.

MTV po 23 to też salony dla thrash metalowców. A Metallica w 88 roku była za One nominowana do Grammy i grała koncerty na stadionach. One puścili nawet w Teleexpressie.

Metallica jest ekstremalna, a przy tym przystępna. Slayer też jest w pewnym sensie przystępny, na pewno bardziej niż Nuclear Death na przykład i nie ma żadnych wątpliwości która z tych dwóch kapel jest lepsza. W ogóle mam wrażenie że cały czas piszesz o tej Metallice po czarnym albumie i że Loady przysłoniły ci Ride i Master.
ale nie mylmy dwóch róznych systemów walutowych - Dark Angel jednak wypłynął dopiero druga płyta w 86 gdy i Metka i Slayer były poza zasiegiem wszytskich
no pisze o Metallice od Czarnego Albumu, bo do pierwszych płyt nie zamierzam sie czepiac, gdyz sa genialne
ale nie rozpatrujemy tu pojedynczych płyt (choc gdy byłó zestawienie sam dałem głós ze debiut Metki lepszy od debiutu Slayera) a całosc działalnosci i tutaj Metka za Slayerem moze nosić worki z gruzem - Metki aktualnie nie da sie słuchac a Slayer dalej nagrywa najlepsze thrashowe płyty w danym roku
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

29-05-2012, 14:20

ultravox pisze:
Adrian696 pisze: no właśnie - 1 czy 2 Metki sa kosmicznie daleko od 6 czy 7 - natomiast w przypadku BS nie ma takiego kosmicznego przeskoku stylistycznego
Ej no, może nie było takiego złagodzenia muzyki jak u M, ale jednak przeskoki stylistyczne były spore. Jak porównać "Paranoid", "Mob Rules" i "Tyr" to brzmią jak płyty trzech różnych zespołów (nie tylko ze względu na wokalistów).
ale czy wiązało sie to z sukcesem komercyjnym?? wbijali sie w jakis trend?? poszli na łatwizne?? bo wrecz przeciwnie w przypadku BS
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-05-2012, 14:29

Mimo wszystko trochę za młody jestem, żeby oceniać karierę Black Sabbath. ;) Mam wrażenie, że zawsze próbowali powtórzyć sukces pierwszych płyt, ale nie powiedziałbym, że szli przy tym na łatwiznę. Tym niemniej wcale nie jest łatwo odnieść sukces komercyjny. Nie wystarczy złagodzić muzyki, żeby wybić się wyżej. Śladem Metalliki próbowały iść Testament, Anthrax, Nuclear Assault, Megadeth - co z tego wyszło wszyscy wiemy. Jeszcze Rudy jako tako sobie poradził, ale to i tak nie była ta liga i trzeba uczciwie przyznać, że lepiej mu wychodziło pisanie morderczych techno-thrashowych kawałków niż radiowych przebojów. A nawet jeśli już jakiś napisał, to jego żabi wokal i tak skazywał go na wieczną tułaczkę po metalowym getcie. ;)
Awatar użytkownika
nicram

29-05-2012, 15:31

535 pisze:Wracając jeszcze do Norwida. VOIVOD pasuje tu jak ulał, bo to te same czasy. Poza tym w swej bogatej kolekcji mają takie pozycje, które bez problemu przewyższają którąkolwiek wybraną płytę M, a biorąc pod uwagę serial, który można ułożyć z, nomen omen, zabójczych płyt Kanadyjczyków, to także SLAYER nie dotrzyma tutaj pola. Czas o tym powiedzieć wprost, bo ja nie będę żył wiecznie, a młodszym może zabraknąć odwagi.
Pogrubiłem i będę co jakiś czas wklejał. To są słowa Mędrca. Oby nie zaginęły w mrokach masterfulowych dziejów...
all the monsters will break your heart
Nasum

29-05-2012, 15:40

Herezjarcha pisze:Zły król w pałacu (M) i dobry święty w dżungli (S) - był taki schemat w jednej z książek Vonneguta (nie pamiętam w której).
Kocia kołyska.
Nasum

29-05-2012, 15:43

Herezjarcha pisze:MTV po 23 to też salony dla thrash metalowców. A Metallica w 88 roku była za One nominowana do Grammy i grała koncerty na stadionach. One puścili nawet w Teleexpressie.
W Teleexpresie puścili też Vadera, Panterę, Cannibal Corpse, Acid Drinkers....no, niektórych krócej, niektórych nieco dłużej, ale że akurat znalazła się tam również Metallica to nie do końca mocny argument. ;-)
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

29-05-2012, 15:46

nicram pisze:
535 pisze:Wracając jeszcze do Norwida. VOIVOD pasuje tu jak ulał, bo to te same czasy. Poza tym w swej bogatej kolekcji mają takie pozycje, które bez problemu przewyższają którąkolwiek wybraną płytę M, a biorąc pod uwagę serial, który można ułożyć z, nomen omen, zabójczych płyt Kanadyjczyków, to także SLAYER nie dotrzyma tutaj pola. Czas o tym powiedzieć wprost, bo ja nie będę żył wiecznie, a młodszym może zabraknąć odwagi.
Pogrubiłem i będę co jakiś czas wklejał. To są słowa Mędrca. Oby nie zaginęły w mrokach masterfulowych dziejów...
Przy całym moim uwielbieniu dla Voivod nigdy nie pokusiłbym się o stwierdzenie, że ich płyty są lepsze niż najlepsze dzieła Metallica czy Slayer. Może niektóre im dorównują, ale mimo wszystko powyższe wkleiłbym raczej do tematu "nasze małe herezje" niż tutaj. ;)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-05-2012, 15:57

lepsze niz meta, na pewno nie lepsze niz slayer. moze ew. phobos, ale to kompletnie inna kategoria wagowa. zreszta w ogole to jest inna kategoria i porownania mijaja sie z celem... nie no, nawet ja nie powiem, ze phobos jest lepszy od rib czy ha ;].
ODPOWIEDZ