CANNIBAL CORPSE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Sineater
postuje jak opętany!

Re: CANNIBAL CORPSE

24-12-2008, 12:19

twoja_stara_trotzky pisze:
Sineater pisze:
twoja_stara_trotzky pisze: a dwa to to grają kolesie, którzy tworzyli ten gatunek - trudno więc, aby byli wtórni.
Czyli zarzuty w stosunku do Immolation odwołane?
czyli jak, Hail Of Bullets nagrało 7 kolejny album w tym samym stylu, tylko słabszy od poprzednich?
Zgodzę się ze stwierdzeniem gdzieś wyżej: każda płyta Abscess jest zupełnie inna, ten zespół jest cholernie ciekawy i ma bardzo dużo do powiedzenia, z resztą nie mogło być inaczej z Krzysiem za perkusją.
Immolation również, kto jak kto, ale właśnie oni mogą być przykładem w jaki sposób za każdym razem kupować sobie nowych słuchaczy jednocześnie zadowalając starych fanów. Kocham wszystkie płyty Bolt Thrower, ale trzeba przyznać, że są one do siebie bardzo podobne (choć oczywiście nie identyczne i zawsze doskonałe), bardzo lubię w sumie chyba wszystko co nagrali Kanibale, ale oni też załapali jakiś czas temu swój schemat i na nim jadą (jak to Trocki zauważył - analogia do kariery Running Wild trafna). Immolation wprost przeciwnie! Absolutnie nie czuję, żeby produkowali seryjnie płyty, żeby wydawali je dla zasady, żeby oferowali półprodukty i odcinali kupony. Dollan i Vigna mają ciągle kapitalne pomysły, niesamowity dryg do aranżacji a ich muzyka nie jest techniczna dla samej techniki tylko wyrafinowana. Mają i geniusz (od inwencji) i talent (do realizacji). "Harnessing Ruin" nie przypominała poprzednich płyt, nigdy wcześniej nie zrobili płyty składającej się prawie z samych walców; niemal włąśnie Bolt Thrower'owskiej; "Shadows In The Light" też jest czymś nowym. Nigdy, nawet na "Unholy Cult" nie mieli tak selektywnego brzmienia, tylu partii instrumentalnych, tylu pozornie stojących w miejscu łamańców oraz takiego natężenia podniosłych, hymniasto-hiciarskich kawałków w tradycjach "No Jesus, No Beast" czy "Father You're Not A Father".
Taki "World Agony", najbardziej narzucający się kawałek z nowej płyty, heavy metalowo wręcz przebojowy; początkowo oparty na starym, sprawdzonym schemacie zwrotka/refren/zwrotka/refren/solo, ale co się dzieje potem? Przypomina sobie ktoś, żeby mieli na któreś poprzedniej płycie mieli taką partię? Totalnie szalona perkusja + łamiący palce riff i na to nałożona melodia jakby wyjęta z "Brutal Cancroid" Pitchshifter? Mieli kiedyś kawałek, którego motyw przewodni był tak patetyczny jak "Passion Kills"? Trzeba dać tej płycie szansę, to że to 7 płyta nie znaczy, że jest wtórna; chociaż oczywiście przy słuchaniu jednym uchem taką się może wydawać, gdyż jest dalej utrzymana w jednym w swoim rodzaju stylu Immolation, który (mam nadzieję!) będzie rozpoznawalny w każdym kolejnym ich wydawnictwie. Nie odważę się powiedzieć, że to ich najlepsza, ale na pewno w trójce.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

24-12-2008, 12:25

twoja_stara_trotzky pisze:Azarath - dali mi płyty, to mam ;p
Nie potrafiłeś im powiedzieć, że Ci szkoda życia na wtórne gówno? ;)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Mort
rasowy masterfulowicz

24-12-2008, 13:15

dawno nie widzialem tutaj takiego napinania, ostatnie kilka stron tego tematu jest do zaorania
I AM MORBID
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

24-12-2008, 13:16

4m pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:Azarath - dali mi płyty, to mam ;p
Nie potrafiłeś im powiedzieć, że Ci szkoda życia na wtórne gówno? ;)
nie, bo bardzo lubię tczewski death metal :lol:
Awatar użytkownika
hcpig

25-12-2008, 14:26

A właśnie, dwójka Nunslaughter (USA, >>>1996) też gówno doktorku czy nie-gówno? X/10?
Yare Yare Daze
nan
postuje jak opętany!

25-12-2008, 15:20

Wracając do wątku zalanego powodzią, to sprawiłem sobie DVD "Centuries of Torment", żeby przetrwać nudę świąt. Zajebista rzecz. Poza dyskiem z koncertami (również archiwalnymi - wycieczka wstecz aż do '89), jest krążek z historią zespołu (mnóstwo ujęć "z epoki", wypowiedzi członków innych kapel - Immolation, Monstrosity, Deeds of Flesh, nawet Korn, Briana Slagela z Metal Blade, anegdotki, epizody z tras) i wypasione dodatki. Nie pierdoły typu "zrzygałem się za sceną", ale cały rozdział o oprawie grafiucznej płyt, o procesie twórczym (fragmenty demówek z wokalami Webstera). Ponad siedem godzin ciekawych materiałów.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

28-12-2008, 11:55

Wczoraj zakupiłem "Kill". Do chwili obecnej przesłuchałem chyba z dwadzieścia razy. Rewelacyjna płyta. Produkcja Rutana zaskoczyła mnie pozytywnie. Wszystko brzmi tak jak powinno. Duża czytelność, każdy instrument doskonale słyszalny, do tego ogromny ciężar. Obecny faworyt to chyba "Necrosadistic warning".
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Mort
rasowy masterfulowicz

28-12-2008, 18:41

IMO najbardziej w pyte sa Death Walking Terror, Five Nails Through the Neck i instrumentalny Infinite Misery.
I AM MORBID
nan
postuje jak opętany!

28-12-2008, 19:20

ja stawiam na wspomniane "Necrosadistic ..." i "Make Them Suffer"
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

29-12-2008, 18:48

pozostaje mi tylko bić brawo na stojąco Panu powyżej. Podpisuję się każdą kończyną pod tym
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Gotharus
postuje jak opętany!

29-12-2008, 21:38

Maria Konopnicka pisze:
Gore_Obsessed pisze: 5. DEATH, OBITUARY, CANNIBAL CORPSE, DEICIDE i MORBID ANGEL to pięć filarów, pięć ścian nośnych amerykańskiego death metalu - reszta to ścianki działowe, ścianki z karton gipsu, meblościanki i zasłonki
Ja bym jeszcze Possessed dołożył i sie równiez podpisuję.
Mort
rasowy masterfulowicz

29-12-2008, 22:05

Gotharus pisze:
Maria Konopnicka pisze: 5. DEATH, OBITUARY, CANNIBAL CORPSE, DEICIDE i MORBID ANGEL
Ja bym jeszcze Possessed dołożył i sie równiez podpisuję.
ja bym nie dokladal, wymieniona przez Marie piatka to kapele ktore odniosly zdecydowanie najwiekszy sukces
I AM MORBID
Some serious shit?
postuje jak opętany!

29-12-2008, 22:11

no, pierwszy raz mogę zgodzić się z marią, chociaż nie do końca - o ile Heretic jest słaby, o tyle Gateways... to jedna z NAJ płyt Morbidów, spokojnie stawiam ją za debiutem
Awatar użytkownika
Gotharus
postuje jak opętany!

29-12-2008, 22:48

Ja bym jednak uparł sie przy possessed. Sukcesu może i nie osiągneli, jednak nagrali album, który na pewno był inspiracją dla wymienionych bandów. Nie tylko zresztą dla nich, ale i dla wielu innych. Seven Churches nadal się świetnie słucha, na pewno jedena z najlepszych płyt w gatunku.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

30-12-2008, 00:11

Maria Konopnicka pisze: 1. SUFFOCATION to jedna z największych kapel death metalowych wszech czasów
5. DEATH, OBITUARY, CANNIBAL CORPSE, DEICIDE i MORBID ANGEL to pięć filarów, pięć ścian nośnych amerykańskiego death metalu - reszta to ścianki działowe, ścianki z karton gipsu, meblościanki i zasłonki
to jak to jest z tym Suffo? jedna z największych kapel w historii czy meblościanka i zasłonki? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vulture

30-12-2008, 00:22

nie lubie Suffocation.miałem jedną płyte,posłuchałem i wypierdoliłem.dla mnie,jeden z najbardziej przereklamowanych zespołów death metalowych w ogóle.podobnie zresztą jak Cannibal Corpse.chociaż ci akurat mieli kilka przebłysków ale i tak pies ich jebał.
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

30-12-2008, 07:15

vulture pisze:nie lubie Suffocation.miałem jedną płyte,posłuchałem i wypierdoliłem.dla mnie,jeden z najbardziej przereklamowanych zespołów death metalowych w ogóle.podobnie zresztą jak Cannibal Corpse.chociaż ci akurat mieli kilka przebłysków ale i tak pies ich jebał.
jak to jest, po wysłuchaniu jednej płyty oceniasz całą twórczość kapeli ??? interesujące, której z ich płyt słuchałeś ? :
Effigy of the Forgotten
Breeding the Spawn
Pierced from Within
Souls to Deny
Suffocation
a może słuchałeś koncertu - The Close of a Chapter ?
z tym przereklamowaniem to bym uważał, to była i jest cały czas niszowa kapela ,grająca niszową muzę, na przyszłość proponuję bardziej zagłębić się w temat i dopiero coś pisać, bo tak to głupio wychodzi trochę :mrgreen:
jebać frajerów
vulture

30-12-2008, 07:33

miałem Effigy of the Forgotten,posłuchałem 10 minut nastepnej i 5 minut kolejnej ,po cholere słuchać tego więcej skoro to nie moja para kaloszy..
Awatar użytkownika
Melepeta
w mackach Zła

30-12-2008, 07:48

vulture pisze:miałem Effigy of the Forgotten,posłuchałem 10 minut nastepnej i 5 minut kolejnej ,po cholere słuchać tego więcej skoro to nie moja para kaloszy..
Effigy to jedna z najlepszych płyt (H)amerykańskiego death metalu najwyższej próby. Bluźnisz synu <plask>
Six o clock.
vulture

30-12-2008, 08:11

to coś nie ma nawet startu do dowolnej płyty MA z Vincentem czy np.Legion.a to jest właśnie klasyka amerykańskiego death metalu.
ODPOWIEDZ