MGŁA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

Re: MGŁA

02-10-2019, 15:01

Jak zwykle... Waleczny ateizm w pełnej krasie :D Jak trzeba się przyznać do pieniactwa i bezpodstawnej agresji to się odwraca kota ogonem :D
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
535

02-10-2019, 15:03

Bloodcult pisze:Jak zwykle... Waleczny ateizm w pełnej krasie :D Jak trzeba się przyznać do pieniactwa i bezpodstawnej agresji to się odwraca kota ogonem :D
Tak poważnie. Nie szkoda ci czasu? Wszak plany masz ambitne, a opóźnienia spore.
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

02-10-2019, 17:27

535 pisze:
Gunman pisze:
535 pisze:Kim jest pojedynczy, nawet zdolny i wygadany inżynier, wobec koordynatora kilku ekip wykonawczych napierdalających przez lata robotę za robotą?
To teraz na operatora betoniarki mówi się koordynator? Całe życie się uczę ;)
Negatywny elektorat? Czyżbym cię kiedyś skrzywdził słowem? Już tłumaczę. To mniej więcej tak jak ciecia tytułują portierem. Pochwal mi się zaraz, czego teraz pilnujesz?
Ja tylko grzecznie pytam. Nie skrzywdziłeś mnie słowem i mam nadzieję że ja ciebie też nie. Legendy o betoniarce to nie mój wymysł, w sumie to nie jestem pewny czy to wymysł, bo sam o tym wspominałeś. Przypomnij mi gdzie i kiedy napisałem że jestem portierem?
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

02-10-2019, 22:05

Jest taki film "Nocny Portier". Bardzo dobry. Nie wiem czy dla ateistów i czy po jego obejrzeniu można czuć nieszczęśliwie. Mnie się podobał.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

13-10-2019, 16:00

przeczytałem wywiad z M w wyd.spec NM. zresztą to kolejny w krótkim okresie co miałem okazję przeczytać. gość mi w pewnym sensie imponuje tym wyważonym stylem artykułowania swoich myśli. jest to jakaś umiejętność w dobie potoku słów, heszkowania, trolingu, nadymania ego żeby je było widać z misji kosmicznej. jest w tym rozumieniu (nie moim) ascetyczny. ślizga się też po tematach. może nie ma nic do powiedzenia, albo ma wyjebane, bo ten wywiad to zwykły musik marketingowy. to właściwie nie istotne. żaden prorok. żaden kaznodzieja. przynajmniej dla dorosłej osoby. ale nie o tym. tutaj oszczędnie. w trakcie czytania słuchałem po raz kolejny „age”. wejście w pierwszy utworze tak podniosłe, patetyczne, że się obrzygać można. kwintesencja tego czego nienawidzę w metalu, pod warunkiem, że nie jest to na poważnie, a tylko pastisz. niestety to wszystko mam w tym zespole i na tej płycie. uwznioślone to jak jakaś muzyka klasyczna czy inny kawałek muzyki co ma udawać uduchowienia, czy coś tam. i w tym miejscu mam następującą konstatacje. człowiek na swój sposób skromny. może nawet wycofany, który jak wynika z tego jak się starają pokazać, daje na pierwszy plan wyjść muzyce. on ma być podobno tylko przekaźnikiem. a muzyka jak nerdżiego. nadmuchana jak balon co tylko czeka aż go wiatr porwie. nie klei mi się to.
Poro
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

13-10-2019, 23:59

Ciekawe wnioski.

Ja trochę inaczej spojrzałem na to, co robi Mikołaj Ż., gdy (co prawda, późno, ale lepiej niż w ogóle) dowiedziałem się, czyim jest synem i jak zginął jego ojciec. Swego czasu "Siekierezada" z jego starym w głównej roli była jednym z ulubionych moich filmów. Końcówka z "Amen" ze "Stabat Mater" Vivaldiego to wciąż ciary.

Może więc ten nihilizm to rodzinna sprawa?
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

14-10-2019, 00:31

moonfire pisze:Ciekawe wnioski.

Ja trochę inaczej spojrzałem na to, co robi Mikołaj Ż., gdy (co prawda, późno, ale lepiej niż w ogóle) dowiedziałem się, czyim jest synem i jak zginął jego ojciec. Swego czasu "Siekierezada" z jego starym w głównej roli była jednym z ulubionych moich filmów. Końcówka z "Amen" ze "Stabat Mater" Vivaldiego to wciąż ciary.

to kim jest dotarło do mnie kilka lat temu i jak poczytałem o jego ojcu dało mi to jego rys jako artysty. wrażliwego artysty. pewnie dlatego jak muzyka do mnie nie przemawia to on jako osoba bardzo. dodatkowo mam też jego obraz jako osoby, która dobiera sobie współpracowników jako ludzi a nie np. „profesjonalistów”. myśle, że w tym jest siła mgły.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

14-10-2019, 08:17

Ascetic pisze:kwintesencja tego czego nienawidzę w metalu, pod warunkiem, że nie jest to na poważnie, a tylko pastisz.
Tyle że w Mgle te podniosłe motywy to jest przecież własnie swego rodzaju pastisz, doskonale korespondujący z tekstami. Od początku projektu jego istotnym elementem jest kreowanie klimatu takiego gorzkiego triumfu, celebrowania tego, z jakim majestatem upada kolejna ze zbudowanych przez ludzkość fasad, jakimi odgradzaliśmy się od nicości, jest to takie uniesienie filozofa, który właśnie ostatecznie obalił wszelkie pewniki, jakie jemu samemu dawały elementarne oparcie i poczucie sensu.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

14-10-2019, 19:17

WaszJudasz pisze:
Ascetic pisze:kwintesencja tego czego nienawidzę w metalu, pod warunkiem, że nie jest to na poważnie, a tylko pastisz.
Tyle że w Mgle te podniosłe motywy to jest przecież własnie swego rodzaju pastisz, doskonale korespondujący z tekstami. Od początku projektu jego istotnym elementem jest kreowanie klimatu takiego gorzkiego triumfu, celebrowania tego, z jakim majestatem upada kolejna ze zbudowanych przez ludzkość fasad, jakimi odgradzaliśmy się od nicości, jest to takie uniesienie filozofa, który właśnie ostatecznie obalił wszelkie pewniki, jakie jemu samemu dawały elementarne oparcie i poczucie sensu.
Podoba mi się ta ogólna interpretacja wydźwięku tekstów Mgły.
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

14-10-2019, 20:11

o wow, jaka artystyczna recenzja wywiadu i w ogóle wszystkiego
Awatar użytkownika
jesusatan
rasowy masterfulowicz

18-10-2019, 21:20

https://arrundergroundmetal.blogspot.co ... xcuse.html" onclick="window.open(this.href);return false;
shadowthrone
postuje jak opętany!

19-10-2019, 21:07

moonfire pisze:Ciekawe wnioski.

Dziwne jest to, że nigdy żaden dziennikarz nie zapytał jeszcze go o to.
535

19-10-2019, 23:01

Ale kogo to tak naprawdę obchodzi? Nastoletnie fankiobojga płci? Plastka? Wilka?, Tomka vel Ascetika, 535 alias śmiecia? Świat pędzi do przodu, a do Szwajcarii na Ved Buens Ende nie ma kto jechać. Pewnie, lepiej lubisia wystawic i przybić pięć z nbdb niekolegami. Tak to wyglądało zawsze i tak to będzie wyglądać. W sieci.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-10-2019, 23:12

535 pisze:Ale kogo to tak naprawdę obchodzi? Nastoletnie fankiobojga płci? Plastka? Wilka?, Tomka vel Ascetika, 535 alias śmiecia? Świat pędzi do przodu, a do Szwajcarii na Ved Buens Ende nie ma kto jechać. Pewnie, lepiej lubisia wystawic i przybić pięć z nbdb niekolegami. Tak to wyglądało zawsze i tak to będzie wyglądać. W sieci.
mnie to kompletnie nie interesuje. to fakt.

ja zresztą gdzieś tam wyżej napisałem, że mnie przekonuje to co napisał w ostatnim wywiadzie do komicznego wydania specjalnego* NM. ma przemawiać muzyka a nie to, czy za młodu ukradli mu kasprzaka, w szkole strzelali do niego z gumek, czy może stało się coś dramatycznego. jego prywatne sprawy. nie chce pruć się emocjonalnie, to się nie pruje. pełen szacun za postawę. mimo, że z jego twórczością zupełnie mi nie po drodze.

* najzabawniejszy artykuł o kobiecym black metalu, gdzie 60% kapel to na mocnych obrzeżach tej stylistyki jest. taka femi-poprawność polityczna magazynu tego. jedyny pozytyw, że jak widać po forume, niektórzy dopiero teraz skleili, że Kat to jednak pierwsza fala, a nawet proto black metal. jak Root, czy niemiecki Poison na przykład, czy demówki Sodom, Destruction. zawsze coś. a i jest jeszcze jeden aspekt. też edukacyjny. a to taki, że się muzycy przyznają do inspiracji punkiem. a nawet pada takie zdanie, że przecież Venom to wypadkowa NWOBHM oraz punka właśnie. czy jakoś tak. a Venom to kult.co akurat jest z grubsza oczywiste. może jakiś młodzieniec, nawet stąd coś się dowie. bo po forumie widać, że z wiedzą muzyczną są tacy co są na bakier.
Poro
535

20-10-2019, 00:49

Tomek pierdolnij życiem na pięć minut i powiedz jak jest, bo ja już nie mam siły. Niemiecki płasą i polski cat. O co tak naprawdę chodzi?
Awatar użytkownika
Ascetic

20-10-2019, 00:52

535 pisze:Tomek pierdolnij życiem na pięć minut i powiedz jak jest, bo ja już nie mam siły. Niemiecki płasą i polski cat. O co tak naprawdę chodzi?
Michał. nie podejmuję się. jest tu tylu co wiedzą niemalże wszystko, że spokojnie uzyskasz odpowiedź. na to i każde kolejne pytanie.

poza tym pytanie zadane w nieodpowiednim dziale. sorry. jakby padło w zapytaj ... to czułbym się zobligowany ... a tak czuję się zwolniony. z odpowiedzi.
Poro
535

20-10-2019, 01:07

Fakt. O brudnej obskurnej muzyce trudno rozmawiać w tym temacie, choć ja akurat mgłę szanuję i nie wynika to ze strachu przed wpierdolem ze strony radykalnych fanów "pedalskich melodyjek", tylko z prostego podziwu jak talent, przy użyciu banalnych środków, przełożył się na sukces. I nikt nikogo jeszcze nie nazwał kurwą. Wspaniała sprawa.
535

20-10-2019, 01:52

I jeszcze co do metalowych pań. Bez urazy, ale powszechnie wiadomo jakie imiona nosiły ulubione wokalistki naszych nieprzejednanych metalowych serc ponad ćwierć wieku temu. Służę skróconymi tytułami płyt. BoI,CoW,EiB. Mądremu dość
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

26-10-2019, 18:40

WaszJudasz pisze:

ależ świetnie napisane. jestem za głupi na skonstruowanie takiej konstatacji, więc spoko, że ktos to robił za mnie

a nowa płyta poleciała lekko licząc ze sto razy i nadal jestem zachwycony i nadal się nie nudzi
ODPOWIEDZ