BATHORY
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: BATHORY
"Each Dawn I Die" -> "Father to Son"
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Na "Hammerheart" ogromną robotę robiło brzmienie, dominowało i intrygowało, to nie była wyczyszczona i przejrzysta produkcja znana z amerykańskich klasyków heavy. Dzisiaj to się wydaje dziwne, ale wtedy to brzmienie zdumiewało, podobnie zresztą jak na poprzednich albumach. Nie dopatrywano się tam wpływów MANOWAR, zupełnie, to były inne światy. "Hammerheart" to był kult sam w sobie. BATHORY po raz pierwszy usłyszałem w 1989. To był dla mnie punkt zwrotny, "Hammerheart" to moja pierwsza płyta cd, jaką kupiłem (w 1990 roku). Kwestia oryginalności nie podlegała dyskusji.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
W sensie, że "Hail to England" to wyczyszczona i przejrzysta produkcja?Drone pisze: ↑29-05-2020, 12:31Na "Hammerheart" ogromną robotę robiło brzmienie, dominowało i intrygowało, to nie była wyczyszczona i przejrzysta produkcja znana z amerykańskich klasyków heavy. Dzisiaj to się wydaje dziwne, ale wtedy to brzmienie zdumiewało, podobnie zresztą jak na poprzednich albumach. Nie dopatrywano się tam wpływów MANOWAR, zupełnie, to były inne światy. "Hammerheart" to był kult sam w sobie. BATHORY po raz pierwszy usłyszałem w 1989. To był dla mnie punkt zwrotny, "Hammerheart" to moja pierwsza płyta cd, jaką kupiłem (w 1990 roku). Kwestia oryginalności nie podlegała dyskusji.
- Drone
Na dzisiejsze standardy to nie, ale wtedy to była normalna produkcja heavymetalowa, płyta zresztą słusznie uwielbiana. Natomiast BATHORY to były cięższe gitary, grube akordy, obniżony strój itd. Nie da się porównać. Mówię, jak było wtedy - słuchałem i jednego, i drugiego.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
No ok, ja tylko stwierdziłem że inspiracje Manowar były już wcześniej, i to dużo więcej, "Each Dawn I Die", "Thor", "Mountains"...
- Drone
Oczywiście, że były. Przecież np. Quorthon w wywiadach mówił, że chciał, aby Vallejo namalował okładkę (wtedy okładki MANOWAR robiły furorę). Tylko traktowało się to jako wyraz pewnej tendencji, pewnego nurtu - równie dobrze mógłbyś tutaj dawać przykłady z MANILLA ROAD czy CIRITH UNGOL. Po prostu tego się słuchało i to grało. Natomiast "Blood On Ice" był totalnie po linii MANOWAR.
- immortal69
- postuje jak opętany!
- iGrinder
- postuje jak opętany!
- immortal69
- postuje jak opętany!
W porównaniu do oryginału to bieda cover wiadomo ale jako, że Bathory ostatnio coś słabo z występami to chętnie bym taki secik live obejrzał bo klimacik jest 
- Oferma
- weteran forumowych bitew
Jezu, straszny szrot xD
How entranced we are by the fire
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
- maciek z klanu
Serio? To straszne jestimmortal69 pisze: ↑09-11-2020, 14:35W porównaniu do oryginału to bieda cover wiadomo ale jako, że Bathory ostatnio coś słabo z występami to chętnie bym taki secik live obejrzał bo klimacik jest![]()
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- trup
Najlepszy cover Bathory na żywo pamiętam z koncertu Destroyer666 jeszcze w starej Progresji (tej "stołówce"). To była miazga! To był bodaj Enter the Eternal Fire...
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
-
Stary Metal
Eeeee...
Jak zobaczyłem podbity topic, to myślałem, że ktoś w Black Marku się zlitował, i wydał coś z niewydanych kawałków, bo jak czytałem w starych wywiadach, to Quorthon ponoć napisał i nagrał od cholery kawałków, które do dziś zalegają w szufladzie.
Jak zobaczyłem podbity topic, to myślałem, że ktoś w Black Marku się zlitował, i wydał coś z niewydanych kawałków, bo jak czytałem w starych wywiadach, to Quorthon ponoć napisał i nagrał od cholery kawałków, które do dziś zalegają w szufladzie.
- trup
Pytanie czy wartych publikacji i czy w ogóle dokończonych.Stary Metal pisze: ↑09-11-2020, 15:47Eeeee...
-
Stary Metal
To słuszne pytanie. Quorthon kiedyś powiedział, że są to bardzo długie kawałki, bez refrenów i że Bathory nie powinien iść w tę stronę.
Ale jakie one by tam nie były, to i tak bym posłuchał.
- trup
Coś ciekawego być może by się znalazło. Ale skoro sam twórca ich nie opublikował... Mam taki ambiwalentny stosunek do "odkryć z szuflady". Zdarzają się dobre rzeczy, ale niezwykle rzadko.Stary Metal pisze: ↑09-11-2020, 16:05To słuszne pytanie. Quorthon kiedyś powiedział, że są to bardzo długie kawałki, bez refrenów i że Bathory nie powinien iść w tę stronę.
-
Stary Metal
Ponoć niepublikowane wcześniej kawałki na Jubileumach były odpowiedzą ma prośby fanów, aby wydał coś z tych rzeczy.
- hcpig
No ale Bathory to właśnie taki wyjątek, dużo wałów z Jubileumów jest na poziomie najlepszych utworów z dużych płyt.
Yare Yare Daze
-
Stary Metal
Nawet Silverwing, który napisał dla siostry krótko, przed swoim odejściem do Valhalli, muzycznie jest IMO zajebisty. Pomijam wokal, który jest delikutaśnie mówiąc nieudany. I to bardzo.
Szczerze mówiąc, to pseudowokal jego siostry kładzie ten kawałek.
Szczerze mówiąc, to pseudowokal jego siostry kładzie ten kawałek.