KAT

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: KAT

20-02-2019, 23:39

Nostromo pisze:Nie ma "fire-desire" więc dla niektórych chujowe i nie do ogarnięcia. Wskaż Medard kto wg Ciebie dobre pisze? Roman napisał jedne z najlepszych tekstów w metalu i nie tylko w metalu. Takie są fakty.
Skoro futuryści i tak ma być, to ok, nie czepiam się już więcej.

Nie znam się na tekstach, mało na nie zwracam uwagę, chyba, że są jak u Kata dziwaczne.

Z tego, co kojarzę, to Roman brał też coś z Micińskiego, gdy chciał być mroczny.

Mam teksciarzy, których lubię, ale to raczej anglojęzyczni, chyba, że Grechuta z naszych.
Ale wiadomo, to już inna bajka w muzyce.

Z metalu kojarzę zabawne teksty Titusa z pierwszych płyt, jakiś Mike Cwel, czy coś takiego :)
Awatar użytkownika
Drone

21-02-2019, 00:00

uglak pisze:podaj jakies naprawde dobre teksty tego grafoma... artysty, bo naprawde ciezko mi uwierzyc i moze na konkretnych przykladach zdolam zrozumiec dlaczego ktos moze uwazac jego teksty za wybitne.
Proszę bardzo:
Człekowstręt tryska z moich ust
- Parszywy kraj.
Mdląca woń martwej izby bije złem.
Spluwam, rzygam, zdycham.

Rodny skurcz.
Już wtedy miałem zgnić.
Pierwsza usłyszana baśń
brzmiała jak pośmiertny dzwon.
Ropa lała mi się z ucha.

Nieczuły leżę odurzony snem.
A tam za murem zawieszony sznur.

Węże czarnych myśli
tańczą w nerwosplotach.
...Kiedy już odejdę.
Nie chcę, aby krzyż deptał po moim sercu,
nie chcę, by ktoś po mnie płakał.

Do drzwi podchodzi kat.

Buntownika zawleczono na podwórze.
Kat związał mu ręce,
więzień patrząc na kapłana,
paplającego coś o miłości i zbawieniu,
odsunął go i wszedł na schodek,
który mu poderwano z pod nóg.
Tu nie chodzi zresztą o sam tekst, ale też o to, w jaki sposób został podany. Uważam, że Kostrzewski nie będąc tak naprawdę metalowcem i czerpiąc swoje inspiracje wokalne skądinąd, do czego zresztą się przyznawał, uzyskał właśnie dzięki temu tak piorunujący efekt. Powiem więcej: gdyby "Mind Cannibals" było z wokalami Kostrzewskiego, nawet błąkającymi się pomiędzy sekcją, to nikt by złego słowa na tę płytę nie powiedział.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

21-02-2019, 03:41

Teksty musiały być często wzorowane prozą Stefana Grabińskiego, bo często natrafia się na cytaty typu róże miłości najchętniej przyjmują się na grobach itp
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

21-02-2019, 04:46

Drone pisze:
uglak pisze:podaj jakies naprawde dobre teksty tego grafoma... artysty, bo naprawde ciezko mi uwierzyc i moze na konkretnych przykladach zdolam zrozumiec dlaczego ktos moze uwazac jego teksty za wybitne.
Proszę bardzo:
Człekowstręt tryska z moich ust
- Parszywy kraj.
Mdląca woń martwej izby bije złem.
Spluwam, rzygam, zdycham.

Rodny skurcz.
Już wtedy miałem zgnić.
Pierwsza usłyszana baśń
brzmiała jak pośmiertny dzwon.
Ropa lała mi się z ucha.

Węże czarnych myśli
tańczą w nerwosplotach.
...Kiedy już odejdę.
Nie chcę, aby krzyż deptał po moim sercu,
nie chcę, by ktoś po mnie płakał.

Do drzwi podchodzi kat.

Buntownika zawleczono na podwórze.
Kat związał mu ręce,
więzień patrząc na kapłana,
paplającego coś o miłości i zbawieniu,
odsunął go i wszedł na schodek,
który mu poderwano z pod nóg.
Tu nie chodzi zresztą o sam tekst, ale też o to, w jaki sposób został podany. Uważam, że Kostrzewski nie będąc tak naprawdę metalowcem i czerpiąc swoje inspiracje wokalne skądinąd, do czego zresztą się przyznawał, uzyskał właśnie dzięki temu tak piorunujący efekt. Powiem więcej: gdyby "Mind Cannibals" było z wokalami Kostrzewskiego, nawet błąkającymi się pomiędzy sekcją, to nikt by złego słowa na tę płytę nie powiedział.
Cały Bastard jest wypełniony wspaniałymi tekstami. Moim ulubionym jest "W bezkształtnej bryle uwięziony". Co jeszcze bym wyróżnił? "Ojcze samotni", "W sadzie śmiertelnego piękna", "Łza dla cieniów minionych", "Legenda wyśniona", "Delirium tremens" (nie mam tutaj na myśli fragmentu Micińskiego), "Robak", "Bez pamięci", "Niewinność", "Słodki Krem", "Milczy trup", "Wolni od klęczenia" to tylko przykłady. To jest grafomania? Chyba kolejne afery pisiorów przepalają styki koledze uglakowi. :-) Jeszcze należy wspomnieć takie cuda z Alkatraz jak "Burczy brzuch", "Puch", czy " Życie - pyk, lufa - pyk". Bardzo lubię taki fragment z "Tak kochają":
"Ludzie życie tak kochają
Ale nudą zarażają.
A choć dogonią czas,
Łezka ciąży w powiekach."
all the monsters will break your heart
535

21-02-2019, 07:19

Roman znakomity tekściarz. Jestem zaskoczony, że to nie jest oczywiste.
Awatar użytkownika
uglak

21-02-2019, 08:48

chyba w takim razie jestem wygatkowo nieczuly na wielka poezje.

nicram, dziekuje za troske, ale nie trawilem teksow Kostrzewskiego juz za AWS ;-)
Guilty of being right
Nostromo
w mackach Zła

21-02-2019, 08:51

Drone już wyjaśnił na bardzo dobrym przykładzie więc nie będę się powtarzał.

Dla mnie istotne jest również to, że o coś w tych tekstach chodzi. Czasami są bardziej, czasami mniej, dosadne. Uderzają w środowiska, które sam potępiam i to pewnie też nie pozostaje bez wpływu na ich odbiór. Nie widziałem niestety dobrego wywiadu z Romanem. Mówienie przed kamerą nie idzie mu tak dobrze jak pisanie. Tak, czy inaczej nie da się przejść obojętnie obok jego tekstów. Zdecydowanie wyróżnia się od całej reszty metalowych liryków. Często w metalu tekst jest, bo jakiś być musi(?), a bardzo lubię słuchać muzyki, którą dodatkowo uzupełnia dobry wokal i dobry tekst.
Pacjent

21-02-2019, 11:51

uglak pisze:chyba w takim razie jestem wygatkowo nieczuly na wielka poezje.
Teksty Kostrzewskiego to grafomania w czystej postaci. Do tego ta pretensjonalność. Ratuje go to, że często dobrze komponują się z muzyką, a zwłaszcza z barwą jego głosu (czasem śpiewa niewyraźnie) i prawdopodobnie dlatego znajdują się fani jego poezji. Poza tym wystarczy wziąć pierwszy lepszy wywiad z panem Romanem by wyrobić sobie zdanie na temat jego poziomu intelektualnego.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
nicram

21-02-2019, 11:54

Pacjent pisze: Poza tym wystarczy wziąć pierwszy lepszy wywiad z panem Romanem by wyrobić sobie zdanie na temat jego poziomu intelektualnego.
Bardzo ciekawe. Uważam, że Kostrzewski prezentuje raczej wysoki poziom. Przynajmniej jeżeli chodzi o intelekt.
Awatar użytkownika
Drone

21-02-2019, 11:56

Też nie rozumiem, o co chodzi z niskim poziomem. Życzyłbym sobie, żeby choć połowa polskiego społeczeństwa potrafiła wypowiadać się na poziomie p. Kostrzewskiego.
Ostatnio zmieniony 21-02-2019, 11:58 przez Drone, łącznie zmieniany 1 raz.
535

21-02-2019, 11:57

Przynajmniej nie trzeba się kłócić o to komu brakuje luzu, poczucia humoru oraz dystansu do samego siebie i swojego miejsca na ziemi.
Pacjent

21-02-2019, 12:07

Drone pisze:Też nie rozumiem, o co chodzi z niskim poziomem. Życzyłbym sobie, żeby choć połowa polskiego społeczeństwa potrafiła wypowiadać się na poziomie p. Kostrzewskiego.
[youtube][/youtube]
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
nicram

21-02-2019, 12:13

Wrzucasz filmik z programu rozrywkowego, w którym Romek odegrał rolę przypisaną mu przez polski szołbiznes jako pierwszego satanisty Rzeczpospolitej. Oprócz groteskowo-prześmiewczej maniery, która została przyjęta nie słyszę niczego co świadczyłoby o niskim poziomie intelektualnym Romana. Ba, wręcz przeciwnie. Jak wspomniał Drone, chciałbym, żeby większa część społeczeństwa tego kraju wyrażała się w sposób tak barwny jak p. Kostrzewski.
535

21-02-2019, 12:21

Już sam początek rozkłada na łopatki. Blondyna do Romana, a pan wierzy w boga? Roman. Oczywiście, że nie. Wojewódzki do blondyny, a ty wierzysz? Blondyna. Ja bardzo. Znakomity materiał.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

21-02-2019, 12:22

Dokładnie tak. Kostrzewski próbował tu chyba wpasować się w konwencję i wyszło jak wyszło. Jeśli ktoś chce poznać go od strony nieco bardziej miarodajnej - jest przecież wywiad-rzeka "Głos z ciemności".
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

21-02-2019, 12:27

Pacjent pisze:
uglak pisze:chyba w takim razie jestem wygatkowo nieczuly na wielka poezje.
Poza tym wystarczy wziąć pierwszy lepszy wywiad z panem Romanem by wyrobić sobie zdanie na temat jego poziomu intelektualnego.
Postanowiłem spróbować. Poniżej pierwsza pozycja jaka mi wyskoczyła. Oglądam i póki co, to bardziej dziennikarz ma problem z zadawaniem ciekawych pytań niż Roman z odpowiedziami.

[youtube][/youtube]
PENIS METAL
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

21-02-2019, 13:29

"Naga budzisz się w wielkich jajach "
Awatar użytkownika
uglak

25-02-2019, 20:32

" onclick="window.open(this.href);return false;
wywiad z bylym bebniarzem Dragon, ale chwilowo bardziej pasuje tutaj jako kontynuacja opowiesci.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Drone

25-02-2019, 22:26

Zwroty akcji jak w 3542 odcinku "Mody na sukces". Pomyśleć, że Gronowski i Oset w miarę niedawno zostali relegowani (odeszli?) z luczykowego Kata.
Pacjent

26-02-2019, 11:43

uglak pisze:
wywiad z bylym bebniarzem Dragon, ale chwilowo bardziej pasuje tutaj jako kontynuacja opowiesci.
Bardzo fajny wywiad, bo teraz obecni członkowie DRAGON mogą sobie mówić co chcą, a rzeczywista weryfikacja słów ich ex-perkusisty nastąpi po wydaniu nowego materiału. Jeśli nagrają kwadratową młóckę to facet miał rację.
ODPOWIEDZ