SUFFOCATION
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- mistrz forumowej ceremonii
Re: SUFFOCATION
Nakręciłem się fest.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
no no. i fajny wywiad, mullen z tym shotgunem na koncu ;)
co do tej produkcji, blood oath mialo jednak ciut zbyt gladkie brzmienie jak na moj gust, moze tym razem bedzie lepiej. jesli chodzi o takie laczenie nowego ze starym, tj. czytelny, ale niepozbawiony "zycia" sound, to moim zdaniem s/t wyszla maksymalnie zajebiscie.
co do tej produkcji, blood oath mialo jednak ciut zbyt gladkie brzmienie jak na moj gust, moze tym razem bedzie lepiej. jesli chodzi o takie laczenie nowego ze starym, tj. czytelny, ale niepozbawiony "zycia" sound, to moim zdaniem s/t wyszla maksymalnie zajebiscie.
this is a land of wolves now
-
Się nakręciłem, słucham właśnie ich ostatniego longa - czy ma akurat za gładkie brzmienie....hmmm, może trochę, chociaż mi akurat odpowiada, ale zgadzam się że s/t brzmieniowo to potęga, bardzo fajny sound im wyszedł. Muzycznie nówka pewnie nie zawiedzie, brzmieniowo może być różnie, w każdym razie skuchy nie będzie na pewno. Czekam kurwa!!!
- Self
- rasowy masterfulowicz
Manieczki, natychmiast cho mi zwalić!
O toto. samo brzmienie perki burzy ściany, a co dopiero w połączeniu z całą resztą.Nasum pisze:s/t brzmieniowo to potęga, bardzo fajny sound im wyszedł.
Hehe, to chyba jeden z dwóch udostępnionych fragmentów (obok Frank the Tank), które miały się znaleźć na Legacy of Violence. Rozumiem, że ostatnio sytuacja w ekipie była napięta i skomplikowana, ale mogliby się uwijać trochę szybciej z tym materiałem (zakładając, że to od nich zależy). ;)Riven pisze:no no. i fajny wywiad, mullen z tym shotgunem na koncu ;)
-
To zależy czy nowe kompozycje zaczęli pisać przed kryzysem w kapeli, czy zaraz po. Jeśli mieli przygotowane kilka kawałków z Mike'm to by nie było jakis nieporozumień w przyszłości musieli to wszystko odrzucić i rozpocząć pracę od nowa, a to zwykle niestety trwa. Najważniejsze że na nowej płycie zaryczy Frank i że płyta ujrzy światło dzienne, trochę czasu mogę jeszcze poczekać.
- Riven
- Kontakt:
Coś czuję że dziś jest dzień na suffocation. Poleca wszystkie lp. Naszlo mnie bo przypomniał mi się riff z jesus wept. Mistrzostwo, zreszta jak dla mnie to zahacza o black :-D ja lubię się black metalu doszukiwać wszędzie, no ale huj.
-
No, dobrze że powiedziałeś że lubisz doszukiwać się wszędzie blacku, bo ja w Suffocation ni chuja nic z tej muzyki nie słyszę;-)
- Riven
- Kontakt:
Wiem :-P nie będę tego bronił, ale ten właśnie riff, no ten najlepszy w jesus wept jest trochę czarny. Nie tak jak terrance, ale zawsze.
-
Dosyć karkołomna teza :-P
- Self
- rasowy masterfulowicz
Black to jest tam chyba tylko ze względu na to, że Mol tego słucha, no ale chuj, ja sie na black metylu nie znam. Chociaż widzę jakieś podobieństwo do Hellhammer - oni zaczęli i jednocześnie skończyli black metal. Suffo jednocześnie zaczęło i skończyło brutal death metal - ledwo odkryli nową stylistykę, a już nie da się zagrać mocniej, brutalniej i zwyczajnie lepiej niż na HW/EotF. Nie da i chuj.
-
- mistrz forumowej ceremonii
:D:D:DRiven pisze:Wiem :-P nie będę tego bronił, ale ten właśnie riff, no ten najlepszy w jesus wept jest trochę czarny. Nie tak jak terrance, ale zawsze.
- Self
- rasowy masterfulowicz
Mike jest bardziej czarny. W sumie jest na tyle czarny, że stałej roboty w zespole znaleźć nie może.
-
Mocniej czy brutalniej zagrać można, jest wiele zespołów które próbowały tej sztuki, ale prawdę powiedziawszy zaledwie kilku udało się powtórzyć to, co Suffo udało się z taka łatwością. Zagrać to wszystko z polotem, z wyczuwalnym własnym piętnem, stylem, w taki sposób, że ich albumy stały się punktem odniesienia do całego gatunku. A to już nie byle co.Self pisze: Suffo jednocześnie zaczęło i skończyło brutal death metal - ledwo odkryli nową stylistykę, a już nie da się zagrać mocniej, brutalniej i zwyczajnie lepiej niż na HW/EotF. Nie da i chuj.
- Riven
- Kontakt:
Jeszcze przypomnę ze ja w otwieraczu na pierced from within słyszę Szwecje :-D
-
Właśnie słucham, ale Szwecji też tam nie słyszę ;-D
- Kraft
- weteran forumowych bitew
Meksykańskie Disgorge brutalniejsze, Deranged na High On Blood, niektóre świeże kapele takoż. Ale właśnie, bo mało kto o tym wspomina... Suffo potrafi dziergać naprawdę kompleksowe, wciągające kompozycje. Takie nowe Putridity i owszem, brutalne w cholerę, grane na pełnej piździe, ale całość odbieram jako zlepek przypadkowych riffów przeplatany równie przypadkowymi, sztampowymi zwolnieniami. Z kolei każdy utwór na Pierced From Within czy Despise The Sun opowiada historię, wciąga różnorodnością zagrywek. Jest w tym autentyczna epickość. W podobnym stylu poruszają się chłopaki z Chaos Inception, dobrze rokują, ale póki co brakuje nieco jakości w porównaniu do Suffo.Self pisze:Suffo jednocześnie zaczęło i skończyło brutal death metal - ledwo odkryli nową stylistykę, a już nie da się zagrać mocniej, brutalniej i zwyczajnie lepiej niż na HW/EotF. Nie da i chuj.
- Self
- rasowy masterfulowicz
No wiem, że to może dziwne podejście, ale żadnego albumu deathmetalowego nie potrafię odebrać jako bardziej brutalnego niż debiut Suffocation, serio. A co do tworzenia wciągających, nienużących kompozycji to akurat oczywista oczywistość - wszystko ma sens, każdy fragment utworu wynika z poprzedniego (nawet na najsłabszym wg mnie Souls to Deny, tam też czuć tę iskrę niebożą). Muzyka po prostu płynie, a to nie jest w tej stylistyce nic oczywistego. Pod tym wzgledem równać się z mistrzami z Long Island mogą chyba tylko Kanadyjczycy z Cryptopsy.
Co do Chaos Inception to trochę dobrego słyszałem, ale jakoś mi ich płyty umknęły. Od nowej powinienem zacząć, czy za debiut się brać?
Co do Chaos Inception to trochę dobrego słyszałem, ale jakoś mi ich płyty umknęły. Od nowej powinienem zacząć, czy za debiut się brać?
- Kraft
Szczerze, to HW i Effigy są jeszcze niezwykle mocno zakorzenione w thrashu. Takie Reincremation albo Jesus Wept to czysto thrashowe, acz zbrutalizowane brzmieniem i wokalem strzały. Choć jestem w stanie zrozumieć pogląd, że poza granicą brutalności wyznaczoną przez te płyty jest już tylko groteskowa napinka i cookie monsters, czy też bezsensowne onany na gryfie. W mojej opinii są zespoły, które robią większe kuku, choć niekoniecznie grają lepszą muzykę.Self pisze:No wiem, że to może dziwne podejście, ale żadnego albumu deathmetalowego nie potrafię odebrać jako bardziej brutalnego niż debiut Suffocation, serio.
Absolutnie, na palcach jednej ręki można by wyliczyć dobrych kompozytorów w tej niszy.Muzyka po prostu płynie, a to nie jest w tej stylistyce nic oczywistego. Pod tym wzgledem równać się z mistrzami z Long Island mogą chyba tylko Kanadyjczycy z Cryptopsy.
Na debiucie ciągnęli bardziej w stronę Hate Eternal. Teraz więcej mieszają, słychać inspiracje Suffo i klasycznymi Morbidami, ale nie jest to jakaś kalkomania. Dobry zespół po prostu. Warto posłuchać obu płyt.Co do Chaos Inception to trochę dobrego słyszałem, ale jakoś mi ich płyty umknęły. Od nowej powinienem zacząć, czy za debiut się brać?
- Riven
- Kontakt:
dlatego sa takie wyjebiste :) jesus wept pasuje mi duzo bardziej w wersji z ep, btw.Kraft pisze:Takie Reincremation albo Jesus Wept to czysto thrashowe, acz zbrutalizowane brzmieniem i wokalem strzały. .
- Kraft
No tak, na Effigy mieszał już Scott Burns i te pogrubione, przytłumione brzmienie do thrashowych petard nie bardzo pasuje.Riven pisze:dlatego sa takie wyjebiste :) jesus wept pasuje mi duzo bardziej w wersji z ep, btw.