OBITUARY

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: OBITUARY

24-07-2012, 20:02

Baron to kawałek historii polskiego metalu;-) w niektórych egzemplarzach dawano jeszcze naklejki strona a i strona b co by można sobie przykleić na kasetę. Faktem jest, że oni wtedy nagrywali praktycznie wszystko, a nazwa Autopsy była znana wśród fascynatów death metalu. Obituary było bardziej popularne, zgoda, ale Autopsy nie było jakąś egzotyczną nazwą.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

24-07-2012, 20:48

ultravox pisze:Poznawać to oni się już raczej nie muszą ;)
No ale co innego się znać a co innego przebywać ze sobą non stop na pierdolnej trasie. O to mi chodziło.
Maria Konopnicka pisze:
Drone pisze:To jakiś absurd. Jak można było znać OBITUARY, a nie znać AUTOPSY. Kolega coś zmyśla.
Można, można - Obituary było dużo bardziej popularną kapelą, a jak nagrali czwartą płytę to u mnie w klasie zrobili się wręcz modni. Goście słuchający Pantery, Pro-pain, Prong, RATM, Biohazard, Sepultury (od Chaos) nagle zaczęli chodzić w bluzach Obituary "World Demise". Autopsy nie mieli kawałków przy których można było poskakać na imprezie, a Obituary na czwartej płycie już tak.
Dokładnie. Obituaty już za 3 płyty byli puszczani w MTV. Autopsy nie.
[V] pisze:wszystko sprowadza sie do tego w jakich kregach sie obracales i co trafialo w Twoje rece/jaki byl przeplyw informacji. Jesli jednak rozmawiamy tutaj o skali popularnosci to Obituary bylo bardziej rozpoznawalna marka i to nie podlega dyskusji.
Dokładnie.
Ja Autopsy poznałem przypadkowo, spodobała mi się okładka z dwójeczki.
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

24-07-2012, 23:16

maciek z klanu pisze:no i przyznajmy szczerze, że o zajebistosci OBITUARY w duzej mierze swiadcza wokale Tardy'ego !!! Nikt się tak nie drze :)
Racja, jednak również wypracowali taki styl, którego nie można pomylić z żadnym innym zespołem. Bez względu na to czy puścisz cokolwiek z jedynki, czy coś choćby z "Back from the dead".
Nasum

24-07-2012, 23:26

Wokale Tardy'ego to dość istotna sprawa w tym zespole. W momencie kiedy naszła go ochota by sobie odpuścić i nie chciało mu się grać koncertów Obituary poszło w niebyt na kilka lat, z tego co pamiętam to był jeden z głównych powodów dla których zawiesili działalność - John nie chciał grać tras, a jak przyznał Trevor, nie chcieli zmieniać gardłowego, którego wokal był tak bardzo rozpoznawalny i charakterystyczny. Pewnie powodów było jeszcze kilka, ale ten pamiętam, bo nawet myśleli o kimś w zastępstwie, teraz tylko wyleciało mi z głowy o kogo chodziło, ale wspólnie stwierdzili że to nie było by to.
[V]
mistrz forumowej ceremonii

24-07-2012, 23:29

Drone pisze:
[V] pisze:wszystko sprowadza sie do tego w jakich kregach sie obracales i co trafialo w Twoje rece/jaki byl przeplyw informacji. Jesli jednak rozmawiamy tutaj o skali popularnosci to Obituary bylo bardziej rozpoznawalna marka i to nie podlega dyskusji.
Ile lat miałeś w 1990 roku? Sześć? Po co mówisz o rzeczach, o których nie możesz pamiętać? :)
Nie podkradaj tekstów Marianowi. Przypomniales juz sobie jak z tym Dark Tranquility bylo, srogi black metal grali tak? :)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Drone

24-07-2012, 23:35

Oczywiście - gdy DARK TRANQUILLITY (przez dwa "L" piszemy!) zaczynało, zaliczano ich w poczet zespołów w zasadzie blackmetalowych. Deal z Osmose też się nie wziął znikąd. Z PYOGENESIS było podobnie. Taka garść gratisowych informacji od starszego kolegi. A teraz napisz, który rocznik jesteś. :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

24-07-2012, 23:35

Drone ma rację.
to znaczy co do faktów kronikarskich tylko.
Awatar użytkownika
Drone

24-07-2012, 23:38

Abstrahując od żartów i przepychanek, może to dziwnie wyglądać dziś, ale wtedy parę rzeczy inaczej się miało.
[V]

25-07-2012, 00:31

Ale czego to ma dotyczyc? Wiazesz te black metalowe konotacje z samym faktem bycia w stajni Osmose czy chodzi Ci o wszesne materialy, demosy, nagrania zrealizowane jeszcze pod inna nazwa?
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Drone

25-07-2012, 08:35

Wchodzisz do sklepu, pytasz, co tam nowego z blacku się pojawiło, a gość mówi, że jest dwójka DARK TRANQUILLITY. O to mi chodzi - nie o przynależność DZIŚ, tylko jak obiegowe oko patrzyło na to WTEDY.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

25-07-2012, 08:50

Nie no, na wysokości dwójki to już raczej nikt ich za black metal nie uważał (pomijam sprzedawców w sklepach muzycznych, bo u nich z orientacją w temacie bywało różnie). Wcześniej owszem, mogło tak się zdarzyć (choć w sumie nie pamietam takiego przypadku. Pamiętam jednak, że pisało się w takim kontekście o Pyogenesis i większości kapel z Osmose, więc jest to możliwe).

Ostatnie zdanie zedytowane, żeby nie było ;)
[V]

25-07-2012, 09:33

Drone pisze:Wchodzisz do sklepu, pytasz, co tam nowego z blacku się pojawiło, a gość mówi, że jest dwójka DARK TRANQUILLITY. O to mi chodzi - nie o przynależność DZIŚ, tylko jak obiegowe oko patrzyło na to WTEDY.
Ja myslalem, ze ustosunkowujesz sie do jakis nagran które mi umknely i masz jakis material dowodowy, a nie jakies tam dyrdymaly jak obiegowe oko straganiarza patrzylo na to wtedy. Nie sadze, zeby w jakimkolwiek innym kraju ich nagrania byly etykietowanie jak bm.
Ostatnio zmieniony 25-07-2012, 10:40 przez [V], łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

25-07-2012, 09:35

LOL
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

25-07-2012, 09:50

Drone pisze:Deal z Osmose też się nie wziął znikąd.
Tutaj to trochę pojechałeś. Kto jak kto, ale Herve na pewno wiedział, że nie podpisuje umowy z zespołem black metalowym. Za taki mógł ich uważać ktoś, kto usłyszał tę muzykę z przegrywanej kasety, nie czytał wywiadów itp, ale nie szef wytwórni, która oferowała tej kapeli wydanie drugiej płyty. ;)
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

25-07-2012, 09:54

przestancie zbijac argumenty Drona - ja czekam na opowiesc o wpływie czekolady mlecznej na Black Metalowe wpływy w twórczosci DT :)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Nasum

25-07-2012, 11:15

Chodzi Ci o dokładną analizę skąd się wzięły ich słodkie melodyjki?
est

25-07-2012, 11:27

Te melodyjki wcale nie są słodkie. Są fajne:)
Maria Konopnicka

25-07-2012, 14:43

535 pisze:W 1990 roku, w moim otoczeniu, to było nie do pomyślenia...
W 1990 nie było jeszcze "World Demise", więc to było nie do pomyślenia także w innych otoczeniach. :)
Maria Konopnicka

25-07-2012, 15:04

535 pisze:Plotka jakoby Severed Survival, Mental Funeral, czy Acts of the Unspeakable w latach 1990-1992 znali nieliczni, jest grubymi nićmi szytym nadużyciem.
Ja nie twierdzę, że znali ich nieliczni - z tego co pamiętam to nawet w artykule w BRAVO "Death metal - krwawa powaga czy zły żart?" pojawiła się ich nazwa. Jak ktoś słuchał death metalu na początku lat 90-tych to Autopsy znał, niemniej jednak Obituary, Deicide, Morbid Angel czy Cannibal Corpse kojarzyli także ludzie, którzy w death metalu nie siedzieli. W moim środowisku Autopsy było kapelą, którą postawiłbym bardziej obok Morgoth, Asphyx czy Pungent Stench, a więc kapel doskonale znanych osobom, które siedziały w cięższej muzyce, ale nic nie mówiące pozostałym.
Zresztą tak było nie tylko u nas - w wywiadach sami muzycy przyznają, że są zaskoczeni dzisiejszą popularnością, podczas gdy kiedyś byli zespołem bardziej niszowym.
535 pisze:Korzystając z okazji, Panie Maria gratuluję!
Dziękuję! Oby do grudnia. :)
Maria Konopnicka

25-07-2012, 15:08

Drone pisze:Jest tak jak pisze kolega 535, na początku lat 90-tych znani mi fani metalu dobrze znali AUTOPSY, choćby ze względu na koligacje Reiferta z DEATH. "Severed Survival" miało status kultu już wtedy. Podejrzewam, że wypowiadający się tu młodsi koledzy rzutują swoje wczesne doświadczenia z metalem, przypadające na koniec lat 90-tych, na to co działo się 10 lat wcześniej. AUTOPSY z racji chociażby wytwórni (Peaceville) stało w równym rzędzie z tuzami gatunku z Nuclear Blast, Roadrunnera itd.
Ale sami muzycy twierdzą zupełnie co innego niż piszesz. Nie pamiętam już - chyba w 7 gates był ten wywiad.
ODPOWIEDZ