OBITUARY
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
Nasum
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: OBITUARY
Baron to kawałek historii polskiego metalu;-) w niektórych egzemplarzach dawano jeszcze naklejki strona a i strona b co by można sobie przykleić na kasetę. Faktem jest, że oni wtedy nagrywali praktycznie wszystko, a nazwa Autopsy była znana wśród fascynatów death metalu. Obituary było bardziej popularne, zgoda, ale Autopsy nie było jakąś egzotyczną nazwą.
- empir
- zahartowany metalizator
No ale co innego się znać a co innego przebywać ze sobą non stop na pierdolnej trasie. O to mi chodziło.ultravox pisze:Poznawać to oni się już raczej nie muszą ;)
Dokładnie. Obituaty już za 3 płyty byli puszczani w MTV. Autopsy nie.Maria Konopnicka pisze:Można, można - Obituary było dużo bardziej popularną kapelą, a jak nagrali czwartą płytę to u mnie w klasie zrobili się wręcz modni. Goście słuchający Pantery, Pro-pain, Prong, RATM, Biohazard, Sepultury (od Chaos) nagle zaczęli chodzić w bluzach Obituary "World Demise". Autopsy nie mieli kawałków przy których można było poskakać na imprezie, a Obituary na czwartej płycie już tak.Drone pisze:To jakiś absurd. Jak można było znać OBITUARY, a nie znać AUTOPSY. Kolega coś zmyśla.
Dokładnie.[V] pisze:wszystko sprowadza sie do tego w jakich kregach sie obracales i co trafialo w Twoje rece/jaki byl przeplyw informacji. Jesli jednak rozmawiamy tutaj o skali popularnosci to Obituary bylo bardziej rozpoznawalna marka i to nie podlega dyskusji.
Ja Autopsy poznałem przypadkowo, spodobała mi się okładka z dwójeczki.
- KreatoR
- weteran forumowych bitew
Racja, jednak również wypracowali taki styl, którego nie można pomylić z żadnym innym zespołem. Bez względu na to czy puścisz cokolwiek z jedynki, czy coś choćby z "Back from the dead".maciek z klanu pisze:no i przyznajmy szczerze, że o zajebistosci OBITUARY w duzej mierze swiadcza wokale Tardy'ego !!! Nikt się tak nie drze :)
-
Nasum
Wokale Tardy'ego to dość istotna sprawa w tym zespole. W momencie kiedy naszła go ochota by sobie odpuścić i nie chciało mu się grać koncertów Obituary poszło w niebyt na kilka lat, z tego co pamiętam to był jeden z głównych powodów dla których zawiesili działalność - John nie chciał grać tras, a jak przyznał Trevor, nie chcieli zmieniać gardłowego, którego wokal był tak bardzo rozpoznawalny i charakterystyczny. Pewnie powodów było jeszcze kilka, ale ten pamiętam, bo nawet myśleli o kimś w zastępstwie, teraz tylko wyleciało mi z głowy o kogo chodziło, ale wspólnie stwierdzili że to nie było by to.
-
[V]
- mistrz forumowej ceremonii
Nie podkradaj tekstów Marianowi. Przypomniales juz sobie jak z tym Dark Tranquility bylo, srogi black metal grali tak? :)Drone pisze:Ile lat miałeś w 1990 roku? Sześć? Po co mówisz o rzeczach, o których nie możesz pamiętać? :)[V] pisze:wszystko sprowadza sie do tego w jakich kregach sie obracales i co trafialo w Twoje rece/jaki byl przeplyw informacji. Jesli jednak rozmawiamy tutaj o skali popularnosci to Obituary bylo bardziej rozpoznawalna marka i to nie podlega dyskusji.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Drone
Oczywiście - gdy DARK TRANQUILLITY (przez dwa "L" piszemy!) zaczynało, zaliczano ich w poczet zespołów w zasadzie blackmetalowych. Deal z Osmose też się nie wziął znikąd. Z PYOGENESIS było podobnie. Taka garść gratisowych informacji od starszego kolegi. A teraz napisz, który rocznik jesteś. :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- twoja_stara_trotzky
Drone ma rację.
to znaczy co do faktów kronikarskich tylko.
to znaczy co do faktów kronikarskich tylko.
- Drone
Abstrahując od żartów i przepychanek, może to dziwnie wyglądać dziś, ale wtedy parę rzeczy inaczej się miało.
-
[V]
Ale czego to ma dotyczyc? Wiazesz te black metalowe konotacje z samym faktem bycia w stajni Osmose czy chodzi Ci o wszesne materialy, demosy, nagrania zrealizowane jeszcze pod inna nazwa?
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Drone
Wchodzisz do sklepu, pytasz, co tam nowego z blacku się pojawiło, a gość mówi, że jest dwójka DARK TRANQUILLITY. O to mi chodzi - nie o przynależność DZIŚ, tylko jak obiegowe oko patrzyło na to WTEDY.
- ultravox
Nie no, na wysokości dwójki to już raczej nikt ich za black metal nie uważał (pomijam sprzedawców w sklepach muzycznych, bo u nich z orientacją w temacie bywało różnie). Wcześniej owszem, mogło tak się zdarzyć (choć w sumie nie pamietam takiego przypadku. Pamiętam jednak, że pisało się w takim kontekście o Pyogenesis i większości kapel z Osmose, więc jest to możliwe).
Ostatnie zdanie zedytowane, żeby nie było ;)
Ostatnie zdanie zedytowane, żeby nie było ;)
-
[V]
Ja myslalem, ze ustosunkowujesz sie do jakis nagran które mi umknely i masz jakis material dowodowy, a nie jakies tam dyrdymaly jak obiegowe oko straganiarza patrzylo na to wtedy. Nie sadze, zeby w jakimkolwiek innym kraju ich nagrania byly etykietowanie jak bm.Drone pisze:Wchodzisz do sklepu, pytasz, co tam nowego z blacku się pojawiło, a gość mówi, że jest dwójka DARK TRANQUILLITY. O to mi chodzi - nie o przynależność DZIŚ, tylko jak obiegowe oko patrzyło na to WTEDY.
Ostatnio zmieniony 25-07-2012, 10:40 przez [V], łącznie zmieniany 1 raz.
- Adrian696
LOL
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- ultravox
Tutaj to trochę pojechałeś. Kto jak kto, ale Herve na pewno wiedział, że nie podpisuje umowy z zespołem black metalowym. Za taki mógł ich uważać ktoś, kto usłyszał tę muzykę z przegrywanej kasety, nie czytał wywiadów itp, ale nie szef wytwórni, która oferowała tej kapeli wydanie drugiej płyty. ;)Drone pisze:Deal z Osmose też się nie wziął znikąd.
- Adrian696
przestancie zbijac argumenty Drona - ja czekam na opowiesc o wpływie czekolady mlecznej na Black Metalowe wpływy w twórczosci DT :)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
-
Nasum
Chodzi Ci o dokładną analizę skąd się wzięły ich słodkie melodyjki?
-
est
Te melodyjki wcale nie są słodkie. Są fajne:)
-
Maria Konopnicka
W 1990 nie było jeszcze "World Demise", więc to było nie do pomyślenia także w innych otoczeniach. :)535 pisze:W 1990 roku, w moim otoczeniu, to było nie do pomyślenia...
-
Maria Konopnicka
Ja nie twierdzę, że znali ich nieliczni - z tego co pamiętam to nawet w artykule w BRAVO "Death metal - krwawa powaga czy zły żart?" pojawiła się ich nazwa. Jak ktoś słuchał death metalu na początku lat 90-tych to Autopsy znał, niemniej jednak Obituary, Deicide, Morbid Angel czy Cannibal Corpse kojarzyli także ludzie, którzy w death metalu nie siedzieli. W moim środowisku Autopsy było kapelą, którą postawiłbym bardziej obok Morgoth, Asphyx czy Pungent Stench, a więc kapel doskonale znanych osobom, które siedziały w cięższej muzyce, ale nic nie mówiące pozostałym.535 pisze:Plotka jakoby Severed Survival, Mental Funeral, czy Acts of the Unspeakable w latach 1990-1992 znali nieliczni, jest grubymi nićmi szytym nadużyciem.
Zresztą tak było nie tylko u nas - w wywiadach sami muzycy przyznają, że są zaskoczeni dzisiejszą popularnością, podczas gdy kiedyś byli zespołem bardziej niszowym.
Dziękuję! Oby do grudnia. :)535 pisze:Korzystając z okazji, Panie Maria gratuluję!
-
Maria Konopnicka
Ale sami muzycy twierdzą zupełnie co innego niż piszesz. Nie pamiętam już - chyba w 7 gates był ten wywiad.Drone pisze:Jest tak jak pisze kolega 535, na początku lat 90-tych znani mi fani metalu dobrze znali AUTOPSY, choćby ze względu na koligacje Reiferta z DEATH. "Severed Survival" miało status kultu już wtedy. Podejrzewam, że wypowiadający się tu młodsi koledzy rzutują swoje wczesne doświadczenia z metalem, przypadające na koniec lat 90-tych, na to co działo się 10 lat wcześniej. AUTOPSY z racji chociażby wytwórni (Peaceville) stało w równym rzędzie z tuzami gatunku z Nuclear Blast, Roadrunnera itd.