SAMAEL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Karkasonne

Re: SAMAEL

10-05-2016, 14:02

hcpig pisze:Nie ma to jak odbębnić po raz i to na kolanie trzy wybitne płyty pomieszane z hurtem przeciętności i potem wzruszyć ramionami że to nic specjalnego.
Gwarantuję Ci, że gdybym odsłuchał to i po 10 razy, to nie ruszyłoby mnie tak samo.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

10-05-2016, 19:46

No ale pierwsze dwie płyty są zajebiste. Ceremony po latach straciło na wartości a późniejsze nigdy mi dobrze nie robiły (za wyjątkiem rebellion).

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

10-05-2016, 19:47

Karkasonne pisze:
Gwarantuję Ci, że gdybym odsłuchał to i po 10 razy, to nie ruszyłoby mnie tak samo.
Jak bym miał taką postawę to dzisiaj nie jarałbym się np. debiutem Wu-Tang Clan bo kiedyś tam raz słuchałem i nie podeszło. A Ty naprawdę nie masz szacunku do muzyki. Po przejechaniu dyko Samael za jednym posiedzenim możesz mieć w głowie co najwyżej jeden wielki bajzel a nie elementarne wyobrażenie po tej muzyce. Taka jedyneczka (rewolucjonizująca black gdy Darkthrone był jeszcze na etapie rżnięcia z Autopsy) wymaga kontemplacji i uwagi a nie zapodania z lowbitrate mp3 siedząc na kiblu i czytając gazetę. Trochę respektu.
empir pisze:Ceremony po latach straciło na wartości
Właśnie zajebiście sie broni, najlepszy Samael, zwłaszcza 'Black Trip' i 'Son of Earth' - sound, wokale, wywalony bas, ciary... no i serio, nikt tak nie grał, nawet dziś, absolutnie niepodrabialny krążek.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Drone

10-05-2016, 20:00

Nie, nie broni się. Tylko jedynka i dwójka.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
hcpig

10-05-2016, 20:08

Ciekawe co można zarzucić sensownego tej płycie, kiedyś woźny T. sugerował, że to śmieszny casio metal ale dla mnie to nonsens.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

10-05-2016, 20:19

hcpig pisze:[

Właśnie zajebiście sie broni, najlepszy Samael, zwłaszcza 'Black Trip' i 'Son of Earth' - sound, wokale, wywalony bas, ciary... no i serio, nikt tak nie grał, nawet dziś, absolutnie niepodrabialny krążek.
Fakt że nikt tak nie grał i że sound i ciary.
Nadal tej płyty pewnie da się słuchać z przyjemnością (tak podejrzewam bo ze 2 lata jej nie słuchałem) ale to już nie ta radocha ze słuchania co kiedyś (dlatego napisałem że straciła na wartości) w przeciwieństwie do dwóch pierwszych.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
kenediusze
weteran forumowych bitew

10-05-2016, 20:43

hcpig pisze:[
empir pisze:Ceremony po latach straciło na wartości
+1
Na tym albumie jest masa świetnych, nośnych riffów i bardzo jadowitej, a przy okazji nieprzyzwoicie wręcz przebojowej muzyki. Tego charakterystycznego ognia i jadu szybko się potem pozbyli, jak porównać Ceremony do Passage to jest niebo a ziemia. Na jednej ogień, a na drugiej jakieś idiotyczne stękanie.
i pełna zgoda, że ten album jest zupełnie niepodobny do niczego innego, nie ma drugiej płyty tego typu.
hcpig pisze:Ciekawe co można zarzucić sensownego tej płycie, kiedyś woźny T. sugerował, że to śmieszny casio metal ale dla mnie to nonsens.
Brzmienie klawiszy jest tragiczne, ale to nie przeszkadza szczególnie. Nie da się ukryć, że jest to trochę naiwna muzyka, ale... co z tego? Świetnie się tego słucha, to najważniejsze.
Ostatnio zmieniony 10-05-2016, 20:46 przez kenediusze, łącznie zmieniany 1 raz.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

10-05-2016, 20:46

Samael oczywiście doskonale broni sie az do Passage, zgadzam sie ze płyty ze klawiszami gorzej znoszą próbe czasu ale Samael jest wyjątkiem, do Passge oczywiście, potem juz tylko drastyczny spadek formy, chujnia i degrengolada niestety
kenediusze
weteran forumowych bitew

10-05-2016, 20:49

Lucek pisze:zgadzam sie ze płyty ze klawiszami gorzej znoszą próbe czasu
Trochę tak, chociaż Emperor też się broni, zwłaszcza wczesny. Chyba nawet bardziej niż Samael, o ile można je porównywac.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Karkasonne

10-05-2016, 20:54

hcpig pisze:
Jak bym miał taką postawę to dzisiaj nie jarałbym się np. debiutem Wu-Tang Clan bo kiedyś tam raz słuchałem i nie podeszło. A Ty naprawdę nie masz szacunku do muzyki.
Uważaj, bo usłyszysz teraz prawdę, która może Tobą zatrząść: Nie każdy jest Tobą. Od kiedy zacząłem słuchać muzyki w ogóle, nie trafił się żaden album który przyszedłby mi do głowy, o którym zmieniłem mocno zdanie po iluś odsłuchach - nawet takie, których słuchałem dziesiątki razy na przestrzeni lat. Nie widzę więc powodu, dla którego Samael (przy którego słuchaniu byłem skupiony, bo poświęciłem im wtedy cały dzień - ale potrafię docenić plastyczność i fantazje Twoich obrazów o kiblu i gazecie) miałby być wyjątkiem, skoro nie były nimi płyty, które powinny pasować do mnie dużo bardziej (np. Varathron).
Awatar użytkownika
hcpig

10-05-2016, 20:58

kenediusze pisze: Na tym albumie jest masa świetnych, nośnych riffów i bardzo jadowitej, a przy okazji nieprzyzwoicie wręcz przebojowej muzyki. Tego charakterystycznego ognia i jadu szybko się potem pozbyli, jak porównać Ceremony do Passage to jest niebo a ziemia. Na jednej ogień, a na drugiej jakieś idiotyczne stękanie.

No właśnie - riffów! Żadnych melodyjek, wszystko oparte na riffie, chwytliwym po chwytliwym ale wciąż zimnym, momentami nawet po industrialnemu mechanicznym... a także swoim, pozbawionym już tych hellhammerowych naleciałości. I jaki klawiszowy black, ile tam jest tych parapetów, to tylko trzecioplanowy dodatek, stonowany i epizodyczny.
Karkasonne pisze:Od kiedy zacząłem słuchać muzyki w ogóle, nie trafił się żaden album który przyszedłby mi do głowy, o którym zmieniłem mocno zdanie po iluś odsłuchach - nawet takie, których słuchałem dziesiątki razy na przestrzeni lat.
Sorry ale IMHO taka postawa wyraża wielką arogancję i brak pokory. Rozumiem gdyby chodziło o 347 kapalkę blaksraszatak w gazmaskach czy innych ulidz lasu ale klasykowi na miarę DMDS może jednak poświęcić trochę wiecej uwagi.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

10-05-2016, 21:04

kenediusze pisze:
Trochę tak, chociaż Emperor też się broni, zwłaszcza wczesny. Chyba nawet bardziej niż Samael, o ile można je porównywac.
oczywiście Emperor broni sie również świetnie, generalnie stulejarnia ma tendencje do przesady i wrzucania wszystkiego do jednego wora, klawisz = gówno, tak to wygląda, z tąd te nieporozumienia
Karkasonne

10-05-2016, 21:09

hcpig pisze: Sorry ale IMHO taka postawa wyraża wielką arogancję i brak pokory. Rozumiem gdyby chodziło o 347 kapalkę blaksraszatak w gazmaskach czy innych ulidz lasu ale klasykowi na miarę DMDS może jednak poświęcić trochę wiecej uwagi.
Nie jestem profesorem, słucham tego co powoduje u mnie ciary i to jest jedyne tajemnica wiary, a Samael tego nie robi. Jeśli to definiujesz jako arogancję, to faktycznie nie mam za grosz pokory.
Awatar użytkownika
Drone

10-05-2016, 22:45

Karkasonne pisze:
hcpig pisze: Sorry ale IMHO taka postawa wyraża wielką arogancję i brak pokory. Rozumiem gdyby chodziło o 347 kapalkę blaksraszatak w gazmaskach czy innych ulidz lasu ale klasykowi na miarę DMDS może jednak poświęcić trochę wiecej uwagi.
Nie jestem profesorem, słucham tego co powoduje u mnie ciary i to jest jedyne tajemnica wiary, a Samael tego nie robi. Jeśli to definiujesz jako arogancję, to faktycznie nie mam za grosz pokory.
To w takim razie nie zabieraj głosu. Zresztą to nie pierwszy raz, kiedy dajesz popis ignorancji wynikającej z powierzchownego potraktowania dorobku jakiegoś tam wykonawcy. Twoja opinia nie różni się od opinii przypadkowej osoby, która np. uważa, że metal to hałas i darcie mordy, do czego nie trzeba żadnych umiejętności.
Ostatnio zmieniony 10-05-2016, 22:57 przez Drone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Drone

10-05-2016, 22:50

Lucek pisze:
kenediusze pisze:
oczywiście Emperor broni sie również świetnie, generalnie stulejarnia ma tendencje do przesady i wrzucania wszystkiego do jednego wora, klawisz = gówno, tak to wygląda, z tąd te nieporozumienia
Cały EMPEROR broni się pomimo zabawnych klawiszy i fanfaronady. SAMAEL natomiast od czasu CoP broni się bardzo słabo - za dużo w nim od tej płyty cekinów i tandeciarstwa. Do BR tego nie było w ogóle. CoP to było wtedy tak kosmiczne rozczarowanie, że głowa mała.
Awatar użytkownika
COFFIN

10-05-2016, 23:05

Drone pisze:CoP to było wtedy tak kosmiczne rozczarowanie, że głowa mała.
Zupełnie inaczej to pamiętam. U mnie w mieście rozpętał się prawdziwy szał, można powiedzieć. A przecież znaliśmy dwie poprzednie płyty. Nie wiem, czy to kwestia sentymentu i w zasadzie mi to zwisa, ale jak przychodzi pora, to i tak przeważnie leci trójka. No i koncertowo byli chyba też wtedy najmocniejsi.
'Come the Blessed Madness'
535

10-05-2016, 23:10

Lucek pisze:Samael oczywiście doskonale broni sie az do Passage, zgadzam sie ze płyty ze klawiszami gorzej znoszą próbe czasu ale Samael jest wyjątkiem, do Passge oczywiście, potem juz tylko drastyczny spadek formy, chujnia i degrengolada niestety
+jeden
Awatar użytkownika
Drone

10-05-2016, 23:13

COFFIN pisze:
Drone pisze:CoP to było wtedy tak kosmiczne rozczarowanie, że głowa mała.
Zupełnie inaczej to pamiętam. U mnie w mieście rozpętał się prawdziwy szał, można powiedzieć. A przecież znaliśmy dwie poprzednie płyty. Nie wiem, czy to kwestia sentymentu i w zasadzie mi to zwisa, ale jak przychodzi pora, to i tak przeważnie leci trójka. No i koncertowo byli chyba też wtedy najmocniejsi.
Masz rację, że szał był - nie da się tego ukryć. Natomiast w grupie tzw. "poważnych metalowców" w wieku 20 lat i powyżej ten materiał był rozczarowaniem ze względu na porzucenie blackowej surowości i pójście w "modę", tj. death metal z klawiszami.
535

10-05-2016, 23:19

Drone pisze: CoP to było wtedy tak kosmiczne rozczarowanie, że głowa mała.
Jeżeli chodzi faktycznie chodzi o trójkę Samael, to chyba miałeś wtedy jakąś przerwę Teledysk do BT hulał w telewizjach bardzo często. Młodzież kupowała koszulki. Nie wiem tego na pewno, ale podejrzewam, że to była najlepiej sprzedająca się płyta tej kapeli.
Awatar użytkownika
Drone

10-05-2016, 23:22

Mówię o wytrawnych słuchaczach, a nie świeżakach czy modnisiach ;)
Pamiętam, że Ryłkołak płakał już przy BR, że nie bdb.
ODPOWIEDZ