SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tarpaulin
w mackach Zła

Re: SATYRICON

13-01-2015, 21:40

Jimmy Boyle pisze:to zdjęcie to kwintesencja buractwa
I gigantycznego kiczu.
kenediusze
weteran forumowych bitew

13-01-2015, 21:45

moonfire pisze:Metal ma stać jak najdalej od filharmonii, czy to takie trudne do zrozumienia?
Obawiam się, że niestety tak.
Przypomina mi to odbytą niegdyś rozmowę z pewnym tytanem intelektu, który na zarzut iż orkiestra do metalu pasuje jak krem czekoladowy do bigosu orzekł iż "no bo stary to jest tak, że jak masz metal to masz rozpierdol, a jak masz orkiestrę to też masz rozpierdol, nie? więc jak je połączysz to rozpierdol jest podwójny". To jest takie dziwne myślenie że jak się zsumuje dwie fajne rzeczy to rezultat też będzie spoko, a nawet bardziej . A to przecież w muzyce (jak w jedzeniu) tak nie działa :(

No więc żeby nie przedłużać,, ta płyta to bez słuchania 2/10
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

13-01-2015, 21:48

moonfire pisze:Kijem nie tknę. Z Dimmu Borgir wszyscy lali, gdy nagrywali z orkiestrą, teraz ci sami pewnie będą pleść bzdury o transgresji. Metal ma stać jak najdalej od filharmonii, czy to takie trudne do zrozumienia?
Oczywiście, że tak będą pisać. Ścierwa z kompleksem niższości pokroju Drone i reszta wesołej kompanii wyrobionych słuchaczy.
Do zrozumienia to łatwe, tyle że Pedoricon to od kilku płyt nie jest już zespół metalowy tylko pop-rockowy. Więc orkiestra rodem z Budki Suflera doskonale do nich pasuje, ten sam poziom, ta sama grupa docelowa.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

13-01-2015, 22:06

te koncerty z orkiestra sa bez sensu, jakis zart kompletny. tak samo nie kumam jak ludzie z entombed moga babrac sie w takie bzdury. jak widac nie ma reguly bo wlasnie entombed jest ostatnim zespolem, jaki podejrzewalbym o takie tandetne bzdety.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

13-01-2015, 22:17

Spokojnie, to już dawno było, a konkretnie w 2013 roku. Nie ma tu żadnej filharmonii, jeno chór. Wyszło całkiem ok, choć to oczywiście rzecz dla słuchacza dojrzałego, poszukującego i wyrobionego.

Oto "Phoenix" z chórem - z dedykacją dla kolegi 535:
[youtube][/youtube]
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Lobas
zaczyna szaleć

13-01-2015, 22:32

Większość metaluchów to ograniczone osoby raczące się jedynie brudnym i śmierdzącym black/death metalem granym bez ładu i składu. Smutne.
Chelsea Bus Company
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

14-01-2015, 00:13

No, wielki wizjoner Nergal po nagraniu płyty roku pewnie się zajmie własnym materiałem z orkiestro i stanie się ona mokrym snem 15-letnich fanów DB o wysmakowanych gustach, którzy stykają się (końcówkami) z prawdziwo SZTUKO. Tak za jakieś 5 lat, jak zobaczy wideła Satyricon z filharmonii.

Ja pierdolę.
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

14-01-2015, 00:20

Lobas pisze:Większość metaluchów to ograniczone osoby raczące się jedynie brudnym i śmierdzącym black/death metalem granym bez ładu i składu. Smutne.
nie przypominam sobie osobiście, żeby metal zetknął się ze SZTUKOM i wyszło coś strawnego. na marginesie mógłbym dodać, że dowolny prog/symphonic/orchestral/experimental/cokolwiek metal czy rock to zawsze będzie ubogi substytut sztuki i, że te gatunki radzą sobie najlepiej jak operuja właśnie prostym wkurwem, a nie nądetym intelektualistowym artyzmem.
inna sprawa, że widok satyra jak stoi w tej komicznej pozie na tle muzycznych wykształciuchów, których życie prywatne zaczyna się i kończy na 12-godzinnym piłowaniu instrumentu i bywaniu na salonach (nie nabijam się, wręcz podziwiam ich akurat) jest po prostu... brakuje mi słowa nawet żeby to określić.

edit: ale żeby nie wyjść na zgrzybiałego malkontenta powiem, że liczę na super album! :)
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Lobas
zaczyna szaleć

14-01-2015, 08:00

HSVV pisze: inna sprawa, że widok satyra jak stoi w tej komicznej pozie na tle muzycznych wykształciuchów, których życie prywatne zaczyna się i kończy na 12-godzinnym piłowaniu instrumentu i bywaniu na salonach (nie nabijam się, wręcz podziwiam ich akurat) jest po prostu... brakuje mi słowa nawet żeby to określić.
+1
Wszystko zależy od tego jaka ilość symfonii zostanie zawarta na tym krążku. Chórki od czasu do czasu są spoko, natomiast ciągle słyszane trąby, skrzypce, i podobne instrumenty w tle mogą denerwować.
...Tak jak na przykład ta wersja:
[youtube][/youtube]
Chelsea Bus Company
kenediusze
weteran forumowych bitew

14-01-2015, 12:08

[youtube][/youtube]

Chór w metalu można w umiarkowanych ilościach stosować, ale trzeba umieć to robić. Ci którzy naprawdę to rozumieją wiedzą, że chóry w metalu skutkują na ogół chujnią i dlatego ich nie stosują, albo ograniczają do jakiegoś delikatnego intro/outro.
Poza tym byłoby to całkiem spoko koncertowe nagranie, gdyby nie ten chór który pasuje tu jak fasolka po bretońsku do deseru lodowego.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

14-01-2015, 12:13

jaki Therion momentami, jaki wstyd
Grrrówno!
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

14-01-2015, 12:16

Tragedia. Zawsze myslalem, ze takie zabawy sa dla zespolow, ktore ze starosci staly sie juz kompletnie bezplodne artystycznie. Satyricon taki nie jest, wiec nie wiem co im odbilo. No ale niech sobie graja, co mi tam, wazne, zeby kolejny album byl udany.
this is a land of wolves now
Sineater
postuje jak opętany!

14-01-2015, 12:33

Jedyny zespół, który chciałbym usłyszeć z orkiestrą symfoniczną i któremu bym uwierzył, że miałoby to sens i że ciekawie by ją zaaranżowali to NAPALM DEATH.
Ale i tak wychodzę z założenia, że poza kilkoma nielicznymi jaskółkami, Satyricon warto słuchać i mieć na półce tylko do "Rebel Extravaganza", więc nic nie szkodzi. Nawet bez orkiestry symfonicznej na koncercie prezentowali taki kicz, że wolałem pójść na piwo niż podziwiać.
kenediusze
weteran forumowych bitew

14-01-2015, 12:40

Dobra, nazwijmy rzecz po imieniu. To jest po prostu
Obrazek
Sineater pisze:Jedyny zespół, który chciałbym usłyszeć z orkiestrą symfoniczną i któremu bym uwierzył, że miałoby to sens i że ciekawie by ją zaaranżowali to NAPALM DEATH.
Nokaut. Ja spierdalam.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Drone

14-01-2015, 13:24

Sineater pisze:Ale i tak wychodzę z założenia, że poza kilkoma nielicznymi jaskółkami, Satyricon warto słuchać i mieć na półce tylko do "Rebel Extravaganza", więc nic nie szkodzi.
Kolega znów popełnia poważny błąd. SATYRICON warto słuchać dopiero od "Rebel Extravaganza" - poprzednie dokonania to młodzieżowa konfekcja, tyle radosna, co już dziś niepotrzebna. Na ich miejscu w ogóle bym zrezygnował z grania na koncertach starych kawałków, a przede wszystkim wyrugowałbym wieśniacki "Mother North".
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

14-01-2015, 13:29

Pogodzę Was wszystkich
Sineater pisze:Satyricon warto słuchać i mieć na półce tylko
Drone pisze:"Rebel Extravaganza"
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Drone

14-01-2015, 13:33

Gdybym miał wyrzucić wszystkie płyty SATYRICON i zostawić tylko jedną, to byłaby to - bez żadnych wahań - "The Age Of Nero".
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

14-01-2015, 13:34

Mam nadzieję, że wiesz, że źle byś zrobił.
support music, not rumors
Sineater
postuje jak opętany!

14-01-2015, 13:35

Moja katedra prowadzi badania nad metalowym Zeitgeistem lat 90-tych, wczesne płyty Satyricon są nam niezbędne. Po Rebel extravaganza wyprodukowali z dziesięć dobrych riffów, ale przynajmniej mi nie są potrzebni do niczego. Jedyna plyta jaka broni się w całości, ze względu na świetny songwriting i duże walory rozrywkowe to "Nemesis Divina" (i po części "Rebel Extravaganza", gdyby nie była za długa).
Na późniejszych płytach znajdują się takie abominacje jak "K.I.N.G.", który brzmi jak kawałek jakiegoś Marilyna Mansona. Takie skojarzenie jest dyskwalifikujące na starcie.
Awatar użytkownika
Sybir

14-01-2015, 13:38

Rattlehead pisze:Pogodzę Was wszystkich
Sineater pisze:Satyricon warto słuchać i mieć na półce tylko
Drone pisze:"Rebel Extravaganza"
Podpisuję się i podbijam pod tym. A Kolega Sineater srogo zajebał, oj srogo, z symfonicznym Napalm Death.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
ODPOWIEDZ