VADER

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Wódka i Piwo
weteran forumowych bitew

Re: VADER

06-03-2020, 17:55

Saymoon pisze:Okladka jak dla 15 latka. Dziecinada.
Ona jest dla 15 latków, by mogli nią ze swych koszulek straszyć koleżanki na długiej przerwie.
Awatar użytkownika
bayzell
zaczyna szaleć

06-03-2020, 18:04

Żułek pisze:Obrazek

Today we are finally unveiling the album artwork for our new album „Solitude in Madness“ which will be out May 1st 2020 via Nuclear Blast.
Death metal cover legend Wes Benscoter (Autopsy, Cattle Decapitation) has created this beauty! For „Solitude in Madness“, we went outside of our comfort zone to Grindstone Studios in Suffolk, England, where we teamed up with one-stop-shop Scott Atkins (Grindstone Studio) to engineer, produce, mix, and master for four weeks in summer 2019.

The „Solitude in Madness“ tracklisting reads as follows:

1. Shock And Awe
2. Into Oblivion
3. Despair
4. Incineration Of The Gods
5. Sanctification Denied
6. And Satan Wept
7. Emptiness
8. Final Declaration
9. Dancing In The Slaughterhouse
10. Stigma Of Divinity
11. Bones

Owidze że będą grali AJSIDÓW.....
Awatar użytkownika
Gotyk
zaczyna szaleć

07-03-2020, 03:48

bayzell pisze:
Żułek pisze:Obrazek

Today we are finally unveiling the album artwork for our new album „Solitude in Madness“ which will be out May 1st 2020 via Nuclear Blast.
Death metal cover legend Wes Benscoter (Autopsy, Cattle Decapitation) has created this beauty! For „Solitude in Madness“, we went outside of our comfort zone to Grindstone Studios in Suffolk, England, where we teamed up with one-stop-shop Scott Atkins (Grindstone Studio) to engineer, produce, mix, and master for four weeks in summer 2019.

The „Solitude in Madness“ tracklisting reads as follows:

1. Shock And Awe
2. Into Oblivion
3. Despair
4. Incineration Of The Gods
5. Sanctification Denied
6. And Satan Wept
7. Emptiness
8. Final Declaration
9. Dancing In The Slaughterhouse
10. Stigma Of Divinity
11. Bones

Owidze że będą grali AJSIDÓW.....
Już grali:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1UvHyAjsU2M[/youtube]
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-03-2020, 11:28

uglak pisze:Nie wiem czy to nie najlepsza okładka Vader w historii (chociaż konkurencja nie jest wielka, bo może za wyjątkiem De Profundis i Thy Messenger wybitnie nie mieli szczęścia do dobrych grafik).

Faktycznie, okładka bardzo dobra, ale malował ją Benscoter więc wiadomo, że lipy nie mógł odstawić. Czy najlepsza? " De profundis" była znakomita, też autorstwa Benscotera, "Sothis" tak samo, chociaż tutaj był inny autor. Okładki robione przez Wiśniewskiego to dla mnie koszmarki, chociaż kiedyś nawet mi się podobały w pewnym stopniu. Ale jak sobie przypomnę, to chyba tylko "Litany" była w miarę udana jego autorstwa. Pozostałe okładki są dla mnie takie sobie, ujdą w tłumie.

Tak więc wychodzi mi na to, że nowa okładka jest jedną z trzech najlepszych okładek w historii tego zespołu. Kolejności która jest naj nie chce mi się roztrząsać.
Awatar użytkownika
tommek
weteran forumowych bitew
Kontakt:

07-03-2020, 11:45

Faktycznie, okładka bardzo dobra, ale malował ją Benscoter więc wiadomo, że lipy nie mógł odstawić. Czy najlepsza? " De profundis" była znakomita, też autorstwa Benscotera, "Sothis" tak samo, chociaż tutaj był inny autor. Okładki robione przez Wiśniewskiego to dla mnie koszmarki, chociaż kiedyś nawet mi się podobały w pewnym stopniu. Ale jak sobie przypomnę, to chyba tylko "Litany" była w miarę udana jego autorstwa. Pozostałe okładki są dla mnie takie sobie, ujdą w tłumie.

Tak więc wychodzi mi na to, że nowa okładka jest jedną z trzech najlepszych okładek w historii tego zespołu. Kolejności która jest naj nie chce mi się roztrząsać.
Najbardziej zestarzały się grafiki komputerowe, dziś wygląda to strasznie tandetnie.
Awatar użytkownika
SOWIX666
postuje jak opętany!

07-03-2020, 12:28

Zbigniew Bielak i Joe Petagno też malowali dla Vader. Moim zdaniem jakoś szczególnie nie odstają od prac Benscotera. Bielaka to raczej nawet bardziejsza od nowej Benscotera.
Nasum

07-03-2020, 13:31

SOWIX666 pisze:Zbigniew Bielak i Joe Petagno też malowali dla Vader. Moim zdaniem jakoś szczególnie nie odstają od prac Benscotera. Bielaka to raczej nawet bardziejsza od nowej Benscotera.

To już moim zdaniem zależy od preferencji osobistych każdego odbiorcy, podobnie zresztą jak muzyka. Mi prace Benscotera wchodzą bez popity, uwielbiam jego styl, chociaż trzeba przyznać, że bardzo często ma powtarzalne motywy. Nie wiem co najlepiej charakteryzuje jego okładki, ale dla mnie tak powinny się prezentować okładki metalowych kapel. Pamiętacie okładki Repki dla pierwszych trzech płyt Death? Dla mnie to właśnie taki styl prezentuje obecnie Benscoter i Marshall - kwintesencja dobrej okładki.
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

08-03-2020, 13:15

uglak pisze:Nie wiem czy to nie najlepsza okładka Vader w historii (chociaż konkurencja nie jest wielka, bo może za wyjątkiem De Profundis i Thy Messenger wybitnie nie mieli szczęścia do dobrych grafik).
Art od war była bdb
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Ogre
weteran forumowych bitew

08-03-2020, 13:25

Okładka bardzo mi się podoba, będzie elegancko zdobić płytę. Najbardziej mnie interesuje zawartość, a nie oprawa graficzna. Pierwszy, udostępniony promocyjny "Shock and Awe" pozostawia lekki niedosyt. Ciekawym jak zabrzmi całość, czy pójdą za ciosem i w stronę "Thy Messenger"?
Choć już od jakiegoś czasu nie łykam jak młody pelikan wszystkiego co wydawane jest z logiem Vader, to ględzenie w stylu "pogódźcie się z tym, ze z logiem Vader, już nigdy nie ukaże się nic dobrego" odrzucam w gnój.
Nasum

08-03-2020, 13:32

No ja już bardzo długo czekam aż w końcu trafi się nowy album Vadera który mi się spodoba. Jak do tej pory Peterowi ta sztuka się nie udała, ale jak zwykle przesłucham przynajmniej dwa razy.

A co do okładki "The art of war", mimo że nawet udana, to moim zdaniem do Vadera kompletnie nie pasuje.
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

10-03-2020, 17:19

Rozmowa fanów na FB Vader:
szkoda ze polska muzyka, zagraniczna cena. mystic sprzedaje winyla po 78 zl, a np. mgle kupilem za 45. mozna? mozna
to tak jak z samochodami. Fiata kupisz za grosze a za Ferrari dasz kupę kasy.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
Ascetic

10-03-2020, 18:05

Headcrab pisze:Rozmowa fanów na FB Vader:
szkoda ze polska muzyka, zagraniczna cena. mystic sprzedaje winyla po 78 zl, a np. mgle kupilem za 45. mozna? mozna
to tak jak z samochodami. Fiata kupisz za grosze a za Ferrari dasz kupę kasy.

dość przytomne komenty. w szczególności ten pierwszy.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

11-03-2020, 09:59

Nasum pisze:

O to, to! Poza tym bardzo lubię obrazek do "Tibi et Igni".
Nowa świetna i wiążę z nią spore nadzieje odnośnie muzyki; oby ta była równie oldschoo'lowa jak cover. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

11-03-2020, 15:32

Nadal czekam aż na okładce pojawi się ten pan:

Obrazek
Awatar użytkownika
Kilgore
weteran forumowych bitew

11-03-2020, 17:55

TheDude pisze:Nadal czekam aż na okładce pojawi się ten pan:

Obrazek
Zawsze mnie zastanawia że też się ktoś grubo nie przyjebał do nazwy od lucasa , a może tak?
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Nasum

11-03-2020, 18:03

Bohater Lucassa nazywa się Darth Vader, ewentualnie Lord Vader, natomiast kapela ma w nazwie samo Vader. Może pokrętne tłumaczenie, ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby w razie jakichkolwiek targów sądowych górę wzięłoby własnie takie.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

11-03-2020, 18:19

Nie wiem jak jest z amerykańskim prawem autorskim, ale jedno jest pewne: jeżeli mieliby możliwość wyciągnięcia kasy od Vadera, bez wątpienia by to zrobili. ;) Bądź co bądź ekipa Petera to bardzo znana marka w USA i raczej nie ma możliwości, żeby do tej pory nikt nie poinformował prawników Lucasa o jej istnieniu. Nie wiem też, czy nie działa tutaj instytucja przedawnienia; wszak moment nadania nazwy zespołowi miał swoje miejsce już kawałek czasu temu.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Darekthrone
w mackach Zła

11-03-2020, 18:30

TheDude pisze:Nadal czekam aż na okładce pojawi się ten pan:

Obrazek
A taki Vondur wziął i go użył:
Obrazek
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

11-03-2020, 18:44

Nasum pisze:Bohater Lucassa nazywa się Darth Vader, ewentualnie Lord Vader, natomiast kapela ma w nazwie samo Vader. Może pokrętne tłumaczenie, ale wcale bym się nie zdziwił, gdyby w razie jakichkolwiek targów sądowych górę wzięłoby własnie takie.
Wydaje mi się, że to kwestia tzw. pola eksploatacji, czyli obszaru, dla jakiego wykorzystanie danego znaku towarowego jest zarezerwowane.

Tu jest np. zarejestrowany znak DARTH VADER:

https://trademarks.justia.com/758/81/da ... 81860.html" onclick="window.open(this.href);return false;

a tu VADER, ale dla instrumentów chirurgicznych:

https://trademarks.justia.com/791/83/va ... 83204.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

03-04-2020, 14:39

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jVtC6a_ ... KOLaKs5m30[/youtube]

Vader >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>behemoth
ODPOWIEDZ