FURIA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
olo1972
postuje jak opętany!

Re: FURIA

20-12-2011, 12:27

Ja również:)
Tarpaulin
w mackach Zła

20-12-2011, 19:24

Xapapote pisze:Z tekstami Nihila jest jak z tekstami Romana. Są celowo przerysowane, wręcz karykaturalne, ale doskonale pasują do obranej przez niego (każdy projekt) konwencji. Poza tym jest w tym mocny narkotyczno-wódczany klimat. I nie są to jakiś hipisowskie dragi - LSD, czy inna kokaina, ale nasz tradycyjny bieluń, który chłopi żarli setki lat temu. To jest zakorzenienie w naszej tradycji, sięganie do prawdziwego pogaństwa, które jeszcze niedawno było żywe (i dalej trochę jest) w zabobonie i przesądach, a nie jakichś wikingów sryngów. Dlatego cenię Furię i podziwiam wizje Nihila, bardzo spójne, konsekwentne i wartościowe.
Niegłupi tekst, coś w tym jest.
Awatar użytkownika
mysticcum
postuje jak opętany!

20-12-2011, 20:43

+10
LastOneOnEarth
zaczyna szaleć

20-12-2011, 21:12

Baton pisze:
Realista pisze:Jeżeli ich teksty są chujowe to co można powiedzieć o 90 % tekstów zespołów metalowych.
Że też są chujowe. Teksty w metalu to ogólnie nic specjalnego (z wyjątkami oczywiście). Teksty FURII są tak chujowe, grafomańskie i przerysowane, że w zasadzie chyba na miejscu jest podejrzenie, że to celowy zabieg, ale ja tak czy owak tego nie kupuję i strawić nie mogę. Niezależnie od tego, muzyka jest w pewnych momentach w porządku.
Dziwne, że jeszcze ktoś ma jakieś wątpliwości.
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

21-12-2011, 07:07

Niech płonie!
Awatar użytkownika
Realista
weteran forumowych bitew

21-12-2011, 08:36

i płonie!
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

21-12-2011, 12:41

Xapapote pisze:Z tekstami Nihila jest jak z tekstami Romana. Są celowo przerysowane, wręcz karykaturalne, ale doskonale pasują do obranej przez niego (każdy projekt) konwencji. Poza tym jest w tym mocny narkotyczno-wódczany klimat. I nie są to jakiś hipisowskie dragi - LSD, czy inna kokaina, ale nasz tradycyjny bieluń, który chłopi żarli setki lat temu. To jest zakorzenienie w naszej tradycji, sięganie do prawdziwego pogaństwa, które jeszcze niedawno było żywe (i dalej trochę jest) w zabobonie i przesądach, a nie jakichś wikingów sryngów. Dlatego cenię Furię i podziwiam wizje Nihila, bardzo spójne, konsekwentne i wartościowe.
Ja z kolei mam nieco inne wrażenie. Nihil naczytał się Leśmiana i Przerwy - Tetmajera, próbując nieudolnie odtworzyć język poetów Młodej Polski. Oczywiście można snuć teorie, że ta karykaturalność czy nieudolność jest tutaj celowa i zapewne tak też jest, jednak zabrakło tutaj pewnej subtelności, która cechowała tamtą epokę. Więc konwencji tutaj żadnej nie obrano, a co najwyżej przyniesiono na podwórko metalowe tomik poezji młodopolskiej. Nic tutaj nie zarzucam, a właściwie odczytuję to nawet jako spory plus, że polski metalowiec dowie się o istnieniu takiego Jesienina dzięki Furii.
Jeśli jednak miałbym metalowcom wskazywać drogę to wolałbym, żeby wzięli do rąk Norwida albo Asnyka.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
aryman
postuje jak opętany!

21-12-2011, 17:36

Teksty Furii nie mają nic wspólnego z poezją Leśmiana (zwłaszcza że Leśmiana nie można uznawać za poetę młodopolskiego, to zupełnie inny świat, inny geniusz, inna epoka, odrębny byt poetycki), a i Tetmajera nie wiem, gdzie tam znalazłeś. Może by się u Nihila na siłę znalazło inspirację Przybosiem, może futurystami, ale to też naciągane. Prędzej Różewicz, może Białoszewski.
A z tym Norwidem i Asnykiem w metalowych łapach to chyba żart. "Noli me tangere".
I w ogóle zestawienie tych dwóch nazwisk to czysty absurd. Asnyk to straszna mizeria przy Norwidzie.
A Młoda Polska miała wiele cech, ale na pewno nie subtelność. Poczytaj Przybyszewskiego - guru epoki, to zrozumiesz.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
LastOneOnEarth
zaczyna szaleć

21-12-2011, 20:50

Może po prostu pisze teksty po tych specyfikach ze zdjęcia płyty FDS.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

21-12-2011, 22:07

możliwe

ja słyszę w jego tekstach (Furia / Morowe) inspirację folklorem, w którym było wiele diabła na co dzień. znalazłem ostatnio magisterkę mojej żony o magii w lecznictwie ludowym i to niesamowite jak ludzie kiedyś sobie różne sprawy tłumaczyli. ile fajnych demonów widzieli przez dziury w rękawie i jaki zabobon panował wśród ludu. to się ciągnie jeszcze z czasów głębokiego pogaństwa i trochę z tego wciąż jest żywe, bo przecież nawet dziś wykształceni ludzie z B-stoku zamawiają choroby u szeptuchy.

dlatego Furię bardzo cenię i dostrzegam w tym projekcie spójność formy i treści

poza tym to jest wbrew pozorom bezpretensjonalne. w odróżnieniu od różnych piewców nienawiści. zagłady i mizantropii.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
COFFIN

22-12-2011, 07:43

Xapapote pisze:znalazłem ostatnio magisterkę mojej żony o magii w lecznictwie ludowym
Całkiem fajny temat, w sumie bym przeczytał :)
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

22-12-2011, 07:53

O, m2, Xapapote usuń dane personalne i gdzieś zarzuć tematem, w sumie w "śledzikowie" zawsze było dziwnie ;-)
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

22-12-2011, 08:21

trzeba zeskanować, bo mam xero. się pomyśli
Kiedy dziecko urodziło się słabe i chorowite, zdejmowano ze ściany obraz Chrystusa Ukrzyżowanego, kładziono go na klepisku i podpalano. Kobiety obecne przy porodzie trzymały niemowlę w dymie z płonącego obrazu. Wierzono bowiem, że ma on zdolność uzdrawiania, bo "wielka jest boża moc przez święty ogień."
Ten przykład pokazuje, że w kulturze ludowej przedmioty związane z religią katolicką odgrywały rolę silnych apotropeionów i były często stosowane jako "środki magiczne" w terapii i profilaktyce.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

07-01-2012, 00:41

Xapapote pisze:możliwe

ja słyszę w jego tekstach (Furia / Morowe) inspirację folklorem, w którym było wiele diabła na co dzień. znalazłem ostatnio magisterkę mojej żony o magii w lecznictwie ludowym i to niesamowite jak ludzie kiedyś sobie różne sprawy tłumaczyli. ile fajnych demonów widzieli przez dziury w rękawie i jaki zabobon panował wśród ludu. to się ciągnie jeszcze z czasów głębokiego pogaństwa i trochę z tego wciąż jest żywe, bo przecież nawet dziś wykształceni ludzie z B-stoku zamawiają choroby u szeptuchy.

dlatego Furię bardzo cenię i dostrzegam w tym projekcie spójność formy i treści

poza tym to jest wbrew pozorom bezpretensjonalne. w odróżnieniu od różnych piewców nienawiści. zagłady i mizantropii.
+10

ja tez poprosze jesli mozna.
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

07-01-2012, 00:59

white_pony pisze: ja tez poprosze jesli mozna.
J.w., bo probka ciekawa
est

07-01-2012, 06:55

ultravox pisze:Ja bym nawet powiedział, że teksty są jednym z największych atutów tego zespołu.
i wywiady.
[V]

07-01-2012, 07:19

w pierdoleniu glupot nie maja sobie równych
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
est

07-01-2012, 07:38

Lepsze takie pierdolenie niż czytanie tysięczny raz, że nowa płyta najlepsza, pracowało się nam dobrze w studio i inne trele morele... btw, czy Ty za każdym wejściem masz innego avatara?
[V]

07-01-2012, 08:50

est pisze:Lepsze takie pierdolenie niż czytanie tysięczny raz, że nowa płyta najlepsza, pracowało się nam dobrze w studio i inne trele morele... btw, czy Ty za każdym wejściem masz innego avatara?
zmieniam co 23 posty,a wracajac do tematu;

taka formula jaka obrali w rozmowie z pisemkami sprzyja robieniu jakiegos tam szumu na mala skale ale na dluzsza mete jest to raczej smieszne,gdy jakis tam lokalny zespolik goni za absurdem silac sie na jak najbardziej oryginalna,wyszukana odpowiedz,pozniej efekt bedzie taki ,ze najpierw bedzie ta otoczka,etykieta a na koncu sama muzyka. W pewnym sensie juz tak jest bo metlofcy garna do tego zespolu jak muchy do gówna.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-01-2012, 09:49

^ no bez jaj! W życiu przeczytałem jeden (dosłownie) w wywiad z nimi. Dla mnie liczy się przede wszystkim muzyka, a nie wywiady czy inne otoczki.
all the monsters will break your heart
ODPOWIEDZ