MGŁA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Lukass
- zahartowany metalizator
Re: MGŁA
Tak dość na świeżo, to ta nówka mnie nie wytarmosiła tak, jak poprzedniczka. Niby dobra, ale bez większych emocji. I coś mi mówi, że to się nie zmieni po kolejnych przesłuchaniach.
Trochę mi nie po drodze z kolegą Nicramem z tym zachwytem nad Gorgoroth - nówka podobnie jak nowa Mgła, bez większych emocji. Nie czuję tam szczególnego zaangażowania, warstwa tekstowa (o tyle, o ile wnikałem) raczej nie powala, ale w sumie jakoś nigdy się nie zachwycałem ich dokonaniami, więc może się nie znam... Z jednym mogę się zgodzić: Gehennę trzeba kochać i szanować. Ostatnie dwa albumy to wyziewy niepospolite, chociaż "WW" stawiam wyżej niż "Unravel", w ogóle uważam, że przedostatnia płyta jest ich szczytowym osiągnięciem. Dziwi tylko, że przeszła bez większego echa. toć to absolutna pierwsza liga.
Trochę mi nie po drodze z kolegą Nicramem z tym zachwytem nad Gorgoroth - nówka podobnie jak nowa Mgła, bez większych emocji. Nie czuję tam szczególnego zaangażowania, warstwa tekstowa (o tyle, o ile wnikałem) raczej nie powala, ale w sumie jakoś nigdy się nie zachwycałem ich dokonaniami, więc może się nie znam... Z jednym mogę się zgodzić: Gehennę trzeba kochać i szanować. Ostatnie dwa albumy to wyziewy niepospolite, chociaż "WW" stawiam wyżej niż "Unravel", w ogóle uważam, że przedostatnia płyta jest ich szczytowym osiągnięciem. Dziwi tylko, że przeszła bez większego echa. toć to absolutna pierwsza liga.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
O to to. Przy czym te dzisiejsze mozliwosci skutkuja po prostu klarownym, dobrym brzmieniem, a nie jakas plastikowa chujnia, ktora slychac wlasnie np. na tym ostatnim gorgorth. przeciez ta perkusja tam wyprodukowana jest przez jakiegos debila. Stopa nigdy tak nie powinna brzmiecBiały pisze:Mgła bardzo dużo korzysta z klasyki black metalu i to tej w najprostszej formie. Konotacje, np. i chyba w szczególności z Burzum są w muzyce tego zespołu nad wyraz słyszalne. Problem dla niektórych jest chyba taki, że Mgła nagrywa swój bm w XXI wieku, na wysokim jakości sprzęcie, z dopracowaną do ostatniego szlifu produkcją i mimo, że styl gry jest ten sam co zespołów, na których jest wzorowany to warunki w jakich ta muzyka powstaje i finalny efekt prezentowany słuchaczowi jest źle rozumiany. Na WHTN wcale nie ma cukierkowych melodii i podśpiewujek, którymi Ghaal raczył się podczas fotografowania ze swoim pedałem podczas disco festu. Proste riffy z brzmieniem czystym, wygładzonym, gdzie każdy dźwięk można wyraźnie wyłapać, jest kojarzony z cukierkowością... Akurat to co Mgła nagrywa to jest to samo co było 20 lat temu tylko przy użyciu dzisiejszych możliwości.
this is a land of wolves now
- manieczki
W sumie kwestia gustu i tzw "osluchania".
Dla jednego szczytem i wyzynami bedzie Mickiewicz, drugi natomiast bedzie uwazal, ze to co napisal Jason Hunt jest najwikszym osiagnieciem wspolczesnej mysli.
Dla jednego szczytem i wyzynami bedzie Mickiewicz, drugi natomiast bedzie uwazal, ze to co napisal Jason Hunt jest najwikszym osiagnieciem wspolczesnej mysli.
nie wypowiadaj sie sprzedawczyku ok. Ilu juz piniedzow zarobiles na sprzedawaniu kupowanych spetzjalnie podwojnie, poczwornie i wiecej tych samych "modnych" wydawnictw?!Silent_Sea pisze:Racja, nawet pre-ordery można już robić :P http://www.mystic.pl/plyty_cd,kat_i_rom ... ,23203.htmbrb pisze:widzę że niektórym ciężko pogodzić się z faktem że w lolsce w końcu mamy płyty bez pszenicy, cebuli które bez wstydu można postawić obok największych tytułów ostatnich lat
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Riven
- Kontakt:
moglby profesore zdradzic te powody?Drone pisze:O to, to. A nowa płyta oczywiście znakomita. Choć z pewnych powodów wolę poprzednią, tak czysto subiektywnie :)
- manieczki
Dobra to teraz pytanie:
Kto z Was slyszal Northwards? Paluszki do gory, a moze jest to urbanmyth?
Kto z Was slyszal Northwards? Paluszki do gory, a moze jest to urbanmyth?
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
ja napisze cos od siebie ktore po czesci dotyczy nicrama, plastka ale i osob ktore obsrywaja zbroje pod mgle. wkurwiajace jest te pianie zachwytów pochwalnych nad WTHN jakoby byl to zespol GENIALNY i IDEALNY. to jest moim zdaniem zespol bardzo dobry, ale zejdzmy na ziemie, kolo tuzów BM z lat 90 to nawet nie stało, bo jest odtwórcze, wtórne i wykorzystuje patenty ogólnie wymyślone. Podkreslam ze ja mgłę lubie bardzo co pisalem juz na mhouse w czasie kiedy 90% ludzi pisalo ze zdecydowanie bardziej robi im ksm, a mgla jest nudna. Zaskakuje mnie natomiast to, że w polsce jebie sie wszystko co polskie a z mgła jest inaczej. Oczywiscie powinnismy byc dumni z tego zespolu bo prezentuje sie bardzo dobrze na scenie miedzynarodowej, ale zejdzmy na ziemie. Dodatkowo postarajmy sie czytać miedzy wierszami, co bylo juz poruszane kilkukrotnie odnosnie nicrama i plastka. Nowej plyty nie sluchalem bo nie jestem takim fanem co slucha z jutuba. W skrócie mgła jest modna, ale najlepsze materialy nagrala na poczatku swojej dzialalnosci, teraz trzymaja bardzo dobry poziom, ale jednak do mdłości czy presence troche brakuje
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
- postuje jak opętany!
Skoro Mgła jest odtwórcza i wtórna, to pod kogo konkretnie gra? Oczywiście, jest to muzyka stanowiąca rozwinięcie linii starego Burzum czy Forgotten Woods, M. nie wymyślił melodyjnego-ale-zimnego blacku od zera, ale śmiem twierdzić, że go przemyślał po swojemu. Włączył do kanonicznej formy pewne drobne elementy, takie jak sludge'owe czy spacerockowe patenty gitarowe oraz brzmienia tu i tam, przez co uzyskał własną tożsamość. Bo takich rzeczy, tak wykonanych, u Tuzów BM z lat 90. nie było. Można to nazywać melodyjkami i pedaliadą, proszę bardzo, ale odrębność pozostaje. Nawet sama kwestia przejścia z produkcji piwnicznej na nowoczesną jest istotna, bo przy melodyjności może wyjść power metal.
Z tym jebaniem produkcji polskiej też bym nie przesadzał. Wiadomo, jedzie się po Behemoth, ale raczej za telewizje śniadaniowe. Natomiast jest niemało rzeczy darzonych ogólną rewerencją — wymieniłbym Cultes des Ghoules, Stillborn, nawet po Infernal War jeździ się głównie na forum Masterfula, i to chyba jedna osoba.
Z tym jebaniem produkcji polskiej też bym nie przesadzał. Wiadomo, jedzie się po Behemoth, ale raczej za telewizje śniadaniowe. Natomiast jest niemało rzeczy darzonych ogólną rewerencją — wymieniłbym Cultes des Ghoules, Stillborn, nawet po Infernal War jeździ się głównie na forum Masterfula, i to chyba jedna osoba.
- WaszJudasz
Zagadka zatem: czemu o Mgle tyle osób rozmawia i przede wszystkim: czemu tyle osób tej muzyki słucha?maciek z klanu pisze: ale zejdzmy na ziemie, kolo tuzów BM z lat 90 to nawet nie stało, bo jest odtwórcze, wtórne i wykorzystuje patenty ogólnie wymyślone.
Przy okazji: podsuń przykłady paru tych tuzów z lat 90. porównywalnych całościowo do Mgły. Z takiej jakości muzyką, oprawą i tekstami.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Riven
- Kontakt:
Po co w ogole zastanawiac sie ile osob czego slucha? Gdyby nie takie posty nie mialbym o tym pojecia. Przeciez to nic nie zmienia w muzyce czy tekstach. Nie lepiej porozkminiac utwory? Do tej pory w Mgle bylo zawsze sporo fajnych patentow ukrytych nieco pod powierzchnia, licze, ze i w przypadku EIF jest podobnie.
- WaszJudasz
Niektórych widać męczy czemu i doszukują się przyczyn wszędzie, tylko nie w muzyce.Riven pisze:Po co w ogole zastanawiac sie ile osob czego slucha? Gdyby nie takie posty nie mialbym o tym pojecia. Przeciez to nic nie zmienia w muzyce czy tekstach.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
-
- weteran forumowych bitew
Bo jest modna, to logiczne.WaszJudasz pisze:Zagadka zatem: czemu o Mgle tyle osób rozmawia i przede wszystkim: czemu tyle osób tej muzyki słucha?maciek z klanu pisze: ale zejdzmy na ziemie, kolo tuzów BM z lat 90 to nawet nie stało, bo jest odtwórcze, wtórne i wykorzystuje patenty ogólnie wymyślone.
Baton na tropach Yeti
You are just a
PART OF ME
You are just a
PART OF ME
- Re-animator
- rozkręca się
Jak bym chciał się zapoznać z mgłą smyki, to co mam zapodać? Z góry przewiduję porażkę, ale można spróbować. Gustuję w nieco innym obliczu blek metalu.
DEATH IS FUN
Rap i hiphop jest dobry dla pedałów.
Rap i hiphop jest dobry dla pedałów.
- Riven
- Kontakt:
- Sybir
Na dobry początek, chociaż z wczesnych materiałów wolę Presence.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Silent_Sea
- weteran forumowych bitew
o Ty chujku :P Faktycznie, przejrzałeś mnie - przed willo o prawilnym metrażu 666 , stoi nowa, czarna beema, a stara już nie wie na tzo tą kase wydawać, więc kupujemy drogie żarcie np: wędzone łososie, fragua itd. czekamy aż się zepsuje i dajemy biednym by się pochorowali .manieczki pisze:W sumie kwestia gustu i tzw "osluchania".
Silent_Sea pisze:Racja, nawet pre-ordery można już robić :P http://www.mystic.pl/plyty_cd,kat_i_rom ... ,23203.htmbrb pisze:widzę że niektórym ciężko pogodzić się z faktem że w lolsce w końcu mamy płyty bez pszenicy, cebuli które bez wstydu można postawić obok największych tytułów ostatnich lat
nie wypowiadaj sie sprzedawczyku ok. Ilu juz piniedzow zarobiles na sprzedawaniu kupowanych spetzjalnie podwojnie, poczwornie i wiecej tych samych "modnych" wydawnictw?!
Ostatnio obłowiłem się np: na ostatnim Djevel, którego dostałem 8 sztuk z wymiany z wydawco i po 2 miesiącach kolosalnego zainteresowania w kręgu znajomych i na Allegro mam jeszcze chyba ze dwie sztuki. Jednak zdradzę mój sekret - najlepsze biznesy robi się na płytach które chcesz kupić dla siebie, nie możesz ich znaleźć w kraju, więc zamawiasz z zagranicznego distro lub bezpośrednio od wydawcy. Tak pojawił się u mnie kilka sztuk lp Dødsengel / Hetroertzen – "Capax Infiniti", ostatecznie został mi jeden, na który od stycznia nie mogę znaleźć chętnego w cenie po kosztach zakupu ... W związku z tym BARDZO poletzam wszystkim kupowanie po kilka sztuk "modnych" wydawnictw, bo można na tym zarobić fest piniądze !
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
- nicram
+1, cieszę się, że ktoś na tym forum włącza jeszcze przycisk "myślenie".maciek z klanu pisze:ja napisze cos od siebie ktore po czesci dotyczy nicrama, plastka ale i osob ktore obsrywaja zbroje pod mgle. wkurwiajace jest te pianie zachwytów pochwalnych nad WTHN jakoby byl to zespol GENIALNY i IDEALNY. to jest moim zdaniem zespol bardzo dobry, ale zejdzmy na ziemie, kolo tuzów BM z lat 90 to nawet nie stało, bo jest odtwórcze, wtórne i wykorzystuje patenty ogólnie wymyślone. Podkreslam ze ja mgłę lubie bardzo co pisalem juz na mhouse w czasie kiedy 90% ludzi pisalo ze zdecydowanie bardziej robi im ksm, a mgla jest nudna. Zaskakuje mnie natomiast to, że w polsce jebie sie wszystko co polskie a z mgła jest inaczej. Oczywiscie powinnismy byc dumni z tego zespolu bo prezentuje sie bardzo dobrze na scenie miedzynarodowej, ale zejdzmy na ziemie. Dodatkowo postarajmy sie czytać miedzy wierszami, co bylo juz poruszane kilkukrotnie odnosnie nicrama i plastka. Nowej plyty nie sluchalem bo nie jestem takim fanem co slucha z jutuba. W skrócie mgła jest modna, ale najlepsze materialy nagrala na poczatku swojej dzialalnosci, teraz trzymaja bardzo dobry poziom, ale jednak do mdłości czy presence troche brakuje
all the monsters will break your heart
- hcpig
Już któraś osoba powtarza ten nonsens, Mgła jak najbardziej ma nie dość że swój styl to jeszcze cholernie wyrazisty i to praktycznie od samego początku.maciek z klanu pisze: jest odtwórcze, wtórne i wykorzystuje patenty ogólnie wymyślone.
Yare Yare Daze