METALLICA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- mistrz forumowej ceremonii
Re: METALLICA
"Nie tkwimy w jakimś jednym, konkretnym miejscu. Mogę słuchać Mudy Watersa i Oasis. James i ja możemy się pałować Thin Lizzy. Wcale nie katujemy się Slayerem po całych dniach. To nie stąd czerpiemy inspirację. Wcześniej czy później nadchodzi taki moment w życiu, że czujesz się na tyle komfortowo, by się rozluźnić i absolutnie niczym nie przejmować."
Chcialoby sie powiedziec,ze po tym poznajemy dojrzalego muzyka,takiego,który nie drepce w kólko cale pieprzone zycie ale próbuje wciaz nowych rzeczy,przyglada sie innym gatunkom i ma ambicje aby jakos zreflektowac swojá twórczosc,wzgledem samego siebie,swoich aktualnych potrzeb,ale takze wzgledem stale sie zmieniajacego swiata,w którym nic nie jest na zawsze i na pewno.
Load pojawia sie w bardzo ciekawym momencie. Minal hype na muzyke z Seatle,minal czas tradycyjnie pojmowanego thrash metalu,w koncu minelo 5 dlugich lat od premiery czarnego albumu który okazal sie wielkim komercyjnym sukcesem i wywindowal zespól do ligii w której graja ekstra gwiazdy muzyki popularnej.Wydaje sie,ze w takiej sytuacji najlatwiejszym wyjsciem byloby powtórzenie formuly która uprzednio tak znakomicie sie sprawdzila.Ale nic z tego..
Jaki jest Load? Load jest inny,odbija sie czkawka dawnym zwolennikom zespolu,jest mniej sensu stricte metalowego ciezaru i agresywnosci,wiecej rockowego pazura, prostych,urzekajacych,ocierajacych sie o bluesa melodii,Pozbywamy się wszystkich barier. Wchodzimy w brudniejszy, luźniejszy klimat, bez komponowania w stylu: "oto wielki, wspaniały riff".
Album wywolal mieszane uczucia,jednak z perspektywy czasu widac,ze ta plyta jest po prostu bardzo dobra,ma wiele porywajacych momentów,jest niezwykle dopracowana,zapieta na ostatni guzik i wlasciwie o ile jeszcze kilka lat temu mialem jakies ale,to dzisiaj juz nie potrafilbym wskazac ani jednego slabego utworu. O zaletach tego krazka mozna by dyskutowac dlugo i brac go pod lupe z kazdej strony,np. warto sie zastanowic ile zespolów które gralo thrash metal i (pózniej ten styl porzucilo) nagralo równie doskonale krazki jak Load?
Takich interesujacych aspektów zwiazanych z tym albumem jest wiele; wokal Jamesa,solówki Kirka, oprawa audio/ video,okladka,zdjecia Corbijna,wszystko to,mnie osobiscie ,bardzo satysfakcjonuje,podoba mi sie ta wielopoziomowa komunikacja,od zmian w muzyce poczawszy na zmianach wizualnych skonczywszy trafia w nasze rece gotowy produkt,solidny,mocny rockowy album ,idealny tak samo do nocnych szalenstw przy kilku butelkach czego ulubionego jak i do samotnej kontemplacji.
Oczywiscie,jest gdzies tam masa ludzi którzy tego krazka (i pewnie zespolu) nienawidzi z zasady,no ale jak ktos jest uparty jak osiol to nie uslyszy dobrej muzyki nawet jak ta go ugryzie w dupe;)
Jedna z bardziej interesujacych i zjawiskowych plyt lat 90tych
Chcialoby sie powiedziec,ze po tym poznajemy dojrzalego muzyka,takiego,który nie drepce w kólko cale pieprzone zycie ale próbuje wciaz nowych rzeczy,przyglada sie innym gatunkom i ma ambicje aby jakos zreflektowac swojá twórczosc,wzgledem samego siebie,swoich aktualnych potrzeb,ale takze wzgledem stale sie zmieniajacego swiata,w którym nic nie jest na zawsze i na pewno.
Load pojawia sie w bardzo ciekawym momencie. Minal hype na muzyke z Seatle,minal czas tradycyjnie pojmowanego thrash metalu,w koncu minelo 5 dlugich lat od premiery czarnego albumu który okazal sie wielkim komercyjnym sukcesem i wywindowal zespól do ligii w której graja ekstra gwiazdy muzyki popularnej.Wydaje sie,ze w takiej sytuacji najlatwiejszym wyjsciem byloby powtórzenie formuly która uprzednio tak znakomicie sie sprawdzila.Ale nic z tego..
Jaki jest Load? Load jest inny,odbija sie czkawka dawnym zwolennikom zespolu,jest mniej sensu stricte metalowego ciezaru i agresywnosci,wiecej rockowego pazura, prostych,urzekajacych,ocierajacych sie o bluesa melodii,Pozbywamy się wszystkich barier. Wchodzimy w brudniejszy, luźniejszy klimat, bez komponowania w stylu: "oto wielki, wspaniały riff".
Album wywolal mieszane uczucia,jednak z perspektywy czasu widac,ze ta plyta jest po prostu bardzo dobra,ma wiele porywajacych momentów,jest niezwykle dopracowana,zapieta na ostatni guzik i wlasciwie o ile jeszcze kilka lat temu mialem jakies ale,to dzisiaj juz nie potrafilbym wskazac ani jednego slabego utworu. O zaletach tego krazka mozna by dyskutowac dlugo i brac go pod lupe z kazdej strony,np. warto sie zastanowic ile zespolów które gralo thrash metal i (pózniej ten styl porzucilo) nagralo równie doskonale krazki jak Load?
Takich interesujacych aspektów zwiazanych z tym albumem jest wiele; wokal Jamesa,solówki Kirka, oprawa audio/ video,okladka,zdjecia Corbijna,wszystko to,mnie osobiscie ,bardzo satysfakcjonuje,podoba mi sie ta wielopoziomowa komunikacja,od zmian w muzyce poczawszy na zmianach wizualnych skonczywszy trafia w nasze rece gotowy produkt,solidny,mocny rockowy album ,idealny tak samo do nocnych szalenstw przy kilku butelkach czego ulubionego jak i do samotnej kontemplacji.
Oczywiscie,jest gdzies tam masa ludzi którzy tego krazka (i pewnie zespolu) nienawidzi z zasady,no ale jak ktos jest uparty jak osiol to nie uslyszy dobrej muzyki nawet jak ta go ugryzie w dupe;)
Jedna z bardziej interesujacych i zjawiskowych plyt lat 90tych
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
-
Drone pisze:Słuchałem dziś "Reload". Fajna rockowa płyta.
najlepszy numer
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- ramonoth
- rasowy masterfulowicz
Ukłony dla [V].
- harvestman
- weteran forumowych bitew
[V] pisze:Drone pisze:Słuchałem dziś "Reload". Fajna rockowa płyta.
najlepszy numer
Ten zaraz za w/w
Pomijając to, że kopiują tutaj sami siebie, to naprawdę byłby dobry, gdyby wyjebać te zaśpiewy.[V] pisze:Drone pisze:Słuchałem dziś "Reload". Fajna rockowa płyta.
najlepszy numer
Niestety. James jest tak jak Geddy, King i Rubikon. Dla mnie, nie do przejścia. Może w drugiej czterdziestce coś drgnie w tej sprawie.
- hcpig
Nie widzę powodu, dla którego 'Fuel', 'Devil's Dance', 'Carpe Diem Baby', LmL, 'Fixxxer' czu 'Where the Wild Things are' nie miałyby się znaleźć obok największych kompozycji zespołu. Gdyby album składał się tylko z nich to by rozpierdalał a tak jest 'tylko' bardzo dobry przez zapychacze czy utwory po prostu nieco słabsze .
Yare Yare Daze
Jedna nazwa jest tutaj oczywista. Metallica ociera się ledwie o ten poziom.[V] pisze: O zaletach tego krazka mozna by dyskutowac dlugo i brac go pod lupe z kazdej strony,np. warto sie zastanowic ile zespolów które gralo thrash metal i (pózniej ten styl porzucilo) nagralo równie doskonale krazki jak Load?
Czyli jednak, by na starość nie pozostać osłem, będę musiał przytakiwać, że Hetfield to wspaniały wokalista, a jego zaśpiewy (doprowadzające mnie do furii) to najlepsze co zaśpiewano w muzyce w ogóle. Przejebane to życie.[V] pisze:Oczywiscie,jest gdzies tam masa ludzi którzy tego krazka (i pewnie zespolu) nienawidzi z zasady,no ale jak ktos jest uparty jak osiol to nie uslyszy dobrej muzyki nawet jak ta go ugryzie w dupe;)
edit
Pytanie techniczne. Czy jest wersja, przykładowo, Load, bez ścieżki naszego sympatycznego kowboja?
-
Drogi kolego, to tylko moje luzno spisane refleksje,nie jakies wytyczne,zwlaszcza dla takiego starego wyjadacza jak Ty.
Zycie potrafi zaskakiwac,moze kiedys jeszcze sie przekonasz;)
-
kowboj akurat zrobił tam najlepsze wokale w karierze
-
bardzo prawdaHeretyk pisze:kowboj akurat zrobił tam najlepsze wokale w karierze
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
na AJFA w sensie. to jego jedyne w pelni wyjebiste wokale, takie 9.8/10. agresja, moc a przy tym jak trzeba ladnie zaspiewa i nawet ballady mozna posluchac bez żalu (w przeciwienstwie do gownianego fade to black np.)
this is a land of wolves now
-
AJFA drugie miejsce :)
- Riven
- Kontakt:
Load drugie, ale mysle ze mozemy sie dogadac w tej sprawie ;).
Odpale sobie zaraz tego Loada, moze Mama Said usmiezy mi bol gardla ktory mi tak nakurwil przez noc, ze ugh
Odpale sobie zaraz tego Loada, moze Mama Said usmiezy mi bol gardla ktory mi tak nakurwil przez noc, ze ugh
Przyznam się bez bicia, że właśnie słucham Load, bo do muzyki podchodzę przez całe życie z szacunkiem. Mam nawet pierwszy duży sukces. Dotrwałem do 40 minuty. Podoba mi się praca sekcji. Lars wali, niczym "perkusista" Godflesh. Bas pięknie rzeźbi. Gitary też pięknie. No ale niestety... Na tym sielanka się kończy. Kolega James jest jak zwykle skuteczny. I zabawne. Nawet moja małżonka stwierdziła (rozpoznając bez chwili zawahania kto gra), że -cytuję "muzyka przyjemna, ale tego zawodzenia nie da się słuchać". Wracając do GODFLESH. Podobno są jakieś związki "okładkowe". Jeżeli chodzi o te dwie kapele. Prawda to, czy tylko mi się wydaje?[V] pisze:Drogi kolego, to tylko moje luzno spisane refleksje,nie jakies wytyczne,zwlaszcza dla takiego starego wyjadacza jak Ty.
- Riven
- Kontakt:
Nie mniej Until it sleeps to calkiem zajebisty utwor, nie liczac wokalu w refrenie :). Te gitary na cleanie to mistrzowstwo. I teledysk oczywiscie, Ner powinien sie uczyc :)
Ja wiem, że czasem żartując, przekraczamy wielokrotnie Rubikon. No ale bez jaj. Przecież tutaj są momenty, że tylko fakt, iż słucham na górze, a sprzęt gra na dole, powstrzymał mnie od wypierdolenia tego w kosmos.Heretyk pisze:kowboj akurat zrobił tam najlepsze wokale w karierze
-
535 pisze:Przyznam się bez bicia, że właśnie słucham Load, bo do muzyki podchodzę przez całe życie z szacunkiem. Mam nawet pierwszy duży sukces. Dotrwałem do 40 minuty. Podoba mi się praca sekcji. Lars wali, niczym "perkusista" Godflesh. Bas pięknie rzeźbi. Gitary też pięknie. No ale niestety... Na tym sielanka się kończy. Kolega James jest jak zwykle skuteczny. I zabawne. Nawet moja małżonka stwierdziła (rozpoznając bez chwili zawahania kto gra), że -cytuję "muzyka przyjemna, ale tego zawodzenia nie da się słuchać". Wracając do GODFLESH. Podobno są jakieś związki "okładkowe". Jeżeli chodzi o te dwie kapele. Prawda to, czy tylko mi się wydaje?[V] pisze:Drogi kolego, to tylko moje luzno spisane refleksje,nie jakies wytyczne,zwlaszcza dla takiego starego wyjadacza jak Ty.
Z tym wokalem..To sa po prostu Twoje preferencje, drazni Cie,irytuje, rozumiem,nie do kazdego musi to trafiac...a co do okladki,faktycznie ciekawa historia,nie wiedzialem tego wczesniej,dzieki:
Godflesh showed the video for "Crush My Soul" (by Andres Serrano) to Kirk Hammett and he loved it. Metallica later used a piece of footage by Serrano for their cover on the album Load. In a later interview with Hammett, he is asked where the band got the idea of the cover. Hammett tells the interviewer that he saw something on television about Andres Serrano and that is how it came about, not giving any credit to Godflesh. Justin says, "There's no copyright on Serrano. We'll be the first to admit that. But we planted the seed, and unfortunately we're not getting the credit, obviously." Hammett once gave Broadrick a custom Fender Stratocaster after his was stolen on tour, and has commended the band by stating that they are the "heaviest band in existence
He,he. Moja małżonka to jest kochana. Zażądała właśnie, podczas Mama Said, bym włączył natychmiast THE CULT. Co za idealne dopasowanie.
-
naprawdę tak uważam, ale też jest dla mnie jasne, ze komuś to może zwyczajnie się nie podobać. normalna sprawa535 pisze:Ja wiem, że czasem żartując, przekraczamy wielokrotnie Rubikon. No ale bez jaj. Przecież tutaj są momenty, że tylko fakt, iż słucham na górze, a sprzęt gra na dole, powstrzymał mnie od wypierdolenia tego w kosmos.Heretyk pisze:kowboj akurat zrobił tam najlepsze wokale w karierze