no w 1 minucie bedzie 0-0, potem faktycznie 3 celne ;) i 0-3 - masz nosa jednak :Dtwoja_stara_trotzky pisze:ja raczej przewiduję pasjonujące 0:0 z 3 strzałami w kierunku bramki ;)
VIRUS (Nor)
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Adrian696
- zahartowany metalizator
Re: VIRUS (Nor)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
-
- rasowy masterfulowicz
twoja_stara_trotzky pisze:poszukaj poszukaj.Pelson pisze::):) Sam pisałeś o mocno rockowych korzeniach Paracletusa, jeśli dobrze pamiętam, a nie chce mi się szukać, to nawet na nie grymasiłeś, a teraz piszesz, że "DsO zamknęło się niestety w metalowym getcie"?twoja_stara_trotzky pisze:nie, uważam, że Virus jest znacznie bardziej subtelny niż DsO i ODROBINĘ bardziej do przodu ;)
ostatnie płyty obu zespołów dzieli kosmos, jeżeli chodzi o tę kwestię. zresztą nie byłoby DsO bez VBE. to jest bardzo słyszalne.
poza tym DsO zamknęło się niestety w metalowym getcie, a Virus już dawno je opuścił, pozostając mimo to cały czas radykalnym.
twoja_stara_trotzky pisze:ja też nie. to raczej metalowa transkrypcja Strawińskiego doprawiona noise rockiem ;)
twoja_stara_trotzky pisze:generalnie to jakbym miał scharakteryzować ją jednym zdaniem, to bym powiedział, że brzmi, jakby dokoptowali do składu pedała z Alcest ;)
twoja_stara_trotzky pisze:to raczej kwestia samej muzyki i sposobu jej podania. nie dość, że na nowej pojawiają się motywy (nie, wcale nie mam pretensji o te rockowe łamańce) jak z jebanego "symfonicznego black metalu" (brrrrrrrrrr) circa 1996 ;), to jeszcze panowie odeszli od "linearnego" budowania numerów na rzecz jakiegoś post-metalowego powtarzania smentów ;)
i wisienka na torcie:twoja_stara_trotzky pisze:ja tej płyty wręcz już słuchać nie mogę, zmuszam się. ma momenty, ale one kompletnie giną w morzu jakiegoś post-metalowego piłowania ogóra ;)
Zadziwiające będzie to, jak będziesz w stanie usprawiedliwić ^^ jakąś pokrętną teorią ;)twoja_stara_trotzky pisze:zadziwiające jest to, że ludzie potrafią usprawiedliwić wszystko swoimi pokrętnymi teoriami. panowie nagrali zachowawczy, łatwy i przystępny materiał, tylko w kilku miejscach przekładany sonicznym huraganem, za to bogato zdobiony nudnym post-rockowym pitoleniem, a nawet radosnym szuGEJzowaniem, a te barany jadą, że "melodyjnie i bardziej przystępnie, bo wbrew gawiedzi"... no ja jebię ;)
Oczywiście, poprawki na tłumaczenie, że pisałeś powyższe z ;) też biorę. :D
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
Pelson, ale w czym rzecz, czy ty przeczytałeś dokładnie te wypowiedzi? bo one mi idealnie pasują do tego, co mówiłem powyżej. po prostu nie do końca rozumiem gdzie i w czym ty widzisz jakieś kontrowersje.
edyta: tylko pytanie, czy pierwszy cytat to już do całej płyty się odnosił, czy tylko do kawałka promo?
edyta: tylko pytanie, czy pierwszy cytat to już do całej płyty się odnosił, czy tylko do kawałka promo?
- koreaniec
- w mackach Zła
no właśnie, pytanie, dlaczego? od jakiego miejsca zaczyna się nowa jakość w muzyce V. i czemu Tenebris jest tylko zespołem odtwórczym? wydaje się, że posługują się tymi samymi założeniamitwoja_stara_trotzky pisze:nie eklektyzm, a eklektyzm, który tworzy nową jakość. to różnica. moim zdaniem Tenebris nowej jakości nie stworzył.koreaniec pisze:Dlaczego "oryginalność", polegająca na łączeniu istniejących od dawna w muzyce elementów, czyli w uproszczeniu mówiąc eklektyzm, miała być wyznacznikiem, jak sam to określasz bycia "do przodu"?twoja_stara_trotzky pisze: są na zupełnie dziewiczym poletku. no chyba że znasz jakieś zespoły, które w podobny sposób, wychodząc od strony black metalu łączą klimat tej muzyki z post-punkiem, rockową awangardą i karmazynowym prog rockiem, a do tego jest zespołem bardzo charakterystycznym, gdzie z nikim nie pomylisz niczego - od sposobu gry sekcji, przez wokale, po charakterystyczny i unikalny sposób budowania riffów. polecisz coś?
Weźmy z polskiego poletka - Tenebris. Wychodzą "od strony black metalu" i spełniają inne warunki może w inaczej ułożonych proporcjach. Są do przodu?
Lefthandpathyoga
- Maleficio
- Kontakt:
grot pisze:o ile pamiętam to Virus - Fan Package był tylko jako limitowany pre-order, więc nic dziwnego jak już dawno jest wykupiony
Nie jest wykupiony, ja jutro zamawiam 2 fan packagesy jak ktoś chce się dołączyć to niech da znaka.
- twoja_stara_trotzky
nie twierdzę, że Tenebris jest zespołem odtwórczym, po prostu nie dostrzegam u nich tak wyrazistego i charakterystycznego stylu, który wyłazi dosłownie z każdego brzdęknięcia w struny. poza tym, z całym szacunkiem, Tenebris jest od kilkunastu lat na etapie uczenia się, jak w miarę profesjonalnie zarejestrować materiał (i do tej pory im się to nie udało), a nie na etapie tworzenia nowych jakości.koreaniec pisze: no właśnie, pytanie, dlaczego? od jakiego miejsca zaczyna się nowa jakość w muzyce V. i czemu Tenebris jest tylko zespołem odtwórczym? wydaje się, że posługują się tymi samymi założeniami
- koreaniec
- w mackach Zła
racja, nie radzili sobie z tym do tej pory jeszcze bardziej niż Arcturus, ja bym dodał do tego pewne chropowatości aranżacyjne, tu faktycznie istnieje przepaść między Virus a Tenebris, Norwedzy grają bardziej spójnie, każdy utwór od początku do końca ma specyficzny jednolity flow bez gwałtownych zwrotów akcji, taką muzykę łatwiej też zrealizować w studio, "wymyślić" dla niej brzmienietwoja_stara_trotzky pisze:Tenebris jest od kilkunastu lat na etapie uczenia się, jak w miarę profesjonalnie zarejestrować materiał (i do tej pory im się to nie udało)
Lefthandpathyoga
- Maleficio
- Kontakt:
Conflagrator pisze:Jak to wygląda i ile by kosztowało?Maleficio pisze:Nie jest wykupiony, ja jutro zamawiam 2 fan packagesy jak ktoś chce się dołączyć to niech da znaka.grot pisze:o ile pamiętam to Virus - Fan Package był tylko jako limitowany pre-order, więc nic dziwnego jak już dawno jest wykupiony
No fotki nie mam ale na bank jest zahebiste. W komplecie jest:
Digipack CD,
LP
T-shirt (sajz do wyboru)
Ekskluzywna 7'EP z tylko do dostania w fan package.
i to wszystko limitowane do 250 kopii.
wychodzi koło 60 ojro z pocztą.
- Knokkelmann
- postuje jak opętany!
Czy poniższy przykład można nazwać inspiracją, naśladownictwem czy po prostu hołdem i puszczeniem oka do jednego ze swoich protoplastów?

Pomysł na to zdjęcie, jak również innych z bookletu "Carheart" prawdopodobnie wziął się z tego clipu (pewności nie mam co do roku powstania video do "Loneliness", ale biorąc pod uwagę fakt, że "Commercial Album" (1980) był jednym z ulubionych Czrala, wniosek nasuwa się jeden)
King Diamond za to popłynął znacznie dalej... i raczej nie był to zbieg okoliczności :)
Poza tym The Residents w '89 wydali płytę "The King and Eye", a rok później King Diamond puścił "The Eye" raz jeszcze. Dobra, to już mógł być przypadek, bo nie wiem czy rzeczywiście Kim Bendix uwielbia Rezydentów.

Pomysł na to zdjęcie, jak również innych z bookletu "Carheart" prawdopodobnie wziął się z tego clipu (pewności nie mam co do roku powstania video do "Loneliness", ale biorąc pod uwagę fakt, że "Commercial Album" (1980) był jednym z ulubionych Czrala, wniosek nasuwa się jeden)
King Diamond za to popłynął znacznie dalej... i raczej nie był to zbieg okoliczności :)
Poza tym The Residents w '89 wydali płytę "The King and Eye", a rok później King Diamond puścił "The Eye" raz jeszcze. Dobra, to już mógł być przypadek, bo nie wiem czy rzeczywiście Kim Bendix uwielbia Rezydentów.
This is where everything goes backwards.
- twoja_stara_trotzky
obstawiam, że Kazik Dajmondziak to uwielbia co najwyżej zdjęcia Rezydentów.
-
w jakims sensie ULVER jest takim zespolem. ich korzenie tkwia w black metalu,tymczasem zabrneli w swojej muzycznej podrózy niesamowicie daleko.oni sa taki zespolem który rozpracowuje przeszlosc z naprawde wielkim wdziekiem,z duza klasa . Takie Blood Inside to majstersztyk i sluchac tam wlasciwe wszystkie te wplywy o których piszesz wyzej. Ale wcale mnie to nie dziwi skoro Kris ma na pólce Yes,Cluster,Love,Heldon,Magme,This Heat,Can,Serge Gainsbourg'a, i kogo tam jeszcze chcesz.To jest zespól znacznie bardziej interesujacy i z pewnoscia bardziej radykalny niz VIRUS.Operuja na wiekszych liczbach i zarzadzaja znacznie wiekszym obszarem.twoja_stara_trotzky pisze: no chyba że znasz jakieś zespoły, które w podobny sposób, wychodząc od strony black metalu łączą klimat tej muzyki z post-punkiem, rockową awangardą i karmazynowym prog rockiem, a do tego jest zespołem bardzo charakterystycznym, gdzie z nikim nie pomylisz niczego - od sposobu gry sekcji, przez wokale, po charakterystyczny i unikalny sposób budowania riffów. polecisz coś?
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Maleficio
- Kontakt:
nikt nie chce?Maleficio pisze:
Digipack CD,
LP
T-shirt (sajz do wyboru)
- Adrian696
Gdzie się tu pałętasz - idź do działu ze Striborgiem i Iildjarn, w Virusie jest za dużo dźwięków i zwyczajnie tego nie rozumiesz. ;)
Aaa przy okazji - ktoś kto nie rozumie wielkości VIRUS nie powinien wypowiadać się o Metalu - ba, nie powinien wypowiadać się w ogóle...
Reasumując - Droniku, straciłeś bezpowrotnie szansę, żeby milczeć. ;)
Aaa przy okazji - ktoś kto nie rozumie wielkości VIRUS nie powinien wypowiadać się o Metalu - ba, nie powinien wypowiadać się w ogóle...
Reasumując - Droniku, straciłeś bezpowrotnie szansę, żeby milczeć. ;)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- Sova
- rasowy masterfulowicz
no mnie tez podobnie wychodzi - około 60 euro za ten pakiet.Maleficio pisze:nikt nie chce?Maleficio pisze:
Digipack CD,
LP
T-shirt (sajz do wyboru)
chcialem zamówic 5 sztuk ale ryzyko jest dosyc duże że dowalą cło wtedy.
następna sprawa, to że Einar nie jest mistrzem pakowania winyli, oto przykład w jakim stanie dostałem od niego elpisy Obliteration:

następnych okładek nie udało mi sie już od niego wyciągnąć.
generalnie jeśli ktoś chce ten zestaw to niech zamówi u Maleficio, ja odpadam. Będę miał same cedeki no i może same winyle - z innego źródła
- Adrian696
Sova - fajne krzesła - gdzie nabyłeś??
- Sova
- rasowy masterfulowicz
- Maleficio
- Kontakt:
No to jak ktos chce to niech sie do 18:00 zglosi by potem nie plakal, ze nie ma kultowego wydania z unikatowa Epka i reszta bajerow.
- boroowa
- weteran forumowych bitew
się bym pisał na winylSova pisze:Będę miał same cedeki no i może same winyle - z innego źródła
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right