VIRUS (Nor)
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- mistrz forumowej ceremonii
Re: VIRUS (Nor)
Eh, moim zdaniem dobudowujesz do tego jakas wlasna historie i troche mijasz sie z rzeczywistoscia. ;) Widze to w ten sposób, ze muzyka VIRUS, choc bardzo dobra i zjawiskowa, to jednak wciaz konglomerat mniej lub bardziej oczywistych wplywów. Ujmuje mnie fakt, ze stara norweska szkola przerabia klasyki z lat 70tych i 80tych i zuchwale wyciaga z nich to co najlepsze, ale zeby samemu stanac na nogi, dzielic i rzadzic, potrzeba czegos wiecej, jakiejs iskry bozej, elementu sprawczego, który przyczyni sie do powstania nowej jakosci. Sa na dobrej drodze.twoja_stara_trotzky pisze:jestem po jednym piwie i naprawdę jestem pewien tego, co piszę. oczywiście w jednej kwestii masz rację, ale źle ujmujesz sens swojej obserwacji. z faktu, iż Virus jest skandalicznie niedoceniany wyciągasz wniosek, że nie jest do przodu. a tym czasem to właśnie dlatego nie są doceniani jeszcze, bo są tak bardzo do przodu ;)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- twoja_stara_trotzky
Masz prawo do własnego zdania. Ja właśnie u nich widzę iskrę bożą, której nie ma pięć tysięcy innych kapel. I widzę nową jakość. Traktuję Virus jako przedłużenie VBE i w tym kontekście trudno nie zauważyć, że black metal dopiero kilka lat po debiucie VBE zaczął zaglądać w podobne rejony, tyle, że panowie z VBE, już jako Virus, w tym czasie znów byli o ładnych kilka lat do przodu i, mimo lekkiej obniżki formy, nadal są.
No i ponowię pytanie: znasz coś podobnego do Virus?
No i ponowię pytanie: znasz coś podobnego do Virus?
- twoja_stara_trotzky
nie eklektyzm, a eklektyzm, który tworzy nową jakość. to różnica. moim zdaniem Tenebris nowej jakości nie stworzył.koreaniec pisze:Dlaczego "oryginalność", polegająca na łączeniu istniejących od dawna w muzyce elementów, czyli w uproszczeniu mówiąc eklektyzm, miała być wyznacznikiem, jak sam to określasz bycia "do przodu"?twoja_stara_trotzky pisze: są na zupełnie dziewiczym poletku. no chyba że znasz jakieś zespoły, które w podobny sposób, wychodząc od strony black metalu łączą klimat tej muzyki z post-punkiem, rockową awangardą i karmazynowym prog rockiem, a do tego jest zespołem bardzo charakterystycznym, gdzie z nikim nie pomylisz niczego - od sposobu gry sekcji, przez wokale, po charakterystyczny i unikalny sposób budowania riffów. polecisz coś?
Weźmy z polskiego poletka - Tenebris. Wychodzą "od strony black metalu" i spełniają inne warunki może w inaczej ułożonych proporcjach. Są do przodu?
- twoja_stara_trotzky
gdyby nie numer z Garmem, powiedziałbym, że to najsłabszy numer na tej płycie ;)535 pisze:Where the flame resides - najlepszy na płycie, piękny POCHÓD, który Starcy powinni już dostrzegać:)))))
no ale numer z Garmem gorszy, więc tematu nie ma. całą resztę krążka łykam bez popity i, w zasadzie, mógłbym postawić na równi z The Black Flux. te dwa numery psują nieco wrażenie.
- twoja_stara_trotzky
"karmazynowy" to cytat z klasyka. kto nie wychował się na audycjach Beksińskiego, ten przegrał życie.535 pisze:przepraszam czy słowa "karmazynowy rock" to był efekt tego jednego Twojego piwa, czy przeoczenie moich kilku:)
- twoja_stara_trotzky
ale przegrałeś życie, bo jesteś spod Reymonta 22 ;)
- Adrian696
- zahartowany metalizator
Kibicu drukARKI, i pośrednio pasów z dzielnicy braci starszych w wierze - rozumiem, że gdyby jego klub notorycznie zajmował ostatnie miejsce w lidze lub swoją bytność w piłce zawdzięczał kupowaniu hurtowemu meczyków - to by to życie wygrał, jak Ty? :D
Edyta - Szkoda, że spadają tylko 2 zespoły z Ekstraklasy, bo jest wyjątkowa okazja spuścić w piździec całą waszą triadę. ;)_
Edyta - Szkoda, że spadają tylko 2 zespoły z Ekstraklasy, bo jest wyjątkowa okazja spuścić w piździec całą waszą triadę. ;)_
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- twoja_stara_trotzky
brata starszego w wierze to chyba akurat wy w tym okienku kupiliście ;)
- Adrian696
Ma polski paszport, poza tym niekoszerny jest. ;)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- twoja_stara_trotzky
a w gacie mu zaglądałeś i napletka szukałeś? ;)
- Adrian696
Nie - to robia kibice drukARKI, lubicie kleczec, to co sie wam bedziemy w zabawe wpierdalać. ;)
-
- rasowy masterfulowicz
:):) Sam pisałeś o mocno rockowych korzeniach Paracletusa, jeśli dobrze pamiętam, a nie chce mi się szukać, to nawet na nie grymasiłeś, a teraz piszesz, że "DsO zamknęło się niestety w metalowym getcie"?twoja_stara_trotzky pisze:nie, uważam, że Virus jest znacznie bardziej subtelny niż DsO i ODROBINĘ bardziej do przodu ;)
ostatnie płyty obu zespołów dzieli kosmos, jeżeli chodzi o tę kwestię. zresztą nie byłoby DsO bez VBE. to jest bardzo słyszalne.
poza tym DsO zamknęło się niestety w metalowym getcie, a Virus już dawno je opuścił, pozostając mimo to cały czas radykalnym.
- twoja_stara_trotzky
Poszukaj, poszukaj.
No, już tak nie broń starozakonnego kolegi. ;)Adrian696 pisze:Nie - to robia kibice drukARKI, lubicie kleczec, to co sie wam bedziemy w zabawe wpierdalać. ;)twoja_stara_trotzky pisze:a w gacie mu zaglądałeś i napletka szukałeś? ;)
- Adrian696
Sam sie obroni, za tydzien, na waszym stadionie. :D Otworzymy go i od razu zamkniemy. ;)
- twoja_stara_trotzky
ja raczej przewiduję pasjonujące 0:0 z 3 strzałami w kierunku bramki ;)