EXODUS
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: EXODUS - Let There Be Blood
Jezeli prosze o fakty, dowody i argumenty to podaj mi jakies konkrety a nie jak jak poslanka Kruk piszesz mi "Siegnij gdziestam-gdziestam i porownaj costam-costam". Powiedz co, gdzie, w jakiej postaci, wydawnictwa, utwory, tytuly, tego riffu etc.
Opowiedz mi o zakrzywieniu czasoprzestrzeni, ze utwor z plyty z roku 1983 jest kopia/ripoffem utworu z 1985, a jezeli sa jakies inne dowody to tez poprosze o jakis konkret. Bo wiesz, ja moge zalozyc jutro zespol i powiedziec ze gram od 30 lat, a Coma mi zajebala wszystkie teksty i polowe kawalkow czym mi zamknela droge do kariery i wielkich pieniedzy.
Opowiedz mi o zakrzywieniu czasoprzestrzeni, ze utwor z plyty z roku 1983 jest kopia/ripoffem utworu z 1985, a jezeli sa jakies inne dowody to tez poprosze o jakis konkret. Bo wiesz, ja moge zalozyc jutro zespol i powiedziec ze gram od 30 lat, a Coma mi zajebala wszystkie teksty i polowe kawalkow czym mi zamknela droge do kariery i wielkich pieniedzy.
woodpecker from space
- ultravox
- zahartowany metalizator
Ależ uparty
Posłuchaj sobie na przykład kawałka Exodus "Die By His Hand" z 83-go roku, a potem "Creeping Death" z 84-go. Może być?
Co nie zmienia faktu, ze Metallica>>>>>>>>Exodus

- Gothmog
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Ja pierdolę... masz jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem? Po pierwsze: jak zakładasz zespół to mija trochę czasu zanim wydasz płytę, tak? Czasem jest to rok... czasem 30 lat. ale w tym czasie grasz koncerty, próby, nagrywasz dema itp. - czyli Twoja twórczość ISTNIEJE i ktoś może coś z niej potencjalnie "podpierdolić", tak? Pierwsze demówki Exodus są z roku 1982 - z tego samego okresu w którym powstały pierwsze dema Metalliki - a sporo przed tym zanim do Metalliki przyszedł Hammett - grający wtedy w Exodus. Nie wiem gdzie Ty tu zakrzywienia czasoprzestrzeni widzisz. Zresztą, kolega ultravox ci podał przykłady. Poszukaj i posłuchaj. Słownie ani pisemnie ci tego nie oddam bardziej dosadnie bo bym chyba tabulatury musiał tu wrzucać...Triceratops pisze:Jezeli prosze o fakty, dowody i argumenty to podaj mi jakies konkrety a nie jak jak poslanka Kruk piszesz mi "Siegnij gdziestam-gdziestam i porownaj costam-costam". Powiedz co, gdzie, w jakiej postaci, wydawnictwa, utwory, tytuly, tego riffu etc.
Tekst to tylko pretekst do podtekstu...
http://www.lastfm.pl/user/rybieudka - Last.fm
http://rybieudka.blogspot.com/ - RYBIEUDKA blog
- Triceratops
Nie, mam problem ze zrozumieniem tego co ty piszesz, bo pierdolisz jak poslanka Kruk "costam-costam" ale nie potrafisz podac konkretu, a konkret to jest cos w tym stylu "utwor Metalliki pt "xxxxxx" z plyty "Kill'em All" z roku 1983 jest kopia/posiada zerzniety riff/jest kalka utworu Exodus pt "xxxxx" z plyty "xxxxx" z roku "xxxx" , rozumisz Wiesiek? Konkret kurwa, konkret a nie twoje costam-costam nocne historyjki, bo jak masz tak zamiar pierdolic to se daruj i nie wyjezdzaj z historyjkami z X-Files. Rozumisz? Bez konkretow nie dyskutuj.
No dobra, skont to jest, poszukam se i dlaczego tego nie ma na debiucie? Rudy jakos wydal swoje Mechanix chociaz mu tez ponoc pomysl podjebali czy jakos tak wiec ci tez mogli.ultravox pisze:Ależ uparty. :wink: Posłuchaj sobie na przykład kawałka Exodus "Die By His Hand" z 83-go roku, a potem "Creeping Death" z 84-go. Może być?
woodpecker from space
- Gotharus
- postuje jak opętany!
Chciałbym zaznaczyć że nie prawimy o płycie Kill Em All, tylko o Ride The Lightning, na którym jest kilka riffów zerżniętych z Exo. Nie odbieram równiez Metallice prawa pierwszeństwa jeśli chodzi o początek thrashu. Chodzi o to że Kirk odchodząc z Exo, podjebał sobie kilka riffów które pózniej się znalazły na Ride The Lightning.
- Gothmog
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Coś ty sie tej posłanki kruk uczepił... Proszę:Triceratops pisze: Nie, mam problem ze zrozumieniem tego co ty piszesz, bo pierdolisz jak poslanka Kruk "costam-costam" ale nie potrafisz podac konkretu a konkret to jest cos w tym stylu "utwor Metalliki pt "xxxxxx" z plyty "Kill'em All" z roku 1983 jest kopia/posiada zerzniety riff/jest kalka utworu Exodus pt "xxxxx" z plyty "xxxxx" z roku "xxxx" , rozumisz Wiesiek?, konkret kurwa, konkret a nie twoje costam-costam nocne historyjki, bo jak masz tak zamiar pierdolic to se daruj i nie wyjezdzaj z historyjkami z X-Files. Rozumisz? Bez konkretow nie dyskutuj.
- kawałek "Die by his Hand" Exodusa - będący pierwotną wersją "Creeping Death" Metallici z płyty "Ride the Lightning" (na przykład.:
Posłuchaj sobie choćby refrenu... tą częśc utworu napisał Kirk Hammet i po prostu odchodząc do Metallici sobie ją "zabrał". Utwór w wersji Exodus został zamieszczony tylko na demku z czasów Hammeta.
Do tego jeszcze dochodzi "Trapped under Ice" Metallici, również z płyty "Ride the Lightning" - tam riff pod zwrotke pochodzi z "Impaler" Exodusa (kawałek, również "pozostawiony" po odejściu Hammmeta - nagrany na nowo przy okazji nagrywania "Tempo of the Damned") , a jedno z przejść z utworu "Hell's Breath" (ten się na "BbB" załapał)... nie chce mi się teraz już podawac linków... Poszukaj sam.
Czy taki konkret ci wystarczy? Bo nie wiem czego mozesz chcieć więcej...
- Gotharus
- postuje jak opętany!
Pierwotna wersja to chyba za duże słowo, wszak tylko zajebany jest jeden riff.Gothmog pisze:kawałek "Die by his Hand" Exodusa - będący pierwotną wersją "Creeping Death" Metallici z płyty "Ride the Lightning" (na p
- Riven
- Kontakt:
nie orientuje sie w tym wszystkim zbyt dobrze, ale rozumiem, ze riffy rzekomo ukradzione z Exodus i tak byly autorstwa Hammeta?
this is a land of wolves now
- Gotharus
- postuje jak opętany!
Tak mi się wydaje. Chociaz Holt w wywiadzie opowiadał że był ładnie wkurwiony na chłopaków gdy usłyszał Creeping Death pierwszy raz na żywca.
- Riven
- Kontakt:
no ale bez przesady... jeden-dwa riffy, do tego napisane przez Hametta... listosci. nie mowiac o tym, ze ten numer nijak sie ma do zajebistego Creeping Death 

- Gotharus
- postuje jak opętany!
Niby tak, jednak już przez Hametta trzy kawałki Exo poszły sie jebac, co może chyba wnerwić. Tym bardziej że były całkiem niezłe.
- Riven
- Kontakt:
wole, zeby ten zajebisty riff byl w genialnym utworze, niz w jakims tam przecietnym kawalku, ktorego teraz juz nawet nie pamietam. a ze jego pomysl, to w sumie mial prawo go uzyc (zwlaszcza, ze numer nie pojawil sie, jak rozumiem, na oficjalnej plycie Exodus). nie jestem fanem metallici, ale to mi wyglada na jeczenie starej baby.
- Gotharus
- postuje jak opętany!
Żadne tam jęczenie, tylko stwierdzenie faktu. Poza tym ja tu nie próbuję zdyskredytować Mety, która wielką kapela jest
Jeślki tylko to sa riffy hametta to pół biedy. Gorzej jak nie tylko jego, tylko np Holta. Wtedy już na Ride ciut inaczej bym patrzył.

- Riven
- Kontakt:
uwazam, ze jesli sprawa dotyczy kilku riffow to raczej nie ma o czym mowic.
a jak to jest z Mechanix z jedynki Megadeth vs Four Horseman z Kill Em All? ;p
a jak to jest z Mechanix z jedynki Megadeth vs Four Horseman z Kill Em All? ;p
- Gotharus
- postuje jak opętany!
Z mechanix jest inaczej, ponieważ przy creditsach w the four horsemen mustaine jest wymieniony jako twórca, w kilku kawałkach tak jest. Więc jest tak jak powinno byc 

- Gothmog
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Łojjj... przecież tam nawet tekst jest w refrenie bardzo podobny. zmiana "Die by HIS hand..." na "Die by MY hand" to już coś więcej niż jeden riff.Gotharus pisze:Pierwotna wersja to chyba za duże słowo, wszak tylko zajebany jest jeden riff.Gothmog pisze:kawałek "Die by his Hand" Exodusa - będący pierwotną wersją "Creeping Death" Metallici z płyty "Ride the Lightning" (na p
Swoją drogą zażarcie dyskutujący kolega triceratops jakoś dziwnym trafem stulił japę... no ale cóż: chciał konkret - dostał konkret.
- Gotharus
- postuje jak opętany!
No fakt, zapomniałem o tekście, ale to jest jedna linijka, jeden riff, więc nie ma co mówić o pierwowzorze. Generalnie kawałki, poza tymi wyjątkami, znacznie się różnią. W sumie Kirk zawinął trzy riffy, tyle przynajmniej naliczyłem. Dobrze przynajmniej że Meta zrobiła z nich dwa zajebiste kawałki. ;)
- Triceratops
Cos w ten desen wlasnie, jeczenie starej baby, Hammett riff stworzyl, odchodzac go "zabral" ze soba, wiec komu niby co ukradl jak zabral co swoje? Exodusy mieli czas zeby to nagrac wiec na chuj czekali, juz nie moge sluchac tych historyjek, juz to walkowal na okraglo trasher z bdg. Debiutu Exodus i tak nie lubie i watpie abym polubil z powodu tych 3 riffow.Riven pisze:wole, zeby ten zajebisty riff byl w genialnym utworze, niz w jakims tam przecietnym kawalku, ktorego teraz juz nawet nie pamietam. a ze jego pomysl, to w sumie mial prawo go uzyc (zwlaszcza, ze numer nie pojawil sie, jak rozumiem, na oficjalnej plycie Exodus). nie jestem fanem metallici, ale to mi wyglada na jeczenie starej baby.
woodpecker from space
-
- rasowy masterfulowicz
słucham Let There Be Blood i jest świetne, naprawiono to, co sprawiało, że mimo zajebistych riffow nie garnalem sie do BBB - wokal Baloffa
I AM MORBID
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Zgadzam się, ssał koszmarnie. Powiedzmy sobie szczerze - ten zespół to mistrz Bon Sco... ooopsssss.... Souza. Ten Dukes może mu nosić mikrofon.
Yare Yare Daze