METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
[V]
mistrz forumowej ceremonii

Re: METALLICA

11-02-2013, 20:03

LULU to pułapka na takich światowców jak Ty :)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Drone

11-02-2013, 20:03

Jestem zbyt niepoważny, żebyś ze mną dyskutował, więc siedź cicho :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
[V]

11-02-2013, 20:05

ok,pierz na LULU.może zacznij od fanów RISK:)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Drone

11-02-2013, 20:09

Ja nie muszę prać na LULU, bo ta płyta akurat doskonale się sama obroni. Poczekamy rok, dwa, pięć, dziesięć :)
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

11-02-2013, 20:11

[V] pisze:
RippingHeadache pisze:
Mort pisze:Czarny album i Load to wypłynięcie na szerokie i inne wody niz thrash metalowa kaluza w ktorej taplali sie na pierwszych trzech plytach. O odcinaniu kuponów w tym przypadku, nie moze być mowy.
Czarny album i Load to kolejne etapy przystosowywania wcześniejszego stylu dla potrzeb masowego słuchacza, co rozpoczęło się na "...And Justice For All". Kompromis stylistyczny plus wsparcie wielkiej wytwórni spowodowały to, że m.in. dlatego tak długo toczy się tu ta dyskusja.
typowy metaluchowy argument.
Nie wiem o czym Ty do mnie mówisz. Ja nie mam problemu z pop kulturą czy "komercją". Natomiast jest faktem niepodważalnym, że na czwartym LP Metallica rozpoczyna marsz w stronę masowego odbiorcy, a to się wiąże z kompromisami artystycznymi, poszukiwaniem "najniższego wspólnego mianownika" itp. To wszystko na tej i kolejnych płytach Metalliki doskonale słychać więc jeśli twierdzisz, że Meta to jakiś muzyczny geniusz przy zespole takim jak Voivod, który zawsze był do przodu, nawet gdy przez chwilę próbował grać przystępniej, to się trochę ośmieszasz. :)

Ja wiem, że to wszystko to nie tylko sprawa wyrobienia muzycznego ale także sprawa gustu. Jednak pomimo tego, że od zawsze nie przepadam za Slayerem to nigdy nie powiem, że to nie jest znakomity zespół.
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

11-02-2013, 20:14

Drone pisze:Ciekawi mnie w tym wszystkim ten niechętny stosunek wielkich fanów METALLIKI do LULU. Pojawia się wreszcie płyta, na której jest poważna, rasowa muzyka bez jarmarcznych ozdób, a tu taka konsternacja :)

Może dlatego, że nie ma balladek jako takich, trudno to przy ognisku zagrać, nie ma Unforgiven 5 (czy ile tam powinno być)... Dawno nie słuchałem LULU, ale wrażenia były jak najbardziej pozytywne, o czym napisałem tuż po premierze. To była dla mnie najlepsza rzecz związana z Metką od czasu AJFA.
Ostatnio zmieniony 11-02-2013, 20:14 przez mad, łącznie zmieniany 1 raz.
[V]

11-02-2013, 20:14

nie gadam z przypadkowymi nastolatkami które proszą mnie o autograf.
Raf
w mackach Zła

11-02-2013, 20:15

535 pisze:Kombinujecie tam gdzie nie potrzeba, ale jeśli już poruszyliście ten temat. To powiedzcie mili Panowie, ale tak szczerze. Czy po wydaniu Master Of Puppets, czy And Justice For All, którykolwiek z Was dopuszczał możliwość, że potężna Metallica zacznie grać rockowe ballady? Napiszcie tak szczerze. Bo z perspektywy tych lat, każdy byle bubek może stwierdzić WIEDZIAŁEM, to wspaniałe poszerzenie horyzontów, thrash metal, getto chuje, czarnuchy , metaluchy i takie tam określenia... Ja doskonale pamiętam pierwsze reakcje , "na gorąco" i miny najzagorzalszych fanów Mety z mojego otoczenia. Wujka tak łatwo w chuja nie zrobicie.
Ja się na przykład obraziłem na nich już po wydaniu "Ride The Lightning" bo czekałem na dalszy ciąg speedowego grzania jakie było na "Kill'em All" i byłem w szoku jak usłyszałem ich drugi album bo nie tego oczekiwałem (no i od tamtej pory zacząłem kibicować Slayerowi ;) ) niemniej pierwsze ich albumy to kanon muzyki metalowej i ciężko się z tym nie zgodzić, chyba nikt kto słuchał metalu w tamtych czasach i pamięta szał i ekscytacje jakie wywoływała ich muzyka nie twierdzi inaczej, tego nie da się porównać z niczym obecnie. A co do 'czarnego albumu' i dalszego ich bardziej komercyjnego hard/rockowego oblicza to byłem początkowo bardzo zawiedziony (typówka dla fana ekstremy można rzec ;) ale później mi najzwyczajniej w świecie MINĘŁO i nawet od czasu do czasu z chęcią sięgam do nich, nie są to tak oczywiste płyty jakby się niektórym wydawało.
[V]

11-02-2013, 20:17

Raf pisze:
535 pisze:Kombinujecie tam gdzie nie potrzeba, ale jeśli już poruszyliście ten temat. To powiedzcie mili Panowie, ale tak szczerze. Czy po wydaniu Master Of Puppets, czy And Justice For All, którykolwiek z Was dopuszczał możliwość, że potężna Metallica zacznie grać rockowe ballady? Napiszcie tak szczerze. Bo z perspektywy tych lat, każdy byle bubek może stwierdzić WIEDZIAŁEM, to wspaniałe poszerzenie horyzontów, thrash metal, getto chuje, czarnuchy , metaluchy i takie tam określenia... Ja doskonale pamiętam pierwsze reakcje , "na gorąco" i miny najzagorzalszych fanów Mety z mojego otoczenia. Wujka tak łatwo w chuja nie zrobicie.
Ja się na przykład obraziłem na nich już po wydaniu "Ride The Lightning" bo czekałem na dalszy ciąg speedowego grzania jakie było na "Kill'em All" i byłem w szoku jak usłyszałem ich drugi album bo nie tego oczekiwałem (no i od tamtej pory zacząłem kibicować Slayerowi ;) ) niemniej pierwsze ich albumy to kanon muzyki metalowej i ciężko się z tym nie zgodzić, chyba nikt kto słuchał metalu w tamtych czasach i pamięta szał i ekscytacje jakie wywoływała ich muzyka nie twierdzi inaczej, tego nie da się porównać z niczym obecnie. A co do 'czarnego albumu' i dalszego ich bardziej komercyjnego hard/rockowego oblicza to byłem początkowo bardzo zawiedziony (typówka dla fana ekstremy można rzec ;) ale później mi najzwyczajniej w świecie MINĘŁO i nawet od czasu do czasu z chęcią sięgam do nich, nie są to tak oczywiste płyty jakby się niektórym wydawało.
do podobnej konkluzji dochodzi wiekszośc trzydziesto i czterdziestolatków;))
Awatar użytkownika
Drone

11-02-2013, 20:23

mad pisze:
Drone pisze:Ciekawi mnie w tym wszystkim ten niechętny stosunek wielkich fanów METALLIKI do LULU. Pojawia się wreszcie płyta, na której jest poważna, rasowa muzyka bez jarmarcznych ozdób, a tu taka konsternacja :)

Może dlatego, że nie ma balladek jako takich, trudno to przy ognisku zagrać, nie ma Unforgiven 5 (czy ile tam powinno być)... Dawno nie słuchałem LULU, ale wrażenia były jak najbardziej pozytywne, o czym napisałem tuż po premierze. To była dla mnie najlepsza rzecz związana z Metką od czasu AJFA.
Uważam dokładnie tak samo - zresztą już chyba kiedyś wymienialiśmy uwagi na ten temat ;)
535

11-02-2013, 20:27

Raf pisze: Ja się na przykład obraziłem na nich już po wydaniu "Ride The Lightning" bo czekałem na dalszy ciąg speedowego grzania jakie było na "Kill'em All" i byłem w szoku jak usłyszałem ich drugi album bo nie tego oczekiwałem (no i od tamtej pory zacząłem kibicować Slayerowi ;) ) niemniej pierwsze ich albumy to kanon muzyki metalowej i ciężko się z tym nie zgodzić, chyba nikt kto słuchał metalu w tamtych czasach i pamięta szał i ekscytacje jakie wywoływała ich muzyka nie twierdzi inaczej, tego nie da się porównać z niczym obecnie. A co do 'czarnego albumu' i dalszego ich bardziej komercyjnego hard/rockowego oblicza to byłem początkowo bardzo zawiedziony (typówka dla fana ekstremy można rzec ;) ale później mi najzwyczajniej w świecie MINĘŁO i nawet od czasu do czasu z chęcią sięgam do nich, nie są to tak oczywiste płyty jakby się niektórym wydawało.
I to jest konkretna, szczera odpowiedź, a nie rzucanie statystykami.
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

11-02-2013, 21:09

Ze Wam sie chce to samo walkowac milion razy:D
Awatar użytkownika
Drone

11-02-2013, 21:12

Lepiej mimo wszystko dyskutować o METALLICE, a nie o CHRIST AGONY, BEHEMOTH czy innym NEOLITH :)
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

11-02-2013, 21:14

Drone pisze:Lepiej mimo wszystko dyskutować o METALLICE, a nie o CHRIST AGONY, BEHEMOTH czy innym NEOLITH :)
Co racja to racja, ale i tak przynudzacie :D
[V]

11-02-2013, 21:15

Glene pisze:
Drone pisze:Lepiej mimo wszystko dyskutować o METALLICE, a nie o CHRIST AGONY, BEHEMOTH czy innym NEOLITH :)
Co racja to racja, ale i tak przynudzacie :D
ot,piaskownica małych uszczypliwości i dziecinnych odzywek;)
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

11-02-2013, 21:16

wlaczylem sobie Load - plyta mocno przeceniana w pewnych kregach, ale jednak o niebo lepsza niż poprzedniczka. slychac jakiś zamysl w riffach, i kompozycje sa przemyślane. nie jestem fanem, ale to trzeba docenic. a Until it sleeps to fajny kawalek i chyba najlepsza ballada mety, z doskonałym klipem.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Drone

11-02-2013, 21:17

Ja tam sobie kupię wszystkie brakujące płyty METALLIKI. Co by jednak nie mówić, to dobry zespół. Lubię ich.
[V]

Riven pisze:wlaczylem sobie Load - plyta mocno przeceniana w pewnych kregach, ale jednak o niebo lepsza niż poprzedniczka. slychac jakiś zamysl w riffach, i kompozycje sa przemyślane. nie jestem fanem, ale to trzeba docenic. a Until it sleeps to fajny kawalek i chyba najlepsza ballada mety, z doskonałym klipem.
ile tam jest zajebistego grania,nie uwierzyłbyś;)kiedyś przylece do tej Łodzi i posłuchamy;))
Hollowman
w mackach Zła

W jakich kręgach jest przeceniana? Właśnie w większości "kręgów" jest jebana, a niesłusznie bo to super płyta ;)
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

11-02-2013, 21:20

Na masterfulu np. ;).

Vulture > jakby TROSZECZKE przytemperowac ostrogi hetfielda ;)... ale przylec przylec, rozjebiemy lokal przy dzwiekach MAMA SAID :))
Ostatnio zmieniony 11-02-2013, 21:21 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
this is a land of wolves now
ODPOWIEDZ