MAYHEM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
535

Re: MAYHEM

08-05-2019, 23:29

ozob pisze:
535 pisze:Tego typu stwierdzenie uproszczenie świadczy o kompletnej nieznajomości tematu. Z tym, że oczywiście nie twierdzę, że EW ma się podobać. Nawet dziwne by było gdyby płyta nagrana przez tę kapelę podobała się wszystkim. Mam nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie.
I zaczyna sie to dobrze znane, polane sosem elitaryzmu pierdolenie - to dobrze, ze sie nie podoba, bo BM ma sie nie podobac, a jak sie nie podoba to jest zajebisty. (:
.

Jakiego kurwa elitaryzmu? Pierdolisz o skopiowanych patentach Blasphemera to ci grzecznie piszę, że jesteś chyba nie w temacie.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

09-05-2019, 11:59

bardzo zabawnym znajduje fakt, ze w tym wszystkich waszych nierownosciach nigdzie nie mozna znalezc Wolf's Lair Abyss, ktore jest zajebistym materialem.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

09-05-2019, 12:16

Mol pisze:bardzo zabawnym znajduje fakt, ze w tym wszystkich waszych nierownosciach nigdzie nie mozna znalezc Wolf's Lair Abyss, ktore jest zajebistym materialem.
Nikt tego nie podważa. Natomiast to nie jest płyta tylko EPka i pewnie stąd koledzy jej nie uwzględniają. Fajna dyskusja. Gdybym pokazał swoją nierówność to pewnie pogodziłbym zwaśnione strony, bo wszyscy jak jeden mąż rzuciliby się mnie zjeść. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

09-05-2019, 12:21

Chuj tam w nierównościami.
Odświeżyłem wczoraj EW i jest to bez wątpienia ich najsłabszy materiał. Z drugiej strony ciężko stwierdzić, że jest to chujnia, bo nie jest. Ciekawych motywów jest sporo tylko nie udało się tego wszystkiego dobrze poskładać. Ekipa miała ogromny problem w którym kierunku pójść i komponowanie materiału na ten album było drogą przez mękę. To wszystko tutaj słychać. Jak dla mnie dali radę się wybronić, a prawdziwym sprawdzianem możliwości nowego składu po dotarciu się będzie tegoroczny pełniak.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

09-05-2019, 12:42

GDoW > DMDS > (WLA) > CH > OaC >>>>> EW.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
smooker
w mackach Zła

09-05-2019, 14:08

Block69 pisze:Odświeżyłem wczoraj EW i jest to bez wątpienia ich najsłabszy materiał. Z drugiej strony ciężko stwierdzić, że jest to chujnia, bo nie jest.
Tak, właśnie.
Awatar użytkownika
bullet
zaczyna szaleć

09-05-2019, 14:09

Ja was pogodzę: DMDS najlepsza, EW nudna klucha ze słabymi wokalami, a wszystko pomiędzy jest fajne, ale bez obsrania.
EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE
Scorn
postuje jak opętany!

09-05-2019, 14:12

Nie jestem w stanie utworzyć nierówności. Wszystko wybitne (włącznie z niedocenianą Chimerą). Jedynie, właśnie, Esoteric Warfare odstaje, pomimo że to bardzo dobry materiał.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

09-05-2019, 14:14

Jakie trudności z komponowaniem materiału? Problem był przede wszystkim z brakiem kompozytora na pełen etat, przez co ich działalność w ogóle stała pod znakiem zapytania - tak naprawdę tylko Attili zależało, by to wówczas ciągnąć, reszta tylko oczekiwała przelewów i tak może nawet jest do dziś. W konsekwencji zatrudnili Telocha, a ten szybko i bez żadnego gadania dostarczył spójny materiał, który nieco podrasował Attila, zapewne głównie aranżacje. Pamiętam, że po premierze nawet chyba tu się komplementowało z przymrużeniem oka, że ten album to dzieło Snorre'a i rzekomy materiał Thorns 2. Muza może się podobać bardziej lub mniej, ale nie rozumiem w jaki sposób Sz.Kol. dostrzega w nim odzwierciedlenie wszystkich ichniejszych problemów w danym czasie.

Dodam też, że wokalnie jest to najlepszy album nagrany z Panem Węgrem, a na pewno najbardziej wszechstronny pod tym względem.

Poza szkalowaniem EW nie rozumiem też szkalowania Chimery. Obie płyty są co najmniej bardzo dobre - i fakt, że nie są one takim przełomem i rewolucją jak GDOW i Ordo niczego nie zmienia. Są to takie płyty przejściowe i traktuje je jako suplementy do wcześniej wspomnianych, jako symboliczne domknięcie danej ery w historii zespołu.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

09-05-2019, 14:59

Anzhelmoo pisze:Jakie trudności z komponowaniem materiału? Problem był przede wszystkim z brakiem kompozytora na pełen etat, przez co ich działalność w ogóle stała pod znakiem zapytania - tak naprawdę tylko Attili zależało, by to wówczas ciągnąć, reszta tylko oczekiwała przelewów i tak może nawet jest do dziś. W konsekwencji zatrudnili Telocha, a ten szybko i bez żadnego gadania dostarczył spójny materiał, który nieco podrasował Attila, zapewne głównie aranżacje.
Haha, kajś Ty to wyczytał ? Ten niby spójny i niby szybko dostarczony pierwszy materiał trafił do kibla.
A co do początku - trudności były takie, że nie mieli pomysłu w którym kierunku pójść. Jeden chciał wrócić mocno do korzeni, drugi nagrać coś równie zakręconego jak OaC, a trzeci pomieszać stare z nowym i nagrać coś bezpieczniejszego.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

09-05-2019, 15:37

Mol pisze:bardzo zabawnym znajduje fakt, ze w tym wszystkich waszych nierownosciach nigdzie nie mozna znalezc Wolf's Lair Abyss, ktore jest zajebistym materialem.
DMDS, WLA i OaC to najlepsze materiały Mayhem, ale przecież to oczywiste dla każdego, wyrobionego słuchacza, więc dalsza zabawa w jakieś nierówności odsłuchowe jest zwyczajnie pozbawione sensu ;)
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

09-05-2019, 16:23

Zawsze byłem kiepski z matmy i zamiast rozpisywać zestawienia płyt w zeszycie wolę po prostu posłuchać. Znacznie łatwiej jest stwierdzić w ten sposób co jest spoko a co do kaki:)
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

09-05-2019, 16:52

Nerwowy pisze:
DMDS, WLA i GDOW to najlepsze materiały Mayhem
Fixed.

OAC nie ma startu do GDOW, najbardziej kontrowersyjnej i dzielącej słuchaczy płyty bm.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

09-05-2019, 18:13

Fajne te potyczki i przekonywanki, więc też wejdę na moment do piaskownicy.

GDoW=OaD>Chimera>>>>EW

"De Mysteriis Dom Sathanas" nie zestawiam, bo to zupełnie inna muzyka i zespół.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
nicram

09-05-2019, 18:16

Plagueis pisze: "De Mysteriis Dom Sathanas" nie zestawiam, bo to zupełnie inna muzyka i zespół.
Bardzo ciekawe. Jak dla mnie black metal. Nazwa ta sama...ciekawych rzeczy można się dowiedzieć na masterful. :-)
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

09-05-2019, 18:24

No black metal. Jeśli jednak ktoś nie widzi różnicy, a raczej przepaści pomiędzy "De Mysteriis Dom Sathanas", a "Grand Declaration of War", to ja nawet nie próbuję korygować myślenia/postrzegania. :) A czy zespół ten sam? Z nazwy może tak, ale i to niezupełnie. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

09-05-2019, 18:58

śmieszne jak wielu internetowych metalowczyków dało sie sprać i wmówić sobie ze GDOW to wielkie dzieło :) strasznie z was zakpiono, chyba macie pecha, chyba daliście sie wyruchać :)
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

09-05-2019, 19:32

Nierownoaci nie pozostawiaja zludzen w kwestii EW. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
nicram

09-05-2019, 19:43

Plagueis pisze:No black metal. Jeśli jednak ktoś nie widzi różnicy, a raczej przepaści pomiędzy "De Mysteriis Dom Sathanas", a "Grand Declaration of War", to ja nawet nie próbuję korygować myślenia/postrzegania. :) A czy zespół ten sam? Z nazwy może tak, ale i to niezupełnie. ;)
Rozumiem, że każdy zespół, który nagrywa różne płyty, a nie wciąż tę samą, jest innym zespołem...
Lucek pisze:śmieszne jak wielu internetowych metalowczyków dało sie sprać i wmówić sobie ze GDOW to wielkie dzieło :) strasznie z was zakpiono, chyba macie pecha, chyba daliście sie wyruchać :)
+10000000. Nie mogę uwierzyć jak to łajno ktoś może postawić przed jakąkolwiek płytą nagraną pod szyldem Mayhem.
535

09-05-2019, 20:22

Nierówności od lat mają swoją ustaloną wartość i renomę. Zwykle są wyśmiewane. Proponuję zatem spojrzeć na Esoteric Warfare przez pryzmat ulubionej muzyki. Ja uważam że ta płyta jest świetna nie dlatego, że widnieje na niej określone logo . To zawartość decyduje. Zawartość w której przenikają się słuchane i lubiane przeze mnie kapele. I tak, prócz Thorns vel Stigma Diabolicum, mamy także Arcturus, Dodheimsgard, Ved Buens Ende, Mysticum, Cadaver, Taarenes Vaar vel Manimalism, Delirium Bound, Order, wspaniałą wiadomo czyją Rebel Extravaganza, znienawidzone Fleurety, a nawet Tormentor, o Zyklon B, czy wczesnym Ulver oraz Virus nie zapominając. W związku z tym fakt, że lubię Esoteric Warfare jest oczywistą kurwa jebaną oczywistością. Z drugiej strony mamy "argumenty" w stylu "nima blasfimera, nima sztuki", "kiedyś panie to było, a dzisiaj już nie ma", żeby było weselej pisane przez trzydziestolatków. O pospolitej niechęci , czy też próbie "zrobienia na złość" mojej niezwykle skromnej i spokojnej osobie nie wspominając. Przyznaję, że namiętni słuchacze ostatnich pierdnięć Satyricon, Behemoth, jakichś pierdolonych Babuszek, czy o zgrozo! Ghost, nie mają na tej płycie czego szukać i nie można mieć do nich pretensji. Przynajmniej ja ich nie zgłaszam. Powtarzam zatem, nie każda płyta, dla każdego. To naturalne. Pozdrawiam serdecznie. Wasz WUJ.
ODPOWIEDZ