SAMAEL
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Samael
dużo lepsza od dwóch poprzednich
- Morph
- Kontakt:
Równie gówniana jak SS, do pięt nie dorasta RoL.Heretyk pisze:dużo lepsza od dwóch poprzednich
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Morph
- Kontakt:
Re:
Nie, po prostu najbardziej dojrzały "elektroniczny" Samael.Skaut_Kwatermaster pisze:+1Morph pisze:Równie gówniana jak SS, do pięt nie dorasta RoL.Heretyk pisze:dużo lepsza od dwóch poprzednich
co wcale nie oznacza że RoL jest jakaś wybitna
Re: Re:
Równie dojrzały jak 'Eternal' tylko znacznie bardziej przystepny i...komercyjny? Tak czy inaczej, dla mnie 'RoL' bardzo lubię - 8-8,5/10.Morph pisze:Nie, po prostu najbardziej dojrzały "elektroniczny" Samael.Skaut_Kwatermaster pisze: co wcale nie oznacza że RoL jest jakaś wybitna
Ostatnio zmieniony 15-04-2009, 13:14 przez DCI Hunt, łącznie zmieniany 1 raz.
- Morph
- Kontakt:
Re: Re:
Co nie znaczy że gorszy.Warcrimer pisze:Równie dojrzały jak 'Eternal' tylko znacznie bardziej przystepny i...komercyjny?Morph pisze:Nie, po prostu najbardziej dojrzały "elektroniczny" Samael.Skaut_Kwatermaster pisze: co wcale nie oznacza że RoL jest jakaś wybitna
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Re:
pełna zgoda w tej kwestii;Skaut_Kwatermaster pisze:śmiem nawet twierdzić, że na "Eternal" osiągnęli w 100% to co chcieli, podczas gdy Passage to taka "rozgrzewka" - bardzo dobra zresztą. Ale z RoL mam podobnie - nie słuchałem jej już w cholerę długo i jakoś nie sądze, aby ten stan uległ zmianie.Ihasan pisze:ale właśnie "Passage" był zajebisty, równie dobry jak późniejszy "Eternal"jester pisze:Chyba bym musiał sobie zjebator gustu kupić żeby nie doceniać OOP![]()
Nawet ten wsiowy "Passage" jest jeszcze od biedy słuchalny (kiedyś to łykałem, nawet bardzo), ale już E/E/ROL to ROTLF nie muzyka.
... po "Eternal" SAMAEL się dla mnie skończył i szczerze powiedziawszy mimo tego że RoL mam na oryginale nie przesłuchałem jej chyba od dwóch-trzech lat ponownie ... nie chce mi się do tej płytki wracać;
szkoda, że "Eternal" jest ostatnim albumem Samael, który z chęcią posłucham ...
- Skaut
nie chciało mi się słuchać "Era One & Lessons in Magic", ale z pozostałych nie rozumiem jak można wyżej cenić Reign of Light od Eternal. Na Eternal przynajmniej jeszcze zachowały się to mocniejsze akcenty w ich muzyce i jednocześnie wykrystalizowały się elektroniczne, w stosunku do Passage. Dla mnie Eternal jest świetnie wyważona, w przeciwieństwie do RoL, które niestety ma wiele słabych "elektronicznych" momentów.Morph pisze:Skaut_Kwatermaster pisze:nie
Reign of Light > Era One > Eternal = Exodus > Passage > Lessons in Magic #1 [...] > Solar Soul
Eternal>>Exodus = Passage >>>RoL >[...] SolarSoul
Edyta: o Above milczymy

Coś tam było! Człowiek!
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
ja pójdę dalej, nie rozumię jak można sie "RoL" zachywcać.
ot album do przesłuchania, regał i vaya con dios do następnego razu za dwa-trzy lata.
Natomiast "Eternal" to jedna z najlepszych rzeczy, jaką popełnił SAMAEL, abstrachując od sentymentów do "Worship Him" i "Blood Ritual";
ot album do przesłuchania, regał i vaya con dios do następnego razu za dwa-trzy lata.
Natomiast "Eternal" to jedna z najlepszych rzeczy, jaką popełnił SAMAEL, abstrachując od sentymentów do "Worship Him" i "Blood Ritual";
- TORTURER
- w mackach Zła
Przesłuchałem tą nową płytę i stwierdzam ze kaszanka totalna,przez moment myslałem,że słucham jakiejs starej płyty Helheim czy cos w ten deseń
,kwadratowy i wymuszony "powrót" do metalowego brzmienia,wykluł cos bez odrobiny własnego charakteru,to juz wole(mimo iz nie lubie) jak grali "elektronike".

Death Dwells in Love
- Skaut
byłoby pełne poparcie, gdybyś nie dodał tych "sentymentów", bo dwie pierwsze nadal się bronią doskonale.Ihasan pisze:ja pójdę dalej, nie rozumię jak można sie "RoL" zachywcać.
Coś tam było! Człowiek!
Zachwycać niekoniecznie, ale to naprawdę dobry album. Bardzo przebojowy i przystępny, ale naprawdę przemyślany i zwyczajnie udany. Nie słychać ani braku pomysłów ani zmęczenia materiału. Mi ten kierunek odpowiadał znacznie bardziej niż jakieś wymuszone próby powrotu do ostrzejszego grania.Ihasan pisze:ja pójdę dalej, nie rozumię jak można sie "RoL" zachywcać.
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Re:
ja bardziej rozpatruję to pod kątem;Skaut_Kwatermaster pisze:byłoby pełne poparcie, gdybyś nie dodał tych "sentymentów", bo dwie pierwsze nadal się bronią doskonale.
- czy bym się teraz tym albumem zachwycał, gdybym go dostał w ręce?!
Ogólnie bardzo je lubię, choć słucham z mniejszą intensywnością że tak to ujmę niż w czasie gdy one się ukazały;
P.S. Ty no, kiedyś za czasów jeszcze szkoły średniej (czyli z jakieś -naście lat temu) nawet miałem bluze z jedynki

- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
no ja właśnie Warcrimer, mam wrażenie że oni tych pomysłów mieli coraz mniej.Warcrimer pisze:Zachwycać niekoniecznie, ale to naprawdę dobry album. Bardzo przebojowy i przystępny, ale naprawdę przemyślany i zwyczajnie udany. Nie słychać ani braku pomysłów ani zmęczenia materiału. Mi ten kierunek odpowiadał znacznie bardziej niż jakieś wymuszone próby powrotu do ostrzejszego grania.Ihasan pisze:ja pójdę dalej, nie rozumię jak można sie "RoL" zachywcać.
Jeśli przepaść dzieli "Ceremony .. " od "Passage", czy nawet "Eternal" jest jeszcze doskonalszym rozwinięciem po "Passage", tak już na RoL mnie rozczarował własnie brakiem świeżości. Niby ok, ale nic co by mnie zaskoczyło, przyciągnęło ...
To był album z serii, powrócę do niego kiedyś jak przesłucham tych "X" lepszych albumów, po czym człowiek o nim zapomina i mam wrażenie że niewiele traci;
Jakiś czas temu odświeżałem sobie ten album i dalej mnie nie przekonuje ...
Cóż, mnie akurat przekonał od razu i słuchając 'Reign Of Light' czułem to samo, co przy każdej poprzedniej płycie Samael. Jest to muzyka zdecydowanie łatwiej przyswajalna i na swój sposób bardzo rynkowa, ale podczas słuchania nawet przez chwilę nie odniosłem wrażenia, że słucham płyty zespołu, któremu kończą się pomysły i który na siłę stara się odświeżyć wyczerpaną już formułę. Wręcz przeciwnie - uważam, że 'Reign Of Light' pokazywała Samael w świetnej formie. Zupełnie odwrotnie było w przypadku 'Solar Soul', która była pierwszą w historii płytą Samael będącą niczym innym jak gorszą wersją swojej poprzedniczki.
- boroowa
- weteran forumowych bitew
wyłamię się, gdy powiem, że najlepszym z "elektronicznych" albumów SAMAEL jest "Passage" ?
E, RoL, SS i A to tylko wariacje n/t "Passage", które nie posiadają jenak TEJ mocy

E, RoL, SS i A to tylko wariacje n/t "Passage", które nie posiadają jenak TEJ mocy
Ostatnio zmieniony 15-04-2009, 15:08 przez boroowa, łącznie zmieniany 1 raz.
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
- Block69
- zahartowany metalizator
Z "elektronicznych" płyt SAMAEL styknie mi "Passage" i "Eternal". Na tych albumach jest wszystko co najlepsze w tym ich okresie. "Reign Of Light" niby fajnie, ale po kilku przesłuchaniach zaczyna sie nudzić ta dyskoteka.
PENIS METAL
- hcpig