NOCTURNUS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

Re: NOCTURNUS

27-04-2019, 10:53

Czuć ducha poczciwego Nocturnusa i nawet nie jest to takie wyleniałe i jebiące naftaliną jak by się wydawało. Nie wydaje mi się by przebili debiut, mam zresztą wrażenie, że będzie to solidny wyziew traktowany jednak jako ciekawostkę i spełnienie marzeń grupki fanów do których i ja się przyłączam. Nowości praktycznie nie słucham, ta będzie jedną z niewielu dla której zrobię wyjątek.
Jebać żuli.
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

27-04-2019, 12:09

tzn może tak: wokale na kluczu są jakie są, ja je po prostu akceptuję. natomiast muzycznie ta płyta rozpierdala wszechświat. są to death metale jakie miłuję

a na nową czekam jak nastolatka po wakacjach na okres. w sumie jedna z ostatnich nazw, które w pewien sposób są w stanie podnieść mi jeszcze ciśnienie
Awatar użytkownika
Mistrz
postuje jak opętany!

27-04-2019, 13:09

Nie kumam zarzutów pod adresem wokalu na "The Key". Bardzo dobry, jadowity wokal, pasuje do tej - niepozbawionej wszak thrashowego sznytu - muzyki. Niskie growle nie byłyby tu na miejscu.
W ogóle "The Key" miałem kiedyś na kasecie i była to jedna z moich ulubionych pozycji death metalu lat 90. Ba! Do dzisiaj regularnie powracam do tego albumu, średnio raz na miesiąc / dwa przesłucham. Nieśmiertelny klasyk - i jak ktoś wspomniał, właściwie unikat pod względem stylu.
Nowe numery bardzo dobre, nasycone atmosferą starego NOCTURNUS.
Awatar użytkownika
hcpig

27-04-2019, 13:46

nicram pisze:Jester nie ma pojęcia, że generyczny oznacza - właściwy danemu gatunkowi. :-) w tym jest problem, że jeżeli ktoś stosuje death metalowe wokale w death metalu, to u niego wywołuje to pejoratywne odczucia i swego rodzaju zmieszanie.
No nie bardzo łapiesz - generyczny w znaczeniu typowy do wyrzygania. Stary death metal, z okresu kształtowania się gatunkt nie był robiony pod schemat i w sztucznie określonym granicach (żeby tylko beton się nie przestraszył bo ich nie było). Niesamowite, złowieszcze wokale wczesnego Vincenta i Browniniga, wściekłe warczenie Bentona na debiucie i drugim demo Amon, dziwaczna rzyganina Reiferta, zakurwiście przeszywający wrzask Schuldinera (OPEEEEN CASKEEET!!!)... każdy z nich był (przynajmniej w danym okresie) unikalny i niepodrabialny, potem przyjęło się że dm = niski growl i taki typ wokali opanował 99% tej muzyki. No ale trudno się wyrwać z błędnego koło jeżeli właśnie myśli się wg logiki 'deathmetalowe wokale w death metalu'.

Nie chodzi o nielubienie bardziej konwencjonalnych growli bo jest masa genialnych growlerów tylko bardziej o to, że muzyka starciła pod tym względem na różnorodności.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

27-04-2019, 14:50

przeciez wokale sa bardzo dobre.
Heretyk

27-04-2019, 15:09

Mistrz pisze:Nie kumam zarzutów pod adresem wokalu na "The Key". Bardzo dobry, jadowity wokal, pasuje do tej - niepozbawionej wszak thrashowego sznytu - muzyki. Niskie growle nie byłyby tu na miejscu.
W ogóle "The Key" miałem kiedyś na kasecie i była to jedna z moich ulubionych pozycji death metalu lat 90. Ba! Do dzisiaj regularnie powracam do tego albumu, średnio raz na miesiąc / dwa przesłucham. Nieśmiertelny klasyk - i jak ktoś wspomniał, właściwie unikat pod względem stylu.
Nowe numery bardzo dobre, nasycone atmosferą starego NOCTURNUS.
mój człowiek. reszta wypierdalać
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-04-2019, 17:11

hcpig pisze:
nicram pisze:Jester nie ma pojęcia, że generyczny oznacza - właściwy danemu gatunkowi. :-) w tym jest problem, że jeżeli ktoś stosuje death metalowe wokale w death metalu, to u niego wywołuje to pejoratywne odczucia i swego rodzaju zmieszanie.
No nie bardzo łapiesz - generyczny w znaczeniu typowy do wyrzygania.
Już ustaliliśmy, że słowo "generyczny" nie miał i nie ma takiego znaczenia w języku polskim. Jakiś uliczny slang mnie za bardzo nie interesuje. Tak więc nie dogadamy się bo mówimy w różnych językach. :-) A Twoje projekcje za bardzo mnie nie obchodzą.
hcpig pisze: Stary death metal, z okresu kształtowania się gatunkt nie był robiony pod schemat i w sztucznie określonym granicach (żeby tylko beton się nie przestraszył bo ich nie było). Niesamowite, złowieszcze wokale wczesnego Vincenta i Browniniga, wściekłe warczenie Bentona na debiucie i drugim demo Amon, dziwaczna rzyganina Reiferta, zakurwiście przeszywający wrzask Schuldinera (OPEEEEN CASKEEET!!!)... każdy z nich był (przynajmniej w danym okresie) unikalny i niepodrabialny, potem przyjęło się że dm = niski growl i taki typ wokali opanował 99% tej muzyki. No ale trudno się wyrwać z błędnego koło jeżeli właśnie myśli się wg logiki 'deathmetalowe wokale w death metalu'.

Nie chodzi o nielubienie bardziej konwencjonalnych growli bo jest masa genialnych growlerów tylko bardziej o to, że muzyka starciła pod tym względem na różnorodności.
Znowu są to tylko Twoje projekcje, sentymenty. W morzu death metalowego gówna można znaleźć sporo dobrego i oryginalnego. Trzeba tylko chcieć.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
hcpig

27-04-2019, 21:13

Ale ja znam dobry, niegeneryczny wokalnie dm z ery post-klasyki. To Ty się przyjebałeś, że jakoby DM nie zalała fala schematycznej wokalnie muzyki co jest totalną bzdurą.

Dobra, konkrety, kto miał wokal jak Browning? Jest wczesne MA, jest Sadistic Intent, jest Coffin Texts, jest Negative Plane (czasami!) i TYLE.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

30-04-2019, 10:00

hcpig pisze: Dobra, konkrety, kto miał wokal jak Browning? Jest wczesne MA, jest Sadistic Intent, jest Coffin Texts, jest Negative Plane (czasami!) i TYLE.
Trochę by się znalazło: od europejskiej klasyki pokroju Protector (EP "Misanthropy") po legendy chilijskiej sceny w rodzaju Death Yell. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Harlequin

05-05-2019, 13:05

Pierwsze recenzje. Ta troche brzmi jak taka, którą każdy z nas by "w ciemno" napisał.

http://www.twoguysmetalreviews.com/2019 ... radox.html
Awatar użytkownika
nicram

20-05-2019, 11:12

Bardzo dobra płyta. Działa jak wehikuł czasu. Doskonała atmosfera przełomu lat 80/90, aż miejscami trąci mychą. Przyczepiłbym się jednak do paru rzeczy - klawisze Casio sprawiają, że aż mi skóra czasami cierpnie. I skróciłbym album o 10 minut.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

20-05-2019, 11:59

Kupilem i czekam. Mam nadzieje, ze wytrzymam do piatku.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Pacjent

20-05-2019, 17:56

Ze zdziwieniem stwierdzam, że nowa płyta jest bardziej progresywna niż "The Key" czego dobitnym przykładem jest genialny kawałek "Apotheosis".
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
byrgh
zahartowany metalizator

20-05-2019, 17:59

Skoro padają nawet tak górnolotne określenia jak "genialny", to mam rozumieć, że Possessed przegrało z kretessem?
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

20-05-2019, 18:04

byrgh pisze:Skoro padają nawet tak górnolotne określenia jak "genialny", to mam rozumieć, że Possessed przegrało z kretessem?
brzmieniowo tak
Pacjent

20-05-2019, 18:10

byrgh pisze:Skoro padają nawet tak górnolotne określenia jak "genialny", to mam rozumieć, że Possessed przegrało z kretessem?
Z krestesem nie, ale o te parę procent z NOCTURNUSEM :)
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Żułek

20-05-2019, 18:29

jest ok ale jakoś nie mogę się wkręcić, chyba mam zły dzien na takie granie
spróbuje kiedy indziej
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
byrgh
zahartowany metalizator

20-05-2019, 18:33

Pacjent pisze:
Z krestesem nie, ale o te parę procent z NOCTURNUSEM :)
Płyty jeszcze nie słyszałem, ale jedno jest dla mnie pewne: ta płyta na pewno nie będzie pojedynczym wybrykiem ;)
byrgh
zahartowany metalizator

20-05-2019, 18:34

Żułek pisze:jest ok ale jakoś nie mogę się wkręcić, chyba mam zły dzien na takie granie
spróbuje kiedy indziej
Ani na filmach, ani na muzyce, Żułku, co się dzieje z Tobą, nie radość, starość? :(
Awatar użytkownika
Żułek

20-05-2019, 18:52

ostatnio mam faze na Motley Crue dlatego ciężko się przestawić :P
ale Nocturnus > Possessed
końcówka płyty bardzo dobra

ale że co filmy ? bo nie wiem :P
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
ODPOWIEDZ