PENTAGRAM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- BadBlood
- weteran forumowych bitew
Re: PENTAGRAM
Ozyrys, zgadaj się z Damianem co do Hammer Of Doom, on chętny do wyjazdu, można by na dwa auta się bujnąć. w razie czego będziemy mieli jednego chętnego na miejscówkę
Heeeeeey!!! Hooooooo!!! We're Satan's People!!!!!
- BadBlood
a swoją drogą jakiś taki... nie wiem, za bardzo metalowy ten nowy kawałek? czekam na całą płytę, oby nie przedobrzyli
- Bezdech
Z innej beczki.
Obiło mi się kiedyś o uszy, że orginalny miks jedynki został w ostatniej chwili zmieniony bodaj przez Hasselvandera i stąd to dziwaczne brzmienie albumu. Orginał natomiast wyszedł (jako bootleg?) na LP w 80tych i nie był nigdy wznawiany. Wie ktoś o tym coś więcej czy to jakaś miejska legenda?
Obiło mi się kiedyś o uszy, że orginalny miks jedynki został w ostatniej chwili zmieniony bodaj przez Hasselvandera i stąd to dziwaczne brzmienie albumu. Orginał natomiast wyszedł (jako bootleg?) na LP w 80tych i nie był nigdy wznawiany. Wie ktoś o tym coś więcej czy to jakaś miejska legenda?
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
- Sova
- rasowy masterfulowicz
- Bezdech
Merci. Fajnie by było kiedyś postawić na półce ten orginalny miks zamiast kulawej wersji z pissvile.Drone pisze:To chodziło o dwójkę, "Day Of Reckoning" z 1987 roku. Pierwsze wydanie wyszło na LP z Napalm Record w oryginalnym miksie z oryginalnymi bębnami. Gdy potem Peaceville chciało to wydać na cd, to Hasselvander nagrał bębny na nowo. Zresztą tu jest to opisane: http://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_Rec ... m_album%29
They told them not to fear, they couldn't be prepared
- Duvelor
Damian w tym roku jechał na kilka koncertów, ale nie udało mu się :)BadBlood pisze:Ozyrys, zgadaj się z Damianem co do Hammer Of Doom, on chętny do wyjazdu, można by na dwa auta się bujnąć. w razie czego będziemy mieli jednego chętnego na miejscówkę
Ja też miałem ochotę na Hammer of Doom. Auto też by się znalazło.
A w temacie... poniekąd... to Drone ma w avatarze Papcia Chmiela? ;)
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
pięknie się ta płyta zaczyna. aż dostałem wypieków!Drone pisze:
Co za rewitalizacja! Kiedy wrócił do PENTAGRAM pan Griffin, wiedziałem, że będzie dobrze. Ale do diaska - że żywy trup, Liebling, po 25 latach brania hery jakimś cudem wstał z martwych i nagrał chyba najlepsze wokale w karierze, to mi się nie mieści w głowie. Posłuchajcie "Windmills and Chimes" - jaka siła, jaki przekaz, jaki tam jest wokal, jakie gitary, mózg staje. Ten jeden kawałek robi dla mnie z "Last Rites" pretendenta do płyty roku.
- Adrian696
- zahartowany metalizator
ciężko bedzie tę płytę przebić w plebiscycie na płytę roku, oj cieżko
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- Xapapote
wszystko na tej płycie jest perfekcyjne, a "windmills and chimes" idealne za zakończenie strony A ;-)
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
- Pteroczłek
- postuje jak opętany!
Niesamowita płyta - czysta metalowa esencja. Jak biednie przy tym brzmią nowomodne retro-wycieczki. Weźmy np. "Opus Eponymus" (który zresztą lubię) - bezpośrednia konfrontacja tych dwóch płyt pięknie obnaża różnicę pomiędzy graniem "w konwencji" a autentycznym feelingiem muzyków, którym płynny metal płynie w żyłach.
Zobaczymy co się jeszcze wydarzy, ale miejsce w pierwszej trójce tego roku więcej niż pewne.
Zobaczymy co się jeszcze wydarzy, ale miejsce w pierwszej trójce tego roku więcej niż pewne.
Ostatnio zmieniony 11-04-2011, 11:53 przez Pteroczłek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
kiedy ta płyta ma premierę??? nie mogę już jej słuchać z komputera...
-
- mistrz forumowej ceremonii
dobra, to zapożyczam. tak podkręciliście atmosferę, że nie wytrzymałem :)
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
cudownie! kocham tę kapelę. Ich poprzednia płyta Show 'em How zdaje się, że została przyjęta dość chłodno, ale mi tak dostarczyła wielu wrażeń. Byłem pewien, że oni już dawno nie istnieją i zakupiłem ten album kilka lat po premierze. Zbiegło się to akurat z moim urlopem - siedziałem na plaży, popijałem zimne piwo, patrzyłem sobie na szumiące morze, kąpiących się ludzi, roześmiane dzieci grzebiące łopatkami w piasku i słuchałem Show 'em How. Pięknie :)Drone pisze:Nowy album "Last Rites" (z Victorem Griffinem na gitarze) wychodzi 12-ego kwietnia 2011 nakładem Metal Blade.
Nowy kawałek "Treat Me Right" tutaj:
http://www.metalblade.com/pentagram/
Oczywiście mam na półeczce ich całą dyskografię (tzn. regularne albumy) - absolutne klasyki - szczególnie pierwsze trzy, ale lubię właściwie wszystko co nagrali. Nowy album to dla mnie zakup obowiązkowy! Chętnie zobaczyłbym ich na koncercie.
- BadBlood
ja w sobotę zobaczę jubileuszowy show z Griffinem w składzie :)IRONMIL pisze:Chętnie zobaczyłbym ich na koncercie.
- YNKE
- w mackach Zła
Ta płyta wyrwała mnie z zimowego marazmu, przyznam się bez bicia że jakoś nigdy nie należałem do fanów tej kapeli, jednak "Last Rites" zmusza mnie do rewizji poglądów na ich temat.
„Z delikatną ostrożnością pierdzę, żebym się nie zesrał”
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Bo Pentagram nagrał swój najlepszy albumYNKE pisze:Ta płyta wyrwała mnie z zimowego marazmu, przyznam się bez bicia że jakoś nigdy nie należałem do fanów tej kapeli, jednak "Last Rites" zmusza mnie do rewizji poglądów na ich temat.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- YNKE
- w mackach Zła
Generalnie dla mnie środkowa część płyty to coś wyjątkowego, nie tylko "Windmills and Chimes" powoduje ciary, poprzedzający go "Everything's Turning to Night" i następujący po nim "American Dream" są równie genialne. Szatan maczał w tym palce bezwzględnie :)
„Z delikatną ostrożnością pierdzę, żebym się nie zesrał”
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
okładka jest tragiczna, przez dwa dni nie mogłem, ze względu na nią, tego nawet posłuchać ;)
no ale płyta jest bardzo dobra, mocno stonerowa, chociaż nie unikneli kilku plastikowych pułapek.
no ale płyta jest bardzo dobra, mocno stonerowa, chociaż nie unikneli kilku plastikowych pułapek.
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
jeden numer trochę odstaje. bardziej by mi pasował na ostatnią płytę Candlemass