GEHENNA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
Pamietam, że kiedyś ostro się tym podniecałem. Znam wszystko do Adimiron Black, które wydaje mnie się najciekawszym dziełem . Poźniej jakoś tak w ogóle o tym bandzie zapomniałem. Mówicie, że warto kupić "Ww" i "Murder"? Bo jak czytam o nawiązaniach do Satyricon Dakthrone i Thorns to pewnie tyż mnie ostatnie płyty podejdą.
Coś tam było! Człowiek!
- Kingu
- weteran forumowych bitew
Re:
Dla mnie Adimiron Black pozostaje jak na razie szczytowym ich osiągnięciem, a zaraz po nim Murder i WW. Każdy z tych trzech albumów jest inny ale ten specyficzny klimat Gehenny, jak już tu kiedyś pisałem, jest niepodrabialny.Skaut_Kwatermaster pisze:Pamietam, że kiedyś ostro się tym podniecałem. Znam wszystko do Adimiron Black, które wydaje mnie się najciekawszym dziełem . Poźniej jakoś tak w ogóle o tym bandzie zapomniałem. Mówicie, że warto kupić "Ww" i "Murder"? Bo jak czytam o nawiązaniach do Satyricon Dakthrone i Thorns to pewnie tyż mnie ostatnie płyty podejdą.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- trzeci
- zaczyna szaleć
Re: GEHENNA
Kto slyszy na ostatniej Mgle cala mase Gehenny?
Oprocz starego Hades, najsilniejszy wplyw.
Oprocz starego Hades, najsilniejszy wplyw.
fuck you buddy
- TORTURER
- w mackach Zła
Najwiecej to slychac jedynke i dwójke Burzum,...a w temacie-zajebisty nowy kawalek,swietne riffy,transowy ponury klimat,czekam na wielki powrót!
Death Dwells in Love
- trzeci
- zaczyna szaleć
No, zwlaszcza na IV.TORTURER pisze:Najwiecej to slychac jedynke i dwójke Burzum,.
pffff
fuck you buddy
Wczesna Gehenna ok - ale próby czasu nie przetrwała został tylko sentyment. "Malice" uwielbiałem, może nie tak jak "Nemesis Divina", ale uwielbiałem ten krążek. Dziś do niego raczej nie wracam. Kolejna - nie pamiętam tytułu, a na metal-archives mi się nie chce zaglądać nawet fajna była. Słuchało się miło, ale krótko - dziś nie wracam, pamiętam, że okładka była fajna :) Później
black metal przestał być modny i zaczęli grać death metal - średnio im to wyszło. Dla mnie z pierwszoligowej kapeli black metalowej stali się drugoligową death metalową. Nie wracam do tego. Ostatnia WW zrobiła na mnie dość dobre wrażenie, ale nie aż tak dobre bym nie zdążył o tej kapeli zapomnieć...
Dla mnie dziś: Mgła >>>>> Gehenna
black metal przestał być modny i zaczęli grać death metal - średnio im to wyszło. Dla mnie z pierwszoligowej kapeli black metalowej stali się drugoligową death metalową. Nie wracam do tego. Ostatnia WW zrobiła na mnie dość dobre wrażenie, ale nie aż tak dobre bym nie zdążył o tej kapeli zapomnieć...
Dla mnie dziś: Mgła >>>>> Gehenna
- trzeci
- zaczyna szaleć
Dwie pierwsze to kwintesencja norweskiego bm.
Sam powtarzasz; "jak kopia moze byc lepsza od oryginalu" a Mgla czerpie garsciami z takiego grania.
Nie redefiniuje.
Sam powtarzasz; "jak kopia moze byc lepsza od oryginalu" a Mgla czerpie garsciami z takiego grania.
Nie redefiniuje.
fuck you buddy
- TORTURER
- w mackach Zła
Nie sa to wplywy oczywiste i slyszalne od razu,ale sluchajac np Grozy,czuc ze dwie pierwsze Burzum sa ogromna inspiracja dla zespolutrzeci pisze:No, zwlaszcza na IV.TORTURER pisze:Najwiecej to slychac jedynke i dwójke Burzum,.
pffff
Death Dwells in Love
- trzeci
- zaczyna szaleć
Nie słyszę tu żadnej kopii - Mgła to poziom wyżej. Jeśli Gehenna to pytanie, gdzie mama schowała zapałki? to Mgła jest ogniem, zmieniającym istnienie w garść popiołutrzeci pisze:Dwie pierwsze to kwintesencja norweskiego bm.
Nie redefiniuje.
Nie przypuszczam, żeby akurat Gehenna była bezpośrednim wzorcem dla Mikołaja :)
- trzeci
- zaczyna szaleć
Typowy przyklad ekwiwokacji ;) w kontekscie tego, co mowiles a propos relacji oryginal - kopia.IRONMIL pisze:Nie słyszę tu żadnej kopii - Mgła to poziom wyżej.
Muzycznie? Jak najbardziej, przeciez to doskonale slychac.Nie przypuszczam, żeby akurat Gehenna była bezpośrednim wzorcem dla Mikołaja :)
Nie bede oczywiscie wypowiadal sie za samego zainteresowanego, ale fakty sa zapisane na pieciolinii. :wink:
fuck you buddy
- koreaniec
- w mackach Zła
moze niepotrzebnie ich juz przekreslilem, chociaz z tego kawalka nic nie mozna jeszcze wzrokowac w kontekscie ewentualnej nowej plytykregozmyk pisze:W oczekiwaniu na nową płytę, bo nie mogę się doczekać i to bardzo...nowy kawałek oraz stare szlagiery Norwegów w wersji live zarejestrowane 19.02.2011r. podczas Nach der Drohende Schatten
- New Track
Dolgar wyglada na tym video jak Euro
Lefthandpathyoga
- Realista
Fajnie że dalej istnieją, mam nadzieje że juz nie będzie takich pomyłek jak płyta "Murder", niech grają to w czym są nieźli a nie próbują swoich sił w death metalu, którego nie potrafią grać i wyprodukować.
- Mol
- zahartowany metalizator
- boroowa
strasznie nierówna kapela... najlepszy oczywiście WW, za nim Adimiron Black wraz z singlem Deadlights... Murder to wypadek przy pracy, zaś pierwsze trzy (szczególnie First Spell) z dzisiejszej perspektywy brzmią cholernie naiwne, choć w połowie lat 90-tych stawiałem ich (prawie) na równi z Emperor... Niemniej od czasu do czasu można zapuścić...
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
W kwestii "brzmienia" i "produkcji" pierwszych wydawnictw , Gehenna stała wyżej niż Emperor...boroowa pisze:strasznie nierówna kapela... najlepszy oczywiście WW, za nim Adimiron Black wraz z singlem Deadlights... Murder to wypadek przy pracy, zaś pierwsze trzy (szczególnie First Spell) z dzisiejszej perspektywy brzmią cholernie naiwne, choć w połowie lat 90-tych stawiałem ich (prawie) na równi z Emperor... Niemniej od czasu do czasu można zapuścić...
- empir
- zahartowany metalizator
j.w.IRONMIL pisze:Dla mnie z pierwszoligowej kapeli black metalowej stali się drugoligową death metalową.
Czasami wracam do tych blekowych
Owszem, ale z tych starych płyt najczęściej wracam właśnie do "First Spell". Najlepsza Gehenna to "Adimiron Black", "WW" też bardzo dobry.boroowa pisze:zaś pierwsze trzy (szczególnie First Spell) z dzisiejszej perspektywy brzmią cholernie naiwne
- Morbid Marcin
troche to zakrawa na ironie losu, ze ceni sie ich bardziej za plyty, ktore nagrali w stylu odbiegajacym od tego, w ktorym stali sie "slawni" ;)
http://www.discogs.com/seller/morbidmarcin?limit=50 NOWE RARY SIĘ CZAJĄ....