ULVER
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
Plasfodeur
- weteran forumowych bitew
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Re: ULVER
Material z Blood Inside paradoksalnie wypada najlepiej, ale z reszta jest roznie, choc przewaznie niestety bardzo slabo. Ulver to nie jest zespol koncertowy i wybitnie daje sie to tutaj odczuc, bo show jak show, ale z muzyka jest ogolnie tak sobie.Riven pisze:setlista wygląda swietnie - zwłaszcza, ze jest mocarny Operator, który o ile pamiętam na zywo brzmi zajebiscie. miejscowka tez sluszna, trzeba będzie zbadac temat.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
tez mi się najbardziej podobaly numery z BI, co było sporym zaskoczeniem .
Plasfoder > dobrze, ze nie tym, czym pachnie Twój avatar :D
this is a land of wolves now
-
Plasfodeur
A czym pachnie mój avatar?Riven pisze:
Grrrówno!
- Riven
- Kontakt:
-
Plasfodeur
- Riven
- Kontakt:
- Nerwowy
- mistrz forumowej ceremonii
Riven, dramatyzujesz - koncert był dobry mimo pewnych mankamentów za które zresztą zespół nie odpowiadał, bo niby jak. Inna sprawa, że i tak najlepsze tego wieczora było picie wódki do 9 rano :DDD. Aktualna sytuacja kapeli to już inna sprawa. O ile płyta z covermi mi się podoba to po tym co ostatnio odwalali jeśli chodzi o granie na żywo musiałbym się bardzo poważnie zastanowić czy wybrać się na ich koncert mimo uwielbienia do nagrań sprzed War of the Roses.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Riven
- Kontakt:
Sorry - może i dramatyzuje - ale ja na ten koncert czekałem jak na mało co. Ulver miał wtedy na koncie same wyjebiste plyty, oczekiwania po swietnym SotS były spore no i generalnie z rok wcześniej nie marzyłbym nawet żeby zobaczyć ich na zywo. Wiec wystep, choć sam w sobie niezły, kompletnie nie sprostal oczekiwaniom, natomiast rzeczona publika była totalnie zjebana, no jak przez jakiś debili nie mogę posluchac muzyki to sorry ale to jest porazka (I nie winie tutaj Ulver, chociaż w sumie to ich wina ze takich zjebow przyciagaja :DDD)
- Random Apex
W Warszawie w 2010 roku koncert był niezwykle udany - poleciała wizualizacja bez cenzury, a i widownia była z tych kulturalnych, co stali spokojnie i oglądali występ. Dla mnie to był jeden z koncertów życia - magia Ulvera ukazała się naprawdę
You've got nothing to lose but your lives.
- Riven
- Kontakt:
-
Hollowman
- w mackach Zła
To był ten koncert w Palladium tak? ;) Również bardzo dobrze go wspominam, występ Ulver robił wrażenie, szczególnie numery z Blood Inside w połączeniu z wizualizacjami. Blindead również ładnie zagrało wtedy.
- Random Apex
Dokładnie ten w Palladium - fajny klub, fajna widownia, a wtedy Ulver pokazał klasę. Blindead wtedy widziałam i słyszałam pierwszy raz w życiu - zrobił na mnie ogroooooomne wrażenie, genialne wizualizacje i niesamowity koncert
You've got nothing to lose but your lives.
- Riven
- Kontakt:
W palladium widziałem laibach i juno reactor i oba występy były zajebiste. cóż, widocznie pech z tym prowincjonalnym krakówkiem.Hollowman pisze:To był ten koncert w Palladium tak? ;) Również bardzo dobrze go wspominam, występ Ulver robił wrażenie, szczególnie numery z Blood Inside w połączeniu z wizualizacjami. Blindead również ładnie zagrało wtedy.
- Knokkelmann
- postuje jak opętany!
Widziałem ich trzykrotnie: Kraków, Warszawa, Londyn i nigdzie nie odnotowałem tragedii. Londyn w sumie najsłabszy ze względu na cały "Wars of the Roses" w repertuarze, a poza tym Virus i tak ukradł im wtedy show, hehe. Dranie. Kraków i Warszawa porównywalnie. Który z Was w Palladium nosił koszulkę VBE "Those.."?
This is where everything goes backwards.
-
Maria Konopnicka
Potwierdzam - to był znakomity koncert, z niepowtarzalną atmosferą, który na zawsze zachowam w pamięci.Random Apex pisze:W Warszawie w 2010 roku koncert był niezwykle udany - poleciała wizualizacja bez cenzury, a i widownia była z tych kulturalnych, co stali spokojnie i oglądali występ. Dla mnie to był jeden z koncertów życia - magia Ulvera ukazała się naprawdę
Ja Blinded już znałem dużo wcześniej, ale na tym koncercie zrobili na mnie takie wrażenie, że sobie ich koszulkę zakupiłem :)Random Apex pisze: Blindead wtedy widziałam i słyszałam pierwszy raz w życiu - zrobił na mnie ogroooooomne wrażenie, genialne wizualizacje i niesamowity koncert
- Knokkelmann
- postuje jak opętany!
Halt! Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Pisząc o duecie z Dziubkiem miałem na myśli oczywiście Pedersena. Dziubek to postać bardzo szanowana wsród niektórych muzyków norweskiej sceny, głównie dzięki swojemu eksperymentalnemu projektowi Holy Toy.Plasfodeur pisze:Aaaa to stąd ich kooperacja :) Dziubek Ulver nie pamięta za bardzo :)Knokkelmann pisze:A co do tego wywiadu , do którego się przymierzasz, to mógłbyś Krzyśka podpytać czy zamierza coś jeszcze wydać pod skrzydłami Jester (poza Ulver). I co sądzi o nowej płycie Holy Toy, która ponoć już się ukazała w Norwegii (Psycho Overdrive). Znając jego uwielbienie dla całej twórczości Larsa Pedersena i tego co niegdyś nagrywał w duecie z Dziubkiem, pewnie słyszał już ten materiał. Trochę się obawiam tej płyty, bo Andrzeja bardzo zniosło na prawo, ale za teksty miały mu tu podobno służyć jakieś wiersze Blake'a, więc może nie będzie tak źle, hehe.
edit:
Mógłbyś pomóc i powiedzieć za co się brać z tego Holy Toy w pierwszej kolejności?
I tak, Garm chciał go mieć na "Themes from William Blake's..." w utworze "A Song of Liberty", ale podobno ze względu na jego koszmarny angielski akcent zastąpiło go trzech innych "śpiewaków", wiadomo których. Ile jest prawdy o uczestnictwie Garma w jednym z nagrań De Press, tego nie jestem w stanie stwierdzić. Sądzę, że to była jakaś ściema. Też kiedyś pytałem o to Andrzeja, ale w ogóle nie kojarzył nazwy Ulver, ani nazwiska Rygg.
Poza tym Czral chciał go zaangażować do zaśpiewania w "Queen of the High-Ace" na debiucie Virus, ale że akurat Dziubek przeprowadzał się w tamtym czasie z Norwegii do Polski, nic z tego nie wyszło.
Oprócz "Warszawy" powinieneś sprawdzić "Why not in choir?", którą np. Eide wymieniał swego czasu obok "Into the Pandemonium", "Hell Awaits" czy "Duck Stab!" jako jedną ze swoich ulubionych płyt.
Kilka obiecanych zdjęć.

This is where everything goes backwards.
-
Plasfodeur
Dziubek o Garmie i (jak sądzę) nagraniach do Themes... albo do czegoś innego?Knokkelmann pisze:Halt! Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Pisząc o duecie z Dziubkiem miałem na myśli oczywiście Pedersena. Dziubek to postać bardzo szanowana wsród niektórych muzyków norweskiej sceny, głównie dzięki swojemu eksperymentalnemu projektowi Holy Toy.Plasfodeur pisze:Aaaa to stąd ich kooperacja :) Dziubek Ulver nie pamięta za bardzo :)Knokkelmann pisze:A co do tego wywiadu , do którego się przymierzasz, to mógłbyś Krzyśka podpytać czy zamierza coś jeszcze wydać pod skrzydłami Jester (poza Ulver). I co sądzi o nowej płycie Holy Toy, która ponoć już się ukazała w Norwegii (Psycho Overdrive). Znając jego uwielbienie dla całej twórczości Larsa Pedersena i tego co niegdyś nagrywał w duecie z Dziubkiem, pewnie słyszał już ten materiał. Trochę się obawiam tej płyty, bo Andrzeja bardzo zniosło na prawo, ale za teksty miały mu tu podobno służyć jakieś wiersze Blake'a, więc może nie będzie tak źle, hehe.
edit:
Mógłbyś pomóc i powiedzieć za co się brać z tego Holy Toy w pierwszej kolejności?
I tak, Garm chciał go mieć na "Themes from William Blake's..." w utworze "A Song of Liberty", ale podobno ze względu na jego koszmarny angielski akcent zastąpiło go trzech innych "śpiewaków", wiadomo których. Ile jest prawdy o uczestnictwie Garma w jednym z nagrań De Press, tego nie jestem w stanie stwierdzić. Sądzę, że to była jakaś ściema. Też kiedyś pytałem o to Andrzeja, ale w ogóle nie kojarzył nazwy Ulver, ani nazwiska Rygg.
A co do De Press, w sieci można znaleźć takie info:Wtedy to było jeszcze takie wiesz, zaprosił mnie w jakiejś szkole, kupił mi skrzynkę piwa (śmiech), wtedy też jakaś wiolonczelistka jeszcze przyszła..., to było takie spontaniczne, na dziko.
Features Rygg on the track Orawski Psalm of the Potargano Chałpa album (1997). (wikipedia)
Dzięki za polecankę :)
A tutaj jeszcze ten "Orawski Psalm":
http://w254.wrzuta.pl/audio/3cVPc75qo2g ... wski_psalm
Grrrówno!