SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re: SATYRICON

17-11-2008, 14:13

jester pisze:4m, przy jokepostach się buźki daje, nie wiesz o tym? Satyr to już ZASŁUŻÓNA gwiazda rocka. It is nothing to be ashamed of.
Taaa, jeszcze trochę i się zacznie uśmiechać...
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

17-11-2008, 14:18

jester pisze:
longinus696 pisze:Fotki z RE to pokaz świetnej inwencji w kwestii wizerunku wspomaganej dobrym rzemiosłem fotograficznym
Byłyby, gdyby nie ich wsiowość. Miało być brudno i chropowoto, wyszły wymuszone groźne miny i plastikowo-rzygowy make-up.
I właśnie jest brudno i nie ma tam ani odrobiny plastiku. Ja wiem, że teraz będziesz uparcie bronił swojego zdania, bo taka Twoja natura, ale prawda jest taka, że nie masz żadnego dobrego argumentu prócz dodawania ośmieszających, lecz w ogóle nie dopasowanych epitetów typu: "rzygowy", "plastikowy", "górniczy" (pozwolę sobie podpowiedzieć - może wykorzystasz).
RE miało bodaj najlepszą sesję zdjęciową w całym norweskim BM. A podkładanie polskiej wsi - Belfegora - mogło się udać tylko przy jednoczesnym pominięciu zdjęcia z sesji Satyricon, bo w porównaniu wyszło by na jaw, co jest dobre, a co nie.

@ vulture
Jeśli coś jest "tanim szitem", to właśnie aktualny rockowy image. Nie będę z niego kpił, bo lubię takie rzeczy i są one na porządku dziennym w tej muzyce, ale skoro weszliśmy na kwestię estetyczną to trzeba powiedzieć jasno: jest tani, bo jest powszechnie akceptowalny i kilkakrotnie zjedzony i wypluty. Oczywiście nikt nie powie, że to wiocha, bo wszyscy są przyzwyczajeni (tylko dlatego - wiocha jest normą). Ma to drugą stronę medalu - jest nijaki.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

17-11-2008, 14:26

Drone pisze:
Było to pierwsze wyjście z lasu i wejście w cywilizację. Nie pamiętasz tego - nie masz dystansu - nie oceniasz obiektywnie.
jester pisze: choć to i tak postęp w stosunku do leśnych czasów.
Znowu te truizmy. To jasne, że obsmarowany gównem łysol jest lepszy od złego demona lasu, ale to ciągle cyrk, pajacowanie i głupie miny. Misternie wykalkulowana "wizualizacja brudu i syfu" poszła się jebać. Teraz zmyli makijaż, przywdziali skóry, pozbyli się metalowej wsi, wypieli na cały umalowany bajzel. Nareszcie nie trzeba wycinać zdjęć z insertów ani chować ich przed postronnymi, żeby się nie usrali ze śmiechu.
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
Awatar użytkownika
hcpig

17-11-2008, 14:34

Są kapele mające prawdziwie rebeliancko ekstrawaganckim image (nie mylić z cyrkowym), z którymi można wyjść do ludzi. Z ex-Satyrem albo Kingiem Diamondem się po prostu nie da. Ja bym się wstydził z tym afiszować. Teraz Satyr jest git.
longinus696 pisze:Ma to drugą stronę medalu - jest nijaki.
Trzeba ustalić raz na zawsze taką gradację w kwestii wizerunku kapel:

świetny>>>>>>nijaki>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>zabawny
Ostatnio zmieniony 17-11-2008, 14:37 przez hcpig, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hcpig

17-11-2008, 14:42

Wendy O'Williams, Rockbitch, Reverend Horton Heat, Sunn O))), Danzig, Conffinshakers...
Ostatnio zmieniony 17-11-2008, 14:42 przez hcpig, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

17-11-2008, 14:42

jester pisze:
Drone pisze:
Nareszcie nie trzeba wycinać zdjęć z insertów ani chować ich przed postronnymi, żeby się nie usrali ze śmiechu.
Ahahhahahahahahahhahaaaa... !!!!!!!
Wiedziałem! Powiedz mi, po kiego grzyba Ty jeszcze słuchasz tej muzyki, co? Ani jej nie rozumiesz, ani nie wiesz co się skąd wzięło, ani sensu nawet dla siebie nie możesz w tym znaleźć.
Ja jakoś nigdy nie mam problemu z tym, żeby udowodnić słuchaczom "normalnej" muzyki, że to jednak oni mają się czego wstydzić, a nie ja.
Chyba poczułem przed chwilą, że jednak wolę So_It_Is_Done niż Ciebie.

Awatar użytkownika
hcpig

17-11-2008, 14:45

Udowodnij szaremu X-ińskiemu, że image Manowar nie jest żenujący?
Bunt, nonkonformizm (i cała ta wiecznie powtarzana do urzygania mantra) itp TAK ale nie BŁAZENADA! Poznaj słowo klucz, które Cię uratuje przed naiwną podnietą byle czym S-E-L-E-K-T-Y-W-N-O-S-C
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

17-11-2008, 14:48

jester pisze: Trzeba ustalić raz na zawsze taką gradację w kwestii wizerunku kapel:

świetny>>>>>>nijaki>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>zabawny
To niczego nie zmienia, bo Rebel Extravaganza podpisuje się pod "świetny".
Poza tym błądzisz chłopie, bo "nijaki" jest zawsze i wszędzie na końcu. Jak tego nie rozumiesz, to nie bierz się do oceniania czegokolwiek.
Generalnie powiedziałem co najważniejsze i już EOT w tej kwestii.

Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

17-11-2008, 14:50

Wlasnie o tym wczesniej pisalem...urazone chrzescijanskie poczucie estetyki,bo jakze to tak mozna,co ludzie powiedza itd...Po co udowadniac szaremu X-inskiemu cokolwiek,co jest poza zasiegiem jego zroumienia wewnetrznego???
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
hcpig

17-11-2008, 14:53

Kurwa, ale ja SAM uważam MANOWAR i KING DIAMOND za wieś, bez znaczenia tego, iż mają na koncie dobre płyty. TO NORMALNE, że tzw. "ludziom" będę się starał pokazać to co, najwartościowsze u tych (haha) artystów i zarazem WSTYDZIL się ich wiejskiego image'u, proste.
Awatar użytkownika
hcpig

17-11-2008, 15:00

Jakie bdzury. Nie chodzi o nic takiego oczywiście, to jasne. Poza tym, zwolennik językowego potworka pt. "gust obiektywny" krytykuje mnie za... uwaga... punkt zaczepienia w kosmosie relatywizmu! LOL! HIPOKRYZJA!
Ostatnio zmieniony 17-11-2008, 15:01 przez hcpig, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

17-11-2008, 15:01

jester pisze:Udowodnij szaremu X-ińskiemu, że image Manowar nie jest żenujący?
Bunt, nonkonformizm (i cała ta wiecznie powtarzana do urzygania mantra) itp TAK ale nie BŁAZENADA! Poznaj słowo klucz, które Cię uratuje przed naiwną podnietą byle czym S-E-L-E-K-T-Y-W-N-O-S-C
LOL, jednak nie EOT, bo to ważna wypowiedź, która domaga się komentarza.

Szary X-iński nie ma zielonego pojęcia o kategoriach estetycznych (podobnie jak Ty), więc argumentując mi "wieś metalu" błądzi w próżni pojęciowej. Generalnie w takiej sytuacji nie ma interpersonalnych sposobów na określenie czy coś jest dobre, czy złe.
Rzeczy nabierają wartości w odpowiednim kontekście. Kontekst estetyczny Manowar i Satyricon jest na jednej płaszczyźnie podobny (na płaszczyźnie tradycji rockowej), a na innej płaszczyźnie dzielą go lata świetlne. Tego też X-iński nie zrozumie (podobnie jak Ty), bo jest DYLETANTEM.
Foty Satyricon są błazenadą w takim stopniu jak cały metal i są przy tym najlepszym przykładem dobrego smaku w metalu.
S-E-L-E-K-T-Y-W-N-O-S-C nakazuje mieć wyrozumiałość dla Manowar i chwalić Satyricon.

Ale powiem Ci (dla zaciemnienia sytuacji) - niewiele jest tak dobrych rzeczy jak tzw. "zły smak" urągający przeciętnemu X-ińskiemu.

Awatar użytkownika
hcpig

Re:

17-11-2008, 15:05

longinus696 pisze: Generalnie w takiej sytuacji nie ma interpersonalnych sposobów na określenie czy coś jest dobre, czy złe.
longinus696 pisze: S-E-L-E-K-T-Y-W-N-O-S-C nakazuje mieć wyrozumiałość dla Manowar i chwalić Satyricon.

NOKAUT! HARA-KIRI!
Byłoby to nawet ciekawe, gdybyście nie byli tak dalece przewidywalni, że bardziej nie można. Za każdym razem wiem, co napiszecie i takoż się staje.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

17-11-2008, 15:10

jester pisze:Kurwa, ale ja SAM uważam MANOWAR i KING DIAMOND za wieś, bez znaczenia tego, iż mają na koncie dobre płyty. TO NORMALNE, że tzw. "ludziom" będę się starał pokazać to co, najwartościowsze u tych (haha) artystów i zarazem WSTYDZIL się ich wiejskiego image'u, proste.
Przezabawne jest patrzeć jak wyrastasz z fascynacji metalem. Ciekawe, czy dojdziesz do momentu, w którym zaczniesz widzieć sens tych elementów, które aktualnie z takim uporem odrzucasz? Moim zdaniem nie, bo brakuje Ci odpowiednio szerokiej perspektywy widzenia nie tylko subkultury metalowej, ale całej kultury masowej.
jester pisze:
longinus696 pisze: Generalnie w takiej sytuacji nie ma interpersonalnych sposobów na określenie czy coś jest dobre, czy złe.
longinus696 pisze: S-E-L-E-K-T-Y-W-N-O-S-C nakazuje mieć wyrozumiałość dla Manowar i chwalić Satyricon.

NOKAUT! HARA-KIRI!
Byłoby to nawet ciekawe, gdybyście nie byli tak dalece przewidywalni, że bardziej nie można. Za każdym razem wiem, co napiszecie i takoż się staje.
Możesz mi wyjaśnić jakiej sprzeczności dopatrzyłeś się w tych moich zdaniach?
Ostatnio zmieniony 17-11-2008, 15:15 przez longinus696, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

Re:

17-11-2008, 15:11

longinus696 pisze: niewiele jest tak dobrych rzeczy jak tzw. "zły smak" urągający przeciętnemu X-ińskiemu.
Idealne podsumowanie tego tematu,lepiej sie nie da tego skomentowac!
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
hcpig

17-11-2008, 15:19

Z niczego nie wyrastam - byłem obrzydzony wizerunkiem Manowar jak miałem 13 lat i mi tak zostało. Żeby się zabierać do muzyki pod sztandarem chwalebnej idei własnej satysfakcji trzeba przyjąć punkt zaczepienia, inaczej nie można. To jest SELEKTYWNOSC - wybieranie z kultury metalowej/masowej po kawałeczku tego co mnie interesuje. Wy już żeście to zatracili razem z konsekwencją, przekraczając granicę oczywistości, wywracając istotę oceny muzyki do góry nogami. Fajnie jest mieć szerszy kontekst, ale bez wykopywania sobie gruntu pod nogami. Wartościujecie kiedy jest wam wygodnie, a w razie innego zdania straszycie ludzi a to "gustem obiektywnym", a to z drugiej strony morzem relatywizmu, wedle potrzeb chwili.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

17-11-2008, 16:00

jester pisze:Udowodnij szaremu X-ińskiemu, że image Manowar nie jest żenujący?
LOL...
Udowodnij szaremu X-ińskiemu, że lizanie się dwóch facetów na scenie nie jest pedalskim zachowaniem, tylko "prowokacją" wymierzoną w tych, co przyszli na koncert.
A sesja zdjęciowa do RE jest genialna...
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
hcpig

17-11-2008, 16:04

A ten jaki męczybuła tego samego w kółko. JEST pedalskim zachowaniem, i JEST też prowokacją, bo godzi w nieformalnie stworzony system wartości minisubkultury, w rejonach których ci dwaj panowie działają, to jasne, oczywiste, proste. Nawet szary X-iśniski zrozumie to w mig. I nie ma to związku z tematem Satyricon, którego lider nosi się teraz jak rockers, a co jest powodem oburzenia oraz zaplucia z powody zdrady i obrazy świętości.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

17-11-2008, 16:08

...ale przynajmniej mozna sie z nim teraz pokazac w towarzystwie.

lol, nie moglem sie powstrzymac i przeczytalem posty jestera, bo wiedzialem, ze znowu napisze cos ciekawego :D
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

17-11-2008, 16:23

jester pisze: A ten jaki męczybuła tego samego w kółko. JEST pedalskim zachowaniem, i JEST też prowokacją, bo godzi w nieformalnie stworzony system wartości minisubkultury, w rejonach których ci dwaj panowie działają, to jasne, oczywiste, proste. Nawet szary X-iśniski zrozumie to w mig. I nie ma to związku z tematem Satyricon, którego lider nosi się teraz jak rockers, a co jest powodem oburzenia oraz zaplucia z powody zdrady i obrazy świętości
nie kolego, szary X-iński stwierdzi że pedały się liżą na scenie... jednocześnie ten sam szary X-iński powie, że sesja zdjęciowa do RE zdecydowanie nie wywołuje u niego pozytywnych emocji.
poza tym akurat ja nie zarzucam Satyrowi odejście od B-Metalowych konwencji, twierdzę jedynie że 5 na 8 utworów na TAON jest potwonie słabych
Poza tym przerzuć się na jakieś pop-soul-disco-rap-hiphop, tam są ładne okładki, nie będzies musiał sie wstydzić
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
ODPOWIEDZ