DARKTHRONE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: DARKTHRONE

28-02-2010, 20:53

cudowna jest ta nowa płyta, na moje najlepsza od czasów Transilvanian Hunger.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

28-02-2010, 20:57

ultravox pisze:Myślę, że dużo więcej pozy było w Darkthrone w czasach "A Blaze..."
Tak jest.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

28-02-2010, 21:01

longinus696 pisze:
ultravox pisze:Myślę, że dużo więcej pozy było w Darkthrone w czasach "A Blaze..."
Tak jest.
a ja tego bym raczej "pozą" nie nazwał.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

Re:

28-02-2010, 21:15

Skaut pisze: a ja tego bym raczej "pozą" nie nazwał.
Może i nie, ale mnie chodzi głównie o to, że pewnie nie byli wtedy "prawdziwsi" niż obecnie, jeśli już ma to dla kogoś znaczenie.

Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

28-02-2010, 21:24

Oj była to poza. Nagła zmiana - wyskoczenie z dresów i białych koszulek a wskoczenie w "czarne" wdzianka :)
Najfajniejsze było jak Fenriz się wkurwiał i tłumaczył, że "Soulside Journey" to był black metal.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

28-02-2010, 21:35

trup pisze:Oj była to poza. Nagła zmiana - wyskoczenie z dresów i białych koszulek a wskoczenie w "czarne" wdzianka :)
Najfajniejsze było jak Fenriz się wkurwiał i tłumaczył, że "Soulside Journey" to był black metal.
Gdzieś Ty te głupstwa wyczytał ? :D

Awatar użytkownika
trup

Re:

28-02-2010, 21:39

longinus696 pisze:
trup pisze:Oj była to poza. Nagła zmiana - wyskoczenie z dresów i białych koszulek a wskoczenie w "czarne" wdzianka :)
Gdzieś Ty te głupstwa wyczytał ? :D
W wywiadzie z Dark Throne drogi Longinusie. W starych wywiadach pojawiały się zarzuty o nagłą zmianę orientacji muzycznej i merytorycznej. Głupstwa zgadza się. Ale tak mówił Fenriz :)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

28-02-2010, 21:58

Hmm... w takim razie podrzuć linę do takiego wywiadu, albo powiedz w jakim zinie to było, bo ja owszem pamiętam wypowiedzi Fenriza na ten temat i rzeczywiście tłumaczył się ze zmiany stylu, ale jakoś nigdzie nie widziałem, żeby nazywał "Soulside Journey" black metalem.

Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2010, 22:03

zabawne , dla mnie klimat SJ jest w pewnym sensie 'black metalowy' ;)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
trup

28-02-2010, 22:10

longinus696 pisze:Hmm... w takim razie podrzuć linę do takiego wywiadu, albo powiedz w jakim zinie to było, bo ja owszem pamiętam wypowiedzi Fenriza na ten temat i rzeczywiście tłumaczył się ze zmiany stylu, ale jakoś nigdzie nie widziałem, żeby nazywał "Soulside Journey" black metalem.
Lina to napewno nie... poszukam, ale trochę mi to zajmie. To rzeczywiście było albo w jakimś zinie albo w którymś thrash'em all'u czy innym morbid noizz...
Nie zacytuję dosłowinie z pamięci, ale wkurzył się, że po raz kolejny go o to pytają i stwierdził coś w ten deseń, że ludzie powinni uważniej słuchać bo Soulside Journey jest bardzo black metalowy, chociażby ze względy na teksty :-)
DCI Hunt

28-02-2010, 22:14

longinus696 pisze:jakoś nigdzie nie widziałem, żeby nazywał "Soulside Journey" black metalem.
Truposz ma rację, był na 100% taki wywiad, w którym któryś z nich mówił, że tak naprawdę dla niego 'SJ' to black metal i było to w polskiej prasie oficjalnej stosunkowo niedawno, tzn w ciągu ostatnich kilku lat.

BTW, zawsze mnie rozbrajała taki stary wywiad z DT

- co z fanami, którzy lubią debiut DT?
- zniszczymy tych brudnych pozerów'!

:lol:
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2010, 22:15

trup, cos krecisz, bo zdanie
Soulside Journey jest bardzo black metalowy
ma inny sens niz
"Soulside Journey" to był black metal.
z tym pierwszym po czesci sie zgadzam ;)
Ostatnio zmieniony 28-02-2010, 22:18 przez Riven, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
trup

28-02-2010, 22:16

Riven pisze:zabawne , dla mnie klimat SJ jest w pewnym sensie 'black metalowy' ;)
wiesz, jak uważnie posłuchasz sobie np. "Soulside Journey" zaraz obok "A Blaze in the Northern Sky" to można stwierdzić, że sposób odegrania rifów czy aranże są często mocno podobne, zwłaszcza w zwolnieniach, czy pewnych fragmentach. Gdyby te płyty brzmiały identycznie, podobnie stroili gitary to mocno słychać że to ten sam zespół który nagrał "Soulside...".
Inna kwestia czy można uznać "Soulside..." muzycznie za "black metalowy" czy też "A Blaze..." za "death metalowo" brzmiący ;-)

Dark Throne to takie dziwne chłopunki. :) (nie umniejszając ich wkładu, czy bycia inspiracją dla innych, czy tez kilku doskonałych płyt!)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2010, 22:21

a jak sobie wlaczysz demo wersje utworow z Soulside, z brudnym brzmieniem, to slychac to jeszcze bardziej :)

zeby nie bylo - ja oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze ich wypowiedzi z tego okresu nalezy odbierac ze sporym przymruzeniem oka (zwlaszcza te o pozerach :lol: ), ale akurat w tej tezie nie ma nic specjalnie smiesznego.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

28-02-2010, 22:31

Generalnie wielokrotnie czytałem wypowiedzi Fenriza, w których wyraźnie mówił, że "Soulside Journey" to oczywiście death metal i że według niego, to w sumie dobry album (trudno zresztą twierdzić inaczej), ale trzeba było wykonać tę woltę stylistyczną.

edit: tak na marginesie, wyraźnie słychać, że ta przemiana nie odbyła się za jednym ruchem, bo ABitNS ma w sumie sporo death metalowych elementów, które jeszcze pokutują na UaFM. Ideał, w sensie formalnym, osiągnęli dopiero na TH.

Awatar użytkownika
trup

28-02-2010, 22:49

Riven pisze:trup, cos krecisz, bo zdanie
Soulside Journey jest bardzo black metalowy
ma inny sens niz
"Soulside Journey" to był black metal.
z tym pierwszym po czesci sie zgadzam ;)

No przecież napisałem, że dokładnie nie zacytuję. Ale jak znajdę ten wywiad to wrzucę zeskanowany ew. link.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2010, 22:52

no to dawaj, bo z czegos tam sie smiejesz, a moze sie okazac, ze nic smiesznego nie bylo :) zreszta w sumie jakie to ma znaczenie...
DCI Hunt

28-02-2010, 22:59

Ważny jest kontekst tej wypowiedzi, bo chodziło tam chyba o ogólny wydźwięk, atmosferę tej płyty, a nie o kwestie techniczne.
Awatar użytkownika
trup

28-02-2010, 23:02

Riven pisze:no to dawaj, bo z czegos tam sie smiejesz, a moze sie okazac, ze nic smiesznego nie bylo :) zreszta w sumie jakie to ma znaczenie...
Nie no Riven, sens był taki jak napisałem. Tylko, że dokładnie nie zacytuję. Ale zostawmy to dopóki nie znajdę. Wiesz... inaczej gdyby nie było w tym stwierdzeniu Fenriza nic dziwnego czy śmiesznego to po jaki chuj bym to zapamiętał!? :)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-02-2010, 23:07

nie no luz , juz nie ma co pierdolic o jakims tam tekscie ;P
ODPOWIEDZ