VOIVOD

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

Re: VOIVOD

18-02-2013, 15:53

Ja mysle, ze zobaczyl, co sie tu ostatnio wypisuje o Black Sabbath ;)
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

18-02-2013, 15:56

Zaprzeczam fałszywym doniesieniom. Mam Cd Killing Technology na półce i nie słucham płyt kompaktowych z komórki. I jeżeli jest to idealnie brzmiąca płyta to jestem papież. I to przyszły, czarny. Idealnie to brzmią na przykład płyty, które miksowal Andy Wallace, albo siedział za konsoleta i miksowal. Brzmienie KT to przy tym żart.
Ostatnio zmieniony 18-02-2013, 15:59 przez Zenek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Death in another way
weteran forumowych bitew

18-02-2013, 15:57

Niech Snake wraca jak najszybciej do pełni zdrowia!!!:-))) Po wielu przesłuchaniach doszedłem do wniosku, że najlepszych kawałkiem na najnowszej płycie Voivod jest jednak ósmy kawałek z perwszym Ich historii utworem w języku francuskim
pt. Corps Entranger!!!:-)))
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

18-02-2013, 16:20

Zenek pisze:Zaprzeczam fałszywym doniesieniom. Mam Cd Killing Technology na półce i nie słucham płyt kompaktowych z komórki. I jeżeli jest to idealnie brzmiąca płyta to jestem papież. I to przyszły, czarny. Idealnie to brzmią na przykład płyty, które miksowal Andy Wallace, albo siedział za konsoleta i miksowal. Brzmienie KT to przy tym żart.
bez względu na to ile razy napiszesz te bzdury, nadal będą bzdurami. każdy palnie co jakiś czas głupotę, doskonale wiem coś o tym, ale nie warto się tego trzymać.
this is a land of wolves now
Death in another way
weteran forumowych bitew

18-02-2013, 16:28

Riven pisze:
Zenek pisze:Zaprzeczam fałszywym doniesieniom. Mam Cd Killing Technology na półce i nie słucham płyt kompaktowych z komórki. I jeżeli jest to idealnie brzmiąca płyta to jestem papież. I to przyszły, czarny. Idealnie to brzmią na przykład płyty, które miksowal Andy Wallace, albo siedział za konsoleta i miksowal. Brzmienie KT to przy tym żart.
bez względu na to ile razy napiszesz te bzdury, nadal będą bzdurami. każdy palnie co jakiś czas głupotę, doskonale wiem coś o tym, ale nie warto się tego trzymać.
Z idtotami się nie rozmawia Riven-głupiemu się ustępuje!!!:-)))
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

18-02-2013, 16:45

Podważanie inteligencji interlokutora przy zachowaniu odmiennych stanowisk, kiedy nie przedstawiacie argumentów odpowiednio mocnych tak abym przyznał wam racje nie świadczy najlepiej o waszym poziomie dyskusji. Dzieci tak robiły gdy nie zgadzały się czy lepszy jest Yattaman czy Kapitan Tsubasa.
Obrazek
Death in another way
weteran forumowych bitew

18-02-2013, 16:47

Ilość miejsc w szpitalach psychistrycznych jest niestety u nas ograniczona-wielka szkoda!!!:-(((
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-02-2013, 16:53

ja cie nie znam , nie wiem czy jesteś inteligentny czy nie. przez internet ciężko to ocenić. to co piszesz o brzmieniu tej płyty świadczy raczej o problemach ze słucham i upartym staniu na przekór. zresztą sam fakt ze nigdy wcześniej nie spotkałem się z zarzutami wobec tego aspektu kt też o czymś świadczy.

dla mnie kt pozostaje płytą która ma paskudne, surowe, ale całkowicie adekwatne do treści brzmienie. Dokładnie tak, jak hell awaits (która w sumie obiektywnie patrząc brzmi jeszcze "gorzej"). nie wyobrażam sobie jak można nie słyszeć jak pięknie współgraja bas i gitara,np w drugim riffie w ravenous medicine - dzięki takiej a nie innej produkcji oba te instrumenty grają równie istotne role i nie ma mowy o tym, że bas jest tylko podkładem. nie wyobrażam sobie tego kawałka z innym dźwiękiem. ogólnie to twoje zarzuty brzmią jak narzekania na nieczytelne brzmienie starych płyt bm.

tyle ode mnie
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

18-02-2013, 16:59

Najlepsze jest to, że jak wychodziły Negatrony, Phobosy czy nawet sejm tajtle to przechodziły kompletnie niezauważone, a jeśli już były zauważone to przez recenzentów, którzy nie zostawiali na nich suchej nitki. Jaki to paradoks, od kompletnej obojętności po skrajne opinie o nadprogramowym geniuszu, w dodatku w przypadku albumów nagranych po złotej erze. Ciekaw jestem co by było, gdyby nagle hajp objął Venom i by tutaj skakano sobie do gardeł za nazwanie takiego "Fallen Angel" zwykłym gównem :)
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

18-02-2013, 17:04

Lykantrop pisze:Najlepsze jest to, że jak wychodziły Negatrony, Phobosy czy nawet sejm tajtle to przechodziły kompletnie niezauważone, a jeśli już były zauważone to przez recenzentów, którzy nie zostawiali na nich suchej nitki.
Na pewno? Ja pierwszy raz zwróciłem uwagę na VOIVOD właśnie po lekturze recenzji Phobos w Brumie lub Teraz Rocku, jednym z tych dwóch na pewno. Recka była bardzo przychylna, a utor, o ile pamiętam, co chwila podkreślał jak bardzo go ta płyta przestrasza.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Lykantrop

18-02-2013, 17:06

Akurat Brum i Teraz Rock to kupowałem od wielkiego dzwonu, głównie miałem na myśli prasę "branżową" - T'e'A, Mystic, etc.
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-02-2013, 17:06

ja nie widzę w tym nic dziwnego, zresztą lud chciał kolejnego nothingface a dostał album rockowy, a potem tegi hardkorowy wpierdol. pozostaje się cieszyć, że po latach o tych płytach nie zapomniano. a co do venom to niestety znam tylko 4 pierwsze (3 z nich cenie na równi ze slayerem) i resurrection. pozostałe obily się o uszy i tyle. A, jeszcze temples of ice kiedyś bardzo mi się podobało, na niej chyba też powieszono pare kundli ;)
Awatar użytkownika
Lykantrop

18-02-2013, 17:09

"Temples of Ice" takie se, obadaj koniecznie "The Waste Lands" i "Prime Evil". Tutaj nadal to była POTĘGA przez duże P.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-02-2013, 17:12

Zdaje mi się, ze wastelands było chyba najbardziej zjechana w recenzjach online płyta Venom. Wobec tego chętnie :))
535

18-02-2013, 18:16

To jest idealne brzmienie dla tej konkretnej muzyki. Nie jestem audiofilem, słucham tego na zwykłym gramofonie i naprawdę trzeba mieć dużo złej woli, by doszukiwać się tutaj defektów w brzmieniu. To jest thrash metal, anno domini 1986, a nie ciastko i kawa u cioci Heli.
Lykantrop pisze:Najlepsze jest to, że jak wychodziły Negatrony, Phobosy czy nawet sejm tajtle to przechodziły kompletnie niezauważone, a jeśli już były zauważone to przez recenzentów, którzy nie zostawiali na nich suchej nitki. Jaki to paradoks, od kompletnej obojętności po skrajne opinie o nadprogramowym geniuszu, w dodatku w przypadku albumów nagranych po złotej erze. Ciekaw jestem co by było, gdyby nagle hajp objął Venom i by tutaj skakano sobie do gardeł za nazwanie takiego "Fallen Angel" zwykłym gównem :)
Paradoks, nie paradoks, zwróć uwagę kiedy zostały wydane te płyty i czego można się było wtedy spodziewać po Voivod, a co zostało nagrane. Pomijam kwestię, że gdyby nie internet, to więcej niż 50 procent tych, którzy dzisiaj chwalą ten zespół nie splunęłoby nawet w ich stronę, nie mając pojęcia o ich muzyce. Poza tym, powiedz, tak z ręką na sercu, nazwałbyś Phobos, czy Negatron zwykłym gównem? Nawet wtedy, gdy zostały wydane? Z drugiej strony co szkodzi nawet trochę wyolbrzymić, czy przesadzić? Akurat TEJ kapeli się to należy, a ten co nie będzie chciał jej słuchać i tak ją oleje.

ps
Mam wrażenie, że rośnie "grupa wkurwionych, bo: Voivod". To ciekawe, wkurzać się, że ktoś pisze o jakiejś kapeli, czy to dobrze (Voivod), czy też źle (Metallica). Panowie, może trochę świeżego powietrza, łyk bimbru przy ognisku, jakiś porządny seks, czy nawet szybka jazda samochodem?... No nie wiem co Wam doradzić. W śniegu się wytarzajcie.
Awatar użytkownika
Drone

18-02-2013, 21:11

Na temat VOIVOD zawsze dyskutowano, choć raczej w niszowym gronie. Na początku lat 90 mówiło się o nich sporo i w Polsce. W "Tylko Rock" był wywiad z Piggym albo Awayem (1992? 1993?), ale chyba raczej z Piggym, bo opowiadał o swoich fascynacjach retro-futuryzmem i jak to przełożyło się na "The Outer Limits". "Negatron" i "Phobos" został wydany przez Dziubińskiego na cd i kasetach w Polsce. Fakt, że "Negatron" wydano z czarno-białym nadrukiem na cd zamiast kolorowym, ale zawsze to coś. Sam fakt, że MMP wydał to wtedy już świadczy, że zespół był znany i poważany. Koncert VOIVOD z Forrestem w Poznaniu też miał doskonałe przyjęcie. Świadectwo czasów jest inne niż przedstawia się to tutaj na forum - mało osób z tamtego pokolenia udziela się tutaj, natomiast młodzież tworzy teorie na własny użytek.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
535

18-02-2013, 22:00

Szczerze mówiąc to ja bardziej pamiętam wzmianki o VOIVOD sprzed 1990, gdzie w pojedynczych artykułach wymieniani byli w jednym ciągu z m.in. Venom, Kreator, Sodom, Celtic Frost, Coroner. Death/Black metalowa zawierucha przykryła skutecznie dokonania Kanadyjczyków i nie tylko ich. Tym bardziej, że był jeszcze "problem" Angel Rat, która to płyta "trafiła" w bardzo radykalny, zapewne nie tylko dla mnie, czas. Co do wydań Metal Mind, nie oceniałbym popularności zespołu na podstawie tego faktu, choć chwała Dziubie za to, że w ogóle chciał wydawać Voivod. Ile tego w rzeczywistości poszło? Może kaset więcej, ale płyt? Trudno powiedzieć. Swoją drogą niezmiernie jestem ciekaw, czy te płyty, które leżą teraz w sklepach po 19 z groszem to wydania pierwotne z wietrzenia magazynów, czy dotłoczenie z numeracją od nowa. To mogłoby wiele wyjaśnić.
[V]

18-02-2013, 22:06

Lykantrop pisze:Najlepsze jest to, że jak wychodziły Negatrony, Phobosy czy nawet sejm tajtle to przechodziły kompletnie niezauważone, a jeśli już były zauważone to przez recenzentów, którzy nie zostawiali na nich suchej nitki.
Serio?Miałem cd niedlugo po premierze i nie zauważyłem żadnych krytycznych uwag pod adresem tej płyty.Wśród znajomych również - tylko zachwyt,zero pierdolenia.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

18-02-2013, 23:32

535 pisze:
To jest idealne brzmienie dla tej konkretnej muzyki. Nie jestem audiofilem, słucham tego na zwykłym gramofonie
Być może ta różnica zdań wynika z używanego nośnika. Wersja winylowa po prostu brzmi znacznie lepiej niż CD, przynajmniej biorąc pod uwagę pierwsze wydanie na kompakcie, które dla mnie też brzmi słabiutko.
Raf
w mackach Zła

19-02-2013, 00:02

anemiczny ten ostatni Voivod

Death Magnetic >>>> Target Earth
ODPOWIEDZ