KRIEGSMASCHINE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Ogre
weteran forumowych bitew

Re: KRIEGSMASCHINE

23-10-2018, 08:23

Drone pisze:Kryterium "podobania się" nie stanowi o tym, czy płyta jest dobra czy zła. Przerabialiśmy to już tysiąc razy, ale widać trzeba to powtarzać.
Taaaa?

To podaj kilkadziesiąt przykładów płyt metalowych, które są "dobre" i przeciwstawny zestaw. Oczywiście do tego kryteria wyboru, nie używając słowa "obiektywny", nie podchodząc do nich emocjonalnie, memetycznie, przytaczając reguły, aksjomaty i potwierdzone latami badań hipotezy ;-)
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

23-10-2018, 08:36

Myślę, że taka lista pojawi się w ciągu 24 godzin :D
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-10-2018, 09:26

Drone pisze:Kryterium "podobania się" nie stanowi o tym, czy płyta jest dobra czy zła. Przerabialiśmy to już tysiąc razy, ale widać trzeba to powtarzać.
Chciałbym napisać "pierdolenie jak zawsze" ale zważywszy na moje dobre wychowanie powstrzymam się i napiszę, że to pogląd dla mnie kontrowersyjny. Być może Twoje spojrzenie na rzeczywistość zniekształcone jest absolutyzmem, który zdaje się wyznajesz i stąd groteska w postaci "gustu obiektywnego" i innych tego typu pierdół, których nawet nie chce mi się przytaczać. Pozostawmy jednak kwestię wiary i zajmijmy się faktami. Żyjemy we wszechświecie, w którym wszystko jest względne, nawet to, że się ruszasz. :-) Nie ma czegoś takiego jak płyta dobra bez kontekstu słuchacza, który uzna ją za dobrą, a chyba w 99.99% przypadków jest tak, że słuchacz płytą dobrą nazywa taką, która mu się podoba. Takie kryterium jest dla mnie więcej niż oczywiste. Dla paru innych kolegów widzę, że również.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Drone

23-10-2018, 09:52

nicram pisze:Żyjemy we wszechświecie, w którym wszystko jest względne, nawet to, że się ruszasz. :-) Nie ma czegoś takiego jak płyta dobra bez kontekstu słuchacza, który uzna ją za dobrą
Zależy, jaki to jest słuchacz. Inaczej będziesz traktował zdanie przedszkolaka na temat jakiejś płyty, inaczej zdanie gościa słuchającego disco polo, a inaczej kolegi z forum. Inaczej będziesz traktował samego siebie po jednym odsłuchu płyty, a inaczej po dziesiątym.

Dlaczego ludzie kupują ciągle obrazy z jeleniem na rykowisku? Bo im się podobają. Ale nie dlatego, że są dobre.

nicram pisze: , a chyba w 99.99% przypadków jest tak, że słuchacz płytą dobrą nazywa taką, która mu się podoba. Takie kryterium jest dla mnie więcej niż oczywiste. Dla paru innych kolegów widzę, że również.
To jest potoczne rozumienie wartości muzyki. Jeżeli traktujemy ją tylko jako rozrywkę, to tak, można to do tego sprowadzić . Wtedy nieważne jest, co ta muzyka z nami robi, nieważne jest, że trzeba się przez nią przedzierać, ważne jest, że ma być miło i przyjemnie. Mnie to akurat nie interesuje.

Zresztą na ten temat napisano już tomy, przerabialiśmy to tutaj 1000 razy. Osobiście nie mam czasu i sił, żeby rozmawiać o "naiwnym" podejściu do oceniania muzyki. Każdy ma oczywiście prawo do stawiania znaku równości między "podoba mi się" a "jest dobre", ale niech nie wmawia, że takie kryterium jest jedyne słuszne. Wtedy cała dyskusja sprowadza się do pojedynku gustów i - koniec końców - wyzywania się od chujów.
Ostatnio zmieniony 23-10-2018, 10:27 przez Drone, łącznie zmieniany 1 raz.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

23-10-2018, 10:19

Zaczęło się. Co do płyty to poziom poprzedniczki utrzymany. Robiłem już dwa podejścia i nie dałem rady dosłuchać do końca. Może sprawdzi się porzekadło do trzech razy sztuka jak to miało miejscem w przypadku ostatniego dzieła. Za taki BM dla hipsterów bardzo dziękuję i nie polecam,zdecydowanie.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Awatar użytkownika
Ascetic

23-10-2018, 11:06

nicram pisze:
Chciałbym napisać "pierdolenie jak zawsze" ale zważywszy na moje dobre wychowanie powstrzymam się i napiszę, że to pogląd dla mnie kontrowersyjny. Być może Twoje spojrzenie na rzeczywistość zniekształcone jest absolutyzmem, który zdaje się wyznajesz i stąd groteska w postaci "gustu obiektywnego" i innych tego typu pierdół, których nawet nie chce mi się przytaczać. Pozostawmy jednak kwestię wiary i zajmijmy się faktami. Żyjemy we wszechświecie, w którym wszystko jest względne, nawet to, że się ruszasz. :-) Nie ma czegoś takiego jak płyta dobra bez kontekstu słuchacza, który uzna ją za dobrą, a chyba w 99.99% przypadków jest tak, że słuchacz płytą dobrą nazywa taką, która mu się podoba. Takie kryterium jest dla mnie więcej niż oczywiste. Dla paru innych kolegów widzę, że również.
nicram. daj spokój. szkoda Twojego czasu. niech se tam smęci pod wąsem. to starość jest. u niego.

poza tym każdy ma swoją fixacje. jeden o głodówkach, drugi o Harnasiach, trzeci o feministkach, kolejny o: tym jak to nie lubi żuli. są też tacy co kochają Niemców (hehehe), a nienawidzą ruskich. też tacy są co muszą podkreślić swój elitaryzm słuchając ćpunów i czarnuchów w jednym, dmących na ten przykład w trąbki. długo by wymieniać. bądź wyrozumiały człowiek.

no i jak każdy zacznie zlewać te postękiwania o guście takim czy srakim, temat sam z siebie obumrze i odpadnie.

poza tym no 2, on nic innego nie napisze niż to co się pojawi na fejsbuczku w wiadomym miejscu (żeby z premedytacją nie reklamować, nie napiszę skąd) , gdzie i skąd się cały hajp (prawie) zaczął. tutaj jest miejsce na polemikę i rozmowę na temat bezkrytycznego przyjmowania nie swojego zdania.

a płyta w transowych momentach (czyli w b.wielu) bardzo dobrze słuchalna. z tym poró∑naniem do innego wydawnictwa z tego roku sensowne. w sensie, że dobrze zrobione. czy porusza? mnie niespecjalnie. ale od czego jest internet? trzeba pokręcić wajchą, coby machina ruszyła.
Ostatnio zmieniony 23-10-2018, 11:33 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
lys på slutten av lys
535

23-10-2018, 11:23

Co to za miejsce, które wyznacza czy ta płyta ma się podobać , czy nie? Wal śmiało. Chętnie poczytam.
Awatar użytkownika
Sybir

23-10-2018, 11:29

Tomek pije do wpisów naszego niegdysiejszego bdb forumowego Kolegi, Marii K., który już w niedzielę lał lukier na nową płytę KSM.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Ascetic

23-10-2018, 11:31

535 pisze:Co to za miejsce, które wyznacza czy ta płyta ma się podobać , czy nie? Wal śmiało. Chętnie poczytam.
nie będę "reklamował". tyle mogę zrobić.

jak to w quizach bywa, będzie mała podpowiedź: żeby nie zostawić Ciebie samego z tą sprawą. jeden renegat* z tego miejsca, wali post za postem z komunikatami "bierzcie i jedzcie z tego wszyscy". co samo w sobie nie jest złe. z drugiej strony średnio potrzebne. bo na dłuższą metę robi więcej szkód. a i tak płyta się przyjmie, bo jest z tych co się przyjmie. tyle bo zaraz wyjdzie, że mam jakaś fiksacje. a ja tylko tak z dobrego serca piszę. chyba.

*renegat «człowiek wypierający się dotychczasowych przekonań i przechodzący na stronę przeciwnika»

ps. oooo, widzę, że Herr Doktore pokusił się o marketingszeptany. on tego nie potrzebuje ;-)
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Sybir

23-10-2018, 11:37

Maria forumowym renegatem? Czas zwołać sąd kapturowy, bracia! :D
Awatar użytkownika
Ascetic

23-10-2018, 11:39

Sybir pisze:Maria forumowym renegatem? Czas zwołać sąd kapturowy, bracia! :D

i czy zapłacił, żeby poczytać ? ;_)
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Drone

23-10-2018, 11:52

A więc spisek odkryty. Zastanawialiśmy się z Marianem, jak tu zadziałać na wielu frontach, na fb, na forum, w szpitalnej poczekalni (Doktor ma dostęp do radiowęzła!) i wszystko na nic. Teraz już pies z kulawą nogą nie zechce słuchać nowego KSM :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Sybir

23-10-2018, 11:54

Cały misterny plan na nic. Wszystkie sznurki znajdują się w rękach wroga. Biada nam! W związku z całkowitą porażką składam dymisję, a głowę - na katowskim pieńku.
Awatar użytkownika
trup

23-10-2018, 13:00

[youtube][/youtube]
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

23-10-2018, 14:55

Jestem po kolejnych odsluchach i zarzucam temat. Dla pewnosci jeszcze posluchalem EoM i tylko uwierdzilem sie w przekonaniu, ze nowe Kriegsmaschine jest po prostu przekombinowane i dolega mu w zasadzie to samo co Craft.

Osobne zdanie o perksusji. Zajebista aranzacja, wspaniale pomysly i unikatowy styl jezeli chodzi o BM. Zaleta to nowej plyty, ale i przeklenstwo. Przeklenstwo poniewaz tak bardzo poziomem odstaje ona od calej reszty i gdyby ktos to nazwal perkusyjnym black metalem wcale nie minalby sie z prawda.
Ostatnio zmieniony 23-10-2018, 16:42 przez ozob, łącznie zmieniany 2 razy.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

23-10-2018, 15:39

ozob pisze: nowe Kriegsmaschine jest po prostu przekombinowane i dolega mu w zasadzie to samo co Craft.
Nowemu Craft nic nie dolega.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
maciek z klanu

23-10-2018, 17:39

Perkusyjny Black metal hahahaha japierdole.....
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
sc.goks
zaczyna szaleć

23-10-2018, 18:17

dzik pisze:
ozob pisze: nowe Kriegsmaschine jest po prostu przekombinowane i dolega mu w zasadzie to samo co Craft.
Nowemu Craft nic nie dolega.
a moim zdaniem perka poszalalalala za bardzo, daniel w Katatonii lepiej się sprawdzał z takim graniem ,tak samo w Engel
to samo w KSM, tzn nie daniel ale to samo
Awatar użytkownika
nicram

23-10-2018, 19:48

maciek z klanu pisze:Perkusyjny Black metal hahahaha japierdole.....
No w sumie troszkę śmieszne sformułowanie. Tak jak np. gitarowy black metal...:-)
all the monsters will break your heart
535

23-10-2018, 20:06

Robicie problem. Był już black metal wegetariański, bezglutenowy, prawosławny, był unblack metal, więc perkusyjny też może być.
ODPOWIEDZ