SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

Re: SATYRICON

05-11-2008, 00:56

Ok,mam ta płyte,tzn mp3..i naprawde po tym co tu przeczytałem,spodziewałem sie niezłej kupy,ale nie jest AŻ tak zle!..Fakt,ze nie ma tu "hitów" na miare "fuel..",czy "KING",dla mnie jest faktem pozytywnym akurat...słysze próby powrotu(?) do stylistyki z "Rebel..",.ale nieudane,klimatu z tamtej płyty nie zdołali "captured" hehe..ogólnie jest nudno,nie poprzez brak hitów,dla mnie to plus jak juz napisałem,ale czegos co wylewałoby sie z razem z dzwiekami z kolumn,brak po prostu atmosfery,klimatu czy jak to nazwac.Płyta jest ..taka sucha,rzeczywiście za mało jak na ten zespół,no ale kał to tez nie jest,jak na razie :6/10.
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

05-11-2008, 08:59

ogólnie jest nudno,nie poprzez brak hitów,dla mnie to plus jak juz napisałem,ale czegos co wylewałoby sie z razem z dzwiekami z kolumn
trafiles w sedno.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

05-11-2008, 09:32

TORTURER pisze:słysze próby powrotu(?) do stylistyki z "Rebel..",.ale nieudane,klimatu z tamtej płyty nie zdołali "captured" hehe..ogólnie jest nudno,nie poprzez brak hitów,dla mnie to plus jak juz napisałem,ale czegos co wylewałoby sie z razem z dzwiekami z kolumn,brak po prostu atmosfery,klimatu
Mnie się jakoś ta płyta ani z Rebel ani z NowD. nie kojarzy. Wydaje mi się też, że ta płyta ma dwa oblicza - inne w dzień i inne w nocy. Posiada swój klimat, ale żeby ten klimat wydobyć trzeba też dla niej klimat stworzyć. Pewnie trochę czasu jeszcze minie zanim poznam, które oblicze jest obliczem prawdziwym. To nie jest płyta "pierwszego wrażenia".
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-11-2008, 12:33

nie spodziewalem sie tego po Tobie ;)
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

05-11-2008, 12:40

Drone pisze:Panie i panowie, chciałem uprzejmie oznajmić, że zapoznałem się dzisiaj z "The Age Of Nero". Bicie piany w niniejszym wątku spowodowało, że odwlekałem ten moment i zasiadłem do płyty pełen uprzedzeń. Ale na szczęście to już minęło - przekroczyłem próg. I mogę powiedzieć tylko jedno: płyta jest od początku do końca ZAJEBISTA. Murowany kandydat do tronu 2008 i na dzisiejszy dzień właściwie bez konkurencji ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu.

Suchość i asceza tej płyty mnie obezwładniła. O ile na "N, D" muzyka miała jeszcze pewną muskulaturę, tu nie ma śladu po substancjach organicznych, jest wyłącznie cybernetyczny mechanizm, w pełni kontrolowana praca grafitowych ścięgien, przegubów i sprzęgieł. Oprócz oczywistej kontynuacji tej amelodyjności CELTIC FROST z "Monotheist" słyszę tu też ogromne wpływy ostatniego NEUROSIS (vide okładki obu płyt). Żmudne i wyczerpujące drążenie czarnych tuneli w pokładach skał, węgla, lawy i popiołów w poszukiwaniu leżących gdzieś w głębi diamentów.
wiedziałem karwa, wiedziałem ! Co nie znaczy, że masz racje :D A co do okładek, aż się dziwie, że nie dorzuciłeś okładki "Volcano" do kompletu. Przeca to ta sama koncepcja.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-11-2008, 13:25

no okladka jest rewelacyjna, to musze przyznac.
dam im jeszcze jedna szanse - to w koncu Satyricon, zespol, ktory nagral 2 absolutnie genialne plyty

poprawilem okladke, zeby byla troche bardziej na czasie:
Obrazek
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

05-11-2008, 14:34

4m pisze: Mnie się jakoś ta płyta ani z Rebel ani z NowD. nie kojarzy. Wydaje mi się też, że ta płyta ma dwa oblicza - inne w dzień i inne w nocy. Posiada swój klimat, ale żeby ten klimat wydobyć trzeba też dla niej klimat stworzyć. Pewnie trochę czasu jeszcze minie zanim poznam, które oblicze jest obliczem prawdziwym. To nie jest płyta "pierwszego wrażenia".
Ja tam słyszę gdzieś czasami echa Rebel..ale nie o tym,jeżeli faktycznie jest jak piszesz,że to płyta wymagająca eksploracji i czasu aby byc właściwie odebraną,to zapewne zyska parę punktów u mnie.W sumie,to juz chyba coraz bardziej mi sie podoba,moze ta suchość jest tu kluczem do zrozumienia..jest też cos w tym co napisał Drone,czuc ta mozolnośc,niczym drążenie w skale,utytłanym w pyle,wulkanicznym popiole,jest cos na rzeczy..
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

05-11-2008, 15:30

Drone pisze:Panie i panowie, chciałem uprzejmie oznajmić, że zapoznałem się dzisiaj z "The Age Of Nero". Bicie piany w niniejszym wątku spowodowało, że odwlekałem ten moment i zasiadłem do płyty pełen uprzedzeń. Ale na szczęście to już minęło - przekroczyłem próg. I mogę powiedzieć tylko jedno: płyta jest od początku do końca ZAJEBISTA. Murowany kandydat do tronu 2008 i na dzisiejszy dzień właściwie bez konkurencji ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu.

Suchość i asceza tej płyty mnie obezwładniła. O ile na "N, D" muzyka miała jeszcze pewną muskulaturę, tu nie ma śladu po substancjach organicznych, jest wyłącznie cybernetyczny mechanizm, w pełni kontrolowana praca grafitowych ścięgien, przegubów i sprzęgieł. Oprócz oczywistej kontynuacji tej amelodyjności CELTIC FROST z "Monotheist" słyszę tu też ogromne wpływy ostatniego NEUROSIS (vide okładki obu płyt). Żmudne i wyczerpujące drążenie czarnych tuneli w pokładach skał, węgla, lawy i popiołów w poszukiwaniu leżących gdzieś w głębi diamentów.
zmien prochy. zmnien dealera. a najlepiej prochy i dealera :wink:
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Skaut

05-11-2008, 15:39

dla ciekawskich: wywiad przed sesja "TAON":

http://blogs.guitarworld.com/metalkult/ ... satyricon/
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

05-11-2008, 16:38

Drone pisze: Żmudne i wyczerpujące drążenie czarnych tuneli w pokładach skał, węgla, lawy i popiołów w poszukiwaniu leżących gdzieś w głębi diamentów.
Dokladnie tak moznaby opisac proces odsluchu najnowszej plyty Satyricon. Szukam i szukam jakichs ciekawych patentow na tej plycie i doszukac sie nie moge...
Ostatnio zmieniony 05-11-2008, 16:42 przez Mental, łącznie zmieniany 1 raz.
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
Awatar użytkownika
Egr
zaczyna szaleć

05-11-2008, 16:42

Kurwa, wszyscy przesadzacie... Ta płyta na pewno nie jest wybitna ale z drugiej strony przesadą jest pierdolenie o jakiejś mega-porażce. Na dobrą sprawę jest bardzo podobna do Now, Diabolical. Brzmienie, wokale, atmosfera (miejscami są mielizny ale bez przegięć). Brakuje trochę rock & rolla i hiciorów ale chuj z tym - słucha się dobrze.

7/10 ;)

(po 4-5 przesłuchaniach, zobaczymy co będzie dalej ;) )
Heretyk

05-11-2008, 17:03

Egr pisze:Kurwa, wszyscy przesadzacie... Ta płyta na pewno nie jest wybitna ale z drugiej strony przesadą jest pierdolenie o jakiejś mega-porażce.
tylko że tu nikt nie pisał o jakiejś 'mega porażce', chyba że coś przegapiłem
Awatar użytkownika
Egr
zaczyna szaleć

05-11-2008, 17:09

Nie chce mi się szukać ale jakoś mi utkwiły w głowie opinie w stylu "jestem zdegustowany" albo "chujowy ten nowy Satyricon" ;)

W sumie to chyba bardziej w temacie NP bluzgi szły...
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-11-2008, 17:14

chujowe jest to, ze nagrali odgrzewany kotlet.
odgrzewany kotlet sam w sobie nie jest natomiast chujowy, po prostu mogloby byc lepiej

dzis wieczorem, jak sie zmusze, kolejna potyczka z nowa plyta, moze zaskoczy ;)
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

05-11-2008, 17:16

Drone pisze:
Mental pisze:
Drone pisze: Żmudne i wyczerpujące drążenie czarnych tuneli w pokładach skał, węgla, lawy i popiołów w poszukiwaniu leżących gdzieś w głębi diamentów.
Dokladnie tak moznaby opisac proces odsluchu najnowszej plyty Satyricon. Szukam i szukam jakichs ciekawych patentow na tej plycie i doszukac sie nie moge...
Moc i urok tej płyty polegają na tym, że tu nie ma żadnych patentów. Patentem jest zwarta, monolityczna całość :D
Slaby ten monolit. O ile gorne warstwy (3-4 pierwsze kawalki) trzymaja sie w miare solidnie, tak dolne warstwy (pozostale kawalki) sa kruche i spekane.
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
vulture

05-11-2008, 20:15

Neurosis na nowej plycie Satyricon jest tyle co Shakiry na Salvation Funeral Mist.
porównanie kompletnie z dupy.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

05-11-2008, 20:48

zmieniam zdanie. ta płyta nie jest średnia, ona jest zwyczajnie CHUJOWA.
vulture

05-11-2008, 21:35

pewnie zjebiesz ją jeszcze bardziej :lol:
arise
zaczyna szaleć

05-11-2008, 22:19

Ciekaw jestem, czy rozmawiając przy piwku o tej płycie doszło by do mordobicia :D :mrgreen:
Awatar użytkownika
Skaut

05-11-2008, 22:38

arise pisze:Ciekaw jestem, czy rozmawiając przy piwku o tej płycie doszło by do mordobicia :D :mrgreen:
prędzej przy Darkthrone :mrgreen:
Coś tam było! Człowiek!
ODPOWIEDZ