KATATONIA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

Re: Katatonia

20-10-2009, 23:42

bo tak się rozgadaliście o niej... ale sobie przypomniałem, ze kto normalny kupuję takie płyty w dzisiejszych czasach? Chyba maria tylko.
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

22-10-2009, 13:44

tyle pięknych inspiracji, a kawałki takie słabe...
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

22-10-2009, 15:35

Maleficio pisze:bo tak się rozgadaliście o niej... ale sobie przypomniałem, ze kto normalny kupuję takie płyty w dzisiejszych czasach? Chyba maria tylko.
:)
2 listopada ma wyjść, mimo że nie powaliła mnie na strzepy po paru przesłuchaniach to i tak sobie ją kupię :wink:
ma naprawdę dobre momenty;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

23-10-2009, 23:58

Świetna ta nowa Katatonia. Mieli racje że podobne klimaty do singlowego Unfurl. Jeśli ktoś spodziewał się tego "piłowania" znanego z Brave Murder Day to faktycznie jest tego mało. Ktoś porównał Idle Blood do Opeth. No może faktycznie, do jakiś spokojnych momentów, ale bez przesady. Jedynie w małym procencie. No i Opeth się nie zagubił. Nawet po odejściu gitarzysty i perkusisty. To stwierdzam zwłaszcza po ostatnim koncercie. Znam ta muzykę od przeszło 10 lat i nowe rzeczy są może bardziej progresywne ale momenty z Watershed równie dobrze mogły by się znaleźć na krążku Bloodbath :D Jestem na tak.
Awatar użytkownika
Skaut

24-10-2009, 00:10

Raagoon pisze:Świetna ta nowa Katatonia. Mieli racje że podobne klimaty do singlowego Unfurl. Jeśli ktoś spodziewał się tego "piłowania" znanego z Brave Murder Day to faktycznie jest tego mało. Ktoś porównał Idle Blood do Opeth. No może faktycznie, do jakiś spokojnych momentów, ale bez przesady. Jedynie w małym procencie. No i Opeth się nie zagubił. Nawet po odejściu gitarzysty i perkusisty. To stwierdzam zwłaszcza po ostatnim koncercie. Znam ta muzykę od przeszło 10 lat i nowe rzeczy są może bardziej progresywne ale momenty z Watershed równie dobrze mogły by się znaleźć na krążku Bloodbath :D Jestem na tak.
No to w sumie nie dziwi mnie Twoja opinia na temat nowej Katatonii, skoro nowe oblicze Opeth przypada Tobie do gustu. Gdybym usłyszał "Idle Blood" bez wiadomości kto to nagrał, od razu bym skojarzył ten utwór z jakimś odrzutem z sesji z "Damnation", więc żadnej w tym przesady nie widzę.
Tutaj nie chodzi o powrót w rejony "Brave Murder Day", a bardziej o rozwinięcie stylu z "Viva..." albo pójście w elektroniczne eksperymenty z drugiego kawałka. A tak dostaliśmy jakiś zlepek "zagubionych", dla mnie niekompletnych kawałków.
Coś tam było! Człowiek!
est

24-10-2009, 00:30

Ja tam ani po Katatonii ani po Opeth arcydziełów się nie spodziewam. Z przyjemnością słucham Watershed. To najlepszy album Opeth od czasów Still Life, ale nie ma jakiegoś szału. Ot, poprawna płyta. Night Is The New Day jeszcze nie słyszałem. Katatonia zawsze dobrze wypadała na koncertach, więc z miłą chęcią wybrałbym się na ich koncert. A płytę też kupię, a co ;)
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

Re:

24-10-2009, 00:56

Skaut pisze: Tutaj nie chodzi o powrót w rejony "Brave Murder Day", a bardziej o rozwinięcie stylu z "Viva..." albo pójście w elektroniczne eksperymenty z drugiego kawałka. A tak dostaliśmy jakiś zlepek "zagubionych", dla mnie niekompletnych kawałków.
Stylu Viva... też mi brakuje ale co zrobić. Może na następnej płycie, po tym jak się Jonas znowu zdołuje sytuacją w stylu, że mu panna kazała ulubionego kota wyrzucić, po czym sama odeszła :lol:
Co do pójścia w elektroniczne eksperymenty, to poczekajmy na wersje singlowe, bo dotąd nie zawodziły. BTW drugi kawałek to niezły hicior, zwłaszcza na koncerty. Dziś obejrzałem Live Consternation i mimo licznych studyjnych poprawek, sprawdzę zbliżającą się trasę, pod kątem gdzie mam najbliżej :)
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

29-10-2009, 21:12

Slucham tej plyty od wczoraj i coraz bardziej mi sie podoba, poki co mam wrazenie, ze jest nieco nierowna, ale zobaczymy pozniej. Produkcja rozpierdala.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gelO
rasowy masterfulowicz

30-10-2009, 11:20

Na nową płytę czekałem bardzo i niestety wielkie rozczarowanie. Płyta jest smętna, każdy kawałek prawie taki sam. Narazie nuda straszna, poczekamy może się coś zmieni, ale jak do tej pory, moim zdaniem najsłabsza ich płyta :(
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

02-11-2009, 15:58

Mol pisze:Slucham tej plyty od wczoraj i coraz bardziej mi sie podoba, poki co mam wrazenie, ze jest nieco nierowna, ale zobaczymy pozniej. Produkcja rozpierdala.
Słucham sobie tego albumu już drugi tydzień i z przesłuchania na przesłuchanie zaczyna mi coraz bardziej wchodzić, że tak to ujmę. Jest to bez wątpienia inny krążek niż ostatni "The Great Cold Distance" (teraz to już przedostatni), nie jest to tak niszczący album jak "Viva Emptiness", czy nawet niedoceniany "Last Fair Deal Gone Down", ale jest tu sporo elementów przypominających trochę "Tonight`s Decision", może nie jest to tak wyrazisty album, gdyż nieco Renkse z Nystromem mam wrażenie przekombinowali, mogli trochę bardziej spójny stylistycznie ten album zrobić nie zmienia to faktu, że nawet przez chwilę nie pomyślałem, by zrezygnować z zakupu tego albumu na oryginale i nawet zdecydowałem się na ten digi-pack z dodatkowym miejmy nadzieję dobrym numerem.
Cholernie podoba mi się numer "The Longest Year";
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

03-11-2009, 08:19

Z każdym przesłuchaniem płyta coraz bardziej wchodzi.
support music, not rumors
kakademona
weteran forumowych bitew

03-11-2009, 09:46

z wielką przykrością stwierdzam ,że to dość słaba płyta.daleko jej do the greath cold .. czy do viva..
nie wiem, może się cos zmieni jeszcze ale bardzo wątpię.liczę tylko ,że to chwilowy spadek formy.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

03-11-2009, 18:33

kakatonia ;)

a mnie juz prawie weszla tak jak powinna, jestem na tak!
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

03-11-2009, 20:42

płyta całkiem ok, chyba najlepsza od czasów Discouraged Ones
Awatar użytkownika
Skaut

03-11-2009, 20:48

Maleficio pisze:płyta całkiem ok, chyba najlepsza od czasów Discouraged Ones
jak się nic nie słyszało po Discouraged Ones to może i tak jest ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

03-11-2009, 20:51

nie no jest dobra, ale w takich superlatywach bym się nie odważył napisać, z drugiej strony dla mnie szczytem ich osiągnięcia nigdy nie był album "Discourage Ones" także w sumie mogę się zgodzić że na równi z tym albumem :wink:
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re:

03-11-2009, 20:52

Skaut pisze:
jak się nic nie słyszało po Discouraged Ones to może i tak jest ;)
:lol:
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

11-11-2009, 22:50

http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... mID=130221

nowe videło, w skrocie: gotycka locha tarzajaca sie w lisciach
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

12-11-2009, 08:08

Mol pisze:http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... mID=130221

no to tym razem Ty szybciej wjebałeś się z njusem ;)
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Skaut

12-11-2009, 12:11

Mol pisze:http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... mID=130221

Dżizaz. Jak widać koniec ZWIEŃCZYŁ "dzieło" :D
Coś tam było! Człowiek!
ODPOWIEDZ