SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
stary

29-12-2006, 21:21

[quote][i]Wysłane przez vomit[/i]
[quote][i]Wysłane przez longinus696[/i]
[quote][i]Wysłane przez ultravox[/i]
[quote][i]Wysłane przez Left-Hand-Path[/i]
to po chju masz wiedzę w tym temacie... a co z Ancient Rites, Necromantia, Varathron, Impaled Nazarene, Rotting Christ, Beherit, Blasphemy... itd? Rozumiem że to juz nie jest pierwsza liga tak? [/quote]

Zwróć uwagę na słowo ówczesnej, to po pierwsze. Jakoś nie przypominam sobie, żeby te zespoły dokonywały wielkich rzeczy w czasie gdy wychodziła druga albo trzecia płyta Satyricon. Po drugie zapomniałeś o Samael, jak już tak skrupulatnie wymieniasz. [/quote]
Nie no, ale to jest ten sam okres. Skoro wymieniamy Darkthrone, którego największe dokonania przypadają na lata 1991-1995, to i Rotting Christ, Beherit i Blasphemy muszą się załapać. [/quote]

ale beherit i blasphemy w tym okresie, który podajesz grali muzykę już trochę archaiczną, bo wyrastającą z tendencji lat 80-tych, w stosunku do sceny norweskiej. Wystarczy porównać materiał na "Drawing..." do "A blaze..." - ta druga jest dwa lata młodsza, a już zagrana jest inaczej (a co dopiero to samo rocznikowe, co dzieło Beherita, "Pure Holocaust"). Dlatego też Beherit, Blasphemy, Sarcogago to była pierwsza liga black metalu ale w latach osiemdziesiątych, natomiast później pałeczkę przejęły bandy norweskie (z całym szacunkeim dla sceny greckiej) i to one wyznaczały kierunki w rozwoju tego podgatunku. [/quote]

tez uważam ,ze powinniśmy liczyc od "a blaze.." -sorry za takie szybkie krótkie posty ale wróciłem po kilku dniach i nie daje rady wszystkiego nadrobić
stary

29-12-2006, 21:22

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
nie mówię, że nikt ich nie słyszał, bo sam je wtedy słyszałem, ściągane w ramach tape tradingu z zachodu, natomiast żadnego szczania w majty nie było na ich punkcie przed ND. [/quote]

potwierdzam.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

29-12-2006, 23:55

ściągane w ramach tape tradingu z zachodu[/quote]
hmmm... ja ściągałem od braci z Kielc, albo od N. :) Słabe dojście miałeś wówczas :)
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

30-12-2006, 00:08

od braci też przegrywałem ;)
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

30-12-2006, 00:40

ty się bawisz w daty, ja pamiętam daty. subtelna różnica.
każda z wymienionych przez ciebie kapelek to zupełnie inna epoka.
i między debiutem każdej z nich w metalu działo się O TYYYYYYYYYYLE.
te zespoły są jak stopnie w schodach, każdy kolejny to i inny pułap i inne miejsce.
i nie rozumiem zupełnie wrzucania ich do jednego "epokowego" worka. [/quote]
ja mysle ze za jakies 50-100 lat chuj to bedzie kogo obchodzilo kiedy dokladnie co wyszlo i w jakiej kolejnosci. bedzie sie tylko mowic o 'muzyce metalowej konca XX wieku'. wiec na dluzsza mete daty nie maja zadnego znaczenia
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

30-12-2006, 00:59

[quote][i]Wysłane przez pajonk[/i]
ja mysle ze za jakies 50-100 lat chuj...[/quote]

... zostanie po tej planecie
Down the bottle's nest
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

30-12-2006, 01:03

You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

30-12-2006, 13:13

[quote][i]Wysłane przez vomit[/i]
dla mnie Beherit, Sarcofago, Bathory to grupy grające muzykę typową dla ósmej dekady XX wieku [/quote]
Dziewiątej.

A co do tego obrazka pajonk to możliwe, że natura nas jakąś planetoidą albo kometą wyręczy, a przy tym bombka nawet najpotężniejsza się chowa.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

30-12-2006, 13:35

grzybek bedzie dokladnie taki sam. tylko wiekszy
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

30-12-2006, 13:39

Ale efekty inne, zdecydowanie bardziej zabójcze (nawet pomimo braku promieniowania radioaktywnego).
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Left-Hand-Path
postuje jak opętany!

30-12-2006, 14:40

nie mówię, że nikt ich nie słyszał, bo sam je wtedy słyszałem, ściągane w ramach tape tradingu z zachodu, natomiast żadnego szczania w majty nie było na ich punkcie przed ND. [/quote]dokładnie, a powodem było to że ich nagrań nie mozna było tak łatwo zdobyć. Kiedy mystic art wydał "ND" zaczął się wielki boom na muzykę satyricon w tym kraju.

nie no, oczywistym jest, że pierwsze dwie płyty zrobiły w środowisku sporo zamieszania, ale, w zasadzie, środowisko zbyt wielkie nie było - większość ludzi znała się albo osobiście, albo "ze słyszenia" - i już na ND większość z nich czekała z wywalonym jęzorem... natomiast nie było żadnej ekstazy czy czegoś w tym guście... [/quote]czekała z wywalonym jęzorem żeby się zawieść niemiłosiernie i zakończyć swoją przygodęz tym zespołem i ich muzyką :/
Awatar użytkownika
witchmaster
zaczyna szaleć

25-03-2007, 16:31

Wciągam wszystko z bez zastanowienia. Ogólna nota 6.
jesterSS

04-07-2007, 09:30

Już wiem jak się powinno słuchać Now Diabolical: od czwartego kawałka, check it! Ominięcie tych przytupowych numerów z początku sprawia, że z płyty wyciągnięta zostaje sama esencja i słucha się materiału bardzo spójnego.
MANOWAR
postuje jak opętany!

04-07-2007, 10:33

Mi tam "Now Diabolical" wchodzi jako całość, świetny album od pierwszego kawałka do ostatniego "To The Mountains".
jesterSS

05-07-2007, 15:29

Pierwsze trzy też są dobre, ale ja ich słucham oddzielnie, jak mam ochotę na sesję z tą płytą, to odpalam od razu "A New Enemy".
obiii
świeżak

05-07-2007, 16:03

ta płyta to porazka
disco-metal
MANOWAR
postuje jak opętany!

05-07-2007, 16:36

[quote][i]Wysłane przez obiii[/i]
ta płyta to porazka
disco-metal [/quote]
chyba pomyliłeś płyty kolego, bo "Now, Diabolical" z disco nie ma nic wspólnego!
stary

05-07-2007, 17:28

[quote][i]Wysłane przez obiii[/i]
ta płyta to porazka
disco-metal [/quote]

won!!
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

05-07-2007, 17:36

ale ma racje. moze poza druga linijka. lubie dicho, jakby to byl dicho-metal to by mi sie ta plyta podobala
ODPOWIEDZ