KATATONIA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

02-08-2009, 12:31

[V] pisze: bardzo taka nijaka ta okładka.mogli się bardziej postarać tym bardziej że poprzednie projekty graficzne zawsze powalały (no może poza reedycjami i okładką Dance of..).
no dokładnie, zupełnie bezpłciowa, coś Travis Smith się tym razem nie namęczył. Rzekłbym nawet, że bardziej mi ten cover pasuje do My Dying Bride i doomowego grania, ale i tak nie jest to nic nadzwyczajnego.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re: Katatonia

02-08-2009, 22:21

twoja_stara_trotzky pisze:najlepsza jest brave murder day.
Peter, jakie ty głupoty opowiadasz :D
dobry album, ale na pewno nie najlepszy;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

02-08-2009, 22:38

longinus696 pisze:A to dlatego, że zawsze uważałem DO za najsłabszy album z rockowego okresu. Wczoraj jednak zapodałem sobie tę płytę i już sam nie wiem, gdzie ją umiejscowić. Doświadczenia były pozytywne (LOL, to chyba oznacza, że coś im nie wyszło), ale wciąż nie sądzę, żeby można było ją postawić ponad którąkolwiek z następnych.
poniekąd jest to normalne, gdyż był to ich pierwszy album nagrany właśnie w tym rockowym wręcz stylu.
... nie zmienia to faktu, że jak go nagrali cholernie mi się spodobał i z miejsca byłem zwolennikiem ich nowego oblicza;
Po tym albumie "Tonight Decision" pamiętam zakupiłem w ciemno, gdyż widziałem iż na bank będzie to dobry materiał - nie pomyliłem się do dnia dzisiejszego uważam, że jest to jedna z ich najmocniejszych pozycji z dyskografii -nie tylko pod względem muzycznym ... szata graficzna płytki jest równie genialna. Z tym albumem jest również powiązana fajna historia, kiedy to Renkse wylądował dosłownie na ulicy, bez kasy bez domu, do tego rzuciła go dziewczyna ... nie dziwię się, że wyszedł im przy tym tak świetny album;
longinus696 pisze:Najlżejszy - tak, ale dla mnie również najlepszy. Cholernie przebojowy, pełen wyrazistych melodii... aha, i podoba mi się warstwa tekstowa.
to fakt, choć nie wiem czy jest to ich najlepsza płytka. KATATONIA ma to do siebie, że nie potrafię wskazać tej jednej płyty, która była by tą najlepszą. każda ma swój klimat, każdą słucha się mimo wszystko inaczej i każda jest na swój sposób doskonała; Pamiętam gdy wyszła "The Last Fair Deal Gone Down" byłem nią zachwycony, stwierdziłem że jest to bez wątpienia ich najlepsze dzieło, choć gdy po pewnym czasie powróciłem do "Tonight Decision" już to takie oczywiste nie było.
Później wyszła jeszcze "Viva Emptiness" oraz "The Grat Cold Distance" i byłem równie zniszczony jak przy słuchaniu w/w.

Nową z pewnością w ciemno kupię na CD...
Skaut pisze:no dokładnie, zupełnie bezpłciowa, coś Travis Smith się tym razem nie namęczył. Rzekłbym nawet, że bardziej mi ten cover pasuje do My Dying Bride i doomowego grania, ale i tak nie jest to nic nadzwyczajnego.
o MDB również pomyślałem spoglądając na tą okładkę;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

02-08-2009, 22:42

Nie chce mi się wierzyć, ze taka gówniana okładkę zrobił sam mistrz Photoshopa Travis Schmidt... koleś ma więcej wpadek niż okładek ale jeżeli chodzi o Katatonie to zawsze się starał...a teraz co to ma być?!?!?! Mam nadzieje, ze chociaż muzyka się obroni bo jakoś ostatnio sami nie wiedzą gdzie się znajdują... w metalu, w rocku progresywnym czy w poprocku rodem ze Szwecji.
[V]

03-08-2009, 00:23

Ihasan pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:najlepsza jest brave murder day.
Peter, jakie ty głupoty opowiadasz :D
dobry album, ale na pewno nie najlepszy;
ale on ma rację.ten album również umieściłbym na szczycie.zimny trans,kompozycje miażdżą,przytłaczają i przewalają sie przez słuchacza,gitara Andersa wygrywa niesamowite melodie a Mikael nagrał wokale które idealnie koresponduja z charakterem tej muzyki.W przypadku tej plyty doskonale sprawdza się maksyma - mniej znaczy wiecej.swoista "monotonnia",powtarzalność motywów to wielki atut tej plyty.no i ta okładka.mistrz.

na drugim miejscu umieścilbym Discouraged Ones. utwory,BRZMIENIE,ogólny klimat,atmosfera tego albumu jest dla mnie czymś niesamowitym.no i wokal ,jeszcze jakby chwiejacy się,nieoszlifowany, ale bardzo emocjonalny,z mocno wyczuwalną manierą Roberta z The Cure.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

03-08-2009, 00:50

Ihasan pisze:Po tym albumie "Tonight Decision" pamiętam zakupiłem w ciemno, gdyż widziałem iż na bank będzie to dobry materiał - nie pomyliłem się do dnia dzisiejszego uważam, że jest to jedna z ich najmocniejszych pozycji z dyskografii -nie tylko pod względem muzycznym ... szata graficzna płytki jest równie genialna. Z tym albumem jest również powiązana fajna historia, kiedy to Renkse wylądował dosłownie na ulicy, bez kasy bez domu, do tego rzuciła go dziewczyna ... nie dziwię się, że wyszedł im przy tym tak świetny album;
Pamiętam, że jak wydali "Tonight Decision", to pomyślałem: "oho, zwyżka formy". Rozwalił mnie cover "Nightmares by the Sea". Dzięki nim sięgnąłem po Buckleya (jednego i drugiego).
[V] pisze:ale on ma rację.
Eeee tam... Chyba w tym sensie, że DLA NIEGO jest to najlepsza Katatonia. Trudno z czyimś odczuciem polemizować. Na tym się jego racja kończy.
[V] pisze:na drugim miejscu umieścilbym Discouraged Ones. utwory,BRZMIENIE,ogólny klimat,atmosfera tego albumu jest dla mnie czymś niesamowitym.no i wokal ,jeszcze jakby chwiejacy się,nieoszlifowany, ale bardzo emocjonalny,z mocno wyczuwalną manierą Roberta z The Cure.
Wiem, co macie na myśli, gdy w ten sposób piszecie o DO, ale jednak te kawałki mnie nie przekonują. No, bo co my tam mamy? Świetny jest otwierający "I Break", potem dobre momenty ma też "Stalemate". Ale już melodia w "Deadhouse" zawsze działała mi na nerwy - potwornie mdła jest i do dziś mam z nią problemy. Z odrętwienia wyrywa mnie dopiero "Gone", który jednak jest zbyt krótki żeby się nim nacieszyć. Potem strzał adrenaliny w serducho, żeby nie usnąć i doczekać genialnego "Saw You Drown" i następującej po nim miniaturki instrumentalnej. "Distrust" już mi nie robi.
Ostatecznie "Discouraged..." wydaje mi się strasznie nierówna. Możliwe, że kiedyś się do niej przekonam, bo wyczuwam jej potencjał, ale kurde... ile lat mam na to czekać ? :D
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

13-09-2009, 11:20

nowy numer

kurwa, ciezko to brzmi nawet, jestem na tak! :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

13-09-2009, 18:08

Ciężej srężej, ale mi sie nie podoba. Ten początek... Chyba trochę chcieli być na czasie, bo takich motywów już słyszałem mnóstwo. Potem jest troszkę lepiej, ale ogólnie czegoś mi brakuje. Zobaczymy - kawałek oceniam na 3,5; okładkę na 2... Nie wróży to dobrze.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

13-09-2009, 18:25

e-khem :roll:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

13-09-2009, 19:06

co e-khem :) przesluchalem nowy numer juz chyba z 5-6 razy... i wciaz nie moge znalezc w nim nic porywajacego.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

13-09-2009, 19:10

chodzi mi o to, ze nie jestem do konca pewien, czy to, ze "takich motywow slyszales juz mnostwo" to pewien skrot myslowy, hmmm, co chciales przez to powiedziec, nie pasuja do Katatonii, czy w ogole ich za duzo w ogolnie pojetej muzyce metalowej?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

13-09-2009, 23:55

Chodzilo mi o to, ze tego typu zagran z "rwanymi stopami" jak na poczatku, to ostatnio jest pelno wszedzie i ze mam wrazenie, ze katatonia poleciala troche za moda. Ale to tylko jeden numer, poczekajmy na plyte.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

14-09-2009, 07:12

W takim razie, drogi kolego :p dlaczego takie zagrywki pojawiaja sie na panskim materiale? :]
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

14-09-2009, 10:22

Drogi kolego :p, to co pasuje w jednym zespole niekoniecznie pasuje w drugim, a akurat od Katatonii nie oczekuje takich zagrywek. Po drugie - inne sa chyba oczekiwania od zespolu pokroju Katatonia, a inne od mlodego zespolu ktory ma na koncie jedno demo, no nie? :)
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

14-09-2009, 12:07

Dlatego wlasnie pytalem sie czy nie pasuja w Katatonii czy w ogole :] zreszta podobny motyw pojawil sie juz na The Great Cold Distance. Co do oczekiwan to nie wydaje mi sie aby dzielenie zespolow na te ze sporym i marnym dorobkiem bylo sluszne, po prostu, albo cos jest dobre, albo nie, jesli zalozmy nie podobaja mi sie w ogole te "rwane" motywy, to nie beda mi sie podobac ani w zespole X, ani Y. Jedyne, na co moge przymknac oko to produkcja. Tyle w temacie :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

14-09-2009, 12:21

Nie do konca sie zgodze, bo lubie takie rzeczy u innych zespolow, ale nie pasuje mi to do Katatonii. To co w jednym miejscu moze pasowac, w innym juz niezbyt - tak jak np. sol czy pieprz w potrawie. Akurat w Katatonii psuje mi to troche smak calosci.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

14-09-2009, 14:56

hahahaha, no i o to wlasnie chodzilo, miales uscislic :]
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

14-09-2009, 15:04

No to w koncu sie zrozumielismy :D
Awatar użytkownika
Skaut

14-09-2009, 16:37

a co w tym nowym kawałku robi Meshuggah? :D
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

15-09-2009, 09:36

support music, not rumors