Kiedyś już zakładałem o nich temat na masterfulu, ale zainteresowanie było mniejsze niż w temacie o Nergalu i z czasem wątek gdzieś przepadł. Przypomniało mi się znów o tej kapeli przy okazji kreowania WIELKIEJ SETKI death metalu. Nie śmiałem się jednak wychylać z SOULSTORM skoro jedynka FEAR FACTORY nie przeszła z powodu przekraczania ram gatunku.
SOULSTORM to maszyna - ich debiut Darkness Visible, który wpadł mi ręce na kasecie mg na swoje potrzeby nazywałem industrialnym death metalem. Absolutnie wspaniałe wokale, sprawiające wrażenie przetworzonych przez jakiś modulator głosu, mechaniczne, niezbyt szybkie tempo, mechaniczna precyzja. Coś nieludzkiego i wspaniałego jest na tej płycie - w 1993 roku pozamiatała mną doszczętnie - minęło 20 lat - i myślę, że wciąż się broni. Jeśli nie pierwsza setka death metalu to z pewnością jedna z najbardziej oryginalnych płyt w historii tego gatunku.
Próbka:
SOULSTORM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: SOULSTORM
Przyznam bez bicia, że nie słyszałem nigdy ani sekundy :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
mam obie płyty na CD i w miarę regularnie słucham. zabawne, bo nigdy nie myślałem o Soulstorm w kategoriach zespołu death metalowego. szufladkując na własne potrzeby ich muzykę dużo bliżej mi było i wciąż jest do takich zespołów jak Blood from the Soul albo Malhavoc (nota bene też Kanada), z tym zastrzeżeniem, że ten industrial był nieco bardziej zmetalizowany i z większym crustowym posmakiem niż w wypadku obu wymienionych kapel. tak czy inaczej Soulstorm to industrial, który wciąż bez cienia żenady bardzo dobrze się broni.
bardzo lubię, zwłaszcza "Darkness Visible"
bardzo lubię, zwłaszcza "Darkness Visible"
sprawdź. wydaje mi się, że może Ci się spodobaćDrone pisze:Przyznam bez bicia, że nie słyszałem nigdy ani sekundy :)
- Drone
Już sprawdziłem i właśnie pomyślałem o MALHAVOC, i o OPTIMUM WOUND PROFILE. Bardzo to fajne, ładnie skrojone.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
ja zawsze odbierałem ich jako taki zindustrailizowany death metal - zdziwiłem się gdy po latach na metal-archives przeczytałem, że opisano ich po prostu jako "death metal". A słyszałeś może ich ubiegłoroczną płytę - Fall of the Rebel Angels? Nie miałem pojęcia, że wciąż istnieją i wydali jakiś nowy materiał...Bonny pisze:mam obie płyty na CD i w miarę regularnie słucham. zabawne, bo nigdy nie myślałem o Soulstorm w kategoriach zespołu death metalowego.
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
o właśnie, Optimum Wound Profile, też dobry trop.
przy okazji - czy ktoś zna taki zespół Conspiracy Of Noise? Phil Vane z Extreme Noise Terror na fali fascynacji industrialem na początku lat 90. udzielał się również w tej kapeli. nagrali tylko jedną płytę "Chicks with Dicks and Splatter Flicks". bardzo intrygujące, trudne do sklasyfikowania, około industrialne granie
przy okazji - czy ktoś zna taki zespół Conspiracy Of Noise? Phil Vane z Extreme Noise Terror na fali fascynacji industrialem na początku lat 90. udzielał się również w tej kapeli. nagrali tylko jedną płytę "Chicks with Dicks and Splatter Flicks". bardzo intrygujące, trudne do sklasyfikowania, około industrialne granie
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
właśnie się dowiedziałem, że wciąż istnieją i wydali jakiś nowy materiał :)Maria Konopnicka pisze:A słyszałeś może ich ubiegłoroczną płytę - Fall of the Rebel Angels? Nie miałem pojęcia, że wciąż istnieją i wydali jakiś nowy materiał...
O Conspiracy Of Noise nigdy nie słyszałem. Można to gdzieś obadać?
metal-archives! prowadź nas ! :) trzeba się będzie za tym materiałem zakręcić. Ciekaw jestem co po latach nagrali...Bonny pisze:
właśnie się dowiedziałem, że wciąż istnieją i wydali jakiś nowy materiał :)
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
na youtube i pokrewnych niestety nie widzę. ale można to kupić za jakieś grosze (dosłownie) na ebay'u albo discogsMaria Konopnicka pisze:O Conspiracy Of Noise nigdy nie słyszałem. Można to gdzieś obadać?
- Drone
nie śledzę na bieżąco ebaya i discogs - jakby gdzieś Ci kiedyś wpadło w oko to daj znać... ja sobie w allegro wpiszę..Bonny pisze:na youtube i pokrewnych niestety nie widzę. ale można to kupić za jakieś grosze (dosłownie) na ebay'u albo discogsMaria Konopnicka pisze:O Conspiracy Of Noise nigdy nie słyszałem. Można to gdzieś obadać?