Za cały koncept odpowiada niejaki JR Robinson, który do udziału na płytach i koncertach zaprasza liczne osobistości ze świata metalu, jazzu i alternatywy. Wystarczy powiedzieć, że na płytach udzielają się m.in. Wrest z LEVIATHAN, Sanford Parker z CORRECTIONS HOUSE/MINSK, Bruce Lamont z YAKUZA, Chris Brokaw z CODEINE, wiolonczelista Fred Lonberg-Holm, saksofonista Ken Vandermark i wielu innych. Kompozycje WREKMEISTER HARMONIES są długie, rozwijają się stopniowo, od pojedynczych dźwięków i serialistycznych eksperymentów, przez ambientowo/drone'owe plamy, często z jednoczesnym wykorzystaniem zarówno elektroniki jak i naturalnych instrumentów (wiolonczeli, skrzypiec itp.), aż do kulminacji, gdy całość zmienia się w black/doomową wymianę ciosów, kojarzącą się np. z YOB/MINSK/SUNN O))). Sam założyciel określa tę muzykę jako "pastoral doom", chyba dość trafnie.
Wydali dotąd trzy albumy:
- Recordings Made in Public Spaces, Volume 1 (2009)
- You've Always Meant So Much to Me (2013)
- Then It All Came Down (2014)
Na zachętę jeden z utworów z drugiej płyty:
[youtube][/youtube]
WREKMEISTER HARMONIES
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
WREKMEISTER HARMONIES
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Drone
Re: WREKMEISTER HARMONIES
Przy okazji innego tematu przypomniało mi się, że w zeszłym (2015) roku wyszła nowa płyta. Świetna, choć nie aż tak odkrywcza jak poprzednia:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
- Drone
Ładnie to tak przemilczać jedną z najlepszych zeszłorocznych płyt, tj. "Light Falls", nagrane w składzie z muzykami GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR? Przy okazji: okładka narysowana przez gościa od płyt RUDIMENTARY PENI.

Kto był na koncercie w Poznaniu, ten wie, jak to wypadło :)

Kto był na koncercie w Poznaniu, ten wie, jak to wypadło :)
-
- postuje jak opętany!
Okładka prześliczna. Obadam w wolnej chwili : )
- Lukass
- zahartowany metalizator
Co tu dużo gadać, jeden z najlepszych koncertów zeszłego roku (Gdynia) i w ogóle jeden z lepszych, jakie widziałem.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Medard
Wiosna to nie jest może najlepsza pora by słuchać tego zespołu, ale płyta 'You've Always Meant So Much to Me' to świetne klimatyczne jak ktoś potrzebuje. Ambient, post rock, drone podane w klimacie zimowej aury. Doskonała pozycja do 'ochłodzenia' latem lub do przemyśleń zimą.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Drone
Chciałem przypomnieć (chociaż nie wiem komu, bo zainteresowani i tak już wiedzą, a reszta i tak ma to w poważaniu), że miesiąc temu wyszedł nowy album:

Tym razem z perkusistą ze SWANS. O mniejszych proporcjach, bardziej stonowany i wyciszony niż poprzednie, acz nie bez pierdolnięcia. Inny też wokalnie - wczoraj zastanawiałem się na koncercie i po, co mi te nowe wokale przypominają i już wiem: manierę wokalną pana z ROME.

Tym razem z perkusistą ze SWANS. O mniejszych proporcjach, bardziej stonowany i wyciszony niż poprzednie, acz nie bez pierdolnięcia. Inny też wokalnie - wczoraj zastanawiałem się na koncercie i po, co mi te nowe wokale przypominają i już wiem: manierę wokalną pana z ROME.
-
Płyta faktycznie sprawia wrażenie wyciszonej, ale to taki spokój ciemnosmreczynowego lesa.
- Harlequin
Bardzo dobry płyt, ale wcześniejszych nie słuchałem niestety
- Drone
Na pierwszej gra m.in. Vandemark i Lonberg-Holm z BALLISTER, coś dla Ciebie ;)
- Harlequin
O! No to już rekomendacja!