MYOPIA (PL)

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Edinazzu
weteran forumowych bitew

MYOPIA (PL)

31-12-2009, 01:57

Co sądzicie o załodze z Bielska- Białej? Ja po raz kolejny odpalam sobie "Biomachatronic Intervention"i stwierdzam:
świetny materiał, chyba najlepszy polski akt (oczywiscie obok "Leavings Of Distortion Soul" Tenebrisów). Zreszta juz pierwszy album rokował spore nadzieje.
Ps no i co z tego,że pachnie na odległość przegenialnym VOIVOD :) (szczególnie ich najbardziej pokreconymi dokonaniami)?
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

18-01-2010, 10:38

Edinazzu pisze:Co sądzicie o załodze z Bielska- Białej? Ja po raz kolejny odpalam sobie "Biomachatronic Intervention"i stwierdzam:
świetny materiał, chyba najlepszy polski akt (oczywiscie obok "Leavings Of Distortion Soul" Tenebrisów). Zreszta juz pierwszy album rokował spore nadzieje.
Ps no i co z tego,że pachnie na odległość przegenialnym VOIVOD :) (szczególnie ich najbardziej pokreconymi dokonaniami)?
wczoraj sobie posłuchałem ich płytki z zeszłego roku "Biomechatronic Intervention" i faktycznie całkiem nieźle im to wychodzi. Masa Voivod, kilka dobrych patentów, ale produkcja i wokal kładą niestety ten album. Perkusja jest po prostu nie do zniesienia, a wokalista zamiast jakoś oryginalnie zdzierać gardło to męczy się straszliwie. Niemniej jednak, rzecz godna zauważenia na polskim podwórku. Trochę więcej polotu i oryginalności by się chłopakom przydało, bo samo kopiowanie mistrzów to niestety za mało.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: MYOPIA (PL)

08-01-2018, 17:10

Miałem zakładać temat, a tu się okazuje, że już jest. To odkopuję z czeluści piekła. Słucham ich od pierwszej demówki i jestem na bieżąco z ich płytami. Ci kolesie technicznie są niesamowici. Jak już dwójka kolegów wspomniała - to jest polski Voivod. ;-) W międzyczasie wydali dwie płyty : Simultaneous Simulations
Obrazek

oraz w zeszłym roku: Transmyopic Interconnection
Obrazek

Obydwie, tak jak poprzednio są bdb. Ostatnia przeraża troszkę produkcją perkusji i wokali, ale jak się człowiek przyzwyczai to dla tych gitar zniesie wszystko. Ogólnie, strasznie niedoceniony zespół, acz rozumiem tych, którym na pierwszy rzut uchem, cierpnie skóra gdy słyszy wokal. :-) Ogólnie bardzo polecam. Może coś ktoś jeszcze? :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

09-01-2018, 00:19

Też mam w kolekcji i słucham. Voivod z pewnością jest ważnym tropem, ale Myopia gra o wiele bardziej hałaśliwie i atonalnie. Dziwi mnie fakt tak małej popularności tego zespołu, ale z drugiej strony panowie nie są z "towarzystwa", więc nie łapią się na wspólnotę wzajemnej adoracji zwanej w Polsce podziemiem.

Cóż, warto posłuchać!
InAGaddaDaVida
rozkręca się

09-01-2018, 00:57

Z jednej strony faktycznie szacunek za takie granie w PL od tylu lat, za konsekwencję, za 4 płyty wydane własnymi siłami, ale niestety mimo że inspiracje z najwyższej półki to za mało w tym oryginalności. Nie tylko muzyka, ale i sama tematyka, tytuły.. Szkoda trochę zmarnowanego potencjału
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

09-01-2018, 12:09

Ale o jakim zmarnowanym potencjale piszesz? Przecież oni nagrywają i tworzą swoje kompozycje. W stylu Voivod, ale to przecież nie jest cover band. Mają taką wizję i chwała im za to. Robią to co czują. A robią to znakomicie. Tworzenie dobrych numerów ma dla mnie większe znaczenie niż oryginalność na siłę.
all the monsters will break your heart
ODPOWIEDZ