ARMOURED ANGEL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Pelson
rasowy masterfulowicz

ARMOURED ANGEL

13-02-2008, 21:18

...czyli Metal for the brain. Niedawno ktoś wreszcie odważył się sondować o bogach z Brutality, może więc czas najwyższy na pochodzącą z Antypodów lutę prosto w twarz-Armoured Angel? Ekipa, która śmiało może aspirować do tematu o najbardziej niedocenonej kapeli, a zmiatająca jednym piardnięciem spory % przewijającego sie przez forum badziewia. Co grają? Death/Thrash starej szkoły, z tym specyficznym klimatem, który sprawia, że wiesz, że to Australia.
Żadnych blastów, w większości średnie tempa, w sam raz do zamienienia głowy w wiatrak, połączone ze świetnymi melodiami i harmoniami + spajający to wszystko wokal Joela Greena. Na koncie mnóstwo demówek, których nie dane mi było niestety usłyszeć, dwie zajebiste epki, "Stigmartyr" i "Mysterium" stanowiące wyznacznik stylu grupy i pełny album, "Angel of the Sixth Order", nagrany już po znaczących zmianach w składzie. Padać na kolana, słuchać i budować ołtarzyk. Na zachętę http://www.youtube.com/watch?v=w-GowcqN7dQ
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

Re: ARMOURED ANGEL

13-02-2008, 21:52

kurcze, nie wiedziałem ze nakręcili videoclip..

\m/ yeah !!! \m/ jaden z moich ulubionych zespołów z OZ, "Stigmartyr" i "Mysterium" to 666% metalu w metalu: mocarne riffy, rytmika zmuszjąca do headbangingu i doskonałe kompozycje.
"Angel..." wydaje się nieco słabszy, ale to raczej wina dość płaskiego brzmienia krążka.

Czy ktoś wie, czy ukazało się już "Trisagion" ? Zdobycie oryginalnych wersji obydwu epek granoczy z cudem, a jeśli już, to za spora kasę.
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Pelson
rasowy masterfulowicz

13-02-2008, 22:23

Wiedziałem, kurwa, wiedziałem, że to będziesz Ty :). Również dla mnie "Angel..." jest nieco słabszy, klimat ciągle ten sam, ale "coś" umknęło.

"Trisagion" jeszcze nie wyszedł. Czekam, jak Łyzwiński na okres Lewandowskiej. Ostatnia moja próba zdobycia "Mysterium" skończyła się w okolicach $40.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

13-02-2008, 22:33

Kurde, "Mysterium" na allegro ponad rok temu poszło za niecałe 50 zł. Podpierdolił mi je sprzed nosa niejaki Adrian Smith

Nie spodziewaj się duzej frekwencji w tym temacie, młodzież woli rozpisywac się n/t gównianego judas iscariot. Może jeszcze Helmut Kohl się wypowie:)
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Pelson
rasowy masterfulowicz

14-02-2008, 10:49

Chyba nie będzie AŻ tak źle. Parę osób tutaj powinno ich znać. Może admini... ;)
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

14-02-2008, 10:56

a skad ma ich młodzież znac??? ostatnie słowo jakie o nich czytałem bylo w którymś Holocaust'ie... co do reedeki to juz nawet nie czekam, bedzie to bedzie... po co mam sobie ciagle robic nadzieje???? osobiście najwyżej stawiam Mysterium... ale pełna płyta nie byla słaba, była po prostu nie wystarczająco dobra jak na ich potencjal...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

16-07-2014, 10:10

w 2012 ukazał się składak Hymns of Hate wydany przez Abysmal Sounds i zawierajacy wiekszosc nagran formacji, czyli:
Wings of Death, Communion, Stigmartyr, Mysterium i Demo 1995
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

11-12-2017, 11:42

https://shop-hellsheadbangers.com/ARMOU ... -vinyl.asp" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

ARMOURED ANGEL
"Mysterium"
(12" MLP on Grey Vinyl)

All copies pressed on gray vinyl with silkscreened band photo on side B.

As longtime fans of the band, HELLS HEADBANGERS is proud to present a special vinyl pressing of ARMOURED ANGEL's Mysterium EP. Formed in 1982 and disbanding in 2001, ARMOURED ANGEL were Australia's very first extreme metal band - and for many years, one of its only ones. Originally released in 1994 on CD, Mysterium was, strangely enough, released on a major label at the time. Despite the potential for a watered-down sound, Mysterium sees ARMOURED ANGEL staying true to their principles and further finessing their trademark style: patient, pulsing, and largely mid-tempo death metal rife with nuance and molten power to spare. Contemporaries could be likened to Bolt Thrower, Asphyx, and Gorefest, but there's always been a certain clarity of expression to ARMOURED ANGEL that favorably compares to later Amebix, and they mine this melancholic melodicism to the max on Mysterium. And although they would only release one album - and quite belatedly, at that - it was always the short-length format where ARMOURED ANGEL excelled most. The six-song Mysterium stands as a testament to this fact, and more so the endearing legacy of one of heavy metal's true cult favorites. Behold Mysterium for the first time ever on vinyl!
ODPOWIEDZ